Meer dan herinneringen

Het is alweer kerst. KERST... Malawi was de zomer.. Zo moeilijk te geloven dat het al zo lang geleden is. Dat ik met een nieuwe studie ben begonnen en helemaal de draai te pakken heb hier. Zo raar dat het leven daar ook door gaat. Dat er nieuwe vrijwilligers in het huisje komen waar ik ook een maand heb doorgebracht. Dat de nieuwe vrijwillers spelen met de kinderen waar wij ook mee hebben gespeeld. Dat ze de wc afmaken waar wij aan begonnen zijn. Oneerlijk, maar eigenlijk ben ik gewoon jaloers. Ik wil daar zijn, ik wil daar dansen met de kinderen, het Malawiaans volkslied zingen en een wc bouwen. Ik wil terug...

Laatst hadden we de reünie van de vrijwilligers organisatie. Leuk om iedereen weer te zien en interessant om te horen hoe zij de terugkomst hebben ervaren. Be-More de vrijwilligersorganisatie is fantastisch. Ik raad het iedereen aan! Ik heb me ook opgegeven om te helpen op de vakantiebeurs in Utrecht. Mensen overtuigen om in plaats van een cruise een vrijwilliger te worden. Een steentje bijdragen en tegelijkertijd de beste ervaring van je leven meemaken. 

Regelmatig gaat het nog over Malawi. Veel mensen vragen me (nog steeds) hoe was het? Ja hoe was het het? Leuk? Nee het was niet gewoon leuk. Het was niet om met een woord te omschrijven. Ik probeer ze uit te leggen wat ik gedaan heb en hoe ik het vond. Ik probeer het zo goed mogelijk, maar het verhaal wat ik vertel is niet te vergelijken met wat ik ervaren heb. Aan het eind van zo'n kort "hoe was Afrika" gesprek zeggen de meeste: "wauw ik wil dat ook ooit nog eens doen, maar het kost zoveel geld en ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen." Ik weet dat het niet voor iedereen mogelijk is, maar de gemiddelde Nederlander kan dit een jaar later doen. Als je echt iets wil dan lukt het ook. Dan koop je een keer niet de nieuwste Iphone of ga je niet naar Ibiza op vakantie. Houd je het hele jaar sponsoracties om geld in te zamelen. Spaar je je vakantiedagen op boek je de vlucht en vlieg je weg. Natuurlijk weet ik dat dit niet zo gemakkelijk gaat, maar ik wil er alleen maar mee zeggen dat je je dromen moet nastreven.

Het is al kerst. 5 maanden na Malawi.. Ik heb gisteren een een plankje ingericht. (zie foto) Het lijkt net op een herdenkingsplaatsje, maar zo bedoel ik het niet. Elke keer als ik er naar kijk krijg ik prachtige herinneringen van toen. Ik wil zo graag weer terug, maar gelijkertijd weet ik dat ik ook nog zoveel meer van de wereld wil zien. Dat betekent niet dat Malawi los ga laten, maar ik betwijfel het dat ik ooit nog terug ga. De herinneringen zullen blijven en er komen, dat weet ik zeker, nog vele andere prachtige herinneringen bij van wat ik in de toekomst ga beleven. En dat wat ik allemaal ga beleven in de toekomst zie ik met blijdschap tegemoet.    

 

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: AnneRoosma
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
415