ontdeken

Beste lezers,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie voor het laatst gesproken heb. Ik de tussentijd is er best veel gebeurt. Ik heb mij aangemeld in het team van Be-More om met soort open-dagen toekomstige vrijwillers in te lichten wat er te doen is in Cambodja. Hiermee ga ik dit jaar aan de slag. Ook ben ik een studie begonnen (docent Maatschappijleer) en heb ik afgelopen weken een paar lesjes gedraait op een middelbare school. Het echte debat is nog niet geweest maar ben wel van plan om hier mee aan de slag te gaan. Wel heeft de docent stukjes laten zien van het programma: ''Rot op naar de eigen land''. Je merkt dat dit veel reacties oproept in de klas.

In mijn eigen klas had ik laatst nog een discussie met een klasgenoot. Hij vond het niet nodig dat er een Engels schooltje in Cambodja stond want A. Het werd in het Engels geleerd en B. Ze hebben er niks aan! Hier was ik het natuurlijk helemaal niet mee eens. Ik snap best dat ik de lokale bevolking in die 4 weken tijd niet veel kan leren maar zonder mij konden ze de reading class niet voortzetten. Ook heb ik wekelijks nog contact met ''mijn'' studenten. Vaak gaat het niet verder als Goodmorning en Goodafternoon. Maar ik probeer vaak wel nog even een stapje verder te gaan! Vaak door te herhalen en het op andere manieren te vragen begrijpen ze uiteindelijk wel wat ik bedoel en kun ze er antwoord op geven.  

drie maanden terug liep ik door Amsterdam samen met een vriendin van mij. We gingen shoppen. Stonden midden in de winkelstraat een paar mensen te werken. Mensen die andere donateur wilde laten worden van een goed doel. Een jonge man sprok ons aan: ''Hee, weten jullie iets van de millennium doelen die voor 2015 zijn gesteld?'' Dus ik: ''Ja natuurlijk weet ik daar iets vanaf. Ik heb zelf vrijwilligerswerk gedaan voor ''onderwijs''. Dat vond hij natuulijk wel leuk. Zelf stond hij voor moedersterfte. Als wij donateur zouden worden, al was het maar voor 1 maand, dan konden ze aansluiten bij de Postcode loterij en konden ze nog meer geld krijgen. De organisatie was ook niet gericht op winst en het enige geld wat ''verloren'' zou gaan was aan de vliegreis en onderdak op de locatie. (En als je een beetje logies nadenkt gaat er natuulijk ook geld naar hem, want als hij goed verkoopt, krijgt hij een extraatje). Om het lange verhaal iets korter te maken, zijn mijn vriendin en ik allebei donateur geworden (zij een beetje op aandringen van mij). Zelf heb ik mij na twee maanden weer uitgeschreven. Ik kon namelijk een kamer krijgen in Amsterdam. Ik merk dat, sinds ik op kamers woon, veel bewuster omga met eten. Ik koop alleen wat ik echt nodig heb zodat ik zelden iets weg hoef te gooien. Ik vind het ook gewoon zonde om iets weg te gooien. Je moet je maar bedenken dat lang niet iedereen op deze aarde altijd genoeg te eten krijgt!

Ik heb nog steeds profijt van mijn reis naar Cambodja. Ik ben zelfverzereder en wijzer geworden. Ook blijf ik het leuk vinden om erover te praten, zo af en toe, als het onderwerp ertoe schikt.

Vandaag kwam er nog een bericht van Panorama: ''Volgens brits onderzoek douchen 4 op de 5 vrouwen niet elke dag'' Hierna volgende heftige reacties. Het zou slecht zijn voor je huid tot Gadverdamme, ik moet er niet aan denken. Persoonlijk vind ik het echt belachlijk. Het is helemaal niet nodig om je elke dag te wassen, net zo min dat je elke dag een schone jeans aantrekt. Denk aan al dat verspilde water. In Cambodja moesten ze het regenwater in het regenseizoen opvangen zodat ze de rest van het jaar genoeg water zouden hebben, hoopte ze. Ik hoop dat iedereen die dit leest zich bedenkt onder de douche, of het nu echt nodig was om eronder te staan. Als je bijvoorbeeld weet dat je s'avonds gaat sporten en dus daarna moet douchen, ga je niet 's ochtends douchen om ''wakker te worden''! En is het nou echt nodig om 20 minuten onder de douche te staan? Is 5 niet meer dan genoeg?

 

Alvast bedankt!

 

 

Follow the author: sonja.koeten
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: sonja.koeten
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]