Voluntourism

Een van de dingen die mij erg bezig blijven houden sinds ik terug ben uit Vietnam, wordt perfect weergegeven in het volgende artikel:
http://mic.com/articles/103788/one-hilarious-video-perfectly-sums-up-a-big-problem-with-western-humanitarianism

Wat zijn je beweegredenen om vrijwilligerswerk te gaan doen? Wat weet je van de cultuur en het land?
Ik vind dit belangrijke vragen voordat je vrijwilligerswerk gaat doen. Ook de vraag welke projecten ga je doen? Hoe lang is nodig om hier iets te kunnen betekenen? Wat denk je te kunnen betekenen als je in het land te werk gaat? Wil je de wereldvrede terug brengen?

Toen ik begon aan het vrijwilligerswerk was ik zo groen als gras. Mijn beweegredenen vond ik goed: ik wilde iets bijdrage aan het leven daar, ik wilde de cultuur leren kennen, ik wilde mijn kennis delen en gebruiken en hun kennis leren en gebruiken hier. Hoe lang bleef ik daar? Vier weken! Dat is lang! Althans, dat dacht ik toen ik nog in Nederland was en dit aan het plannen was. Ja ik had mij verdiept in het land en de impact die de Vietnam Oorlog heft gehad op het land, maar toch, wat weet je nou.

Meerdere malen heb ik mij tijdens de projecten en mijn werk daar afgevraagd of het goed is wat wij hier doen: ja het is goed voor jezelf en je eigen ontwikkeling, ja je leert ze iets en zij leren jou iets, maar wat betekent het daadwerkelijk:
Een nieuwe gezicht elke vier weken voor de kinderen, elke vier weken een nieuw afscheid en een nieuwe start, eventuele overdrachten die niet goed verlopen waardoor de projecten niet goed genoeg lopen en overgedragen worden.
Maar ook: je brengt ze geluk, ze lachen, ze klimmen op je, ze zijn blij om je te zien, ze glimlachen. Dat is ook wat je ze meegeeft. Je geeft ze liefde.

Is het altijd goed wat wij doen daar? Nee. En ik denk dus ook dat je goed moet bedenken met wat voor doel je erheen gaat en bewust bent van wat je teweeg brengt in het andere land. Wat dit betekent voor de hulpverleners daar en de werknemers daar. Maar toch kun je ook zoveel goeds doen!

Soms voel ik mij precies die mensen die ze weergeven in het artikel; dat blondje meisje met een tanktop, bandana en een fotocamera. Maar toch probeer ik het altijd te relatieveren. Het blijft een moeilijk onderwerp, maar zeker een onderwerp om bij stil te staan. Vrijwilligerswerk is niet per definitie goed, maar het helemaal niet meer doen, daar zijn meer mensen niet bij gebaat.

Follow the author: LHennen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1