Introductie en week 1

Beste bloglezers,

Omdat het heel moeilijk was om foto's te uploaden in het vrijwilligershuis waarin ik zat voeg ik alle blogberichten plus de foto's in één keer toe.

Van alle weken heb ik zowel op mijn laptop als in een schrijfboekje zo veel mogelijk van alle activiteiten en belevenissen opgeschreven. Voor deze blog heb ik geprobeerd de blogs samen te vatten in 10 blogs dus voor elke week dat ik er was 1.

Week 1.

04-02-14 t/m 11-02-14

Op dinsdag 4 februari vertrok ik van Schiphol airport voor mijn eerste grote reis van mijn leven. Mijn tas was dezelfde ochtend gevuld met de laatste belangrijke dingen en met 14 kg vond ik dat ik het netjes gedaan had.

Het hele gezin(paps,mams en beide zusjes) plus mijn vriend en een goede vriendin gingen mee om me uit te zwaaien. Raar maar ook vooral heel erg leuk.

De reis was lang en vermoeiend maar verliep op een beetje turbulentie na probleemloos. Ik kwam aan het begin van de middag aan in Port Elizabeth en werd daar opgewacht door twee mensen van Read4life. Zij brachten me naar het vrijwilligershuis in de wijk Walmer, een wijk in het voornamelijk blanke deel van Port Elizabeth.

De eerste paar dagen stonden vooral in het teken van het wennen aan de omgeving en de veiligheidsmaatregelen die door de organisatie genomen waren. Om deze nog extra te verduidelijken kregen ik, en nog twee andere nieuwe vrijwilligers, voorlichting in de vorm van de 'Code of Conduct'. Bij deze inleiding kregen we onderander een beetje een idee over de invloed die je huidskleur kan hebben op andere mensen. De volgende dag gingen we dit ondervinden in een 'Townshiptour'. We kregen 2 uur een tour door de Township en kwamen begrippen als 'shacks'(sloppenhuisjes) en 'coloreds' (Kleurlingen) en Xhosa (een volk die voornamelijk leeft in de Oost-kaap van Zuid-Afrika) voor het eerst langs. Het was een als ervaring een echte eye-opener. Ook is het heel maf te merken dat je voor het eerst in de minderheid bent als blanke. Dit klinkt misschien raar maar ik voelde me er heel opgelaten bij. De vrijdag eindigd standaard met een borrel met alle mensen van ready4life. Dit was de eerste keer kennismaken met veel van de vrijwilligers(ook oudere) die werken voor de projecten.

Het eerste weekeinde gingen we met alle andere vrijwilligers van het huis naar Jefferys bay. Een surf-oord aan de kust van Zuid Afrika. We verbleven in een hostel aan de kust met een uitzicht op het strand. Heerlijk uitgewaaid maar ook wel raar wanneer je hebt gezien dat de realiteit voor veel mensen zo anders is. Het was ook een goede manier om de groep beter te leren kennen. Een deel van de groep loopt stage en een ander deel is vrijwilliger. Dit verschil komt vooral tot uitting in de uren dat je op het project bent. De vrijwilligers werken minder lang en hebben natuurlijk geen schoolverplichtingen zoals de stagiars dat wel hebben. Ik weet niet of ik mazzel heb maar het is een leuke en gemixte groep van 8 mensen.

Aankomende week ga ik meelopen met een aantal projecten en kan ik vervolgens een keuze maken voor een project waar ik me de komende weken mee bezig ga houden.

 

 

 

Follow the author: Annadhoog
More contributions of WorldSupporter author: Annadhoog
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]