Interview met docent van het weeshuis

Het leek mij zeer interesant om Robert Mariakani te interviewen. Hij is 23 jaar en werkt elk weekend in het Raha kids weeshuis, dit is een weeshuis alleen voor jongens van de leeftijd van 0-18 jaar. Het weeshuis wordt gerunt door een amerikaanse non die haar leven heeft geweid aan dit weeshuis.

Robert is zeer gelovig, namelijk christelijk en ik was benieuwd, waarom hij ervoor gekozen heeft om op zondag in het weeshuis te werken in plaats van naar de kerk te gaan. De kinderen van het weeshuis gaan wel naar de kerk toe, maar vanaf een jaar of 10. Als ze jonger zijn blijven ze in het weeshuis om te spelen (zondag is namelijk hun vrije dag, de rest van de dagen gaan ze naar school en moeten zonodig huiswerk maken) hij past dan op deze kinderen.

Dit betekend dat hij dus niet naar de kerk op zondag kan gaan wat wel een hele happening is in Kenia. Iedereen gaat namelijk op zondag naar de kerk. Robert geeft aan dat hij dit ziet als zijn roeping die God hem heeft gewezen. Hij is zelf opgegroeid in een weeshuis, omdat zijn ouders allebei zijn omgekomen door een tragische ongeluk. Hij was toen 5 jaar en is samen met zijn broertje door zijn oma naar een weeshuis gebracht voor een betere toekomst. De rest van zijn familie woont in de sloppenwijk en kunnen de twee jongens geen goed leven bieden. Oma hoopte door middel van de jongens naar het weeshuis te brengen zij een betere toekomst zouden krijgen. Robert kan zich nog wel herinneren dat hij het in het begin in het weeshuis helemaal niet leuk vond. Hij miste zijn ouders en huilde  zichzelf elke dag in slaap. Gelukkig had hij veel steun aan zijn oudere broer (8 jaar) die bij hem in bed kwam liggen en hem trooste.

Doordat Robert nu in het weeshuis woonde had hij de mogelijkheid om naar school te gaan. Hij beseft zich nu dat als zijn Oma hem en zijn broertje niet naar het weeshuis hadden gebracht ze waarschijnlijk nooit naar school zouden kunnen gaan. Zijn ouders hadden geen geld en woonde in de sloppenwijk. Daar verkochten ze schoenen, maar dit leverde te weinig op. Robert geeft aan dat hij soms aan de kant van de weg moest bedelen. Dit vond hij verschrikkelijk maar deed dit voor zijn ouders. Hij geeft aan dat er soms helemaal geen geld in huis was en het hele gezin met honger naar bed ging. Als hij aan deze tijd terug denkt krijgt hij tranen in zijn ogen.

Dit weeshuis heeft hem de kans geboden om naar de basisschool te gaan en vervolgens naar de middelbare school. Hij heeft zijn tijd in het weeshuis als heel fijn ervaren. Hij is het weeshuis als zijn familie gaan zien, wat de pijn van het verlies van zijn ouders verminderde. Regelmatig mocht zijn oma langs komen om hem te bezoeken, met trots vertelde hij dan wat hij allemaal op school had geleerd. Zijn oma zei altijd tegen hem: Jongen wat ben ik toch trots op jou en je broertje. Jullie verdienen een goede toekomst een betere dan die ik jullie ouders kon bieden. Toen hij naar de middelbareschool ging ging hij intern wonen op school. Hij heeft zo hard zijn best gedaan op school, omdat hij weet dat hij deze kans met beide handen aan moet pakken. Het had ook zomaar anders kunnen zijn en had hij net als zijn ouder geen enige vorm van onderwijs gehad. Ook doet hij dit om zijn ouders trots te maken, want hij weet dat ze ergens over zijn schouder meekijken.

Doordat hij zo hard heeft gewerkt op de basisschool en middelbare school heeft hij een beurs gekregen om te gaan studeren. Hij studeerd nu techniek en zit in zijn tweede jaar. Hij vind het onwijs leuk en interessant. Vanaf dat hij een klein jongtje was heeft hij techniek al heel leuk gevonden. Toen hij deze kans kreeg heeft hij dan dus besloten om deze opleiding te volgen. Hij is heel dankbaar voor deze kans en grijpt het met beide handen aan. Hij studeerd hard en heeft goede cijfers.

Na de middelbare school is Robert in een weeshuis gaan werken, om wat terug te doen. Hij weet hoe het is om je ouders te verliezen of het feit dat deze niet meer voor je kunnen zorgen. Hij wilt daarom deze jongens ook een betere toekomst geven net zoals hij die heeft gehad. Hij vind het leuk om met deze kinderen te spelen, ze wat te leren met ze te praten enzovoord. Hij doet dit werk graag.

Als hij klaar is met studeren en een baan heeft gevonden wil hij zijn familie gaan ondersteunen. Deze zijn heel belangrijk voor hem geweest. Misschien dat hij zelfs wel een organisatie wil gaan starten voor kinderen die niet de kans hebben om naar school te gaan en deze de mogelijkheid te bieden dit toch te doen. Maar hier moet hij zelf nog over nadenken.

Omdat Robbert op zondag niet naar de kerk kan, omdat hij dan met de kinderen bezig is gaat hij elke woensdag ochtend. Hij vind het belangrijk om naar de kerk te gaan. De kerk en God hebben hem veel steun geboden tijdens het verwerken van de dood van zijn ouders. Als het naar de kerk gaat is het voor hem ook altijd een moment om zijn ouders te herdenken. Hij mist zijn ouders nog steeds en vind het jammer dat zij niet hebben kunnen meemaken dat hij zo ver gekomen is. Maar gelukkig kan hij met zijn broer de herinneringen aan zijn ouders ophalen.

Zijn broer is inmiddels klaar met studeren, hij heeft de opleiding verpleegkundige gedaan en werkt nu in het Nairobi ziekenhuis. Hij heeft het hier erg naar zijn zin en vind het fijn om mensen te kunnen helpen.

We konden nog wel uren doorpraten over het leven van Robert, maar de weeskinderen wilde heel graag voetballen met Robert.

Image
Follow the author: hannahvanbeek
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: hannahvanbeek
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]