HET REGENT KLEUREN DEZE ZOMER

Al die festivals deze zomer waar mensen met kleurpoeders gooien, super leuk natuurlijk maar waar komt deze oude traditie vandaan? Waarom wordt er met kleuren gegooid?

In India wordt het begin van de lente gemarkeerd door het religieuze festival Lathmar Holi, ook wel het Festival van de Kleuren genoemd. Hierbij vieren Indiërs niet alleen de komst van de lente, maar volgens het hindoeïstische geloof ook de overwinning van het goede op het kwade. Mensen werpen elkaar op die dag gekleurd poeder toe – het Gulal – en beschilderen er hun lichamen mee. De verschillen tussen de kasten, religie of afkomst zijn heel even niet meer zichtbaar; maatschappelijke grenzen tussen jong, oud, arm en rijk worden vergeten. Op deze éne dag zijn alle mensen gelijk. Het feest van de verbroedering!

Sinds een aantal jaar duiken er overal ter wereld Holi festivals op. Ze zijn erg populair en de feestjes zijn binnen no time uitverkocht. Natuurlijk goed te begrijpen want het is leuk, speels, kleurrijk en het past helemaal binnen de scene van de festival ganger. Nu vraag ik mij af of de meeste mensen weten waar het vandaan komt en waarom het gevierd word. Daarom leek ik me leuk hier een klein stukje aan te wijden. Het is toch een feest dat is komen overwaaien uit India en hier kan je de sporen globalisering goed terug zien. De boodschap erachter is naar mijn mening wel een feestje waard; dat alle mensen gelijk zijn.

Ik ben een van de gelukkige die een kaartje heeft weten te bemachtigen voor Mumbai Color Festival, Utrecht in augustus. Ook ik zal mij, als rasechte festival ganger, in kleuren laten onderdompelen onder het genot van Nederlandse top dj's.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of StephanievanVliet
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
0
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.