Een goede voorbereiding... is het halve werk.

Education Category: General
Ages: 16+

Een goede voorbereiding is het halve werk.
Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden en zo kunnen we nog wel even door gaan. Daarom in deze 'Teaching Tips' wat tips als het gaat om vrijwilligerswerk kiezen, doen en andere manieren om een organisatie te helpen.

Van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Leuk! 

Als oud vrijwilligster en huidig ambassadeur voor een stichting op Bali, Indonesië kan ik alleen maar zeggen dat het een ervaring is die je nooit meer zult vergeten en waar je heel veel van kunt leren. Daarnaast staat het ook nog eens leuk op je CV en dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen. 

Maar hoe, wat en waar? 
Allereerst wil ik iedereen zeggen, vrijwilligerswerk hoeft niet perse ver weg. Ook bij jou in de buurt kun je verschillende dingen doen of het nou gaat om het geven van voetbaltraining bij de lokale voetbalvereniging of koffie en thee schenken bij een bejaardentehuis, voor iedereen is er wel iets. Wil je toch naar het buitenland? Orienteer je dan goed. Kies een land en organisatie die bij je past. Wil je graag veel vrijheid of vind je het leuker om met een groep vrijwilligerswerk te doen en ook uitstapjes te ondernemen. De Volkskrant kwam met een top 10 van vrijwilligerswerk aanbieders in Afrika en een zeven vragen die je jezelf kunt stellen voor je gaat. Vooral deze zeven vragen zie ik als zeer nuttig en zou ik graag met jullie delen;

1. Waarom wil ik dit?

2. Wat heb ik te bieden?

3. Waar begin ik met zoeken?

4. Staan bewoners centraal?

5. Ben ik wel geschikt?

6. Wat vinden mijn voorgangers? 

7. Wat is er al bereid?

 

Een goede voorbereiding is het halve werk dus aan alle vrijwilligers zou ik mee willen geven; bereid je goed voor. 

 

Verder is het natuurlijk niet nodig om dingen dubbel te doen. Vraag een organisatie daarom altijd waar behoefte aan is, wat zij graag zouden willen, waarin jij iets kunt betekenen maar neem ook gerust de tijd een dag te observeren en te kijken hoe het er ergens aan toe gaat. Toon initiatief maar denk om de cultuurverschillen. Daarnaast zul je merken dat je als "blanke" geregeld wordt gezien als slimmer, rijker, beter. En dat kan je natuurlijk een goed gevoel geven maar kijk ook naar hoe zij dingen doen en vergeet niet dat jij minstens zoveel van hen kan leren, misschien zelfs wel meer. 

 

En als je dan besloten hebt om vrijwilligerswerk te gaan doen en je weet waar de organisatie behoefte aan heeft, maak dan nuttig gebruik van google. Hier staan vele gratis lespakketten voor alle leeftijden en over allerlei verschillende thema's. Van knutsel ideeën tot sport lessen er is van alles te vinden. En als je dit dan samen met de lokale bevolking uitvoert en iedereen erbij betrekt dan ga je gegarandeerd een geweldige vrijwilligerservaring tegemoed. 

Veel plezier! 

 

 

More contributions of WorldSupporter author: Kirsten
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]