Kostenefficiënt de criminaliteit verminderen

Evidence-Based Options that Reduce Crime and Save Money

 

Korte samenvatting vooraf

Sinds 1990 is de staat van Washtington bezig om de wetgeving aan te passen om bepaalde beleidsuitkomsten te optimaliseren. Daarbij ligt de nadruk op opleiding, welzijn van de kinderen, criminaliteit en mentale gezondheid. Er is een aantal beleidsplannen waarmee het mogelijk is criminaliteit te verminderen waarbij voordelen worden behaald die de kosten overstijgen. Daarnaast zijn er beleidsplannen die niet voordelig zijn ten opzichte van de voordelen die worden behaald.

Het doel van het onderzoek naar beleidsplannen is om tot een beleidsplan te komen dat met een hoge zekerheid leidt tot een betere uitkomst en een efficiënte inzet van het ontvangen belastinggeld.

Het verminderen van criminaliteit is de grootste focus van de onderzoeken naar verschillende beleidsplannen. Het doel daarvan is om criminaliteit te stoppen voordat het begint.

Een van de methodes is de ‘koop-verkoop’ methode waarbij de overheid aan de hand van een overzicht van een lijst met strategieën een goed rendement kan behalen op het geld dat zij investeren in het reduceren van criminaliteit. Daarnaast bevat deze lijst ook strategieën die niet kostenefficiënt de criminaliteit kunnen verminderen.

Om te bepalen of iets werkt is het nodig een stappenplan te doorlopen dat bestaat uit drie stappen:
    wat werkt en wat niet?
    Wat is economisch gezien logisch?
    Wat is het risico in de kosten-batenanalyse?

Daarnaast worden in dit rapport gebruik gemaakt van twee nieuwe elementen: namelijk: gevangenis en politie. Het volgende moet daarbij in acht worden genomen:
    veranderingen in bepaalde strafmaatregelen die effect hebben op de populatie in de gevangenis en
    maatregelen die effect hebben op het level en de opstelling van politieke middelen in de staat.

Uitkomst November 2013
De uitkomsten van tabel 1 betreffende november 2013 kunnen worden samengevat in een programma voor ‘Functionele Familie Therapie’ (FFT). Dit programma is opgezet voor jongeren die in hun proeftijd zijn en valt onder de categorie corrigerende interventie.

Corrigerende interventies voor volwassenen
Er bestaat een aantal interventieprogramma’s voor volwassenen waarbij de voordelen de kosten overstijgen. Er moet gelet worden op het risico, de noodzakelijkheid en reactie om de criminaliteit per dollar te verminderen.

Gevangenisstraffen
De kosten en voordelen van maatregelen zijn geanalyseerd om lagere tijdsduur in de gevangenis te bewerkstelligen. Er is gekozen voor maatregelen die de tijdsduur reduceren naar een verblijf van drie maanden of minder.
Er zijn acht geloofwaardige evaluaties gevonden met betrekking tot FFT die hebben onderzocht of het daadwerkelijk criminaliteit kan verminderen. Er is geconstateerd dat herhaling verminderd kan worden tot wel 13 procentpunten met een marge van 4 procentpunten. In figuur 1 staan de voordelen weergegeven van een participant binnen FFT. De voordelen komen voornamelijk uit het reduceren van criminaliteit, maar ook door de arbeidsmarkt erbij te betrekkenen de gezondheidsvoordelen als gevolg van een verhoogde kans op het behalen van een diploma.

De uitkomst is dat gemiddeld gezien detentie in de gevangenis en het werkzaam zijn van politie effect hebben op de hoeveelheid criminaliteit in een staat. Er is afgelopen jaren geprobeerd om in de ‘black box’ te kijken om te identificeren hoe bepaalde strafmaatregelen effect hebben op de criminaliteit. De nieuwere onderzoeken kunnen ondersteuning geven in het kiezen van een maatregel om reductie van de criminaliteit te bereiken met de juiste politieke middelen.

Voor schuldigen met lager risico, gemiddeld risico en hoger risico zijn de voordelen en kosten van de maatregelen die de tijdsduur van de gevangenen zouden verlagen met drie maanden met als gevolg een vermindering in de staat van detentie dagelijks verminderen met 250 mensen van de gemiddelde populatie.

De economische analyse van de drie bovenstaande categorieën verloopt niet voor allemaal op dezelfde wijze. Voor schuldigen met lager risico overstijgen de voordelen van de fiscale besparingen de kosten van nieuwe criminaliteit als gevolg van de maatregel. Daardoor kom je op een kostenvoordeelratio van ongeveer 4.34 dollar voordelen per dollar van de kosten van schuldigen met lager risico.

Voor schuldigen met een hoger risico zijn de kosten van nieuwe criminaliteit voor een reductie van drie maanden in de lengte een voordeel, zodat de kostenvoordeelratio uitkomt op 55 cent voordeel per dollar kosten en is het risico is heel hoog.

Voor gemiddeld risico geldt dat de gemiddelde kostenvoordeelratio neutraal is, maar de meting van het investeringsrisico geeft aan dat deze strategie ongeveer 52% van het aantal keer voordelig werkt.

Politie
Er zijn twee situaties waarin een analyse is gedaan voor het inzetten van een politieagent om het effect op de criminaliteit te meten. Het tweede is om een politieagent in te zetten op bepaalde ‘hot-spots’ waarbij op basis van data politie wordt ingezet op criminaliteit. Het is gebleken dat de tweede wijze zeker criminaliteit reduceert en wel met een kostenvoordeelratio van 6 tot 7 dollar.  

Corrigerende interventie voor jongeren
De lijst met programma’s voor deze categorie geeft aan dat een aantal opties voor jongeren zowel voordelen als extra kosten kan generen met een laag investeringsrisico. Van deze informatie is een portfolio gemaakt voor de resultaten van zo een programma, namelijk de Functionele Familie Therapie.

Preventie programma’s
Er zijn resultaten gevonden voor een onderzoek naar twee programma’s die betrekking hebben op de vroege jeugd en daar al ingrijpen. Hierbij is de uitkomst dat er een direct effect bestaat op het vorkomen van criminaliteit en dit wordt momenteel uitgevoerd in Washington:
    Nurse Family Partnership program, waarbij zusters worden gebruikt om thuis onderzoek te doen bij jonge, single moeders met een laag inkomen.
    Er wordt eerder onderwijs aangeboden voor kinderen van 3 en 4 jaar oud.

Deze twee programma’s verbeteren de opleidingskansen en reduceren kindermisbruik. De economische analyse voor deze programma’s bevat ook de evaluatie van de voordelen van de andere uitkomsten in additie tot de voordelen van de reductie van de criminaliteit. Beide programma’s generen voordelen die de kosten overstijgen.

Naast de bovenstaande programma’s zijn er andere beleidsopties voor jonge mensen die criminaliteit voorkomen die tevens zijn weergegeven in tabel 1.

Portfolio analyse
Figuur 1 kan worden gebruikt als een leidraad om beleidsmakers in Washington te ondersteunen. In het kostenvoordeelmodel is er ook een additionele capaciteit ontworpen om een portfolio te analyseren. Dat is een combinatie van opties uit tabel 1.

Heeft gevangenisstraf en inzet van politie effect op het niveau van criminaliteit?
Aan de hand van de formule in sectie 1.1 van de technische appendix kan worden bepaald wat de parameters zijn. Daarbij is de afhankelijke variabele de criminaliteit, waarbij de beleidsvariabelen de dagelijkse gevangenispopulatie omvatten en het aantal politieagenten.

De eerste variabele wordt gemeten aan de hand van het aantal misdrijven dat gerapporteerd is aan de politie. Onder de hoofdcategorie van misdrijven vallen: moord, verkrachting, diefstal, mishandeling, roof en motorrijtuigen diefstal. Echter worden niet alle misdrijven gerapporteerd aan de politie en dat maakt het lastig om een volledige analyse te doen. Dit heeft ook weer invloed op de variabelen in de formule.

De tweede variabele, de beleidsvariabelen, wordt gemeten aan de hand van het totaal aantal gedetineerden gedurende een bepaalde periode per jaar. Het zou echter beter zijn als het onderzoek twee manieren zou gebruiken om te meten hoe maatregelen invloed hebben op de variabele: de kans om in de gevangenis te komen gegeven een bepaald misdrijf en de duur van het verblijf in de gevangenis gegeven een bepaalde straf.

Twee aanpassingen voor de gemiddelde overtreder en de beperkingen van het gemiddelde beleid
Er zijn ten minste twee problemen die een limiet zetten op de bruikbaarheid van het eerder beschreven model in sectie 1.1

Ten eerste zijn beleidsbeslissingen meestal geen gemiddelde besluiten die gelden voor alle overtreders. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de wetgeving door strafverhoging bereikt dat alle typen criminaliteit op een uniforme wijze worden gereduceerd. De wetgeving kan beter gebruikt worden voor verandering.

Ten tweede is een belangrijk argument voor een aanpassing dat bij de gevangenisstraf of inzet van politieagenten, niet alle beleidsmaatregelen die invloed hebben op de gevangenisstraf of politie inzet een gelijk effect hebben op de criminaliteit.

Darlauf en Nagin (2010) hebben een onderzoek gedaan naar de twee straffactoren die bepalen wat de gemiddelde dagelijkse populatie in de gevangenis is: de kans op een straf om naar de gevangenis te gaan gegeven een bepaalde straf en de strengheid van de straf in termen van de lengte van het verbijf in de gevangenis.

De conclusie is dat er relatief weinig bewijs is, dat er sprake is van variatie in de mate van bestraffing met een subtantieel effect, terwijl er wel sterk bewijs is dat de variatie in de zekerheid van de bestraffing een sterk effect heeft op het aantal gedetineerden.

De coëfficiënten van de formule moeten worden aangepast om een betere verwachting te geven van de uitkomsten van de specifieke beleidskeuzes die er bestaan. In de aanpassingen moet het volgende zijn opgenomen: het heterogeen zijn van criminele activiteiten onder overtreders en het feit dat de wetgeving
aanpassing aanbrengt in de straffen die verschillend zijn voor elk soort misdrijf.

Daarnaast moet tevens verwerkt zijn dat het type strafmaatregel de neiging heeft om criminaliteit te beïnvloeden afhankelijk van het feit of de totale gemiddelde gevangenispopulatie bereikt wordt dat met zo een beleidsverandeirng de zekerheid op de strengheid van een straf effect heeft.

Wat tevens niet opgenomen is in het gebrek, is dat in onderzoeken meestal het level van politie inzet wordt gemeten aan de hand van het aantal politie angenten en niet wat voor politie agenten zij zijn, op welk nvieau zij zijn opgeleid en in welk vakgebied zij zijn gespecialiseerd.

Gelijktijdigheid
Een ander obstakel dat geconstateerd is, is het geven van geloofwaardige verwachtingen uit een model zoals in de vergelijkingen van 1a en 1b in sectie 1.1 en is gerelateerd aan de relatie tussen het niveau van criminaliteit en de gevangenis of politie inzet. Criminaliteit mag beïnvloed worden door de gevangenis of politie, maar er is ook bewijs dat het niveau van gevangenis of politie wordt beinvloed door de criminaliteit.

 

Samenvatting geschreven door Shanna Oemraw.

 

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Vintage Supporter
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.