Geld

Er zitten alweer drie schooldagen op! Heel raar om weer op een grote, nette en goeie school te komen nadat we een klein en voor onze begrippen geen goed schooltje hebben gezien. De kinderen van de basisschool gaan allemaal in hun mooie, schone kleren op hun mooie nieuwe fietsje naar school. Ik zit nu in 5 VWO en heb ook het vak Maatschappij Wetenschappen, het is een soort Maatschappijleer maar ga je bij MAW veel dieper op de stof in en komen er meer onderwerpen aan bod. Tot Januari gaat het over ontwikkelingssamenwerking. Voordat we naar Ghana waren geweest leek het me al een erg interessant onderwerp, maar dat vind ik nu alleen maar meer. Nu ik me er zelf een beeld bij kan voorstellen is het veel makkelijker om te begrijpen hoe het zit met organisaties die zich bezig houden met het ontwikkelen van een land. En ook niet onbelangrijk: wat er allemaal mis kan gaan. Bijvoorbeeld: Gesjoemel met geld. Het geld dat naar een goed doel gaat, gaat niet alleen maar nar het land. Een groot deel gaat naar salarissen etc. Dat zagen wij ook in Ghana. We liepen in Cape Coast en er kwam een gigantische auto aan met privé chauffeur. De vrouw die naast de chauffeur zat was een vrouw die werkt voor een groot internationaal bedrijf dat ontwikkelingslanden helpt. De auto wordt betaald door haar werk, maar van welk geld?Het geld dat wij doneren, komt in een grote pot waarvan ook de auto's, privéchauffeurs en woningen worden betaald. Er blijft dan nog maar een klein deel (wat alsnog veel geld kan zijn) over voor het doel zelf.

Hetzelfde is ook zo bij Inspire to Live, het gaat hier over kanker maar het is hetzelfde idee. httppublic://blog/xx_0.jpgnos.nl/video/547230-gesjoemel-met-alpe-dhuzes-geld.html

Als je gevraagd wordt om geld te doneren aan de collecte dan weiger je nooit. Nu veel mensen hiervan om de hoogte zijn lijkt het mij logisch dat veel mensen gaan twijfelen waarvoor ze betalen. Voor hetzelfde geld belandt het door hun gedoneerde geld in de zakken van de baas. En erger: Wat als je zelf kanker hebt? Natuurlijk wil je dat al het geld besteed wordt aan onderzoek. Ik vind het tegenover kankerpatiënten erg respectloos, en dat is toch al genoeg om het niet te doen.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Hoi,

Hoi,

Je kritische reactie zet mij juist alleen maar aan het denken. Het is niet mijn bedoeling om de hele ontwikkelingssamenwerking af te kraken, maar ik ben er wel achter gekomen dat er dus een aantal organisaties zijn die hun geld aan andere dingen uitgeven. Wat je zegt over hoog opgeleiden ben ik het mee eens. Maar het kan toch niet zo zijn dat de helft van het binnengekomen geld daar aan wordt besteed, naar mijn idee. Ik wilde hiermee alleen maar even duidelijk maken dat je wel kritisch moet blijven, maar niet alleen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Groetjes!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of emmeken.vandendungen
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
2 1
Selected Categories