Eetbaar "onkruid" uit eigen tuin

Misschien heb je het nog niet helemaal meegekregen in alle chaos, maar de eerste voorjaarszangers hebben erg hun best gedaan om weer vrolijk het voorjaar in te luiden. Ik vind het een van de heerlijkste dingen van de natuur, het gezang van de vogels elke ochtend en avond. En voor mij betekent het altijd: het plantenseizoen is weer begonnen. 

Afgelopen week heb ik de eerste zaadjes weer in mijn tuin geplant, hopend op een goede oogst van radijsjes, uien en sla. Binnenkort mogen ook de eerste wortels en courgettezaadjes de tuin in. Het kost wat tijd en moeite (al valt het best mee) maar dan heb ik straks ook gewoon mijn eigen verse groentjes :D. Maarrrrrr... het kan ook een stuk makkelijker! Je hoeft namelijk niet alles te planten wat je eet, er is ook genoeg in de natuur/je tuin te vinden wat regelmatig wordt bestempeld als onkruid, maar wat eigenlijk erg lekker is. In dit blog zet ik drie van deze planten op een rijtje: 

* let op, pluk planten altijd uit eigen tuin of op plekken die niet langs vervuilde gebieden (wegen, stortplekken, weilanden met veel uitwerpselen, honden poepweides) liggen en was ze goed voor je ze consumeert. Niet te dicht bij randen van paden ed. plukken helpt ook voorkomen dat er katten of hondenplas overheen is gegaan. 

Brandnetel

Brandnetel kennen we allemaal wel, van kriebelende bultjes tijdens het buitenspelen tot brandnetelthee van oma. Mijn eerste kennismaking met brandnetel staat ver af van hoe ik ze nu zie. Ze zijn voor mij van prikkend irritant onkruid naar nuttige en lekkere plantjes gegaan. Sowieso ben ik niet fan van de term onkruid, want wanneer is iets überhaupt onkruid, elke plant heeft toch zo zijn nut? Brandnetels, bijvoorbeeld, kan je heerlijk gebruiken voor thee en in recepten, maar minder bekend zijn ze nog als vezels voor textiel. Het is het katoen van de toekomst, duurzamer en milieuvriendelijker! Helaas heb ik geen ervaring met hier kleding van maken, dus houd ik het vandaag bij voedsel toepassingen. 

Brandnetel is eigenlijk bijna overal wel te plukken. Het makkelijkst is natuurlijk uit eigen tuin, maar het bos is bijvoorbeeld ook een goede plek. Pluk vooral de jonge stengels en blaadjes, die zijn het lekkerst. Na het plukken zijn er een heleboel dingen die je met brandnetels kan maken. Kijk bijvoorbeeld eens op Smulweb voor wat inspiratie. Mijn favoriete toepassingen zijn: brandnetelthee (vers en gedroogd), gegrilde brandnetel en brandnetelsoep. Vooral gegrilde brandnetel vind ik heerlijk. Het is super makkelijk te maken en smaakt een beetje naar zeewier. Leg wat brandnetel op bakpapier, sprenkel er olijfolie en zout overheen en stop het even onder de gril totdat ze droog en knapperig zijn!

Oogsttijd: Hele jaar

Paardenbloem

Paardenbloem is eigenlijk echt een geweldige plant. Ik weet nog dat ik twee zomers geleden veelvuldig paardenbloemen uit de grond stond te trekken bij vrienden die er vanaf wilden om zo de wortels te kunnen gebruiken voor thee. Dit was overigens wel echt een rotklusje. Paardenbloemwortels zijn erg lang en dun en uit de grond trekken zonder eerst een gat om de plant heen te maken is niet te doen want dan breekt de wortel. Ik moest dus één voor één de plantjes uitgraven. Met de wortels kan je vervolgens thee zetten of een soort caffeïne vrije variant van koffie maken. Het is dus best wel bitter, maar heeft ook wel weer veel positieve gezondheidseffecten, meer dan de andere onderdelen van de paardenbloem. Om de thee te maken kan je de wortels schoonmaken en drogen door ze eerst in dunne plakjes te snijden. Na het drogen (aan de lucht of in de oven of magnetron) kan je er dan thee van zetten. Als je de wortels eerst fijnmaalt in de keukenmachine en dan laat drogen, kan je het makkelijker gebruiken om koffie van te zetten. 

Ook de rest van de plant zit bordevol voedingsstoffen. De blaadjes kan je bijvoorbeeld door een salade of wok doen, de bloemen kan je bijvoorbeeld rauw of gepaneerd eten, maar je kan er ook wederom lekkere thee van zetten (gedroogd of vers). 

Oogstijd: Hele jaar, makkelijk te herkenning in juni, maar dikste wortels in herft. 

Zevenblad

Nog zo'n makkelijk te herkennen plant is zevenblad. De naam zegt het al, zevenblad heeft zeven-delig samengesteld blad en is dan ook met een beetje tellen zo te herkennen. Natuurlijk zijn er ook wat uitschieters die samengegroeide blaadjes hebben, maar als je deze ertussen ziet staan zie je zo dat het erbij hoort. Zevenblad is ook een enorme woekeraar, waardoor het vaak wordt gezien als onkruid. Tuinierders zijn er dan ook meestal niet blij mee. Zie jij het bij je buren in de tuin staan, dan kan je nu twee vliegen in een klap slaan door hun te helpen met het 'onkruid wieden' terwijl je gratis groenten hebt voor vanavond. De meest bekende toepassing voor zevenblad is door de stamppot, maar het wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld pesto of soep mee te maken. Zie hier nog meer recept ideeën. 

Oogsttijd: Maart tot november

 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect
WorldSupporter Resources

Beleef de natuur!

Heerlijk, buiten zijn. Lekker wandelen, dieren zoeken, spelen met kids of gewoon zitten in de tuin en vogels kijken. Laatst bedacht ik me dat ik, ondanks mijn studie biologie, eigenlijk nog behoorlijk weinig prakstiche kennis heb van de Nederlandse natuur. En hoe leuk is het als je buiten bent en je weet wat je ziet, je kan je kinderen leren waar ze naar kijken, hoe het werkt en wat je wel en niet kan eten? Zo ging ik op zoek naar manieren om hier wijzer uit te worden, en kwam ik uit bij het Ins...

Image
Blog of hannahlow
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
13