Mijn Interview met...

Mijn interview met Vok Malis 17 jaar oud.

In wat soort huis woon jij?

Ik woon in een traditioneel Khmer huis.

 

Hoe ziet dat eruit, een traditioneel Khmer huis?

Dat is een huis op palen. Het staat hoog zodat als het hard regent ons huis niet onder stroomt en als het heel heet is we onder het huis schaduw hebben. Eigenlijk wonen we onder het huis en soms slapen we ook onder het huis in hangmatten.

 

Hoeveel broers en zussen heb je?

Ik heb 3 zussen, dus met mij erbij zijn we met z’n 4e.

 

Heb je nou nooit ruzie met je zussen?

Met mijn oudste zus nooit, die woont niet meer thuis. Die is getrouwd. Maar met mijn jongste zusje heb ik nog wel eens ruzie.

 

Waar gaan die ruzies dan over?

Die gaan vaak over kleine dingetjes. Dan ben ik een televisie programma aan het kijken en wil mijn zus iets anders kijken. Of als zij mijn kleding draagt en het vies terug legt, of niet terug legt en ik het uit haar kamer moet pakken.

 

Hoeveel kamers hebben jullie dan in jullie huis? Meestal zie je toch dat huizen 2 kamers hebben?

Wij hebben 3 kamers. Één voor mij en mijn zus en een voor mijn anders zus. Mijn ouders hebben ook nog een kamer.

 

Ik hoor de hele dag al een man praten door een microfoon afgewisseld met muziek. Weet jij waar voor dat is?

Er is een oma overleden en daar houden ze nu een ceremonie voor. In de nacht van maandag op dinsdag was daarvoor vuurwerk. Dat is om de boze geesten te verjagen. Maar vuurwerk mag nooit op Maandag en Zaterdag want dat heeft een monnik vroeger gezegd. Vuurwerk is de eerste ceremonie en dat is na 1 dag van de dood. Nu is het een week terug en is de 2e ceremonie. De 3e ceremonie is als ze een jaar dood is. Mocht het nou een belangrijk persoon zijn dat wordt er na 3 jaar ook nog een ceremonie gehouden.

 

Geloof jij in geesten?

Ja, wij zijn altijd bang voor geesten, vooral ’s nachts

 

Heb jij wel eens een geest gezien?

Nee, maar een vriend van mij wel. Hij werd achternagezeten en die geest wilde hem doden. De volgende ochtend moest hij zijn lichaam wassen met koud water want dat zou je geest verjagen. Sommige mensen breken hun huis ook af en laten hem een paar meter verder opbouwen omdat er geesten op die plek zitten.

 

Tot slot nog een laatste vraag. Hou jij van muziek?

Ja, ik hou heel erg van muziek

 

En wie is jou favoriete artiest?

Die heb ik niet echt. Ik vind veel artiesten leuk.

 

En als je er nou eentje zou moeten kiezen?

Dan zou het Sok Pi Say zijn.

 

Vok komt uit een van de betere gezinnen. Ik heb tijdens mijn reis met meedere mensen gesproken maar met dit meisje wilde ik een interview houden. achteraf heb ik niet de juiste vragen gesteld. Ze is namelijk van moslimse afkomst (kwam ik later pas achter). Cambodja is een boeddistisch land. Ik heb we 'es een moskee gezien, maar hoofddoeken zijn echt onvindbaar, al geloof ik niet dat ze er echt niet zijn.

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: sonja.koeten
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
448