TIPS om duurzaam te kunnen leven !!

TIP 1. Verander 'willen' naar 'nodig hebben'

Bedrijven halen jou over om dingen te kopen. Verander deze gedachte en denk goed na of je het wel echt nodig hebt! Dus koop alleen dingen die je écht nodig hebt, koop niet iets wat je al hebt, je hoeft niet per se alle trends en stijlen te volgen met nieuwe dingen, probeer zelf dingen te maken in plaats van iemand te laten komen en wees creatief met DIY's.

 

TIP 2. Let op het water

Er wordt vooral nadruk gelegd op olie maar water is ook erg belangrijk. De bevolking van de wereld groeit en meer mensen hebben dus water nodig. In Amerika hebben bedrijven rechten van water gekregen. Er is minder water dus er moeten oplossingen worden bedacht voor water. Daardoor is er in een aantal gebieden besmetting en uitputting van water ontstaan.

 

Tip 3. Leer jouw eigen eten te verbouwen

Once upon a time.. verbouwden mensen hun eigen eten en wisten zij precies hoe dat moest. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die dit doen en weten hoe je dat moet doen. Weet jij hoe je een tomaat verbouwt? Veel voedsel wordt nu op schaal gemaakt in grote fabrieken op de lopende band.

Dit kost veel energie, er is veel afval en er is maar weinig diversiteit in voedsel. Hier is een idee: koop met vrienden, buren of familie een stuk grond en verbouw jouw eigen eten. Het is heerlijk vers, gezond en zonder bestrijdingsmiddelen

 

TIP 4. Gebruik zo min mogelijk elektriciteit

Alles werkt op elektriciteit. Denk aan je tandenborstel, magnetron en telefoon. Tijden veranderen, natuurlijk, en we kunnen niet zonder elektriciteit. Maar probeer aan de hoeveelheid van jouw elektriciteitsgebruik te denken; het scheelt ook in de portemonnee!

Hier zijn een aantal tips:

Droog je kleding aan een was rek in plaats van in een droger

Gebruik handmatige keukenartikelen, dus bijvoorbeeld de garde

Gebruik handmatige tuinartikelen zoals de heggenschaar

Sport zonder naar de sportschool te gaan of jouw eigen loopband te gebruiken

 

TIP 5. Hergebruik.

 Breng oude spullen naar de kringloop (of laat ze ophalen), koop zelf tweedehands spullen als je iets nodig hebt, geef afval een nieuwe bestemming (upcycling).

 

TIP 6. Zonnepanelen

Leg zonnepanelen op je dak. Of hang ze aan je balkon.

 

TIP 7. Werk met gerecyclede producten

Plat gezegd: koop zo veel mogelijk via Marktplaats en bij de kringloop. Ook hergebruik van leegstaande gebouwen is een vorm van recycling.

 

TIP 8. Zet de televisie niet op stand-by

Het klinkt misschien als iets kleins, maar je televisie de hele dag op stand-by hebben staan, verbruikt veel stroom. Daarnaast is de kans op kortsluiting groter. Ongemerkt verbruik je ook meer stroom door opladers of lampen die altijd in het stopcontact zitten. Dit kun je makkelijk oplossen door een verlengsnoer te gebruiken met een 'aan/uit' knop. Zo kun je in een handeling alle apparaten uit zetten als je er niet bent, zonder dat het je moeite kost.

 

TIP 9. Weiger reclamefolders

Per jaar valt er ongeveer 1600 stuks aan ongeadresseerde reclamedrukwerk in je brievenbus. Dat is bijna 30 kilo papier per adres. Veel van deze folders lees je waarschijnlijk niet eens en gooi je gedachteloos weg. Neem een simpele stap naar duurzamer leven door een 'NEE/NEE sticker' op je brievenbus te plakken. Zo voorkom je de kosten die gemaakt worden door het drukken en het verspreiden van de reclame en het verwerken van het papierafval.

 

TIP 10. Geloof er in.

Want als je dit doet onder het motto: ‘’het schijnt beter te zijn’’ ga je het nooit vol houden.

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of naomidulos
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd