Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Kenia?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is verplicht voor Kenia. Sinds 1 juli 2015 is het verplicht om dit visum van tevoren online aan te vragen, en dit e-visum kan je dan uitgeprint meenemen naar het vliegveld samen met details over je reis (hotelboeking enz.). Als je onder de 16 jaar bent heb je geen e-visum nodig om naar Kenia te gaan. Het toeristenvisum is geldig voor een verblijf tot 90 dagen. Verlenging kan met nog eens 90 dagen tot een verblijf van 180 dagen bij één van de immigratiebureaus. Een returnticket is verplicht maar hier wordt bijna nooit naar gevraagd. Vraag wel even na bij je vliegmaatschappij of je mee mag zonder returnticket.

Wil je ook naar Rwanda of Oeganda? Dan is er ook een East-African Visum dat je via de Keniaanse ambassade aan kunt vragen. Dit visum is geldig in Rwanda, Oeganda en Kenia tot een maximum van 90 dagen. Je hebt hiervoor een geldig paspoort nodig dat bij de aanvraag minstens nog zes maanden geldig is. Dit visum kan niet worden verlengd. 

Werkvisum

Kenia heeft in 2012 nieuwe regels ingevoerd, die het aanvragen een werkvisum een stuk moeilijker maken. Er is een leeftijds- en inkomensdrempel ingesteld. Hiermee proberen ze te voorkomen dat jonge goedkope werkers banen krijgen, die makkelijk door Kenianen zelf uitgevoerd zouden kunnen worden. De minimum leeftijd is 35 en het minimum jaarinkomen moet $24.000 (of het gelijke bedrag in Keniaanse shilling) zijn. Het werkvisum is geldig voor een periode van twee jaar. Het kan nog wel verlengd worden, mits de verlenging op z'n minst drie maanden voor het verloop van je visum gedaan wordt.

Kenia kent verschillende categorieën werkvisa, variërend van visa voor mensen die worden aangenomen voor technisch werk tot werk als missionaris. De aanvraag wordt gedaan door de werkgever bij de Principal Immigration Officer in Nairobi.

Algemene documenten die bij elk mogelijk werkvisum gepresenteerd moeten worden, zijn:

  • Ingevuld aanvraagformulier (nummer 3)
  • Een opdrachtformulier, dat online ingevuld kan worden. 
  • Een brief van de werkgever of organisatie (afhankelijk van de categorie)
  • Paspoort dat minstens nog zes maanden geldig is.
  • Kopieën van het paspoort
  • Twee officiële pasfoto's
  • Uitnodiging van een contactpersoon in Kenia
  • De andere documenten zijn afhankelijk van de categorie waar je onder valt en komen voor rekening van je werkgever.

Vrijwilligersvisum

Officieel is het verplicht om een vrijwilligersvisum aan te vragen, wel zijn er veel mensen die vrijwilligerswerk doen op een toeristenvisum. Je kunt op twee manieren een vrijwilligersvisum aanvragen: De aanvraag zelf doen bij de Immigratieafdeling in Kenia (je krijgt dan een pas waarmee je voor zes maanden in het land kan verblijven) of de consulaire afdeling in Nederland, óf het via de NGO of organisatie waar je gaat werken doen. Het eerste is tijdrovender en duurder. Het is dus aan te raden om de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen in te schakelen voor de aanvraag. Let op! Het zou tijdelijk niet mogelijk zijn om een vrijwilligersvisum aan te vragen voor Kenia. Neem contact op met de ambassade voor meer informatie. 

De volgende zaken heb je nodig bij de aanvraag:

  • een ingevuld aanvraagformulier
  • kopie van je paspoort
  • reisschema
  • twee recente pasfoto's
  • uitnodigingsbrief van de organisatie waar je gaat werken

Dit visum is drie maanden geldig, maar kan in Kenia verlengd worden bij de Immigratieafdeling. 

Nieuws: Sinds december 2015 is het ook mogelijk voor vrijwilligers of stagaires om een vrijwilligers/stage e-visum voor Kenia aan te vragen. Ervaringen hiermee zijn nog onbekend. Het zou echter tijdelijk niet mogelijk zijn om het vrijwilligersvisum aan te vragen. 

Actuele informatie

De meest actuele informatie check je op: http://www.kenyaembassy.nl/index.php/consular/visa

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]