Eerste dagen Cusco

Nou ik had een uitgebreider verslag beloofd dus hier komt ie dan!
Eens even kijken, afgelopen zaterdag ben ik nadat ik mijn mini blog had geschreven door het centrum van Cusco gaan wandelen, wat een prachtige stad is het toch! De vele straatverkopers zijn niet zo opdringerig dan ze in Nederland zijn, daar kan Pepperminds nog een puntje aan zuigen, of andersom juist haha! Normaal gesproken is GoogleMaps trouwens mijn beste vriend als ik door een vreemde omgeving loop, maar dat heb ik hier natuurlijk niet. Ik ben dus compleet afhankelijk van mijn richtingsgevoel en een kaart die ik bij de lokale toeristen informatie heb gehaald. Trap er dus nooit meer in als ik in Nederland zeg dat ik geen kaart kan lezen, want ik heb 2 maanden om het te oefenen;)!

Toen ik zondag opstond merkte ik 1 bijeffect van de hoogte; slapende voetzolen haha! Ach, zolang het daarbij blijft ben ik zeer gelukkig aangezien het vrij zeldzaam is dat je niet ziek wordt als Nederlander. I am blessed:D
De zondag stond voor mij in het teken van de tour door de Sacred Valley (Nee mam, niet de scared valley;)) Dit begon gelijk met het tegenkomen van een cultuurverschil: ik stond prima op tijd bij de afgesproken plaats te wachten, was er niemand anders en het gebouw van de organisatie was dicht! Ik begon dus al lichtelijk in paniek te raken en te denken dat ik door mijn belabberde Spaans had gemist dat we ergens anders verzamelden, maar gelukkig kwam er na een kwartier iemand om me naar de bus te brengen.
De tour ging door een heleboel oude stadjes die eigenlijk allemaal wel met de oude Inca tijd te maken hadden. Het is niet in woorden uit te drukken hoe mooi het hier is, de natuur is zo prachtig! Overal waar je kijkt, dit is in Cusco precies hetzelfde, zijn hoge, groene bergen te zien. Tijdens de tour waren er zelfs een hoop bergen te zien die zo hoog waren dat ze bedekt waren met sneeuw!
Aan de andere kant heb ik ook al aardig wat armoede gezien. Er is hier haast geen gebouw te vinden dat er fatsoenlijk uitziet. Overal is de verf afgebladerd en veel huizen hebben geen ramen of zijn naar mijn idee niet eens afgebouwd. Ik sprak hierover met een Australisch meisje dat ik tijdens de tour heb leren kennen, Belinda. Zij vertelde mij dat het in Chili zo is dat als iemand een huis bouwt, hij hier subsidie voor krijgt, ook al wordt het niet eens afgemaakt. Ik vraag me af of dit ook het geval is in Peru, dat zou wel een hoop verklaren! Ook heb ik al een vrouw uit Brazilie ontmoet die mij wat uitlegde over haar land en de ongelijkheid die langzaam aan minder lijkt te worden. Na de tour spraken we af om dinsdag (vanavond dus) in de stad een drankje te gaan doen, ik zeg; kei gezellige mensen hier!

Gisteren ben ik voor het eerst naar het weeshuis gegaan waar ik de komende 6 weken mee ga helpen. Voor de komende twee weken zijn mijn werktijden van maandag tot en met vrijdag van 2 tot 5, daarna zal ik waarschijnlijk 3 uurtjes in de ochtend moeten werken. Hiernaast nog 2,5 uur Spaanse les per dag tijdens de eerste drie weken, en verder heb ik helemaal niets wat ik moet doen! Wat een geweldig luizenleventjes ga ik hier hebben haha!!
Ik werd een gebouwtje binnengebracht waar 7 jongetjes van tussen een jaar of 1 (hoe oud ben je als je al wel kunt lopen maar nog niet kunt praten?) tot een jaar of 7 wonen. Zo van, ga ze maar vermaken. Tsja, hoe los je dat dan op? Nou, dan pak je een door met wasco krijtjes en een paar vellen papier, zeg je Pinto (kleuren) en hou je ze uit elkaar als ze ruzie dreigen te gaan maken. Het kleinste mannetje is echt een schatje, alleen ook wel een driftkikker. Hij begon heel braaf met kleuren maar op een gegeven moment had hij er genoeg van en ging hij alle krijtjes door de kamer heen gooien. Toen besloot ik maar om hem zijn krijtjes af te pakken, streng No! te zeggen en hem eventjes te negeren. Binnen een minuut kroop hij alweer met een schuldbekenend gezichtje bij me op schoot. En dat zo ongeveer 10 keer binnen 2 uur haha! Mijn eerste ervaring van het onder controle houden van een opstandige peuter is geslaagd! Mocht iemand nog om een nanny verlegen zitten tegen het einde van februari, ik denk dat mijn CV tegen die tijd perfect aansluit bij die baan! De eerste ervaring met het weeshuis is dus een hele goede! Het is zo makkelijk om die kleintjes bezig te houden, ook al versta ik geen woord van wat ze zeggen! Ik ben zoals ik het nu zie zeer te spreken over dit project. Ik weet natuurlijk niet wat de kinderen mee hebben gemaakt voordat ze hier terecht zijn gekomen, aangezien het ook een opvanghuis is voor kinderen van wie de ouders niet voor hen konden of mochten zorgen, maar met de prima verblijfplaatsen en lieve begeleiding worden ze hier goed opgevangen. Ik ben benieuwd naar hun geschiedenis en naar wat er met hen gebeurt als ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben, dit ga ik zeker navragen bij de leiding zodra mijn Spaans wat beter is.

Voordat ik naar het weeshuis ging ben ik nog even naar de markt van San Blas gegaan: een grote overdekte markt waar werkelijk alles te krijgen is. Er zijn vooral veel kraampjes met souveniers en dat maakt alles heel kleurrijk, maar achterin zijn er ook een hoop kraampjes waar allerlei soorten eten te vinden zijn. Niets is te gek: van hele varkenspoten tot complete koeienneuzen met de ring er nog doorheen. Bleegh, hoe zou dat in godsnaam smaken?? Als ik er weer kom zal ik er foto´s van maken als bewijsmateriaal!

Over Spaans spreken gesproken; om 5 uur stond Martha, de plaatselijke contactpersoon, me op te wachten om me naar Gina te brengen, mijn Spaanse docente voor de komende drie weken. Gina heeft 15 jaar Spaanse les gegeven op een universiteit in Cusco, maar besloot toen om prive lessen te gaan geven omdat dit een veel beter niveau opleverd bij de leerling. Haar ´lokaal´ bevindt zich in een soort verdieping op haar dakterras. Vanuit de ramen heb je een prachtig uitzicht over de stad met als hoogtepunt een monument met daarop een Condor, het teken van het Andes gebergte. We zijn echt bij de basis begonnen en ik heb er goede hoop op dat het helemaal goed gaat komen! Ik kreeg zelfs huiswerk mee haha!

Zo, voor zover mijn activiteiten van de eerste paar dagen. Om 2 uur ga ik weer naar het weeshuis, dit keer naar 7 meisjes. Daarna heb ik weer Spaanse les en vanavond de stad lekker verkennen! Ik hou jullie op de hoogte!

Hasta Luego!

Follow the author: Kim van de Sanden
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Kim van de Sanden
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

"Sacred Valley, niet te

"Sacred Valley, niet te verwarren met de The Scared Valley... en ook niet te verwarren met de Scarred Valley."
:P sorry. Leuk verhaal! Ben benieuwed naar de foto's. Ik hoorde dat eten op de markt vaak super lekker is. Ook al zit het hoofd er vaak nog aan. =P
Bedankt voor je blog, en  hou ons op de hoogte!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1