Ga reizen, leer jezelf én een ander kennen

Quote van Eurocommissaris Frans Timmermans, op bezoek bij middelbare scholieren in Bergen op Zoom:

"Ga reizen, dan leer je jezelf én anderen beter kennen"

Een uitspraak die ik van harte ondersteun. Natuurlijk is ‘reizen’ niet de enige manier om jezelf of een ander te leren kennen. Maar ik ben er van overtuigd dat een tijdje in het buitenland verblijven als een ‘snelkookpan’ kan werken voor persoonlijke ontwikkeling en een breder of beter begrip voor een ander.

Onder andere door een tweetal subsidieprogramma’s, Xplore en MillenniumDoen!, heb ik in de praktijk bij ruim 1.500 jongeren (15-25 jaar oud) kunnen zien wat een buitenland ervaring vaak betekent voor iemand groei en wereldbeeld. Daarnaast heeft een Tienertoer, Interrail trip en stages/onderzoeken in Guatemala en Maleisië mijn eigen “wereld”beeld stevig verbreed en verdiept.

Ik gun iedere jongere, maar ook jong volwassene en volwassene, een tijd in het buitenland waarin zelfstandig kan worden gewerkt aan persoonlijke competenties en interculturele vaardigheden.

Om in de woorden van Timmermans af te sluiten: “Tijdens het reizen leer je wie je zelf bent. Je leert andere landen, andere mensen kennen. En als je de mensen kent, hoef je er niet meer bang voor te zijn.”

Deel je ervaringen

  • Welke afwegingen en keuzes heb jij gemaakt rondom het wel of niet een tijdje in het buitenland reizen, werken of studeren?
  • Ben je zelf voor wat langere tijd (langer dan de gemiddelde 'vakantie') in het buitenland geweest? Zo ja, wat heeft het jou met name opgeleverd? Wat waren de voordelen, wat waren de eventuele nadelen?

Meer lezen

Content categories
Check all content related to:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
4319