Hoe je binnen twee weken een woning in Bangkok vindt

Je hebt besloten om naar Bangkok te verhuizen. Een van de eerste (en meteen ook één van de belangrijkste) punten op je to-do list is waarschijnlijk het vinden van een woning. In een stad die qua oppervlakte zeven keer zo groot is als Amsterdam, en is opgedeeld in vijftig districten, kan het op het eerste gezicht een uitdaging lijken om een geschikte woning te vinden. Waar begin je met zoeken en waar moet je op letten tijdens je zoektocht? 

1. Kies een wijk
Gezien de grootte van Bangkok, is het van belang om eerst te bepalen in welke wijk je wilt gaan wonen. Wil je in het oude centrum van de stad wonen, dichtbij populaire bezienswaardigheden en de toeristische Khao San Road (Bang Lamphu, Phra Nakhon District), of woon je liever in een opkomende, hippe buurt waar genoeg koffietentjes en restaurants te vinden zijn (Ari, Chatuchak District)? De huurprijzen kunnen tussen wijken nogal verschillen; zo zijn de huurprijzen in centraal gelegen wijken als Sukhumvit (Watthana District) en Silom (Bang Rak District) over het algemeen hoog. Als je wat verder uit het centrum gaat wonen, kun je vaak voor minder geld een woning vinden.

2. Oriënteer online
Er zijn verschillende websites waarop je je kunt oriënteren op het aanbod aan woningen in Bangkok. Een handige site is bijvoorbeeld hipflat.com, waar je veel verschillende huur- en koopopties kunt vinden. Door online te kijken naar woningen krijg je een idee van de prijzen, het particuliere aanbod en het aanbod via makelaars, en de faciliteiten die je kunt verwachten bij verschillende type woningen. Gebruik websites echter vooral om je te oriënteren; woningen zien er op foto’s vaak mooier uit dan in het echt en ze geven geen informatie over de directe omgeving, zoals het aanbod aan restaurants en eventuele geluidsoverlast. Anders dan in veel Nederlandse steden zijn er genoeg woningen beschikbaar in Bangkok. Je kunt je dus rustig oriënteren voordat je een keuze maakt.

3. Bezoek appartementen
Voor je eerste dagen in Bangkok is het handig om een ho(s)tel boeken, bijvoorbeeld in de wijk waar je eventueel zou willen wonen. Vanuit daar kan het bezichtigen van woningen vervolgens van start gaan. Je hoeft doorgaans geen afspraak te maken als je een woning wilt bekijken. Zo is het gebruikelijk om een appartementencomplex binnen te lopen en te vragen of er woningen te huur zijn. Meestal kun je verschillende woningen in een complex bezichtigen en met elkaar vergelijken. Handig om te checken is bijvoorbeeld of: de airco werkt, er een wasmachine aanwezig is, wifi inbegrepen is, er eventueel een zwembad en fitnessruimte zijn, en of er een goede verbinding is met het metro- en treinnetwerk. Als je interesse hebt in een woning kun je het Line ID van de verhuurder vragen om contact te houden. Line is vergelijkbaar met Whatsapp, met als belangrijke verschil dat er via Line vooral gecommuniceerd wordt met stickers. Kijk dus niet raar op als je een zwaaiend beertje van de verhuurder ontvangt!

4. Teken het contract
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, volgt het tekenen van het contract en het betrekken van de woning vaak snel daarna. Houd er rekening mee dat de minimale huurperiode in veel wijken in Bangkok in principe één jaar is. Wil je voor een kortere periode huren, dan is dit vaak (via een niet-Thaise verhuurder) wel mogelijk tegen een hogere huurprijs. Thai zullen echter niet snel ‘nee’ zeggen, dus als je niks meer hoort van de verhuurder of makelaar kun je er vanuit gaan dat het niet mogelijk is om de woning voor een kortere periode te huren. Is het contract eenmaal (in het Engels) opgemaakt? Neem de inhoud dan door met de verhuurder, zodat er later geen miscommunicaties kunnen ontstaan. Bij het tekenen van het contract wordt er over het algemeen gevraagd om een kopie van je paspoort, één of twee maanden borg, en een maand huur. Het is vaak niet nodig om een Thaise rekening of een specifiek visum te hebben om een woning te huren. Contract getekend? Dan kan het Bangkok avontuur beginnen!

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Jasmijn
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
36 1 2
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.