Samenvatting Handboek diagnostiek in de leerlingbegeleiding, deel 2

Deze samenvatting is gebaseerd op collegejaar 2012-2013. Bekijk hier ons huidige aanbod.


Inhoud

 

h. Studiemotivatie

i. Zelfbeleving

j. Diagnostiek van emotionele en gedragsproblemen

k. Beslissingen over studie en beroep

 

Deel III: De context van opvoeding en onderwijs

l. De gezinsachtergrond

m. Relaties met leeftijdgenoten

n. Leerkracht-leerlinginteracties

 

Deel IV: De doelgroepen

o. Multiculturele diagnostiek

p. Verstandelijke beperkingen bij leerlingen

q. Hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs
 

 

H. STUDIEMOTIVATIE

De term motivatie is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘movere’, wat bewegen betekent. Motivatiepsychologen proberen datgene wat mensen in beweging zet in kaart te brengen. Ze schenken aandacht aan de drijfveren van het menselijk gedragen en proberen dus de vraag te beantwoorden ‘waarom mensen doen wat ze doen’. Terwijl motivatie verwijst naar de onderliggende drijfveer van het gedrag (‘waarom’), verwijzen de concepten betrokkenheid, attitude en taakgerichtheid eerder naar de wijze waarop (‘hoe’) leerlingen studeren en hun studiewerk aanpakken. Betrokkenheid en houding tov. schoolwerk worden door de auteurs gezien als gevolgen van de kwaliteit en kwantiteit van de motivatie.

 

Theorie

Kwantiteit

Vaak wordt er over het concept motivatie gesproken in termen van de hoeveelheid of intensiteit van de aanwezige psychische energie. De hoeveelheid motivatie of intensiteit van de drijfveer verwijst naar de sterkte ervan. Veel motivatietheorieën, zoals waarde-verwachtingstheorieen en de zelf-effectiviteitstheorie schenken aandacht aan de kwantiteit van de motivatie.

 

Binnen de zelfdeterminatietheorie wordt de kwantiteit van de motivatie gevat met het concept amotivatie, dit is een gebrek aan motivatie. Dit kan komen door een tekort aan geloof in eigen kunnen: als een leerling verwacht niet bekwaam of effectief genoeg te zijn om een studieopdracht te beheersen, wordt gesteld dat hij of zij over een lage effectiviteitsverwachting beschikt. Een gebrek aan motivatie kan ook toe te schrijven zijn aan de verwachting dat er geen verband bestaat tussen de mate waarin men zijn best doet en de kans dat dit tot een goede uitslag zal leiden (bijv. een leraar die op onbetrouwbare wijze punten geeft). In een dergelijk geval wordt het gebrek aan motivatie toegeschreven aan een lage uitkomstverwachting. Leerlingen die niet gemotiveerd zijn zullen niet of zelden de intentie vertonen om te studeren, omdat ze denken dat ze toch geen controle hebben over hun studieresultaten. Daarom wordt gesteld dat amotivatie gekenmerkt wordt door een gebrek aan regulatie, ook wel non-regulatie genoemd. Op bladzijde 137 van het boek staat een schematisch overzicht van de verschillende types motivatie volgens de zelfdeterminatietheorie (Ryan&Deci).

 

Kwaliteit

Als het concept amotivatie binnen de ZDT vooral ingevuld wordt als een gebrek aan geloof in het eigen kunnen, dan kan de kwaliteit van de motivatie het beste beschreven worden aan de hand van de werkwoorden willen versus moeten. Zowel bij het willen als het moeten studeren is er telkens een bepaalde hoeveelheid motivatie aanwezig, maar de bron van deze motivatie is van zeer verschillende aard. Binnen de ZDT wordt gesteld dat het vrijwillig studeren gebaseerd kan zijn op twee verschillende motivationele drijfveren, namelijk intrinsieke gedragsregulatie of geïdentificeerde gedragsregulatie. Intrinsieke regulatie betekent dat de activiteit wordt uitgevoerd omdat deze opzichzelf bevredigend is. Maar niet alle studiemateriaal is leuk en interessant. Als ze op een of andere manier inzien hoe de te verwerken materie een persoonlijk doel kan dienen (Bijv. Engels om de teksten van popsongs te begrijpen), zullen ze zich vereenzelvigen of identificeren met de waarde van het studiemateriaal. Omdat intrinsieke en geïdentificeerde regulatie beide gekenmerkt worden door gevoelens van psychologische vrijheid, worden ze vaak samengenomen onder de noemer autonome motivatie.

 

Net zoals ‘willen’ twee subcomponenten heeft, kent ook ‘moeten’ twee subtypes. Ten eerste kan het studiegedrag bijv. volledig door externe factoren bepaald en gestuurd worden (oiv ouders en docenten bijv). Dit type motivatie wordt omschreven als externe regulatie. Daarnaast bestaat ook geintrojecteerde regulatie. De druk om te studeren komt in dit geval niet langer van buitenaf maar van binnenuit doordat ze zich bijv aan hun leerkracht willen bewijzen of als een kind zich schuldig zou voelen als deze niet zijn/haar best zou doen. De drijfveer om te studeren wordt in dit geval slechts gedeeltelijk aanvaard of partieel geïnternaliseerd, waardoor het studeren vaak gepaard gaat met conflict, stress en verplichting. Omdat leerlingen met externe en geintrojecteerde regulatie beide het gevoel hebben geen andere keuze te hebben worden deze beide types regulatie vaak samengenomen onder de noemer gecontroleerde of verplichtende motivatie. Opmerking: externe regulatie, geintrojecteerde regulatie en geïdentificeerde reguliet zijn verschillende types extrinsieke motivatie:

  • Studeren om een beloning te verwerven à externe regulatie
  • Studeren om te tonen aan de buitenwereld dat hij slim is à geintrojecteerde regulatie
  • Studeren omdat hij inziet dat het studeren helpt om een persoonlijk zinvol doel te bereiken à geïdentificeerde regulatie

 

Talrijke onderzoeken hebben laten zien dat autonome motivatie met vooral positieve uitkomsten samenhangt, zoals blijvende interesse in studiemateriaal, positieve houding tov. school, een verhoogde concentratie enzovoort. Naargelang kinderen ouder worden leren kinderen gemiddeld genomen meer op basis van autonome in plaats van gecontroleerde motieven te reguleren. Dit sluit aan bij de stelling binnen de ZDT dat internalisatie een ontwikkelingspsychologisch proces vormt, waarbij het een tendens is dat men zich geleidelijk aan verzoent met initieel extern opgelegde activiteiten en opdrachten.

 

Het studiegedrag van leerlingen is natuurlijk multi-gedetermineerd. Dit betekent dat alle leerlingen in bepaalde mate elk van de vermelde autonome en gecontroleerde motieven zullen onderschrijven. Er kunnen vier groepen onderscheiden worden om de variatie in autonome en gecontroleerde studiemotivatie te beschrijven:

 

1. De kwalitatief goede motivatie groep à 20 à 25% vd leerlingen

           (combi hoge autonome motivatie en lage gecontroleerde motivatie)

2. De sterke motivatie groep

    (combi hoge autonome motivatie en hoge gecontroleerde motivatie)

3. De lage motivatie groep

    (combi lage autonome en lage gecontroleerde motivatie)

4. De kwalitatief slechte motivatie groep

    (combi lage autonome en hoge gecontroleerde motivatie)

 

Leerkrachtstijl

Hoe kan de autonome motivatie van leerlingen bevorderd worden? Volgens de ZDT zal dit het geval zijn als leerkrachten er eerder een autonomie-ondersteunende dan een controlerende leerkrachtstijl en eerder een goed gestructureerde dan een chaotische leerkrachtstijl op nahouden. Autonomie-ondersteunende leerkrachten zullen een leerkrachtstijl hebben die gekenmerkt wordt door een inleven in en aftasten van het standpunt van leerlingen, het hanteren van een Autonomie-ondersteunende taal (‘je kan’) om persoonlijk initiatief te bevorderen en het aanbieden van een zinvolle uitleg voor een studietaak indien keuze beperkt is. Controlerende leerkrachten zullen proberen het denken, voelen en handelen van hun leerlingen te sturen in een door hen gewenste richting door bijv. een controlerende (‘je moet’) of schuldindicerende taal (‘ik had dit van jou niet verwacht’) te hanteren. Leerkrachten kunnen dus ten eerste autonomie-ondersteunen dan wel controlerend te werk gaan bij de manier van communiceren. Ook kunnen leerkrachten en scholen een autonomie-ondersteunende versus controlerende klas- en schoolstructuur uitbouwen. Autonomie-ondersteunende klas- of schoolstructuur: zoveel mogelijk keuze op een systematische wijze implementeren, controlerende structurele maatregelen (bijv. deadlines, gebruik van onaangekondigde toetsen en openlijk belonen van goed schoolgedrag) worden zoveel mogelijk vermeden. De autonome motivatie zal verder verhoogd worden door het aanbieden van de nodige structuur. Hiermee wordt bedoeld de mate waarin leerlingen een houvast wordt geboden, denk bijv. aan studiewijzers.

Een goed gestructureerde versus chaotische context geeft de leerlingen aan welke opdrachten op welke wijze uitgevoerd moeten worden, terwijl een Autonomie-ondersteunende versus controlerende context het persoonlijke initiatief van leerlingen proberen aan te moedigen om deze opdrachten aan te pakken. Structuur zorgt voor bevrediging van competentie, autonomieondersteuning zorgt voor bevrediging van autonomie. De meest optimale leerkrachtstijl wordt gekenmerkt door de combinatie van beid, zodat de nodige structuur en houvast op een autonomie-ondersteunende wijze wordt aangebracht.

 

Prestatiedoelentheorie

 Net zoals de ZDT beklemtoont de prestatiedoelentheorie het belang van de kwaliteit  van de motivatie van leerlingen om te leren en te presteren op school. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen taakdoelen en prestatiedoelen. Als leerlingen taakdoelen nastreven, dan zijn ze gericht op het begrijpen en beheersen van het studiemateriaal (competentie vergroten). Als leerlingen prestatiedoelen nastreven, zijn ze gericht op het verwerven van positieve competentiefeedback in vergelijking met hun medeleerlingen. Er worden twee types prestatiedoelen onderscheiden, namelijk prestatietoenaderingsdoelen (beter presteren dan anderen om een goede indruk te maken) en prestatievermijdingsdoelen (tot elke prijs vermijden om minder goed te presteren dan medeleerlingen). Leerlingen die prestatiedoelen nastreven zullen lage aspiraties formuleren om de kans op succes te vergroten. Omdat prestatiegerichte leerlingen vooral competent willen lijken voor de buitenwereld zullen ze proberen om met een minimum aan inspanningen een maximum aan studieresultaten te behalen. Goede examenresultaten behalen als gevolg van hard werken beschouwen zij als een tekort aan intelligentie en vaardigheden. Onderzoeken hebben laten zien dat vooral taakdoelen nastreven met positieve uitkomsten samenhangt, dat de positieve effecten van prestatietoenaderingsdoelen beperkter zijn en dat prestatievermijdingsdoelen een negatief patroon aan leeruitkomsten voorspellen. De effecten van taakdoelen versus prestatietoenaderingsdoelen op presteren zouden weleens afhankelijk kunnen zijn van de soort kennis dat gemeten wordt (oppervlakkig of diepgaand) en of de prestatiemeting korte- of langetermijnretentie meet. Prestatiegerichte leerlingen zijn eerder geneigd om slechte examenscores aan externe factoren toe te schrijven. Taakgeorienteerde leerlingen zijn gefocust op en geïnteresseerd in de taak op zich; ze zijn procesgeorienteerd. Prestatiegeorienteerde leerlingen zijn meer bekommerd om de indruk die zij op anderen maken en geïnteresseerd in het resultaat van hun inspanningen; ze zijn uitkomstgeorienteerd (positieve uitkomsten halen of negatieve uitkomsten vermijden). Terwijl taakgeorienteerde leerlingen het gevoel hebben zich vrijwillig in te zetten voor hun schoolwerk (autonome motivatie), hebben prestatiegerichte leerlingen vanwege de competitie met anderen meer het gevoel onder druk te staan om te studeren (gecontroleerde motivatie).

 

Diagnostiek

Bij de onderkenning van motivationele problemen probeert de diagnosticus, ten eerste, meer zicht te krijgen op de specificiteit ervan. Motivationele problemen kunnen spelen op taakspecifiek niveau, vakspecifiekniveau of op domeinspecifiek niveau. Ten tweede probeert de diagnosticus ook meer inzicht te krijgen in de aard van het motivationele probleem. Schort er iets aan de kwaliteit van de motivatie, aan de kwantiteit of aan beide? Het kan ook belangrijk zijn om meer zicht te krijgen op de mogelijke oorzaken of de verklaring van het vastgestelde motivationele probleem. Verklaringen kunnen globaal genomen betrekking hebben op drie factoren: 1) de leerling zelf; 2)de sociale omgeving of 3) de interactie tussen beide.

 

Een belangrijke vraag is of motivatie van leerlingen het beste bij de leerlingen zelf bevraagd kan worden of bij meerdere informanten. Een multi-informant benadering heeft het voordeel dat het motivatieprobleem op een meer volledige wijze in kaart wordt gebracht. Een multi-informant benadering is vanuit psychometrisch oogpunt ook wenselijk omdat het de validiteit van de motivatiemeting verhoogt. Het probleem is alleen maar de vraag of verschillende informanten het in voldoende mate eens zullen zijn over de motivatie van de leerling. Je loopt bovendien gevaar dat studiegedrag in plaats van studiemotivatie beoordeeld wordt. Ten eerste bestaat het gevaar dat externe beoordelaars zich vaak richten op waargenomen studiegedrag of de prestaties van de leerlingen op school om af te leiden welk type motivatie en welke hoeveelheid motivatie leerlingen vertonen. Maar dit is fout: leerlingen kunnen om zeer verschillende redenen een bepaald studeergedrag vertonen en kunnen volharden tijdens het studeren. Het is moeilij om uit het studiegedrag en de mate van betrokkenheid van leerlingen af te leiden wat de dieperliggende motivatie is die dit gedrag stuurt. Ook bestaat bij externe beoordelaars het gevaar van een cirkelredenering. Dit geeft aan dat het concept motivatie in de praktijk vaak op twee verschillende manieren wordt gebruikt, namelijk zowel in beschrijvende (geobserveerd gedrag beschrijven door er een label op te plakken) als in verklarende zin (stap verder: het gedrag wordt verklaard door te verwijzen naar motivatie). Ten tweede is het oordeel van externe beoordelaars niet vrij van inschattingsfouten en bias. Ouders zullen gebrekkige resultaten eerder toeschrijven aan een gebrek aan motivatie (veranderbaar!) dan aan gebrekkige capaciteiten. De inschatting van de motivatie van leerlingen door ouders of leerkrachten kunnen daarnaast sterk gekleurd zijn door de motivationele stijl die ze er zelf op nahouden, controlerende leerkrachten (externe attributie) versus autonomie-ondersteunende leerkrachten (omgekeerd). Op basis van voorgaande lijkt de toegevoegde waarde van externe beoordelingen twijfelachtig. Het komt er op neer dat de auteurs de eigen beoordeling door leerlingen het meest valide en diagnostisch bruikbare zicht oplevert op de motivatie van leerlingen.

 

 

Instrumenten

Er bestaan weinig genormeerde Nederlandse meetinstrumenten, zowel wat betreft de kwantiteit als de kwaliteit van de motivatie. Er is dan ook een enorme behoefte om samen inspanningen te leveren om normtabellen op te stellen. Nu zullen twee meetinstrumenten worden besproken die zijn geconstrueerd op basis van de zelfdeterminatietheorie en de prestatiedoelentheorie:

 

  • Nederlandse Academische Zelfregulatievragenlijst
  • Meting van kwantiteit en kwaliteit van de motivatie
  • Motivatiemeting situeert zich op het domeinniveau (algemene schoolse motivatie)
  • Te hanteren als collectief screeningsinstrument of als individueel diagnostisch onderzoek
  • Een vertaling van de prestatiedoelenvragenlijst die ontwikkeld werd door Elliot en McGregor
  • Meting van taakdoelen, prestatietoenaderingsdoelen en prestatievermijdingsdoelen
  • Mogelijk alternatief voor deze prestatiedoelenvragenlijst is de PrestatieMotivatieTest voor Kinderen (PMT-K) van Hermans à sluit aan maar steunt op veel oudere conceptualisaties van prestatiebehoefte en faalangst à meet verschillen in de intensiteit van de prestatiebehoefte en de faalangst

 

Beide instrumenten zijn op bladzijde 149 van het boek te vinden. Instrumenten zoals de Schoolvragenlijst of de LASSI meten de concepten van attitude en leertaakgerichtheid. De kwantiteit en kwaliteit van de motivatie van leerlingen kan zich manifesteren via deze attitudes maar wordt het liefst ook afzonderlijk gemeten.

 

Van diagnostiek naar interventie

Afhankelijk van de geboden verklaring zal de motivationele interventie een andere vorm krijgen:

 

  • Kindfactor ligt vooral aan de basis van het probleem à oa. nagaan of de verwachtingen van leerlingen aansluiten bij wat het onderwijs hen biedt
  • Motivationele problemen toe te schrijven aan een te controlerende of te chaotische aanpak van leerkrachten à nagaan welke factoren belemmerend zijn voor leerkrachten om autonomie-ondersteunend en structurerend te werk te gaan. Dit kan te wijten zijn aan contextuele factoren (bijv. aanpak van de directie) of aan persoonsgebonden factoren (bijv. specifieke onderwijsopvattingen) of aan persoonlijkheidsfactoren (bijv. te perfectionistische instelling).

Hoe dan ook, afhankelijk van de verklaring zal of de leerling of de leerkracht of de globale structuur die een school kenmerkt de focus zijn van de interventie. In lijn met de ZDT pleiten de auteurs ervoor dat een interventie in ieder geval op een autonomie-ondersteunende en optimaal gestructureerde wijze wordt geïmplementeerd. Dit betekent dat alle actoren betrokken worden in het proces, zodat ze goed de relevantie van de interventie begrijpen en zich er helemaal achter kunnen scharen.

 


I. ZELFBELEVING

Theorie

 

Zelfconcept en zelfwaardering

De twee meest gebruikte begrippen om te verwijzen naar het zelf zijn de termen zelfconcept (self-concept) en zelfwaardering (self-esteem). De auteurs kiezen ervoor om zelfconcept ruim te definiëren als de verzameling van beoordelingen over het eigen functioneren op specifieke domeinen (sociaal, schools, sportief enz) en over zichzelf als persoon in het algemeen. De evaluatie van de eigen persoon in zijn globaliteit wordt ook de globale zelfwaardering of het globaal zelfwaardegevoel genoemd (‘global self-esteem’ of ‘global self-worth’). De evaluaties van zichzelf op specifieke domeinen komen onder de noemer domeinspecifieke zelfwaarderingen of competentiebelevingen (‘perceived competence’). In dit hoofdstuk zullen positief vs. negatief zelfconcept en hoge vs. lage zelfwaardering als synoniemen gebruikt worden. Ter afwisseling wordt ook gesproken van positief vs. negatief zelfbeeld en zelfbeleving. Hulpvragen rondom zelfwaardering kunnen samen voorkomen met hulpvragen over faalangst;

 

Faalangst verwijst naar het geheel van affectieve, fysiologische/lichamelijke, cognitieve en gedragsmatige reacties in situaties waarin iemand de indruk heeft een prestatie te moeten leveren die aan een bepaalde norm of standaard moet beantwoorden.

 

Multidimensionale modellen van het zelfconcept worden op dit moment algemeen aanvaard. De multidimensionale aard van de zelfevaluaties heeft belangrijker implicaties voor wetenschappelijk en diagnostisch onderzoek dan de eventuele hiërarchische schikking ervan. In verband met de relatie tussen globale zelfwaardering en domeinspecifieke zelfevaluaties laat onderzoek zien dat :

  • Globale zelfwaardering voor een deel, maar niet geheel voorspeld wordt door de evaluaties van zichzelf op verschillende domeinen
  • Sommige zelfevaluaties, vooral betreft fysieke verschijning en de sociale relaties met leeftijdgenoten, doorgaans sterker wegen in die voorspelling dan andere
  • Er ruimte is voor individuele variaties in de mate waarin de evaluatie van zichzelf in een bepaald domein meespeelt in de globale zelfwaardering, samenhangend met het belang dat individuen hechten aan die specifieke domeinen. Oftewel: hoe belangrijker een bepaald domein door iemand wordt gevonden, hoe meer zijn globaal gevoel van eigenwaarde afhangt van gepercipieerd succes in dat domein.

 

De ontwikkeling van het zelfconcept

Niet alleen oudere kinderen en adolescenten vormen een concept van zichzelf, maar ook jonge kinderen. Verder:

 

  • Het zelfconcept is in toenemende mate gedifferentieerd
  • Oudere kinderen onderscheiden meer domeinen in hun zelfevaluaties
  • Samenhang tussen verschillende domeinspecifiek zelfevaluaties neemt af naarmate kinderen ouden worden
  • Toenemende mate van integratie
  • Zelfevaluaties van jonge kinderen zijn nog niet georganiseerd in een intern consistente theorie van zichzelf, maar relatief losstaan van elkaar (inconsistenties worden niet opgemerkt)
  • Toename in accuraatheid van de zelfbeoordelingen
  • Jonge kinderen hebben de neiging om hun competenties te overschatten (geinflateerd of geïdealiseerd zelfconcept), doordat: a) jonge kinderen fantasie en realiteit nog verwarren; b) kinderen kunnen pas vanaf een jaar of 8 een beroep doen op sociale vergelijking om zichzelf te beoordelen; c) de onmiddellijke omgeving doet vaak erg lovende uitspraken over het jonge kind
  • Toenemende mate van zelfreflectie
  • Introspectie gebeurt pas ten volle in de adolescentie en de volwassenheid

 

 

De invloed van het zelfconcept

Een lage zelfwaardering is een risicofactor voor het sociaal-emotioneel en academisch functioneren. Verder laat onderzoek zien dat:

  • Interventies gepaard gaande met de grootste toename in zelfwaardering meestal leiden tot de sterkst verbetering van het functioneren op andere domeinen, wat een causale rol van zelfwaardering ondersteunt
  • De manier waarop men zelfwaardering nastreeft is van belang. De mate waarin de zelfwaardering afhankelijk is van het bereiken van bepaalde doelen evenals de aard van deze afhankelijkheden of contingenties spelen, naaste de hoogte van de zelfwaardering, een rol
  • De stabiliteit van de zelfwaardegevoelens is ook relevant: sterke temporele schommelingen van zelfwaardegevoelens vormen een risicofactor voor het ontstaan van depressieve symptomen
  • Personen met een lagere zelfwaardering vertonen de sterkste neiging tot contingentie en instabiliteit

 

 

Determinanten

Uit onderzoek naar individuele verschillen in zelfwaardering komen twee grote categorieën van determinanten naar voren:

 

  • De mate van aanvaarding door significante anderen
  • ‘looking-glass self’: belangrijke anderen worden door kinderen/jongeren gebruikt als lens om naar zichzelf te kijken en zichzelf te beoordelen. Indien die anderen hen de indruk geven dat zij weinig waardevol zijn, dan zijn ze geneigd die attitude te internaliseren
  • De mate van competentie
  • Het belang van het opdoen van succeservaringen. Niet alleen de feitelijke competenties, maar ook de standaard of de sociale groep waarmee de persoon zich vergelijkt bepalen het competentiegevoel in een bepaald domein

 

Onderzoekers benadrukken steeds meer dat ook de manier waarop een hoge zelfwaardering wordt nagestreefd van belang is voor de gevolgen ervan: een té sterk of op een verkeerde wijze gefocust zijn op het bereiken van een positief gevoel over zichzelf kan meer kosten dan baten meebrengen voor de psychische gezondheid van een persoon.

 

Betekenisvolle context: de school

Een definitie van academisch zelfconcept: Academisch zelfconcept is het logische bijproduct of gevolg van de schoolse prestaties die leerlingen behalen. Dit is echter te eenvoudig, er is weliswaar sprake van aantoonbare beïnvloeding tussen prestaties en zelfconcept, maar dan in beide richtingen. Schoolse prestaties leiden, via vergelijking met medeleerlingen, feedback van de leerkracht en interne attribuering, tot een bepaald academisch zelfconcept. Het academisch zelfconcept kan echter op zijn beurt via verwachtingen over toekomstige prestaties, leermotivatie, inzet en keuze van leerdoelen en leerstrategieën ook zelf de schoolse prestaties beïnvloeden. Er wordt in dit kader ook wel gesproken van het ‘skill development model’ (prestaties beïnvloeden zelfbeoordeling) versus het ‘self-enhancement model’ (zelfbeoordeling beïnvloedt prestaties. De correlatie tussen prestaties en academisch zelfconcept is betekenisvol, maar lang niet perfect. In veel onderzoek wordt dan ook gewezen op het belang van een aantal onderwijsgebonden contextfactoren. Zo is aangetoond dat leerkrachtverwachtingen een effect hebben op het academisch zelfconcept en op de prestaties van leerlingen, dat de invloed van hun feitelijke voorafgaande leerprestaties overstijgt. De mate van positiviteit en acceptatie in de leerkracht-leerling-relatie blijkt een vergelijkbare rol te vervullen. Marsh wees op de relevantie van:

  • ‘internal-external frame of reference’
    • Het academisch zelfconcept voor een bepaald vakdomein kan enigszins afwijken van de objectieve prestaties of e prestatiepositie in de klasgroep, omdat leerlingen ook hun prestaties op andere vakdomeinen meewegen
  • ‘big-fish-little-pond-effect’(BFLPE)
    • Het gemiddelde prestatieniveau van een school of klas heeft een negatief effect op het individuele academische zelfconcept (in een school met een eerder laag prestatieniveau de eigen prestaties doorgaans hoger inschatten dan een leerling met vergelijkbare prestaties in een school met een eerder hoog prestatieniveau)

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met leerproblemen gemiddeld een lager academisch zelfconcept hebben, maar geen verlaagd algemeen zelfconcept. Hun verlaagde academisch zelfconcept wordt ook in verband gebracht met een andere attributiestijl (school falen wordt frequentere intern en stabiel geattribueerd), een verlaagd doelmatigheidsgevoel en een lagere schoolse motivatie. Wat betreft het verband tussen zelfconcept en gedragsproblemen is het van belang een onderscheid te maken tussen verschillende vormen van probleemgedrag. Er kan een duidelijk verband verwacht worden tussen internaliserende gedragsproblemen en een verlaagd globaal zelfconcept omdat beide nauw met elkaar verweven zijn. Wat betreft de relatie tussen externaliserend probleemgedrag en zelfconcept, dit is minder eenduidig. Aan de ene kant hebben kinderen met externaliserend probleemgedrag overmatig te maken met negatieve feedback, dit zou kunnen leiden tot een verlaagd sociaal/gedragsmatig zelfconcept. Aan de andere kant stelt men dat deze kinderen, mogelijk als zelfbeschermingsmechanisme tegen (overvloedige) negatieve feedback, anderen de schuld geven van de moeilijkheden die zich voordoen en op die manier de negatieve aspecten van hun zelfconcept afweren of ontkennen. Die externe attribuering kan op haar beurt weer bijdragen tot verder externaliserend probleemgedrag.

 

Diagnostiek

Aangezien het stimuleren van een positief zelfconcept als een belangrijke doelstelling in het onderwijs naar voren wordt geschoven, lijkt een periodieke, preventieve screening van het zelfconcept van leerlingen een logisch gevolg. De meeste leerlingvolgsystemen zijn echter alleen gericht op de leerontwikkeling. In individueel diagnostisch onderzoek kunnen vragen mbt het zelfconcept in verschillende plaatsen in het diagnostisch proces aan bod komen. Dit hangt samen met het feit dat een lage zelfwaardering als correlaat, als gevolg en ook als oorzaak van problematisch functioneren op school kan worden gezien. Ook kan onderzoek naar de zelfwaardering deel uitmaken van een classificerend onderzoek naar depressiviteit.

 

Intake- en strategiefase

De zelfbeleving is per definitie subjectief en dus bij voorkeur ook rechtstreeks te peilen aan de hand van diagnostische gesprekken, interviews en/of vragenlijsten in een latere fase (onderzoeksfase) afgenomen bij het kind zelf. De multidimensionale aard van het zelfconcept is al in de intake- en strategiefase van belang. Verklaringen voor een lage zelfwaardering hangen in de eerste plaats samen met het specifieke domein  van het zelfconcept dat als problematisch wordt ingeschat. Zo kan het gaan om een laag academisch zelfconcept, denk dan aan de mogelijk beïnvloedende rol van leerprestaties of een negatief uitvallende vergelijking met andere leerlingen en aan hoge eisen of verwachtingen van ouders of school. In het geval van een lage algemene zelfwaardering komen ook het algemene opvoedingsklimaat, de houding van de leerkracht tav. het kind en de aanvaarding van het kind door leeftijdgenoten in het vizier. Denk verder aan succeservaringen (wel/niet) op sportief of sociaal vlak en de eigen perceptie van de competentie en welk belang de directe omgeving daaraan hecht.

 

Onderzoeksfase

In de onderzoeksfase wordt op verschillende manieren informatie verzameld. Door vergelijking met informatie over het feitelijk functioneren krijg je een inschatting van de realiteitswaarde van het oordeel van het kind. Zowel onderschatting als overschatting kan gezien worden als een maladaptieve strategie. Het is belangrijk gebruik te maken van verschillend instrumenten. Sommige kinderen zijn bijv. geneigd om een zelfbeschermende strategie te gebruiken en zullen in gesloten en directe bevragingen geen negatieve zelf evaluaties uiten. Bij de keuze van diagnostische instrumenten en de interpretatie van de resultaten speelt de ontwikkelingsfase van het kind een rol in verband met de eerder beschreven ontwikkeling van het zelfconcept.

 

Middelen

De meest bekende middelen zijn de zelfconceptvragenlijsten van Harter en van Marsh. In lijn met de huidige multidimensionale modellen van het zelfconcept bevragen beide zowel domeinspecifieke als globale zelfevaluaties.

 

Zelfconceptvragenlijsten van Harter

De Competentiebelevingsschaal voor Kinderen (CBSK) is een vertaling van de Self-Perception Profile for Children (SPPC) en werd genormeerd op een groep Nederlandse en Vlaamse basisschoolkinderen tussen 8 en 12 jaar. Naast de globale zelfwaardering worden vijf domeinspecifieke competenties beoordeeld, namelijk schoolvaardigheden, sociale acceptatie, sportieve vaardigheden, fysieke verschijning en gedragshouding. De vragenlijsten maken gebruik van eenzelfde gestructureerde itemvorm waarin uit twee alternatieve beschrijvingen de best passende moet worden gekozen. De Competentiebelevingsschaal voor Adolescenten (CBSA) is de Nederlandse vertaling van Harters Self-Perception Profile for Adolescents en is toepasbaar voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Een uitbreiding van Harters SPPC naar een jongere leeftijdsgroep (4/5 en 6/7 jaar) is ook beschikbaar: de Pictorial Scale of Perceived Competence and Social Acceptance for Young Children (PSPCSA), maar de validiteit lijkt te wensen over te laten.   

 

Zelfconceptvragenlijsten van Marsh

Marsh baseerde zich op het hiërarchisch, multidimensioneel zelfconceptmodel van Shavelson. De schalen van Marsh brengen het academische zelfconcept op een meer gedifferentieerde wijze in kaart dan die van Harter. De Self-Description Questionnaire-I (SDQ-I) is bruikbaar voor kinderen van groep 4-8. In deze vragenlijst worden 8 domeinen onderscheiden: fysieke/sportieve vaardigheden, fysieke verschijning, relaties met leeftijdgenoten, relaties met ouders, lezen, rekenen, algemeen-school en algemeen-zelf. Antwoorden worden gegeven op een Likertschaal. Voor adolescenten tussen 12 en 18 jaar ontwikkelde Marsh de Self-Description Questionnaire-II (SDQ-II). Voor laatadolescenten werd nog een aparte versie geconstrueerd, de Self-Description Questionnaire-III (SDQ-III). Recent heeft Marsh ook een aanpassing gemaakt voor kinderen tussen 4 en 5;6 jaar: de Self-Descripiton Questionnaire for Preschoolers, maar hiervan is nog geen Nederlandse versie beschikbaar.

 

Andere middelen

Er zijn nog tal van vragenlijsten dat een subschaal betreffende zelfconcept omvat, bijv. de Depressie Vragenlijst voor Kinderen (DVK). Deze vragenlijsten bieden een minder gedifferentieerd zicht op het zelfconcept. Voor het nagaan van contingente zelfwaardering wordt de Nederlandse vertaling van de Contingent Self-Esteem Scale en de vragenlijst Domeinspecifieke contingente zelfwaardering vermeld. Naast vragenlijsten kan er informatie verkregen worden middels observaties, een diagnostisch interview of een gesprek. Observaties worden vooral bij jonge kinderen gezien als een waardevolle aanvulling. Tekeningen van kinderen, de verhalen die zij vertellen of de antwoorden op een zinaanvultekst kunnen bijkomend inzicht geven op hoe zij zichzelf beleven. Voor jonge kinderen wordt daarnaast nog het Handpop Interview en de Zelfbelevingsschaal voor Jonge kinderen vermeld. Deze meten de globale zelfwaardering bij 5 tot 7-jarigen.

 

Van diagnostiek naar advisering

Voor de domeinspecifiek competentiebelevingen zijn de feitelijke vaardigheden en prestaties van belang, maar daarnaast ook de factoren die het verband tussen beide beïnvloeden of modereren. In lijn met de vastgestelde wederkerige verbanden tussen schoolprestaties en academisch zelfconcept adviseert Hattie een positieve beïnvloeding van de verwachtingen van leerlingen zodat die net iets hoger komen te liggen dan het actuele competentieniveau. Dit kan hun prestaties en gedrag in positieve zin beïnvloeden, wat op zijn beurt een weerslag heeft op het zelfconcept. Daarnaast: positief inspelen op negatieve zelfevaluaties. De leerkracht vervult hierbij een cruciale rol: haar of zijn verwachtingen, houding en opgebouwde relatie met elk van de leerlingen doet er toe. Onderzoek toont dat interventies die specifiek zijn ontworpen ter verhoging van de zelfwaardering werken over het algemeen. Voor leerlingen met leerproblemen is op basis van onderzoek vastgesteld dat de effectiviteit van een bepaald type interventie afhangt van het zelfconceptdomein dat men voor ogen heeft. De globale zelfwaardering wordt vooral verhoogd door counselinggesprekken met leerlingen en indirecte/gemedieerde begeleiding. Voor het academisch zelfconcept bleken vooral leerbegeleiding en counseling effectief. Voor het sociaal zelfconcept bleek directe/gemedieerde begeleiding effectief. Maar ook leeftijd is belangrijk: terwijl voor adolescenten counseling het grootste effect had, was voor basisschoolkinderen leerbegeleiding het meest effectief.


j. Diagnostiek van emotionele en gedragsproblemen

Met kinderen met emotionele en gedragsproblemen wordt in dit hoofdstuk bedoeld: ‘alle kinderen die zich zichtbaar ongewoon gedragen en dat afgezien van de ernst, oorzaak of de context van het ongewone gedrag.’ Het kan gaan om:

  • Externaliserende/internaliserende problemen
  • Lichte/tijdelijke problemen of gebonden aan een bepaalde levensfase vs. ernstig, chronische problemen
  • Problemen kunnen verschillen qua omvang: beperkt tot één situatie (bijv. alleen op school) of aanwezig zijn in meerdere situaties (à probleem met een integraal karakter)

Om de ernst van problemen verder te taxeren worden meestal vier criteria gehanteerd: frequentie, duur, omvang en mate waarin het kind zichzelf of de omgeving schade berokkend.

 

Theorie

Beïnvloedende factoren bij emotionele en gedragsproblemen situeren zich in het individu zelf of in de context. Volgens Bronfenbrenner is die context gelaagd. Het eerste contextniveau is dat van het gezin waarin een kind opgroeit, onmiddellijk ondersteund door de ruimere familie, de school en de buurt (microsysteem). Het tweede niveau is dat van de gemeenschap waarin het gezin leeft, met zijn sociale, culturele en gezondheidsvoorzieningen (mesosysteem). Op het derde niveau situeren zich de ruimere maatschappelijke context en de cultuur waartoe die gemeenschap behoort (macrosysteem). We willen in dit hoofdstuk inzoomen op de invloed van contextfactoren op microniveau die een rol spelen in het ontstaan, in stand houden, toenemen of verminderen van problemen.

 

Verschillende theorieën wijzen erop dat gedragsproblemen reeds op zeer jonge leeftijd ontstaan en escaleren wanneer niet tijdig wordt ingegrepen. Een voorbeeld van zo’n theorie, waarin de ouderkindinteractie wordt gezien als een belangrijke determinant van gedragsproblemen, is die van Reid, Patterson en Snyder over het ontstaan van coercief of dwingend gedrag bij jonge kinderen. Deze theorie is gebaseerd op de sociale leertheorie en stelt dat kinderen al van jongs af agressief gedrag aanleren in hun interacties met ouderfiguren. Het gaat dan vooral om interacties waarin zich tussen ouder en kind een conflict voordoet: kinderen gebruiken tegendraads of opstandig gedrag om te ontsnappen aan wat van hen wordt gevraagd. Als ouders dan altijd aan het kind toegeven, gaan zich in de interactie patronen van dwang (‘coerciviteit’) installeren. Het kind gaat de situatie volledig domineren (‘the child run the family’) en leert agressie te gebruiken als wapen in zijn strijd. Ouders zullen conflicten steeds meer uit de weg gaan (geen eisen meer stellen), terwijl het kind de aangeleerde tactiek ook gaat gebruiken in de omgang met andere autoriteitsfiguren (bijv. leerkracht). Het kind zal daarnaast ook in relaties met leeftijdgenoten proberen te domineren via de aangeleerde gedragsstijl. Andere voorbeelden van factoren in de gezinssituatie die gedrags- en emotionele problemen kunnen veroorzaken of in stand houden zijn kindermishandeling of verwaarlozing, de aanwezigheid van een psychiatrische stoornis bij één van de ouders of acculturatieproblemen in een gezin. Maar ook de school is een belangrijke ontwikkelingscontext. Verschillende ecologische modellen richten zich dan ook op de school als ‘developmental niche’ van waaruit gedragsproblemen bij kinderen kunnen worden begrepen en verklaard. Tenslotte kunnen ook factoren in het kind zelf ten grondslag liggen aan gedragsproblemen, bijv. als het kind een aandachtstekortstoornis heeft.

 

Diagnostiek

In overeenstemming met de brede definitie van gedragsproblemen zoals hiervoor beschreven, moet het diagnostisch onderzoek breed worden opgezet. De diagnosticus moet zich niet blind staren op één soort van gedragsproblemen (reële kans bij bijv. externaliserende problemen die meer in het oog springen). Kinderen kunnen zich in verschillende contexten en situaties soms heel anders gedragen en daarom zou het verkeerd zijn om slechts uit één bron informatie te verzamelen. De overeenkomst tussen informanten is over het algemeen aan de lage kant overigens. Dit komt omdat gedrag zich vaak binnen interacties afspeelt en vanuit deze interacties betekenis krijgt. Vanwege de multigetermineerdheid van gedragsproblemen zal de verklarende diagnostiek niet eenvoudig zijn. Zelden zal één factor kunnen worden aangewezen als dé uitlokkende factor. Bovendien kan eenzelfde factor tot verschillende gedragsproblemen leiden (bijv. woede of terugtrekken). Een laatste opmerking betreft dat de diagnostiek niet volledig buiten de omgeving van het kind zal kunnen plaatsvinden. De diagnosticus zal het kind in zijn context moeten opzoeken, evenals de significante actoren uit die context.

 

Middelen

Vragenlijsten met een multi-informantperspectief

  • Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA)
  • Bestaat uit gedragsvragenlijst waarvan de meest gekende de Child Behavior Checklist (CBCL), de Teacher Report Form (TRF) en de Youth Self-Report (YSR) zijn
  • De CBCL, TRF en de YSR kunnen elk afzonderlijk worden afgenomen, maar bij afname van alledrie verkrijgt de diagnosticus informatie uit verscheidene bronnen, wat het mogelijk maakt deze te beoordelen op gelijkenissen/verschillen.
  • Er zijn clusters van vaak samen voorkomende probleemgedragingen afgebakend, ondergebracht in acht syndroomschalen: 1) teruggetrokken/depressief; 2) lichamelijke klachten; 3)angstig/depressief; 4) sociale problemen; 5) denkproblemen; 6) aandachtsproblemen; 7)regelovertredend gedrag; en 8) agressief gedrag. Waarbij: 1 t/m 3 = Internaliserend probleemgedrag, 7 & 8 = externaliserend probleemgedrag
  • Ook kan er een Totale Probleemscore berekend worden
  • Voor de 1-5,5-jarigen zijn de schalen: 1) Emotioneel reagerend; 2) Angstig/depressief; 3) Lichamelijke Klachten; 4) Teruggetrokken; 5) Slaapproblemen; 6) Aandachtsproblemen; en 7) Agressief Gedrag. Waarbij 1 t/m 4 = internaliserend probleemgedrag, 6 & 7 = externaliserend probleemgedrag
  • De nieuwste versie van het ASEBA-systeem bevat ook schalen die indicaties kunnen geven over de aanwezigheid van de voornaamste stoorniscategorieen voor kinderen en jongeren uit de DSM-IVTR
  • Kritiek: 1) de vragenlijsten dekken niet het gehele spectrum van gedragsproblemen (bijv. autistiforme of psychotische gedragingen); 2) de vragenlijsten zijn relatief lang; 3) er wordt in de vragenlijsten voornamelijk gefocust op problemen (positieve aspecten in het gedrag en/of competenties worden nauwelijks meegenomen in de vragenlijst)
  • Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ)
  • Gericht op kinderen tussen 4 en 16 jaar
  • Er is een ouder-, leerkracht- en jongerenversie
  • Vijf subschalen: 1) Emotionele symptomen; 2) Gedragsproblemen;

3) Hyperactiviteit/Gebrek aan aandacht; 4) Problemen in de peergroep; en 5) Prosociaal gedrag

  • Via normen en een klinische grensscore kan worden nagegaan hoe een kind zich verhoudt tot zijn leeftijdsgroep
  • Degelijk en snel instrument, maar men krijgt veel minder informatie dan met de ASEBA-vragenlijsten en daardoor beperktere klinische relevantie.
  • Behavior Assessment System for Children (BASC)
  • Er zijn versies voor kleuters, lagere schoolkinderen en adolescenten
  • Van alle vragenlijsten zijn er ouder- en leerkrachtversies, voor adolescenten een zelfrapportageschaal
  • Systeem van gedragsvragenlijsten, het systeem dekt bijna het gehele spectrum aan gedragsproblemen
  • Beslaat vijf domeinen: 1) externaliserend; 2) internaliseren; 3) schoolproblemen; 4) adaptieve vaardigheden; en 5) andere problemen (atypisch gedrag, teruggetrokken gedrag)
  • Scoring op een 4-puntsschaal (nooit- bijna altijd)
  • Overeenkomstig vierfactorenstructuur: externaliseren, internaliseren, adaptieve vaardigheden, schoolproblemen
  • Nadeel: lengte van de vragenlijsten

 

Vragenlijsten die focussen op gedrags- en emotionele problemen in de schoolcontext

  • Schoolgedrag Beoordelingslijst (SCHOBL-R)
  • Voor kinderen van 4-11jr, uit het regulier en buitengewoon speciaal onderwijs
  • Meet het sociaal-emotioneel functioneren in de klas
  • 52 bipolair geformuleerde items
  • Items verdeeld in vier subschalen: 1) Extraversie; 2) Werkhouding; 3) Aangenaam gedrag; en 4) Emotionele stabiliteit
  • Social Competence and Behavior Evaluation – Preschool Edition (SCBE)
  • Vragenlijst voor leerkrachten uit het kleuteronderwijs over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jr.
  • Maakt systematische observatie en opvolging van de sociaal-emotionele ontwikkeling in de klaspraktijk mogelijk
  • Vragen over externaliserende en internaliserende problemen, en over aspecten van positief functioneren
  • Bipolair opgestelde basisschalen: drie over de manier waarop het kind zich emotioneel uitdrukt, drie over de sociale interacties met leeftijdgenoten en twee over de relatie tussen leerkracht en het kind
  • Vier hogereordeschalen: 1) Sociale competentie; 2) Internaliserende problemen;

3) Externe problemen; en 4) Algemene aanpassing

  • Driefactorenstructuur terug te vinden: sociale competentie, externaliseren, internaliseren)

 

 

Vragenlijsten over specifieke emotionele en gedragsproblemen

De vragenlijsten hieronder zijn (met name) nuttig in de verdere fasen van het diagnostisch proces.

 

Voor internaliserende problemen:

  •  De Children Depression Inventory (CDI)
  • Vragenlijst over angst en bang-zijn bij kinderen en adolescenten (SCARED-NL)
  • De Sociale Angstschaal voor Kinderen (S.A.S-K)

 

Voor externaliserende problemen:

  • De ADHD Rating Scale-IV
  • De ADHD-vragenlijst
  • De Vragenlijst voor Gedragsproblemen bij Kinderen (VvGK)

 

Van diagnostiek naar advisering

Bij de aanpak en opvolging van problemen zijn twee elementen van belang: een voldoende inbedding in de context en een focus op veranderbare positieve en negatieve factoren. Een ecologisch perspectief op de diagnostiek van emotionele en gedragsproblemen impliceert aandacht voor zowel negatieve als positieve factoren (risico-/beschermingsfactoren). Verandering kan het beste worden geïnitieerd door te focussen op beide én op wat reëel te veranderen is.


k. Beslissingen over studie en beroep

Studie- en beroepskeuzes zijn vaak, oa. als gevolg van de toegenomen flexibiliteit en complexiteit  van het onderwijs, niet eenvoudig. In de hedendaagse visie op studie- en beroepskeuzebegeleiding wordt benadrukt dat de keuzehulp ook gericht moet zijn op het ontwikkelen van vaardigheden die gebruikt kunnen worden bij toekomstige studie- en beroepskeuzes. De studie- en beroepskeuzebegeleiding van schoolgaande leerlingen wordt om die reden ook wel loopbaanbegeleiding genoemd, waarbij loopbaan zowel verwijst naar de huidige als de toekomstige schoolloopbaan, alsmede naar de loopbaan in het beroepsleven. In dit hoofdstuk staat de diagnostiek ter ondersteuning van studie- en beroepskeuzebegeleiding van leerlingen centraal.

 

Theorie

Omgaan met taken in het keuzeproces

We bespreken achtereenvolgens de besliskundige en de ontwikkelingspsychologische benadering van loopbaankeuzes. De besliskundige benadering focust vooral op het besluitvormingsproces zelf, oftewel het psychologisch proces van het verzamelen van informatie, het vergelijken van alternatieven en het maken van een bepaalde keuze. In de ontwikkelingspsychologische benadering wordt elk keuzeproces ruimer bekeken en geplaatst binnen de volledige levensloop van een persoon. Binnen de besliskundige benadering zijn verschillende theoretische modellen ontwikkeld over hoe een loopbaankeuzeproces verloopt. Er worden zes centrale kenmerken zichtbaar bij dit besluitvormingsproces: 1) oriëntatie op de keuze; 2) exploratie van zichzelf; 3) brede exploratie van de keuzealternatieven; 4) exploratie van de keuzealternatieven in de diepte; 5) beslissingsstatus; 6) binding aan de keuze. Naast de theoretische modellen werden er ook verschillende taxonomieën ontwikkeld van problemen die kunnen optreden bij het beslissingsproces mbt. een loopbaan. Op bladzijde 183 is zo’n taxonomie te vinden. Het besteed aandacht aan problemen die te maken hebben met de uitvoering van keuzetaken maar ook aan persoons- en omgevingsfactoren die het keuzeproces kunnen bemoeilijken.

 

Ook binnen de ontwikkelingspsychologische benadering van loopbaankeuzes zijn er verschillende theorieën ontwikkeld. Hierbij wordt elke studie- of beroepskeuze gezien als een deelbeslissing in de continue ontwikkeling van een persoon. Je kunt een beslissing dan ook niet begrijpen zonder de andere aspecten van zijn/haar levensloop erbij te betrekken. Een belangrijk concept binnen de ontwikkelingspsychologische benadering is ‘career maturity’of keuzerijpheid, wat verwijst naar iemands gereedheid en vaardigheid om met loopbaankeuzes en –veranderingen om te gaan. Recent wordt hiervoor in de plaats wel de term ‘career adaptibility’ gebruikt. Daarmee benadrukkend dat in de huidige samenleving iemands loopbaan erg onvoorspelbaar is geworden en dat het belangrijk is competenties te ontwikkelen om met die voortdurende loopbaanveranderingen om te gaan en om zelf vorm te geven aan de eigen loopbaan. Savickas onderscheidt vier dimensies van ‘career adaptibility’: 1) Betrokkenheid op de loopbaan; 2) Zelfbepaling (verantwoordelijk voelen voor de constructie van de eigen loopbaan); 3) Leergierigheid; en 4) Zelfvertrouwen. ‘Career adaptibility’ lijkt dus erg op wat bedoeld wordt met de term ‘loopbaancompetentie’.

 

Persoonskenmerken

Theorieën in de orde van de ‘matching’ benadering voorspellen dat een betere afstemming tussen persoon en gekozen studie of beroep een betere aanpassing in die studie of dat beroep voorspelt. Persoonskenmerken die vanuit deze benadering vaak als belangrijk worden bestempeld zijn: waarden, interesses en vaardigheden.

 

Waarden

Waarden worden wel omschreven als overtuigingen die betrekking hebben op een gewenst eindresultaat van bepaalde gedragingen. Ze hebben invloed op de keuze en evaluatie van gedragingen en gebeurtenissen, blijven stabiel over de tijd heen en kunnen geordend worden volgens relatieve belangrijkheid voor een persoon. Er wordt onderscheid gemaakt tussen algemene levenswaarden en waarden die betrekking hebben op specifieke domeinen. Twee belangrijke taxonomieën op dit gebied zijn van Schwartz en van Dawis en Lofquist. Schwartz onderscheidt de volgende tien levenswaarden: macht, prestaties, hedonisme, stimulering, onafhankelijkheid, universalisme, goedheid, traditie, conformiteit en veiligheid. Dawis en Lofquist onderscheiden er zes: prestaties, autonomie, status, altruïsme, comfort en veiligheid. (Werk)waarden blijken belangrijk voor de aard van de loopbaankeuzes die men maakt.

 

Interesses

Interesses kunnen omschreven worden als voorkeuren voor bepaalde activiteiten. Interesses behoren tot één van de meest gemeten persoonsvariabelen in loopbaanbegeleiding. Interesses zijn verschillend van, maar wel verwant aan waarden. Interesses kunnen beschouwd worden als activiteiten via welke een persoon verwacht zijn of haar waarden te realiseren en vormen dus één van de mogelijke uitingen van waarden (vgl. de waarde altruïsme en interesse in sociale beroepen). Eén van de theorieën over loopbaankeuzes waarin veel aandacht wordt besteed aan interesses is de theorie van Holland. Hierin wordt beschreven hoe de persoonlijkheid van mensen en kenmerken van beroepen een rol spellen in welke loopbaankeuzes mensen maken. Persoonlijkheid wordt hier beschouwd als een weerspiegeling van interesses. In deze theorie staat centraal dat mensen op basis van hun eigenschappen beschreven kunnen worden aan de hand van een combinatie van zes interessetypen: Realistisch (R), Intellectueel (I), Artistiek (A), Sociaal (S), Ondernemend (O), en Conventioneel (C). Ook opleidingen en beroepen kunnen aan de hand van deze typen beschreven worden, op basis van de kenmerken van mensen die daar het meeste aangetroffen worden en het soort activiteiten dat er wordt uitgevoerd. Over het ontstaan van interesses: erfelijkheidsfactoren maar ook omgevings- en psychologische factoren zouden een rol spelen.

 

Vaardigheden

Algemene cognitieve vaardigheden behoren tot de beste voorspellers voor studie- en beroepssucces. Daarnaast kunnen ook technisch-praktische of specifieke schoolse vaardigheden van belang zijn bij de keuze van een studie of beroep. Specifiek voor het maken van studiekeuzes, worden ook studeerstrategieën belangrijk geacht omdat ze een rol spelen in succesvol leren.

 

Kanttekeningen

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van deze drie persoonskenmerken. De resultaten zijn niet eenduidig. Mogelijke verklarigen voor de soms matige of niet significante verbanden zijn: 1) het gebruik van te globale maten voor persoons- en omgevingskenmerken en voor tevredenheid met de gekozen optie; 2) het bestaan van factoren (bijv. fase in de loopbaan) die de relatie tussen overeenstemming en tevredenheid modereren. Ook blijkt dat als je meerdere persoonskenmerken combineert, je betere voorspellingen kunt doen. Bovendien moet een keuzebegeleider er rekening mee houden dat cliënten kunnen veranderen in de toekomst en zich via aanpassing, leerervaringen en compensatiemechanismen goed kunnen voelen in bepaalde studies/beroepen die eerder niet opportuun leken.

 

Keuzegerelateerde cognities

In de sociaal-cognitieve visie staat de vraag centraal hoe de cognities van een persoon zijn of haar loopbaan vorm kunnen geven. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan hoe deze cognities beïnvloed kunnen worden door kenmerken van de persoon en zijn/haar omgeving. Sociaal-cognitieve theorieën bieden dus aanknopingspunten wat betreft mogelijke persoons- en omgevinsfactoren die het loopbaankeuzeproces kunnen bevorderen of belemmeren. Barak stelt een cognitief model voor waarin interesses bepaald worden door drie soorten cognities, namelijk 1) de inschatting van de eigen vaardigheden; 2) de verwachting van de persoon dat een bepaalde activiteit met succes volbracht zal worden; en  3) de voldoening die naar verwachting volgt op de uitvoering van de activiteit. Deze cognities worden op hun beurt bepaald door verschillende persoons- en omgevingsfactoren.

 

Een andere theorie is de Social Cognitive Career Theory (SCCT) van Lent, Brown en Hackett. Een belangrijke cognitieve variabele in dit model is ‘self-efficacy’ of effectiviteitsgevoel. Verwacht wordt dat mensen die zichzelf minder competent achten voor een bepaalde activiteit ook minder interesse voor die activiteit zullen ontwikkelen. Onderzoek laat eveneens zien dat het keuzeproces minder vlot verloopt bij mensen die hun vermogen om keuzetaken goed uit te voeren lager inschatten. Keuzegerelateerde cognities, zoals het effectiviteitsgevoel, worden volgens de SCCT gevormd door de ervaringen die een persoon opdoet tijdens het uitvoeren van dat gedrag. Vier belangrijke soorten ervaringen worden voorop gesteld: 1) emotionele reacties; 2) ervaringen van succes of mislukking;

3) ‘modeling’of andere mensen het gedrag zien uitvoeren; en 4)beoordeling en ondersteuning door de omgeving. We verwachten daarom dat leerlingen die bijv. in beperkte mate succeservaringen opdoen of foute feedback krijgen over hun prestaties het risico lopen van een laag of onrealistisch effectiviteitsgevoel. Begeleiding op het vlak van één of meerdere van deze soort ervaringen kan iemands effectiviteitsgevoel veranderen.

 

Diagnostiek

Leerlingen of ouders die problemen ervaren bij het maken van een studie/beroepskeuze of twijfelen aan een gemaakte keuze kunnen zich met uiteenlopende hulpvragen melden. Zowel bij algemene als bij specifieke hulpvragen is het belangrijk om tijdens de intakefase deze hulpvragen te verhelderen, afspraken te maken over het traject, en informatie te verzamelen over aspecten die mogelijk relevant zijn voor deze keuzes. De informatie die wordt verzameld tijdens de intakefase betreft in de eerste plaats het verloop van het keuzeproces en de wijze waarop de cliënt omgaat met verschillende taken in dat proces. Ten tweede kan in de intakefase worden afgetast welke persoons- en omgevingskenmerken het keuzeproces beïnvloeden. Vaak zal uit de verzamelde gegevens in de intakefase blijken dat verder gericht diagnostisch onderzoek niet nodig is en dat men op basis van de verzamelde informatie al voldoende zicht heeft op de factoren van de leerling, school en ouders om te helpen bij het keuzeprobleem. Soms zal in het kader van studie/beroepskeuzebegeleiding een gericht diagnostisch onderzoek uitgevoerd worden om een duidelijker beeld te krijgen van vaardigheden, waarden of interesses van de leerling.

 

Middelen

Instrumenten gericht op het keuzeproces

  • Study Choice Task Inventory (SCTI)
  • Meet: in welke mate studenten werk maken van de taken die belangrijk zijn in het proces van het kiezen van een studie in het hoger onderwijs
  • Career Decision Making Difficulties Questionnaire (CDDQ)
  • Wordt ingezet om de problemen die cliënten ervaren met het keuzeproces preciezer af te lijnen

àBeide instrumenten kunnen tijden de intakefase als gestandaardiseerde zelfrapportagelijst gebruikt worden of als leidraad dienen voor het intakegesprek.

 

Instrumenten voor relevante persoonskenmerken

Meten van vaardigheden en waarden

Op het domein van vaardigheden kan het meten van algemene cognitieve vaardigheden, technisch-praktische, schoolse en studeervaardigheden belangrijk zijn. Een objectief zicht hierop kan onder- of overschatting aan het licht brengen. Met betrekking tot het domein van waarden vermelden we de Vragenlijst Werkwaarden en de Portrait Values Questionnaire (meet algemene levenswaarden).

 

Meten van interesses

  • Amsterdamse Beroepen Interesse Vragenlijst (ABIV), evenals de Vlaamse bewerking hiervan, de VLABIV
  • Meet: interesse voor beroepen, schoolvakken en studierichtingen, vrijetijdsbesteding, andere bezigheden en menstypen
  • Kanttekening: normen verouderd! Aangezien interesses bij jongeren snel kunnen veranderen vanwege veranderende ‘modes’ is het belangrijk dat de normen van interessetests actueel zijn
  • Beroepskeuze Zelf-Onderzoek (BZO)
  • Sluit aan bij de theorie van Holland
  • Een persoon moet zijn interesse voor bepaalde activiteiten en beroepen beoordelen evenals zijn vaardigheden en eigenschappen. Op basis daarvan wordt een drie-lettercode verkregen die aangeeft met welke menstypen/interessetypen de persoon de meeste gelijkenis vertoont
  • Bij de BZO hoort een ‘Beroepenzoeker’ waarin de leerling beroepen kan opzoeken die bij de drie-lettercode passen
  • ZelfOnderzoek Belangstelling Einde Secundair (ZOBEST)
  • Interessevragenlijst voor laatstejaars secundair/voortgezet onderwijs
  • Interesse wordt nagegaan voor verschillende soorten activiteiten
  •  Beroepen –Interessetest (BIT)
  • Hogere Beroepen Interesses Test (HIT)
  • Belangstelling voor Studiegebieden Verkennen (BSV)

 

Er zijn een flink aantal interessetesten in omloop. Waar op te letten bij het maken van een keuze voor een bepaalde test? Ten eerste verschillen instrumenten in het aantal gehanteerde interessedimensies (afhankelijk van hoe gedetailleerd men de interesse voor een bepaalde domein wil meten). Ten tweede hanteren sommige instrumenten normscores (bijv. ABIV) terwijl andere ruwe scores gebruiken (BZO). Bij normscores vergelijkt men de scores van een persoon met deze van de normgroep. Bij ruwe scores vergelijkt men de scores binnen één persoon, dit wordt ook wel intrapsychische vergelijking of ipsatieve scoring genoemd. Argument voor ipsatieve scoring: niet zozeer belangrijk om na te gaan hoe anderen over de verschillende interessegebieden denken. Argumenten tegen ipsatieve scores: kan leiden tot ongewenste interpretaties (bijv. meisjes die concluderen dat ze sociaal en niet technisch zijn en daardoor geen roldoorbrekende keuzes – durven te- maken) en houdt geen rekening met verschillen in attractiviteit van concrete iteminhouden. Een derde overweging bij het kiezen voor een instrument is of instrumenten werken met gedwongen keuze tussen een aantal activiteiten (bijv. BIT), terwijl andere voor elke activiteit een beoordeling vragen (bijv. VLABIV). Ten vierde verschillen instrumenten in de mate waarin ze leerlinggestuurd zijn. Oftewel een zelfstandige vragenlijst voor de leerling versus vragenlijsten waarbij tussenkomst van een keuzebegeleider nodig is.

 

Van diagnostiek naar begeleiding

Huidig uitganspunt: leerling en/of ouders denken zelf actief na, leggen verbanen en nemen beslissingen over een studie/beroep van de jongere. Door aan de cliënt een actieve rol te geven, is zijn persoonlijke betrokkenheid en zijn motivatie voor de uitvoering van de keuze groter. Daarnaast bouwt hij/zij ook vaardigheden op die in toekomstige loopbaankeuzes gebruikt kunnen worden. Interpretatie van testresultaten en de integratie van nieuwe kennis komt het beste tot stand in dialoog tussen cliënt en begeleider. Afhankelijk van de problemen die naar voren komen tijdens het diagnostisch proces, zal de hulpverlening anders zijn. Met betrekking tot het ondersteunen van het beslissingsproces van cliënten maakt Taborsky een onderscheid tussen twee vormen van ondersteuning. Een eerste vorm is het ‘helpen ordenen’. Een andere vorm is het ‘emotioneel ondersteunen’ van het keuzeproces.


l. De gezinsachtergrond

In onderzoek is vaak aangetoond dat de ontwikkeling van het kind een functie is van de wisselwerking tussen kind en omgeving. Onderzoek suggereert dat het beïnvloeden van de opvoedingsrelatie een insteek kan bieden om op een indirecte manier problemen op school te voorkomen of te remediëren.

 

Theorie

 De ouderlijke opvoedingsstijl

‘Opvoedingsstijl’ verwijst naar het algemene emotioneel-affectieve klimaat waarin ouders meer specifieke opvoedingsgedragingen stellen. De vormgeving van het concrete opvoedingsgedrag bepalen de ouderlijke opvoedingsstijl. De opvoedingsstijl is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Onder invloed van Baurind werden opvoedingsttijlen vaak bestudeerd als configuraties van opvoedingsdimensies. De effecten van opvoeding zijn het gevolg van het patroon dat dimensies tezamen vormen. Het centrale concept in deze configurationele benadering is de democratische opvoedingsstijl, dit betekent een combinatie van een hoge mate van responsiviteit en warmte met voldoende controle en toezicht op het gedrag van het kind. Naast de democratische worden ook de permissieve en de autoritaire opvoedingsstijl onderscheiden. Permissieve ouders laten net als democratische ouders hun liefde en affectie voor hun kind blijken, maar stellen geen duidelijke regels voor gedrag voorop. Autoritaire ouders hameren juist sterk op regels en conformiteit en communiceren deze regels binnen een koud en afstandelijk klimaat. Democratisch opvoeden hangt samen met positieve ontwikkelingsuitkomsten maar ook met gevoelens van schoolse competentie en met schools presteren.

 

Recentelijk is er een nieuwe interesse ontstaan in de specifieke effecten van de afzonderlijke opvoedingsdimensies op aspecten van de aanpassing van kinderen. Responsiviteit en gedragsmatige controle zijn de dimensies waarop de opvoedingsstijlen van Baumrind grotendeels op gebaseerd zijn. Recent worden ook psychologische controle en autonomie-ondersteuning als afzonderlijke opvoedingsdimensies bestudeerd. Responsiviteit is de mate van ondersteuning, warmte en liefde in de relatie tussen ouder en kind. Gedragsmatige controle is de mate waarin ouders toezicht houden op het gedrag van kinderen, regels opstellen voor het gedrag van het kind, en er ook op toezien dat die regels consequent worden gevolgd. Lage scores op deze dimensie blijken geassocieerd te zijn met externaliserende gedragsproblemen bij jongeren. Bij psychologische controle gaat het om een vorm van controle die op indringerige wijze inspeelt op de emoties, doelen, en gedachten van het kind, bijvoorbeeld door excessief gebruik van schuldinductie en door voorwaardelijke aandacht, waarbij de ouder enkel liefde en affectie toont voor het kind als het kind voldoet aan de ouderlijke normen en regels. Onderzoek laat zien dat psychologische controle specifiek voorspellend is voor internaliserende problemen. Recent wordt nog een vierde dimensie onderscheiden, namelijk autonomie-ondersteuning. Dit is kenmerkend voor ouders die empathie tonen voor het perspectief van hun kind, keuzemogelijkheden aanbieden, en hun kind aanmoedigen om te handelen op basis van intrinsiek bevredigende motieven of motieven die het kind persoonlijk belangrijk vindt. Hoewel autonomie-ondersteuning en psychologische controle sterk negatief samenhangen, vormen ze toch onderscheiden constructen. ‘Feitjes’:

  • Kinderen van psychologisch controlerende ouders leveren minder goede schoolse prestaties op de basisschool
  • Ouderlijke autonomie-ondersteuning hangt samen met een positieve schoolse ontwikkeling, leerlingen vertonen een meer autonome motivatie voor school

 

Mentale processen in verband met de opvoeding

Bij het opvoeden van kinderen denken ouders na, hebben ze bepaalde doelen voor ogen en kunnen ze allerlei gevoelens hebben. In dit onderwerp staat één aspect van deze mentale processen: ouderlijke stress. Ouderlijke stress kan omschreven worden als de ervaren moeilijkheden die voortkomen uit de vereisten van het ouderschap. Vaak wordt ouderlijke stress beschouwd als een multidimensioneel concept, waarin zowel kenmerken van de ouder, het kind als de context een rol spelen. Onderzoek toont aan dat ouderlijke stress blijkt relatief stabiel over een aantal jaren (à waarschijnlijk grote invloed van stabiele persoonlijkheidskenmerken). Verder blijkt dat er verbanden zijn tussen ouderlijke stress en minder gunstig kinderlijk functioneren. De meeste onderzoek geven geen uitsluitsel of het minder gunstige kinderlijk functioneren gevolg dan wel oorzaak is van ouderlijke stress. Er is aangetoond dat ouderlijke stress negatief samenhangt met de kwaliteit van de het ouderlijke opvoedingsgedrag (ouderlijke stress heeft een negatief effect op het ouderlijke opvoedingsgedrag dat op zijn beurt negatieve effecten bij het kind veroorzaakt). Dit betreft dus een indirect effect, maar er zijn ook aanwijzingen dat er sprake is van een direct effect van ouderlijke stress op de kinderlijke aanpassing. Voortdurende blootstelling aan irritatie en prikkelbaar gedrag van ouders kan kinderen uit hun evenwicht brengen en leiden tot problemen.

 

Andere conceptualiseringen van de ouder-kindrelatie

Er zijn nog andere theoretische bijdragen. Te denken valt aan de gehechtheidstheorie (Bowlby, Ainsworth), de sociaal-ecologische theorie (Bronfenbrenner), het model over coërcieve gezinsprocessen (Patterson), de concepten kwetsbaarheid en veerkracht van kinderen (Rutter) en transactionele theorieën (Bell). Transactionele theorieën van opvoeding benadrukken dat ouders en kinderen elkaar op een wederkerige manier beïnvloeden en dat de kwaliteit van de ouder-kindrelatie het product is van deze wederkerige transactie.

 

Het gezin als geheel

In overeenstemming met het systeemtheoretische perspectief kunnen de eigenschappen, functies en effecten van het gezin als geheel niet zonder meer afgeleid worden uit de afzonderlijke subsystemen. Er kunnen drie theoretische benaderingen van het gezin als geheel onderscheiden worden: de intergenerationele, de structurele en de strategische benadering.

 

  • Intergenerationele benadering
  • Geinspireerd door Boszormenyi-Nagy
  • Nadruk op verstoorde relaties tussen ouders en kinderen
  • Het krijgen en geven van leven creëert een onverbrekelijke band en loyaliteit tussen ouders en kinderen. Problemen ontstaan als de balans van geven en nemen tussen ouders en kinderen verstoord is.
  • Structurele benadering
  • Gebaseerd op Minuchin
  • Accent op de structuur van interactiepatronen binnen gezinnen
  • Twee centrale begrippen: cohesie en adaptatie
  • Cohesie: de mate waarin de gezinsleden emotioneel aan elkaar gebonden zijn en waarin elk gezinslid over autonomie beschikt

In dit kader vier typen gezinnen (Olson, Sprenkle en Russell):

  • Kluwengezinnen (te sterke cohesie)
  • Verbonden gezinnen (adequaat, eerder veel cohesie)
  • Onderscheidbare gezinnen (adequaat, eerder weinig cohesie)
  • ‘Los zand’-gezinnen (te weinig cohesie)
  • Adaptatie:het vermogen van een gezinssysteem om zijn machtsstructuur, rolverdelingen en regels aan te passen aan de omstandigheden

In dit kader vier typen gezinnen:

  • Rigide gezinnen (te laag aanpassingsvermogen)
  • Gestructureerde gezinnen (adequaat, eerder laag aanpassingsvermogen)
  • Soepele gezinnen (adequaat, eerder hoog aanpassingsvermogen)
  • Chaotische gezinnen (te weinig structuur)
  • Combinatie van de typen gezinnen resulteert in een typologie van 16 soorten gezinnen
  • Veronderstelling: gezinnen in het midden van beide dimensie functioneren beter dan gezinnen rond de extremen
  • Strategische benadering
  • Focus op de inhoud van de interactieprocessen
  • Centraal thema: (disfunctionele) communicatie tussen ouders en kinderen
  • Het werk van Patterson over coerciviteit of wederzijdse dwang tussen ouders en kinderen, ter verklaring van de ontwikkeling van antisociaal gedrag, kan gezien worden als een voorbeeld van deze benadering. Kerngedachte: antisociale gedragingen die het kind voordeel opleveren bij het onder controle houden van of het ontsnappen aan minder plezierige interacties (bijv. opdrachten van ouders) een grotere kans hebben om in de toekomst opnieuw op te treden.

 

Diagnostiek

Opvoedings- en gezinsfactoren kunnen een risico- of beschermingsrol vervullen ten aanzien van het (schools) functioneren. Het is mogelijk dat ouders zich niet bewust zijn van de eigen mogelijke (positieve/negatieve) invloed. Onjuiste verwachtingen en percepties in dit kader kunnen het beste al in de intakefase worden geïdentificeerd en bijgestuurd. Als dit niet gebeurt, kan dit gevolgen hebben voor het onderzoek (er is weinig medewerking) of voor de advisering (de cliënt accepteert de advisering niet). Diagnostiek van opvoeding en gezinsfunctioneren is een delicate kwestie, met name wanneer het probleem niet door de ouders zelf gesignaleerd is. ‘Opvoeding’ en gezin zijn complexe concepten. Niet alleen het gedrag, maar ook mentale processen kunnen invloed uitoefenen op de kinderlijke ontwikkeling. Verschillende aspecten van de opvoeding en het gezin hangen samen met verschillen aspecten van de kinderlijke ontwikkeling. De gevonden effecten kunnen zowel direct als indirect zijn, en zijn ook vaak conditioneel. Tot slot: wanneer externaliserend gedrag van het kind de reden tot aanmelding is, ligt het meer voor de hand om te gaan kijken naar de gedragsmatige controle door de ouders. Als internaliserende problemen de aanleiding vormen voor het diagnostisch onderzoek, lijkt het nuttig om de psychologische controle door de ouders na te gaan.

 

Middelen

Een belangrijke vraag is altijd: welke en hoeveel informatiebronnen je gaat raadplegen. De waarde van onderzoeksbevindingen neemt toe naarmate ze meer consistent zijn over verschillende informatiebronnen (triangulatieprincipe). De informatie uit verschillende bronnen kan sterk verschillen, zoals tussen ouders en hun adolescente kinderen en tussen ouders en externen. Het oordeel van de ouders over hun opvoeding is vooral een ‘intrapersoonlijk’ gebeuren, zonder veel referentie naar extreem of problematisch ouderlijk handelen. Het oordeel van de observatoren over het ouderlijk handelen is voornamelijk een ‘interpersoonlijk gebeuren’: zij hebben een referentiekader om te vergelijken met andere ouders in dezelfde situatie. Hierdoor zullen observatoren gemakkelijker negatieve oordelen uitspreken dan de ouders zelf.

 

De beschikbare genormeerde instrumenten zijn overwegend schriftelijke vragenlijsten voor ouders en/of kinderen. Een vragenlijst blijkt een efficiënt middel om de subjectieve beleving van de betrokkenen zelf in beeld te brengen. Het is gebleken dat gezinsleden in zulke vragenlijsten meer informatie geven dan in een gesprek. Door het gebruik van vragenlijsten neemt ook de kwaliteit van de hypothesetoetsing toe omdat ze vaak meer bewezen betrouwbaarheid en validiteit hebben dan bijvoorbeeld een gesprek.

 

In de tabel op blz 206/207 van het boek worden 12 genormeerde instrumenten weergegeven. De instrumenten gaan over het opvoedingsgedrag (2 instrumenten), ouderlijke stress (2) en het gezin als geheel (8). In vrijwel alle gevallen gaat het om schriftelijke vragenlijsten. Opmerkelijk is dat de COTAN-beoordeling voor al deze instrumenten, met één uitzondering ‘onvoldoende’ is. Allen de Gezinsklimaatschaal (GKS-II) krijgt een ‘goed’. Verscheidene instrumenten halen ook voor betrouwbaarheid en/of validiteit een onvoldoende. Een (minstens) voldoende voor betrouwbaarheid, begripsvaliditeit en criteriumvaliditeit werd gehaald door: Nijmeegse Ouderlijke Stress Index (NOSI), Nijmeegse Vragenlijst voor de Opvoedingssituatie (NVOS), GKS-II, Leuvens Gezins Vragenlijst (LGV) en Vragenlijst voor Gezinsproblemen (VGP). Dan nog kort het volgende:

  • Twee instrumenten sluiten aan bij het gedachtegoed van Patterson: de Schaal voor Ouderlijk Gedrag (SOG) en het Leuvens Instrument voor Coercief Opvoedingsgedrag (LICO).
  • Twee instrumenten hebben tot doel de ouderlijke opvoedingsstijl in beeld te brengen: een NL-versie van de Parenting Practices Questionnaire en de Leuvense Opvoedingsvragenlijst voor Adolescenten (LAPPS)

 

Van diagnostiek naar advisering

De laatste decennia zijn vanuit verschillende theoretische kaders interventies opgezet, gericht op ouders of gezinnen als geheel. Onderzoek toont consistent positieve effecten aan van gezinsinterventies op het kinderlijk functioneren. Over de verschillende studies heen is de effectgrootte van gezinsinterventies matig tot zeer hoog gebleken voor de vermindering van gedragsstoornissen en agressief gedrag. Gemiddeld genomen blijkt het effect negen keer groter dan bij interventies die alleen op het kind gericht zijn. Er blijkt voor drie soorten gezinsinterventies een sterke evidentie voor effectiviteit te zijn: gedragsmatige oudertraining, vaardigheidstraining voor het gezin (meervoudige interventie met gedragsmatige oudertraining, training in sociale en persoonlijke vaardigheden voor kinderen en oefensessies voor het hele gezin) en gezinstherapie. Ook enkele andere gezinsinterventies werden effectief bevonden, bijv. thuisbegeleiding van ouders en kortdurende gezinsondersteunende interventies (incl. ‘huiswerkopdrachten’). Specifiek voor de context van de leerlingenbegeleiding is, dat een intensieve begeleiding van gezins- en opvoedingsproblemen vaak niet mogelijk is, hetzij omdat de beschikbare professionals geen specialisten zijn, hetzij vanwege tijdgebrek en/of het feit dat het niet tot de opdracht van de onderwijsorganisatie wordt gerekend. Ingeval van zwaardere problemen kunnen ouders via opvoedingsondersteuning in de relatief laagdrempelige context van de school en leerlingenbegeleiding, doorverwezen worden naar meer intensieve en specifieke vormen van hulpverlening.

 

Tot slot

Opvoedings- en gezinsfactoren kunnen problemen (mee) veroorzaken, in stand houden en/of versterken. Daarnaast kan het gezin ook een beschermende rol spelen en compenseren voor moeilijkheden die het kind op school ervaart. Onderzoek laat zien dat de opvoeding en het gezinsfunctioneren effectief bevorderd kunnen worden. De ontwikkeling en normering van diagnostische instrumenten die bij deze actuele inzichten aansluiten, verloopt echter in een trager tempo. 


m. Relaties met leeftijdgenoten

Gezien de tijd die kinderen met elkaar doorbrengen en het belang dat zij zelf aan hun relaties hechten zouden relaties met leeftijdgenoten een prominente plaats moeten innemen in ontwikkelingspsychologische theorieën, diagnostiek en behandeling. In een schoolklas moeten zeer verschillende kinderen dag in dag uit met elkaar samenleven zonder elkaar uitgekozen te hebben. Deze context kan leiden tot spanningen en conflicten, maar biedt ook unieke mogelijkheden voor kinderen om van elkaars verschillende kwaliteiten en vaardigheden te leren.

 

Belangrijke concepten

We zullen een aantal concepten langs gaan die essentieel zijn gebleken voor het beschrijven van relaties tussen kinderen op school.

 

Sociometrie

De sociometrische status (zie figuur op blz 216 van het boek) verwijst naar de mate waarin klasgenoten elkaar aardig en onaardig vinden. Mogelijkheden:

  • Populair: wordt door veel klasgenoten aardig en door weinig kinderen onaardig gevonden
  • Afgewezen: wie door veel kinderen onaardig en door weinig kinderen aardig gevonden wordt
  • Controversieel: wie door veel kinderen aardig én door veel kinderen onaardig gevonden wordt
  • Genegeerd: wie door weinig kinderen genoemd wordt als aardig of onaardig
  • Vermeende populariteit: mate waarin klasgenoten denken dat een kind door de klas populair gevonden wordt (blijkt opvallend te verschillen van de daadwerkelijke populariteit van kinderen)

 

De zogenaamde sociometrische statussen zijn geen kenmerken van individuele kinderen zelf, maar van de gehele klas. Als een kind door een bepaalde klas wordt afgewezen is dat een activiteit van die klas, die het resultaat is van een wisselwerking tussen kind en klasgenoten. Het is geen beschrijving van het gedrag van het kind zelf. Daarnaast gaat het om een aggregatie op niveau van de klas. Deze aggregatie zegt weinig over de aard van individuele relaties van een kind (afgewezen kinderen kunnen enkele goede vriendschappen hebben, populaire kinderen kunnen door enkele kinderen in de klas afgewezen worden). Meer genuanceerde beschrijvingen van relaties tussen klasgenoten kunnen worden gegeven met zgn. sociale netwerkrelaties, specifiek hiervoor is dat wordt nagegaan welke kinderen welke kinderen noemen. Belangrijke relaties die op deze manier kunnen worden vastgesteld zijn:

  • Vriendschappen: waarbij kinderen elkaar wederzijds aardig vinden
  • Asymmetrische relaties: waarbij een kind een ander kind aardig vindt, maar de ander dit omgekeerd niet vindt
  • Groepen: van kinderen die elkaar allen aardig vinden
  • Lossere cliques: groepen kinderen waarin ieder kind een deel van de groep aardig vindt

 

De aard van de sociale relaties in een klas is inzichtelijk weer te geven in een zogenaamd sociogram. Een sociogram is een grafische weergave van de relaties in een klas, waarbij kinderen die elkaar aardig vinden dichter bij elkaar worden geplaatst en relaties tussen kinderen met pijlen worden weergegeven.

 

Pesten

Pesten is een herhaalde vorm van agressie waarbij een of meer (vermeend) machtige kinderen intentioneel andere (vermeend) minder machtige kinderen pijn doen. Pesten is bij uitstek een groepsfenomeen, waarbij de pester alleen pest dankzij het bieden van gelegenheid en bekrachtiging door een deel van de klas en het slachtoffer alleen bestaat bij gebrek aan sociale steun. De sociale relaties die bij pesten een rol spelen worden pestrollen genoemd. De belangrijkste rollen zijn die van dader, mededader, supporter, slachtoffer, verdediger en buitenstaander. Daders nemen het initiatief tot pesten, mededaders doen hier aan mee, supporters bekrachtigen het pestgedrag door bijvoorbeeld te lachten of aan te moedigen, slachtoffers worden gepest, verdedigers nemen het op voor slachtoffers en buitenstaanders houden zich actief afzijdig van pesten. Soms wordt ook de dubbelrol van dader/slachtoffer gevonden, waarbij het slachtoffer probeert de dader terug te pesten, of op zijn beurt weer andere kinderen pest. Drijvende kracht achter het ontstaan van pestrollen is waarschijnlijk het bemachtigen van sociale waarderingen (‘resources’) als aandacht, bewonderd worden, macht en mee mogen doen met de groep. De ‘resource control theory’ (Hawley) stelt dat kinderen in verschillende mate gemotiveerd zijn om deze resources te bemachtigen. In principe zijn er twee strategieën om resources te bemachtigen: agressie en prosociaal gedrag (aardig zijn, anderen helpen en steunen). Onderzoek van Hawley laat zien dat er drie groepen kinderen zijn: zij die gebruik maken van agressie, zij die er een prosociale strategie op na houden en bi-strategische kinderen die afhankelijk van de situatie zowel agressief als prosociaal kunnen zijn. De laatsten blijken het meest succesvol te zijn. Pesten bestaat omdat het iets oplevert voor daders en meelopers.

 

Sociale competentie

Geprobeerd is om individuele kenmerken van het sociale gedrag van kinderen te beschrijven. Ondanks dat gedrag sterk afhankelijk is van degenen met wie een kind omgaat, wordt aangenomen dat een deel van het sociale gedrag van ieder individu vrij consistent is over verschillend relaties en voor dit consistente deel zijn verschillende termen bedacht. Sociale competentie of sociale vaardighedi duidt op de mate waarin iemand in staat is die sociale relaties aan te gaan en te onderhouden die hij wil, op een manier die door zijn relaties wordt gewaardeerd. Sociale competentie is niet hetzelfde als populariteit. Er is discussie over de vraag of sociaal competent gedrag alleen prosociaal, sociaal wenselijk gedrag kan zijn, of dat het ook sociaal competent kan zijn om middels dwingend of agressief gedrag de gewenste sociale relaties te bereiken. Dit laatste lijkt een aantal kinderen goed af te gaan, en dit zou je dan ook sociaal competent kunnen noemen. De auteurs accepteren (om praktische redenen) met tegenzin dat agressief gedrag als competent kan worden gezien.

 

Sociaal gedrag wordt aangestuurd door informatieverwerkingsprocessen die samen sociale informatieverwerking worden genoemd. Mensen in één en dezelfde situatie nemen verschillende informatie waar en interpreteren deze anders, waardoor zij dezelfde situatie uiteenlopend beleven. Door die verschillende beleving streven zij verschillende doelen na, krijgen zij verschillende emoties en neigen zij tot verschillende reacties, die zij anders evalueren en op verschillende manieren uitvoeren.

 

Ontwikkeling van relaties

Ontwikkelingsfasen

  • Babytijd
  • Bij baby’s blijkt het leren van sociaal gedrag vooral uit de toenemende afstemming van gedrag op gedrag van anderen met brabbelen, letten op de emoties van belangrijke anderen om een situatie aan te voelen en het overnemen van uitingen van emoties
  • Peutertijd
  • Samenspel komt al veelvuldig voor, maar bestaat voornamelijk uit zogenaamd ‘parallel spel’(het naast elkaar spelen). Peuters zetten grote stappen in de ontwikkeling van sociale competentie en sociale relaties
  • Kleutertijd
  • De meeste kinderen leren steeds beter conflicten te voorkomen en sociale relaties te onderhouden
  • Er ontstaan stabielere sociale relaties, vaak gebaseerd op gezamenlijke activiteiten en (uiterlijke) gelijkenis
  • Midden kindertijd (ong. 6-12 jr)
  • Sociale voorkeuren worden steeds meer gebaseerd op gedragspatronen en reputaties, die ook meer in overleg met anderen in cliques en vriendschappen worden bepaald
  • Door wederzijdse aantrekking tussen kinderen die op elkaar lijken en afwijzing van kinderen die niet op elkaar lijken ontstaan er in veel klassen duidelijk onderscheiden groepen kinderen
  • Sociale relaties vormen een belangrijke ‘zone van naaste ontwikkeling’ voor het leren van sociale vaardigheden en een bron van sociale steun. Kinderen die marginale sociale posities innemen profiteren minder van deze zones van naaste ontwikkeling en kunnen daardoor een sociale ontwikkeling doorlopen die hun afstand tot de gemiddelde groep vergroot
  • Kinderen lijken gedrag aan te leren dat bij hun rollen in de klas past. Er ontstaan verwachtingspatronen van het eigen gedrag en van de reacties daarop door anderen, die het sociale gedrag meebepalen (bijv afgewezen status gerelateerd aan overgevoeligheid voor mogelijke afwijzing)
  • Adolescentie
  • Voortgezet onderwijs betekent een einde van de stabiele structuur van klassen in de basisschool. Voor veel kinderen leidt dit tot experimenteren met verschillende meer zelfgekozen sociale relaties. De onduidelijkheid kan echter ook gepaard gaan met rolverwarring, preoccupatie met het deel mogen nemen aan bepaalde groepen en relationele agressie om de nieuwe sociale structuren duidelijk af te bakenen.
  • Binnen groepjes jongeren met soortgelijke problemen kan een proces van deviancy training ontstaan. Hierbij wordt het afwijkende gedrag de norm binnen de groep die de groepsleden bij elkaar bekrachtigen. Dit proces is aangetoond voor agressie, delinquentie, middelengebruik en voor depressie bij meisjes

 

Stabiliteit

Op individueel niveau is de sociometrische status in de ene levensfase maar beperkt voorspellend voor de sociometrische status in een volgende levensfase. Dat redelijke stabiele patronen van sociometrische status en sociale relaties ontstaan wil bovendien niet zeggen dat deze niet te beïnvloeden zijn. Sociometrische status wordt ook stabiel doordat klassen jarenlang vrijwel intact blijven. Hierdoor ontstaat een reputatie bij klasgenoten die niet snel meer verandert en blijven ook de modellen en patronen van bekrachtiging die het sociale gedrag sturen grotendeels dezelfde.

 

Diagnostiek

Het ingewikkelde samenspel van factoren heeft belangrijke gevolgen voor de diagnostiek. Diagnostiek van het sociaal functioneren kan nooit beperkt blijven tot diagnostiek van het individu op zichzelf, maar moet altijd betrekking hebben op kenmerken van en oordelen voer een individu in zijn bredere sociale omgeving. Vaak is (probleem)gedrag op zijn minst voor een deel te verklaren uit de wisselwerking tussen individuen en hun sociale omgeving. Belangrijke mijlpalen in de normatieve ontwikkeling van sociaal functioneren zijn het vermogen tot samenspel, coöperatie en onderhandeling. Achterstanden hierin of een mismatch tussen door de omgeving verwachte en daadwerkelijk vertoonde sociale gedragingen kunnen mogelijk optredende gedragsproblemen verklaren. Daarnaast bieden sociale mechanismen aanknopingspunten handvaten voor verklarende hypothesen. Belangrijke sociale mechanismen bij het ontstaan en in stand houden van internaliserende en externaliserende problematiek zijn afwijzing, uitsluiting en deviancy training in subgroepen van kinderen met vergelijkbare problemen. Belangrijk zijn transacties: kinderen veranderen door hun sociale relaties en kinderen veranderen op hun beurt de sociale omgeving waar zij deel van uitmaken.

 

Middelen

Sociometrische maten

Het oordeel van leeftijdgenoten over elkaar is van groot belang voor het welzijn en functioneren van kinderen. Bij sociometrische procedures wordt aan alle leden van een groep gevraagd elkaar te beoordelen op het sociaal functioneren, voorbeelden van sociometrische procedures:

 

  • Sociometrische nominaties
  • Hierbij wordt ieder kind gevraagd ander kinderen uit de klas te noemen die hij of zij aardig vindt en kinderen te noemen die hij of zij onaardig vindt
  • Daarnaast mogelijkheid van toevoegen andere vragen, bijv. populariteit, ruziemakers, pesters, gepesten.
  • Ongelimiteerd nomineren (zoveel kinderen als gewenst) blijkt meest valide
  • Uit de nominaties kunnen sociometrische scores verkregen worden door ze te ordenen in tabellen, daarna standaardisatie per klas. De gestandaardiseerde score voor ‘aardig’ minus de gestandaardiseerde score voor ‘onaardig’ wordt sociale preferentie genoemd. Hoe hoger deze score, hoe aardiger het kind gevonden wordt. De optelsom van gestandaardiseerde ‘aardig’ score plus gestandaardiseerde ‘onaardig’ score wordt sociale impact genoemd. Hoe hoger deze score, hoe vaker een kind in positieve of negatieve zin genoemd is. Op basis van de scores kan van alle kinderen de sociometrische status bepaald worden.
  • Sociometrische scores op basis van nominaties zeggen alleen iets over de relatieve status binnen de groep
  • Sociometrische ratings
  • Bij deze procedure wordt kinderen niet gevraagd een paar kinderen te nomineren, maar verzocht alle kinderen van de groep te beoordelen op ratingschalen. Hierbij is de schaal aardig-onaardig standaard, evenals voorgaand is het mogelijk meer schalen toe te voegen.
  • Sociometrische ratings kunnen mbv software worden omgezet in de beschreven sociometrische variabelen en statusgroepen
  • Voordeel van ratings boven nominaties is dat ze wel tussen klassen en over tijd vergelijkbaar zijn
  • Nadeel van de methode: arbeidsintensiever

 

Sociometrische classificaties kunnen stigmatiserend werken. Uit onderzoek is bekend dat wie een maal een bepaalde rol toegedicht krijgt, twee gevaren loopt. Ten eerste veranderen anderen hun beoordelingen snel in de richting van de toegedichte rol waardoor je moeilijk van de toegedichte rol afkomt. Ten tweede neigen personen zelf ertoe zich naar de rol te gaan gedragen en het geloof te verliezen van rol te kunnen veranderen. Zo kan de statusclassificatie een self-fulfilling prophecy worden. Het is daarom belangrijk om vertrouwelijk en zorgvuldig om te gaan met sociometrische informatie.

 

De sociometrische status geeft alleen aan hoe een kind gemiddeld door alle kinderen in de groep beoordeeld wordt. Daarmee is nog weinig gezegd over de specifieke aard van de sociale relaties van kinderen. Met behulp van de sociometrische tabellen kunnen belangrijke kenmerken van het sociaal functioneren van kinderen vastgesteld worden, oa: vriendschappen en vriendengroepen (wederzijdse positieve nominaties), cliques (kinderen nomineren elkaar deels positief), antagonie (wederzijdse negatieve nominaties), ongelijkheden, relaties tussen groepen (bijv. wederzijdse afkeuring door groepen van we de leden elkaar intern positief beoordelen).

 

 

Pestrollen

Om het groepsproces pesten te begrijpen is het nodig inzicht te krijgen in de verschillende rollen die alle klasgenoten bij het pesten spelen. Hiervoor zijn de afgelopen jaren verschillende instrumenten ontwikkeld. De meeste instrumenten maken gebruik van zelfrapportage. De auteurs van dit hoofdstuk vinden zelfrapportage echter minder geschikt omdat kinderen zich mooier kunnen voordoen dan ze zijn en agressieve kinderen kunnen zelfs aangeven zich slachtoffer te voelen van anderen omdat die anderen hen zogenaamd geen andere keus lieten. De pestrollenvragenlijst voorkomt deze problemen door gebruik te maken van sociometrische nominaties voor de verschillende pestrollen. Er kan een indeling worden gemaakt van initiërende daders, volgende daders (meelopers), buitenstaanders, verdedigers en slachtoffers van pesten.

 

Zelfbeoordelingen

Het eigen beeld van sociaal functioneren van een kind is ook relevant. Juist discrepanties tussen hoe een kind zijn sociale gedrag ziet en hoe de omgeving ditzelfde gedrag waarneemt kunnen veelzeggend zijn. Helaas is het moeilijk vast te stellen hoe een kind het eigen sociaal functioneren werkelijk beleeft. Veel instrumenten vragen naar bewuste reflectie op het eigen functioneren (bijv. CBSK en de Sociale Angstschaal voor Kinderen, SAS-K), terwijl impliciete beleving mogelijk belangrijker is voor het sociaal functioneren. Het ontbreekt daarnaast vrijwel geheel aan betrouwbare en valide instrumenten voor diagnostiek voor sociale cognitie. Aanknopingspunten zijn de Sociaal Cognitieve Vaardigheden Test (SCVT) en de TOM-test, tot nu toe ongunstig respectievelijk onbeoordeeld door de COTAN.

 

Van diagnostiek naar advisering

Ondertussen zijn er vrij positieve resultaten behaald met het beïnvloeden van sociale relaties, sociale vaardigheden en sociale informatieverwerking op zowel internaliserende als externaliserende gedragsproblemen. Bij de interventies kan er gewerkt worden met directe beïnvloeding van sociale relaties door groepssamenstelling te veranderen (bijv. Taakspel) en door training van sociale en sociaal-cognitieve vaardigheden (bijv. Programma Alternatieve Denkstrategieen –PAD). Voor interventies specifiek gericht op pesten geldt nog meer dat resultaten sterk van locatie tot locatie verschillen. Effecten variëren van 0% tot wel 50% vermindering van pesten. Helaas wordt ons inzicht in de effectiviteit van antipestprogramma’s in Nederland beperkt door het ontbreken van onderzoek naar de effectiviteit van deze programma’s.


n. Leerkracht-leerlinginteracties

Leerkracht-leerlinginteracties zijn asymmetrisch of hiërarchisch van aard (beide partners niet gelijkwaardig). Dit impliceert dat er bij de leerkracht, ondanks de bijdrage van beide partners aan de kwaliteit van de relatie, toch een grotere verantwoordelijkheid ligt voor wat het in stand houden of veranderen van de relatie betreft.

 

Theorie

Motivationele benadering

Om zicht te krijgen op een aantal relevante aspecten van leerkrachtondersteuning biedt de zelfdeterminatietheorie, toegepast in een klascontext, een bruikbaar kader. Binnen deze benadering staat de idee centraal dat de motivatie van leerlingen geoptimaliseerd kan worden wanneer de leerkracht aan drie psychologische basisbehoeften tegemoet kan worden: de behoefte aan gevoelens van verbondenheid, competentie en autonomie. De gedragingen die de leerkracht hierbij kan ‘gebruiken’ (om hieraan tegemoet te komen) zijn respectievelijk:

  • Betrokkenheid
  • De affectieve kwaliteit van de interactie van de leerkracht met de leerling
  • Betrokkenheid van de leerkracht zou het gevoel van verbondenheid bij leerlingen bevorderen
  • Structuur
  • De hoeveelheid informatie die in de context aanwezig is over hoe de leerling op de meest effectieve manier gewenst gedrag en gewenste resultaten kan bewerkstelligen
  • Een hoge mate van structuur kan binnen deze benadering gelijkgesteld worden aan een hoge mate van duidelijkheid van de informatie omtrent verwacht gedrag
  • Structuur van de leerkracht kan het gevoel van competentie bevorderen
  • Autonomie-ondersteuning
  • De hoeveelheid vrijheid die een leerling krijgt van de leerkracht om zijn of haar eigen gedrag te bepalen
  • Autonomie-ondersteuning van de leerkracht kan het gevoel van autonomie of zelfsturing bevorderen

 

De kwaliteit van de leerkracht-leerlinginteracties wordt binnen dit kader afgemeten aan de mate van betrokkenheid, structuur en autonomie-ondersteuning die de leerkracht biedt. Onderzoek laat zien dat de verschillende vormen van leerkrachtondersteuning niet alleen een positief effect hebben op de leerkracht-leerlinginteractie opzich, maar ook op de motivatie van leerlingen en (in)direct ook op hun academische prestaties en/of sociaal-emotioneel functioneren.

 

Gehechtheidsbenadering

Binnen voorgaande benadering werd de affectieve kwaliteit van de leerkracht-leerlinginteractie beschreven in termen van betrokkenheid van de kant van de leerkracht. Om de affectieve kwaliteit uitgebreider te beschrijven kan de gehechtheidstheorie een interessante aanvulling bieden. Een gehechtheidsrelatie kan worden omschreven als een duurzame, exclusieve affectieve band die een persoon vormt met een andere persoon, met wie hij of zij vaak omgaat. Het is duidelijk dat ouders doorgaans de primaire gehechtheidsfiguren vormen voor hun kinderen. Maar er kunnen zelfs patronen van gehechtheidsgedrag van kinderen ten aanzien van hun leerkracht onderscheiden worden die gelijkenis vertonen met patronen van kind-oudergehechtheid. In onderzoek worden leerkracht-kindrelaties vaak getypeerd aan de hand van de dimensies:

  • Nabijheid (positieve affectieve dimensie)
  • De mate van genegenheid, warmte en open communicatie in de relatie tussen kind en leerkracht
  • Conflict (negatieve affectieve dimensie)
  • Negatieve interacties tussen leerkracht en leerling, onderlinge strijd
  • Afhankelijkheid (affectieve en autonome dimensie)
  • De mate van leeftijdsinadequate afhankelijkheid van de leerling ten overstaan van de leerkracht, zich uitend in bezitterig, aandachtvragend en aanhankelijk gedrag

 

De laatste dimensie vertoont parallellen met de dimensie autonomie uit de motivationele benadering. Verschil: binnen de motivationele benadering ligt de nadruk op het al dan niet autonomie-ondersteunend gedrag van de leerkracht, terwijl binnen de gehechtheidsbenadering het afhankelijke/autonome gedrag van de leerling centraal staat. Onderzoek laat zien dat affectief negatieve (conflictueuze en/of overmatig afhankelijke) relaties met de leerkracht risicofactoren vormen voor de schoolse aanpassing, terwijl affectief positieve (nabije) relaties deze aanpassing juist bevorderen.

 

Interpersoonlijke benadering

Wanneer we het gedrag van leerkrachten en leerlingen afzonderlijk willen beschrijven op beide relationele dimensies (affectie en autonomie) biedt het model voor interpersoonlijke communicatie een goed uitgangspunt. Binnen dit model kan gedrag van mensen in relaties beschreven worden op twee orthogonale dimensies, Dominantie en Affiliatie. Dominantie doelt op de mate waarin mensen macht en controle over elkaar (willen) uitoefenen; aan de uiteinden bevinden zich (extreme) dominantie en (extreme) afhankelijkheid. Affiliatie doelt op de mate waarin mensen op elkaar betrokken zijn; aan de uiteinden bevinden zich ‘erg gesteld zijn op de ander (=dichtbij)’ en ‘vijandig staan tegenover de ander (=veraf)’. Door beide dimensies met elkaar te combineren in de zogenaamde ‘roos van Leary’ (zie figuur blz 234 van het boek) krijg je acht modaliteiten of gedragspatronen van hoe mensen zich kunnen opstellen in relatie met anderen. Toegepast op de klascontext staat de wisselwerking centraal tussen enerzijds de reacties van de leerkracht en anderzijds de reacties van de leerling. Afhankelijk gedrag bij de leerling lokt bijv. dominant gedrag uit bij de leerkracht, terwijl dit gedrag van de leerkracht weer tot meer afhankelijk gedrag bij de leerling leidt. Vaste interactiepatronen zijn op zich niet problematisch en kunnen zelfs leiden tot stabiliteit, toch kunnen ze op den duur uitmonden in inflexibele interactiestijlen. Binnen de interpersoonlijke benadering wordt er van uitgegaan dat wanneer er zich problemen voordoen in de interactie met leerlingen, wijzigingen in het gedrag van de leerkracht deze onaangepaste interactiepatronen in principe kunnen reduceren of opheffen.

 

Stressbenadering: goodness-of-fit

Vanuit de goodness-of-fit idee wordt de kwaliteit van de interactie afgemeten aan de mate van afstemming of match tussen enerzijds het gedrag van de leerling en anderzijds de karakteristieken van de leerkracht. Wanneer er geen adequate match tot stand komt tussen beide partners (als gevolg van kindkenmerken, leerkrachtkenmerken of de wisselwerking tussen beide) kan dit resulteren in stress bij de leerkracht. Daarom kan ook leerkrachtstress beschouwd worden als een indicator van de kwaliteit van leerkracht-leerlinginteracties. Het is echter nog steeds niet duidelijk in hoeverre probleemgedrag een bron is van stress voor de leerkracht of eerder het gevolg is daarvan. Beide effecten hoeven elkaar niet uit te sluiten.

 

Tot slot

De kwaliteit van leerkracht-leerlinginteracties is relevant voor de leerprestaties en het welbevinden van alle leerlingen en van zorgleerlingen in het bijzonder. Juist voor leerlingen bij wie het leren moeizaam verloopt zou het van belang zijn de motivatie adequaat te ondersteunen en didactische ondersteuning te geven. Daarnaast zou de affectieve component vooral van belang zijn in de omgang met leerlingen met (milde) sociaal-emotionele problemen.

 

Diagnostiek

In veel gevallen is het wenselijk om de feitelijke, objectief waarneembare kwaliteit van de interacties tussen leerkrachten en leerlingen in kaart te brengen. Dat kan door middel van observatie-instrumenten. Maar het is ook belangrijk om de percepties en opvattingen van beide partners in de relatie te weten te komen. Om deze informatie te verkrijgen kunnen leerkracht- en leerlingvragenlijsten worden afgenomen. Maar bedenk hierbij dat deze mogelijk eerder een inschatting geven van wenselijke dan van feitelijke interacties omdat sommige leerkrachten/leerlingen het moeilijk zullen vinden om toe te geven dat ze minder gunstige interacties hebben met anderen.

 

Middelen

Perceptie leerkracht

  • Teacher As Social Context (TASC)- Teacher Report
  • Leerkrachtvragenlijst die binnen de motivationele werd ontwikkeld (hoeveelheid betrokkenheid, structuur en autonomie-ondersteuning)
  • Student-Teacher Relationship Scale (STRS)
  • Ontwikkeld binnen de gehechtheidsbenadering (nabijheid, conflict en afhankelijkheid)
  • In het NL vertaalden bewerkt: Leerling-Leraar Relatie Vragenlijst (LLRV)
  • Leraren moeten 28 uitspraken evalueren op een vijfpuntsschaal betreft hun relatie met een specifieke leerling
  • Ook geschikt als screeningsinstrument
  • Teacher Relationship Interview (TRI)
  • Aan de hand van 11 vragen wordt een beeld verkregen van de representatie die de leerkracht heeft van de relatie met een specifieke leerling
  • Interactiewijzer
  • Ontwikkeld binnen de interpersoonlijke benadering ter evaluatie van de kwaliteit van leerkracht-leerlinginteracties zoals beoordeeld door de leerkracht
  • De vragenlijsten zijn expliciet bedoeld als richtlijnen bij een interview en niet als zelfstandig meetinstrument. De items dienen als indicatievragen om de interactieposities globaal in beeld te brengen
  • Bevat ook een leerkrachtenvragenlijst ‘Pedagogische stijl’ waarmee het algemene interpersoonlijke profiel van een leerkracht in kaart gebracht kan worden
  • Index of Teaching Stress (ITS)
  • Ontwikkeld binnen de stressbenadering
  • Ter kwantificering van de stress die de leerkracht ervaart in interactie met een individuele leerling

 

Perceptie leerling

  • Teacher As Social Context (TASC)-Student Report
  • ‘meten’ van de mate van betrokkenheid, structuur en autonomie-ondersteuning die een leerkracht biedt, zoals gepercipieerd door de leerling
  • SchoolVragenLijst (SVL)
  • ‘meet’ relatie met leerkracht, bij 9-16jarigen
  • Vragenlijst voor Interpersoonlijk Leraarsgedrag (VIL)
  • Operationalisatie van het model voor interpersoonlijke communicatie wat betreft leerkrachtgedrag. Oftewel men meet de mate van dominantie en de mate van affiliatie van de leerkracht, zoals ingeschat door de leerling
  • De vragenlijst kan ook ingevuld worden door de leerkracht zelf, waardoor vergelijking van beide perspectieven mogelijk is

 

Observatie

  • Classroom Assessment Scoring System (CLASS)
  • Observatie-instrument waarbij verschillende dimensies van klasklimaat geëvalueerd kunnen worden in kleuterklassen en de eerste drie jaren van het lager onderwijs
  • Drie afzonderlijke dimensies van klasklimaat worden onderscheiden, met name Emotionele ondersteuning (affectieve kwaliteit van de interacties tussen leerkracht en leerlingen), Organisatie van het klasgebeuren (de hoeveelheid instructie die door de leerkracht wordt gegeven of gegeven moet worden) en Kwaliteit van instructie (kwaliteit van de instructies en feedback die door de leerkracht wordt gegeven)
  • Het gaat steeds om het algemene klasklimaat of het gedrag van de leerkracht ten overstaan van de klasgroep als geheel

 

Van diagnostiek naar advisering

Kennis over interactiepatronen tussen leerkrachten en kinderen is essentieel aangezien men kan aannemen dat deze interactiepatronen over het algemeen eenvoudiger te beïnvloeden zijn dan kindfactoren. Het is mogelijk dat leerkrachten zich niet bewust zijn van het feit dat hun gedrag niet is afgestemd op de behoeften van bepaalde (zorg)leerlingen, dat leerkrachten zich hier wel bewust van zijn maar geen idee hebben over de concrete aangewezen aanpak of dat de leerkracht wel een idee heeft van de aanpak maar dit in de praktijk niet weten te realiseren.

 

Tot slot

Het is in de loop van het hele diagnostische proces belangrijk aandacht te besteden aan de aard en kwaliteit van de leerkracht-leerlinginteracties. De instrumenten staan echter qua toepasbaarheid en validering nog in de kinderschoenen. Hier is nog veel te werk te doen. Naar analogie van het Amerikaanse My Teaching Partner zouden dan idealiter ook interventieprogramma’s opgesteld kunnen worden, waarbij rekening gehouden wordt met de positieve aspecten of de kracht van bepaalde leerkracht-leerlinginteracties.


o. Multiculturele diagnostiek

Met multiculturele diagnostiek bedoelen we diagnostiek waarbij de culturele of talige achtergrond van de persoon die getest wordt niet overeenkomt met de cultuur of taal van de test. Problemen die zich kunnen voordoen zijn 1) Nederlandstalige tests zijn niet goed bruikbaar vanwege ontoereikende taalkennis bij het kind en communicatieproblemen tussen proefleider en kind; en 2) er is weinig referentiemateriaal beschikbaar (toepassing van Nederlandse normen moet met grote voorzichtigheid gebeuren). In de dagelijkse diagnostische praktijk betreft multiculturele diagnostiek over het algemeen allochtonen. Voor diagnostiek is het onderscheid tussen westerse en niet-westerse allochtonen relevant. Problemen in de diagnostiek zullen vaak groter zijn voor niet-westerse allochtonen.

 

Theorie

De gebruikte theorie in dit hoofdstuk is ontwikkeld in de crossculturele psychologie. De centrale vraag is hoe je kunt nagaan of tests bruikbaar zijn voor multiculturele groepen. In de literatuur worden de problemen die specifiek zijn voor dit soort diagnostiek onder twee complementaire begrippen gevat, namelijk vertekening (verwijst naar de bronnen van een gebrek aan vergelijkbaarheid van testscores) en equivalentie (verwijst naar het niveau van vergelijkbaarheid van testscores tussen culturele groepen).

 

Vertekening

Vertekening (ook wel ‘bias’) duidt op iedere onbedoelde, systematische invloed op testscores. Ten eerste gaat het dus om systematische invloed, ten tweede gaat het erom dat de crossculturele verschillen onbedoeld zijn. Er is pas sprake van vertekening als ten minste een deel van deze crossculturele verschillen het gevolg is van andere eigenschappen dan die de test probeert te meten.

In de literatuur wordt vaak onderscheid gemaakt tussen interne en externe vertekening. Interne vertekening gaat over de psychologische betekenis van een item of test. In het geval van interne vertekening zijn gevonden crossculturele verschillen in scores niet toe te schrijven aan dat wat de test bedoelt te meten (bijv. vragen ‘wat is spek?’à kan interne vertekening opleveren voor Islamitische kinderen ivm het taboe op varkensvlees binnen Islam). Externe vertekening kan optreden als een test gebruikt wordt om gedrag mee te voorspellen, zoals bij de voorspelling van schoolsucces op basis van intelligentie. Er is sprake van externe vertekening als een test voor sommige groepen beter voorspelt dan voor andere (bijv. als een intelligentietest gebruikt wordt om schoolsucces mee te voorspellen à sprake van externe vertekening als autochone en allochtone leerling met hetzelfde IQ niet dezelfde schoolprestaties vertonen).

 

Er bestaan drie vormen van interne vertekening:

  • Constructvertekening
  • Het construct dat gemeten wordt met een test (bijv. intelligentie) is niet hetzelfde in alle onderzochte groepen
  • Bijv. construct intelligentie à wat onder intelligentie wordt verstaan verschilt tussen culturele groepen
  • Bij diagnostiek van kinderen uit verschillende culturele groepen kan constructvertekening een probleem vormen, vooral als het gaat om domeinen waar culturen uiteenlopende normen over hebben (bijv. onafhankelijkheid, assertiviteit)
  • Methodevertekening
  • Drie bronnen van methodevertekening: 1) problemen die voortkomen uit specifieke eigenschappen van de culturele achtergrond van de te onderzoeken persoon (bijv. personen uit armere landen vertonen gemiddeld meer sociale wenselijkheid en bij het afnemen van cognitieve tests kunnen crossculturele verschillen in testvaardigheid en testervaring voor methodebias zorgen); 2) problemen als gevolg van de persoonlijke eigenschappen van de persoon die te test afneemt (bijv. meer positieve attitudes tov. een etnische groep als de interviewer zelf uit deze groep afkomstig was); 3) problemen als gevolg van een gebrek aan kennis van het Nederlands bij het kind of andere communicatieproblemen
  • Itemvertekening
  • Treedt op als een item geen goede weergave is van de onderliggende trek in een bepaalde groep (bijv. het item spek zoals eerder geïllustreerd)

 

Equivalentie

Equivalentie verwijst naar de mate van vergelijkbaarheid van testscores over culturele groepen. Er worden twee soorten equivalentie onderscheiden. Ten eerste kwalitatieve equivalentie (of structurele equivalentie). Dit is de mate waarin een instrument binnen elk van de culturele groepen meet wat het verondersteld wordt te meten. Veel tests veronderstellen een grondige kennis van de taal&cultuur van de testontwikkelaar, waarmee de vraag rijst in hoeverre een intelligentietest een impliciete onbedoelde maat voor acculturatie is. Ten tweede is er kwantitatieve equivalentie: de vergelijkbaarheid van scores op een instrument tussen culturele groepen. Voor de diagnosticus gaat het bij kwantitatieve equivalentie vaak om de vraag naar de bruikbaarheid van normen. Als normen die ontwikkeld zijn voor een autochtone populatie toegepast worden op allochtonen, wordt kwantitatieve vergelijkbaarheid van scores verondersteld.

 

Vertekening & equivalentie

Vertekening heeft directe gevolgen voor de equivalentie van scores. Als er sprake is van vertekening betekent een IQ van 100 voor een autochtoon kind niet hetzelfde als een IQ van 100 voor een allochtoon kind. Als de vertekening meerdere items, het construct of de methode betreft kan de vergelijkbaarheid in het gedrang komen. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste bron van vertekening in tests een gebrek aan kennis van de Nederlandse taal en cultuur is. Vertekening is een reëel probleem in de multiculturele diagnostiek in Nederland en kan grote implicaties hebben voor de equivalentie van testscores.

 

Het belang van acculturatie

Er bestaat een groeiende consensus dat het belangrijk is om bij de interpretatie van testgegevens rekening te houden met de context van het allochtone kind en in het bijzonder met de manier waarop dit kind zich aanpast aan de gastcultuur.

 

Acculturatie

Acculturatie doelt op de processen die zich afspelen bij langdurig cultuurcontact. Deze contacten kunnen leiden tot veranderingen bij een of meer groepen, zoals verandering in eetpatronen, godsdienst en taalgebruik. In dit hoofdstuk richten we ons met name op de psychologische processen als gevolg van langdurig cultuurcontact, ook wel psychologische acculturatie. Psychologische acculturatie wordt vaak gezien als een proces met drie componenten:

 

  • Achtergrondvariabelen
  •  Variabelen die te maken hebben met eigenschappen van de cultuur van het land van herkomst (bijv. godsdienst), eigenschappen van de allochtone groep (bijv. sociale cohesie) en persoonlijke eigenschappen van de allochtoon (bijv. intelligentie en persoonlijkheid)
  • Acculturatie-orientaties
  • Een veel gebruikt model van acculturatie-orientaties komt van Berry. Deze maakt onderscheid tussen twee dimensies, 1) vindt de allochtoon het van belang goede relaties te handhaven met de etnische cultuur?; 2) vindt de allochtoon het van belang goede relaties op te bouwen met de cultuur van het immigratieland?.
  • Op grond van mogelijke combinaties van antwoorden op voorgaande twee vragen ontstaan er vier mogelijke oriëntaties, namelijk: 1) integratie (2x positief anwoord); 2) separatie (wel cultuurbehoud, geen aanpassing); 3) assimilatie (geen cultuurbehoud, wel aanpassing); 4) marginalisatie (2x negatief antwoord)
  • Acculturatie-uitkomsten
  • Onderscheid tussen psychologische en socioculturele aanpassing van Ward en Kennedy
  • Psychologische uitkomsten hebben te maken met hoe de immigrant zich voelt in het acculturatieproces (depressie, geluk, geestelijke gezondheid)
  • Socioculturele aanpassing: hoe goed weet de allochtoon zijn/haar weg te vinden in de nieuwe samenleving (rapportpunten voor kinderen, beoordelingen van succes op werk voor volwassenen)
  • Tevens uitkomsten: vaardigheden in de taal en cultuur van het land van herkomst

 

Achtergrondvariabelen, oriëntaties en uitkomsten beïnvloeden elkaar onderling, maar over de precieze dynamiek van het proces weten we niet veel.

 

Acculturatie-orientaties en cognitieve tests

De resultaten van twee uitgebreide onderzoeken wijzen in dezelfde richting: kinderen met hoge IQ-scores richten zich meer op de gastcultuur en minder op de thuiscultuur. Dit effect was het meest uitgesproken op de verbale subtests, maar trad ook op bij de performale subtests. De causale relatie is echter moeilijk vast te stellen. Leidt een hoger IQ tot meer aanpassing, leidt meer aanpassing toe een hoger IQ  of is er een wederzijdse beïnvloeding van IQ en aanpassing? We weten (nog) niet hoe het zit. In ieder geval is duidelijk dat de problemen van diagnostiek van intelligentie bij allochtonen niet simpel op te lossen zijn door enkel van performale tests gebruik te maken.

 

Diagnostiek

Er zijn enkele algemene principes voor adequaat testgebruik aan te geven. Ten eerste lijkt een ‘bij-twijfel-niet-inhalen’ strategie gewenst (Nederlandse normen van een test enkel gebruiken als de test voldoet aan de eisen van kwantitatieve equivalentie en deze op adequate wijze bij de client afgenomen kan worden). Ten tweede is het raadzaam dat de diagnosticus zich expliciet de vraag stelt in hoeverre een instrument bij deze leerling valide is. Ten derde is het van belang om na te gaan waar de testscores voor gebruikt gaan worden.

 

Binnen de groep allochtonen zijn er grote verschillen in de mate van behoud van de eigen cultuur en aanpassing aan de meerderheidscultuur.

 

Middelen

Een belangrijke vraag in het diagnostisch proces is de keuze van testinstrumentarium. In de literatuur is er hierbij sprake van een scheiding tussen Nederland en Vlaanderen. De meeste literatuur is gebaseerd op onderzoek in de eigen regio of het eigen land en heeft geen betrekking op het hele Nederlandstalige gebied. Bovendien is de scheiding een gevolg van de verschillende vormen en graden van organisatie van diagnostici.

 

Nederland

In Nederland speelt de COTAN (Commissie Testaangelegenheden Nederland) een belangrijke rol. Deze commissie heeft criteria opgesteld waaraan tests moeten voldoen. Helaas is er geen categorie ‘bruikbaarheid in multiculturele groepen’ of ‘geschiktheid voor allochtonen’. Enkele cognitieve tests zijn in Nederland op systematische wijze onderzocht op hun bruikbaarheid voor allochtone kinderen tot 12 jaar, namelijk: Leertest voor Etnische Minderheden (LEM), Revisie Amsterdamse Kinder Intelligentie Test (RAKIT), SON en SON-R, en de WISC-III. Binnen het cognitieve domein zijn maar weinig instrumenten systematisch onderzocht op geschiktheid voor allochtone kinderen. Twee instrumenten voor het sociaal-emotionele domein, waarbij dit wel gedaan is zijn de ASEBA-vragenlijsten (CBCL, TRF en YSR) en de Schoolgedrag Beoordelingslijst (SCHOBL-R).

 

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn de Commissie Psychodiagnostiek binnen de Belgische Federatie van Psychologen (BFP) en het Vlaams Forum voor Diagnostiek in de psychologische en pedagogische begeleiding en hulpverlening (VFD) de twee belangrijkste instanties op het vlak van diagnostiek. De Commissie Psychodiagnostiek regelt op Belgisch niveau alle aspecten die psychodiagnostiek aanbelangen maar brengt ook recent testbeoordelingen uit, gebaseerd op Europese EFPA-criteria. Het VFD is een multidisciplinaire vereniging die de zorg voor de kwaliteit van de diagnostiek hoog in het vaandel heeft. Met informatie over en onderzoek naar diagnostiek bij allochtonen is men in Vlaanderen echter nog in het stadium van pionierswerk.

 

Richtlijnen

Bij de interpretatie van intelligentietests vormt onderschatting van de vermogens van het kind een reel gevaar. Een belangrijke richtlijn is dat men het best kan werken met tests die zo weinig mogelijk beroep doen op talige vaardigheden (bijv. LEM, SON-R en de Raven Progressive Matrices). Wanneer men toch gebruik maakt van talige tests (bijv. WISC-III) is het advies om voorzichtig te zijn met de interpretatie van de meer talige en cultuur geladen subtests. Soms wordt er ook geadviseerd om bij een afname in bepaalde gevallen alternatieve testinstructies te gebruiken (bijv. extra voorbeelden). De diagnosticus moet zich dan wel bedenken dat, aangezien de standaardafname niet gevolgd wordt, de omzetting van ruwe score naar IQ volgens de gewone procedure discutabel is. We zouden in aanvulling op het gebruik van gestandaardiseerde tests kunnen besluiten om bijkomende gegevens te verzamelen om na te gaan of onze interpretaties gevalideerd kunnen worden. Ten slotte is het advies om steeds rekening te houden met de concrete context van het allochtone kind.


p. Verstandelijke beperkingen bij leerlingen

In dit hoofdstuk wordt de groep kinderen beschreven die als ‘Licht Verstandelijk Gehandicapt’ (LVG) door het leven gaat. Deze term wordt gebruikt voor kinderen met een IQ tussen 50/55 en 85. Deze brede IQ-range schept enige verwarring aangezien er in internationaal verband alleen gesproken wordt van een verstandelijke beperking bij een IQ lager dan 70. In overeenstemming hiermee leggen we in het onderwijsbeleid in Nederland en Vlaanderen de grens voor een verstandelijke beperking bij een IQ lager dan 60 en voor een lichte verstandelijke beperking bij een IQ tussen 60 en 70. In de onderwijspraktijk worden echter, in aansluiting bij de zorgsector, ook de kinderen met een IQ tussen 70 en 85 als LVG beschouwd. In dit hoofdstuk wordt uitgegaan van de gehele IQ-range van 50/55 tot 85 als we het hebben over LVG.

 

Theorie

 

Definitie

Sinds 1946 is er in het onderwijs in Nederland een onderscheid gemaakt tussen kinderen die over de gehele linie van het schoolse leren achterlopen (‘moeilijk lerenden’) en kinderen die op specifieke leergebieden problemen vertonen (‘leer- en opvoedingsproblemen’). Een IQ-score geeft echter niet altijd een duidelijk beeld van de eerste groep kinderen. Recent wordt er in definities van een verstandelijke beperking het IQ steeds minder gezien als het onderscheidend kenmerk en spelen aspecten als ‘adaptief gedrag’ en de ‘behoefte aan ondersteuning’ een steeds grotere rol. De American Association on Mental Retardation (AAMR) gebruikt de volgende definitie:

Menale retardatie is een beperking die gekenmerkt wordt door significante tekortkomingen in zowel intellectueel functioneren  als in adaptief gedrag, zoals tot uitdrukking komt in conceptuele, sociale en praktische adaptieve vaardigheden. Deze beperkingen vinden hun ontstaan voor het 18e levensjaar.

 

Hierbij zijn de volgende overwegingen van belang:

  • Beperkingen in het huidige functioneren moeten worden beschouwd in de context van een maatschappelijke omgeving die typisch is voor de leeftijd van het individu, zijn leeftijdgenoten en cultuur
  • Er moet rekening worden gehouden met zowel verschillen in cultuur en taal als met verschillen in communicatie, waarneming, motoriek en gedragsfactoren
  • Beperkingen gaan vaak gepaard met sterke punten
  • Het functioneren van de persoon met een verstandelijke beperking verbetert over het algemeen als er de juiste persoonlijke ondersteuning is in een bepaalde periode

 

Het ‘werkmodel’ van de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC) sluit aan bij de definitie zoals hiervoor opgesteld (het werkmodel vind je op blz. 267 van het boek). Belangrijke aannamen bij dit model zijn:

  • Een IQ-score is geen doorslaggevend kenmerk van LVG
  • Een beperkt sociaal aanpassingsvermogen wordt als het centrale kenmerk beschouwd
  • Ook LVG-kinderen kunnen leerproblemen hebben die niet alleen verklaard kunnen worden door het lager intelligentieniveau
  • Ook bij LVG-kinder is het belangrijk het eventuele voorkomen van psychopathologie te onderkennen
  • Niet direct aan het kind gebonden factoren (gezin en sociale context) spelen in de problematiek van veel LVG-kinderen een prominente rol
  • De LVG-problematiek wordt in principe als chronisch beschouwd waardoor de begeleiding en behandeling van de problematiek vaak een duurzaam karakter hebben.

 

Het IQ

Een IQ-score heeft minder zeggingskracht over de capaciteiten van een individu als op de verschillende onderdelen wisselen gepresteerd wordt. Voor veel LVG-kinderen geldt dat er sprake is van grote verschillen tussen onderdelen van een IQ-test. De IQ-tests kunnen ook verschillen in de mate waarin van aangeleerde (schoolse) kennis en vaardigheden gebruik gemaakt moet worden om de opdrachten goed te kunnen maken, dan gaat het meten van ‘crystallized’ intelligentie. Als hiervan nauwelijks sprake is, wordt er gesproken over het meten van ‘fluid’ intelligentie. ‘Fluid’-tests zijn minder afhankelijk van taal, cultuur en schoolervaring. Bij taal- en clutuurgevoelige IQ-tests (bijv. de Wechsler schalen) is er aanzienlijke overlap met schoolvakken. Kinderen die niet goed kunnen leren zijn hiervan ‘de dupe’.

 

In het LVG-werkmodel van het Landelijk Kenniscentrum wordt de TIQ-score, waarbij de T staat voor ‘totaal’, gezien als mogelijk signaal voor LVG-problematiek. Maar aan het sociaal aanpassingsvermogen wordt in dit kader een meer prominente rol toegekend. Vanzelfsprekend is er een zeker verband tussen de IQ-score en het vermogen tot sociale aanpassing. Bij de lagere IQ’s (50-70) is de kans op achterstanden of beperkingen op meerdere terreinen van het menselijk functioneren relatief groot. Uit onderzoek (WISC-profielen) bleek de mate waarin de subtestscores onderling verschillen samen te hangen met het algemene niveau van functioneren. Op blz 268/269 van het boek vind je IQ-profielen in figuurvorm. Hierin worden de volgende groepen onderscheiden:

  • Verstandelijke Gehandicapten (VG) IQ kleiner dan 50
  • Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) IQ tussen 50 en 70
  • ZwakBegaafden (ZB) IQ tussen 70 en 85
  • LeerStoornissengroep (LS) IQ hoger dan 85

 

Wat je ziet bij de profielen (profiel = de scores op de verschillende subtests – zoals Rekenen en Woordenschat- in een figuur met een lijn met elkaar verbonden) is dat er in het profiel van de VG’ers afvlakking plaatsvindt, oftewel: het is meer een rechte lijn en er is dus sprake van kleinere verschillen tussen de verschillende subtests. De afvlakking van een profiel in het laagste IQ-bereik heeft tevens te maken met het geringe differntiatievermogen van de test in dit bereik. De profielen van kinderen met gelijke IQ-totaalscores kunnen toch behoorlijk van elkaar verschillen.

 

In het onderwijs, maar ook in de zorgsector, zijn indicatiebesluiten voor een belangrijk deel gebaseerd op die ene IQ-score. In de huidige versie van het DSM-IV-TR classificatiesysteem wordt mentale retardatie op basis van twee kenmerken vastgesteld:

  • Een IQ van 70 of lager
  • Gelijktijdig: aanwezige tekorten in of beperkingen van het huidige aanpassingsgedrag op ten minste twee van de volgende terreinen: communicatie, zelfverzorging, zelfstandig kunnen wonen, sociale en relationele vaardighedenn, gebruik kunnen maken van gemeenschapsvoorzieningen, zelfstandig beslissingen nemen, functionele intellectuele vaardigheden, werk, ontspanning, gezondheid en veiligheid

 

Maar ook in dit classificatiesysteem wordt een eenzijdige ‘IQ-benadering’ in de hand gewerkt door gebruik te maken van een codetabel:

  • Code 317 – lichte zwakzinnigheid (mild mental retardation), IQ tussen 50 en 70
  • Code V62-89 – zwakbegaafdheid (borderline intellectual functioning), IQ tussen 70 en 85

 

Aanpassing

Het vermogen tot aanpassing blijkt niet in alle omstandigheden uit het gedrag dat vertoond wordt. Daarom zou je misschien beter kunnen spreken van sociale redzaamheid omdat daarin het actieve gedrag centraal staat. Maar: het is belangrijk om te weten of een kind wel of niet over de benodigde vaardigheden beschikt. In dit kader kun je beter een ruimere opvatting van het begrip sociale aanpassing hanteren. Greenspan heeft het sociale aanpassingsvermogen samengevat onder de term Personal Competence, waaronder intelligentie en taalvaardigheden, sociale en praktische intelligentie, temperament en karaktereigenschappen, en lichamelijke en motorische competenties. Je zou deze domeinen binnen het sociaal aanpassingsvermogen als ontwikkelingsgebieden kunnen beschouwen, zoals Van Aalsvoort en Ruijssenaars deden. Dan kunnen de volgende ontwikkelingsgebieden onderscheiden worden: 1) cognitieve ontwikkeling en informatieverwerking; 2) ontwikkeling van de taalvaardigheid; 3) emotionele ontwikkeling; 4) sociale ontwikkeling; en 5) lichamelijke en motorische ontwikkeling.

 

  • Cognitieve ontwikkeling en informatieverwerking
  • Bij veel LVG-kinderen lijkt er een didactisch plafond halverwege de basisschool (groep 5/6). In termen van Piaget: overgangsfase van preoperationeel naar concreet operationeel denken en van concreet operationeel naar formeel operationeel denken. De ontwikkeling van het abstract denken is sterk afhankelijk van de hersengebieden die in die leeftijdsfasen nog volop in ontwikkeling zijn.
  • Overeenkomstige aanbeveling: diagnostiek richten op het denkvermogen of cognitieve processen, ipv enkel op denkresultaten. In de praktijk gebeurt dit vaak niet.
  • Takenbatterij ontwikkeld uit onvrede met het traditionele intelligentieonderzoek: Cognitive Assessment System (CAS) à Planning-Attention-Simultaneous-Successive (PASS)model is uitgangspunt
  • PASS-model ken drie functionele eenheden: 1) arousal en aandachtsproblemen; 2) simultane en sequentiële integratie van informatie; en 3) genereren, selecteren en uitvoeren van planmatige handelingen (executive functies)
  • De problemen van LVG-kinderen lijken vooral te spelen op het gebied van de (pre)frontale planningsfuncties
  • LVG-kinderen hebben mogelijk een beperkte tijdelijke opslag opslagcapaciteit van verbaal aangeboden seriële informatie (werkgeheugenproblemen)
  • Ontwikkeling van de taalvaardigheid
  • Een vertraagde spraak-taalontwikkeling is na het eerste levensjaar een belangrijke indicatie voor ontwikkelingsproblemen
  • De taalontwikkeling is nauw verbonden met de cognitieve ontwikkeling (de stap van de concrete belevingswereld naar een meer abstract conceptueel denkraam is bijv. gemakkelijker te maken mbv. taal, in de aansturing van het eigen gedrag is de innerlijke taal van belang en in leersituaties is taal vaak het medium)
  •  Emotionele ontwikkeling
  • Uiteindelijk ontstaat een voor een kind karakteristiek patroon van emotie-expressie en –regulatie, het temperament, dat de basis voor de persoonlijkheid vormt: het leren reguleren van de emoties is een belangrijke ontwikkeling
  • Dosen heeft een model van persoonlijkheidsontwikkeling ontwikkeld:

Leeftijd

Fase

Persoonlijkheidsstructuur

Morele ontwikkeling

0-6 mnd

adaptatie

psychofysiologische homeostase

geen ontwikkeling

6-18 mnd

eerste socialisatie

hechting en basale veiligheid

geen ontwikkeling

18-36 mnd

eerste individuatie

zelf-ander differentiatie; objectief zelf

geen ontwikkeling

3-7 jr

identificatie

egovorming (impulsief ego)

autoriteitsconflict

7-12 jr

realiteitsbewustwording

egodifferentiatie (moreel ego, religieus ego

individualism (behoeften, wensen, interesses)

12-17 jr

tweede socialisatie

kritisch ego, ideaal ego

interpersonal verwachtingen (sociale systemen, sociaal geweten)

17-25 jr

tweede individuatie

principieel ego, politiek ego

sociale contracten, individuele rechten, universele ethische principes

 

  • Een LVG-kind zou volgens Dosen hooguit de  leeftijdsfase 7 tot 12 jr. kunnen bereiken.
  • Onderzoek toont aan dat een groot deel van de LVG-groep opgroeit in problematische gezinssituaties (gedragsproblematiek)
  •  Sociale ontwikkeling
  • Sociale Informatieverwerkingsmodel (Crick&Dodge). Dit model behelst de volgende sociaal-cognitieve stappen: informatie waarnemen, interpreteren, doelen stellen, mogelijke oplossingen bedenken en tot een gedragskeuze komen. Deze stappen worden doorgaans toegepast onder invloed van aangeleerde denkschema’s.
  • LVG-kinderen zijn vaak sterk gericht op negatieve informatie en hebben vaak een irreële competentiebeleving
  • Onderzoek laat tevens zien dat LVG-kinderen op het gebied van perspectief nemen en theory-of-mind sprake is van een ontwikkelingsachterstand.
  • Sociale redzaamheid: het actuele gedrag in dagelijkse situaties en is meer dan de toepassing van sociale vaardigheden, ook is het van belang om dit gedrag actief te kunnen initiëren als de situatie daarom vraagt
  •  Lichamelijke en motorische ontwikkeling
  • Nog weinig gericht onderzoek naar gedaan

 

Leerproblemen

Volgens de DSM-IV-TR kun je van een leerstoornis spreken als het lees-, spelling- of rekenniveau significant beneden het niveau ligt dat verwacht mag worden op grond van:

  • De omvang van het systematisch (remediërend) onderwijs
  • Het type en niveau van het gevolgde onderwijs
  • De dagelijkse activiteiten die iemand gewoonlijk uitvoert
  • De intellectuele mogelijkheden
  • De zintuiglijke mogelijkheden

 

Deze definitie heeft er toe geleid dat specifieke leerproblemen bij LVG-kinderen minder snel onderkend worden en vaak als een gevolg van een algehele verstandelijke beperking worden beschouwd. Om het onderwijs beter te laten aansluiten bij de individuele mogelijkheden en beperkingen van kinderen is het in kaart brengen van hun leervaardigheden nuttiger dan alleen te richten op de leerresultaten (leerproces vs. leerproduct).

 

Psychiatrische stoornissen

Jeugdigen met een IQ tussen de 50 en 85 hebben vaker een psychiatrische stoornis dan jeugdigen met een IQ boven de 85 (30-40% vd populatie). Het samengaan van ontwikkelingsproblemen met psychiatrische stoornissen bemoeilijkt de differentiaaldiagnose. Als er sprake is van ontwikkelingsachterstanden kan dit namelijk de eventueel onderliggende psychiatrische problemen overschaduwen.

 

Gezin en sociale context

Bij meer dan de helft van de cliënten binnen de LVG-sector is sprake van gezins- en opvoedingsproblemen. Onderzoek meldt twee soorten opvoedingsproblemen bij ouders. Ten eerste het te weinig onderkennen van de beperkingen van het kind en door eigen maatschappelijke en financiële zorgen nauwelijks kunnen opbrengen van de benodigde extra zorg. Ten tweede het hetzij overvragen, hetzij juist teveel in bescherming nemen van het kind waardoor de zelfstandigheidsontwikkeling belemmerd wordt.

 

Diagnostiek

Om het vaak ingewikkelde netwerk van op elkaar inwerkende factoren in kaart te brengen kan het werkmodel van het VOBC LVG worden gehanteerd (zie daarvoor wederom de figuur in het boek). De gedragsproblemen in dit model vormen per definitie het begin van het diagnostisch proces. Gedragsproblemen worden in dit model opgevat ‘als de gevolgen van het gedrag (potentieel) een bedreiging vormen voor het welzijn van de persoon in kwestie en/of anderen’. Om, voordat het diagnostisch proces begint, te weten of er wel sprake is van LVG-problematiek is het nodig informatie te verzamelen over het IQ (55-70 redelijk sterk signaal) en het sociaal aanpassingsvermogen van het kind. Verder is het zaak om steeds oog te hebben voor mogelijke bijkomende problemen als leerproblemen, psychiatrische stoornissen, medische- en organische problemen en problemen in et het gezin en de sociale context. In de onderwijssituatie zal de LVG-problematiek mogelijk het eerst zichtbaar worden door de leerproblemen van het kind.

 

Middelen

Omdat er relatief weinig instrumenten specifiek voor de LVG-doelgroep zijn ontwikkeld en/of genormeerd, is het belangrijk om bij het gebruik van standaardinstrumenten rekening te houden met de specifieke kenmerken van deze groep kinderen. Nu volgt een samenvatting van de belangrijkste instrumenten die bij LVG-kinderen kunnen worden ingezet om de domeinen van het werkmodel LVG-problematiek in kaart te brengen.

 

Sociaal aanpassingsvermogen

  • Sociale Redzaamheidsschaal-Z
  • Vooral gericht op de gedragsmatige aspecten van het sociaal aanpassingsvermogen
  • Normgegevens voor oa LVG-kinderen vanaf 12 jr.
  • Vineland-Z  (Vineland Adaptive Behavior Scales)
  • Te gebruiken voor kinderen van alle niveaus van verstandelijke beperking in de leeftijd van 5-19 jr.

 

Instrumenten gericht op verschillende deelaspecten van het sociaal aanpassingsvermogen:

 1.Cognitieve ontwikkeling en informatieverwerking

  •  Kaufman tests: de Kaufman Assessment Battery for Children (K-ABC) en de Kaufman Short Neuropsychological Assessment Procedure (KSNAP)
  • Vooral gericht op de wijze waarop kinderen problemen oplossen
  • Nog geen NL normgegevens bekend
  • Groningse Ontwikkelingsschalen (GOS)
  • Gebaseerd op de K-ABC
  • Cognitive Assessment System (CAS)

2. Ontwikkeling van de taalvaardigheid

  • Revisie Amsterdamse Kinder Intelligentie Test (RAKIT), 4-11jr
  • Groninger Intelligentie Test (GIT2), vanaf 16jr
  • Verbale subtests van de WISC

3. Emotionele ontwikkeling

  • Schema van Emotionele Ontwikkeling (SEO) (Dosen)
  • Vragenlijst voor het schatten van de emotionele ontwikkelingsleeftijd tussen 0 en 12 jr.

4. Sociale ontwikkeling

  • Theory of Mind Test (TOM)
  • ToM-takenboek
  • Sociale Probleem OplossingsTest (SPT)

5. Lichamelijke en motorische ontwikkeling

  • Bayley Ontwikkelingsschalen (BSID-II-NL)

 

Leerproblemen

Voor het constateren van leerproblemen zijn de didactische gegevens van belang. Deze gegevens moeten afgezet worden tegen het globale niveau van cognitief functioneren. Als er zeer wisselende prestaties zijn op bijv. de subtest van een IQ-test is het belangrijk de achtergrond van deze verschillen verder te onderzoek en de resultaten hiervan te relateren aan de didactische ontwikkeling (voor een betere duiding van de leerproblemen).

 

Psychiatrische stoornissen

Bij het gebruik van een classificatiesysteem als de DSM-IV_TR zijn er twee problemen. Ten eerste houd deze nauwelijks rekening met het ontwikkelingsniveau van het kind. Ten tweede is er het risico dat er teveel waarde wordt gehecht aan het classificeren van kinderen, hetgeen wezenlijk verschilt van het stellen van een diagnose. Binnen de LVG-sector wordt steeds meer gebruik gemaakt van de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). Met deze lijst is een sterkte-zwakte analyse uit te voeren bij kinderen tussen 5 en 16 jaar.

 

Gezin en sociale context

  • Vragenlijst Sociale en Pedagogsiche Situaties (VSPS)
  • Richt zich op vijf belangrijke risicogebieden mbt gedragsproblematiek: gedrag, persoonlijkheid, gezinsmilieu, schoolsituatie, vrije tijd en vriendengroep
  • Nijmeegse Ouderlijke Stress Index (NOSI)
  • Om te bepalen uit welke bronnen stress wordt ervaren

 

Gedragsproblemen

  • Vragenlijst over Ontwikkeling en Gedrag (VOG)
  • Dit is een NL bewerking van de Developmental Behaviour Checklist (DBC)
  • Bedoeld voor kinderen van 6 t/m 18 jaar, functionerend op (L)VG niveau

 

Van diagnostiek naar advisering

Gedragsbeïnvloedingprogramma’s die zijn ontwikkeld voor LVG-kinderen liggen vooral op het gebied van de sociale vaardigheden. Gebleken is dat het effect van alleen maar trainen van de sociale vaardigheden buiten de trainingssituatie gering is. Het inspelen op de onderliggende (meta)cognities blijkt echter wel de generalisatie te bevorderen. Het trainen van specifieke cognities wordt echter nog nauwelijks gedaan bij LVG-kinderen. Een van de weinige ontwikkelde behandelmethoden is het PASS Reading Enhancement Program (PREP), gebaseerd op het PASS-model. Indien (simultane en sequentiële) informatieverwerkingsstrategieën actief werden aangeleerd bleek het klassieke generalisatieprobleem minder te spelen. Wat betreft het werkgeheugenonderzoek: er zou nadrukkelijk aandacht geschonken moeten worden aan het trainen van de fonologische lus, als representant van de tijdelijke opslagcapaciteit, door het simpelweg laten herhalen van auditieve informatie. Verder bleek uit onderzoek dat het aanleren van oplossingsstrategieën bij LVG-kinderen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis, effect sorteerde.

 

Tot slot

Te lang is er in het speciaal (basis)onderwijs meer sprake geweest van een globale aanpak dan van een op het individuele kind afgestemd handelingsplan. Het didactisch aansluiten bij de specifieke leermogelijkheden van een kind maakt de kans op succeservaringen groter en versterkt de competentiebeleving en de leermotivatie van het kind. Om meer recht te doen aan de grote inter- en intra-individuele variabiliteit van LVG-kindern met aan de ene kant hun problemen, tekorten en stoornissen en aan de andere kant hun vaardigheden, mogelijkheden en sterke punten is het misschien beter om deze kinderen niet meer te betitelen als Licht Verstandelijk Gehandicapt. Het gaat om kinderen die om heel verschillende redenen moeite hebben om zich in de reguliere maatschappelijke verbanden te handhaven. De term beperkt sociaalaanpassingsvermogen doet geen uitspraken over oorzaken, maar nodigt de hulpverlener uit daarnaar op zoek te gaan om zo tot een ‘aanpak op maat’ te komen.


q. Hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw ontstond er steeds meer publieke aandacht voor hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs. Dit was te danken aan ouders van begaafde leerlingen die hun krachten bundelden in ouderverenigingen, en ook aan deskundigen die zich inspanden om dit onderwerp op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen. In het jaar 2000 kregen deze inspanningen onverwacht steun van wereldwijde veranderingen in de economie. Een van de speerpunten betrof dat Europa in 2010 de meest kennisintensieve economie in de wereld moest zijn. Daarmee werd de ontwikkeling en scholing van talent en begaafdheid een zaak van algemeen belang. In Nederland werden de Stichting Leerplan Ontwikkeling en het Christelijke Pedagogisch Centrum door de overheid aangewezen en gesubsidieerd als Landelijke Informatiepunten Hoogbegaafdheid. Ondanks verschillende (positieve) ontwikkelingen ten behoeve van de hoogbegaafde leerlingen vanaf 2000, lijkt er een zeker spanningsveld te blijven bestaan tussen enerzijds de beleidsontwikkeling en anderzijds de dagelijkse schoolpraktijk, waar ouders en leerkrachten zoeken naar wegen waarlangs talent gerealiseerd kan worden. Voor een diagnosticus betekent het dat deze oog moet hebben voor het ontwikkelen van een schoolbeleid dat is toegespitst op een planmatige zorg voor hoogbegaafde leerlingen, en daarover gaat dit hoofdstuk. In dit hoofdstuk zullen de termen hoogbegaafd, zeer begaafd en begaafd door elkaar heen gebruikt worden.

 

Wat is hoogbegaafdheid?

 

Wanneer ben je hoogbegaafd?

Sommigen zien hoogbegaafdheid als een aanleg, een dispositie waarmee de mens wordt geboren. Lens is zo iemand en definieert hoogbegaafdheid als ‘een aangeboren intellectuele potentialiteit en deze moet worden aangesproken en geoefend, zodat zij zich kan ontwikkelen en uiten in hoge prestaties. Anderen definiëren hoogbegaafdheid als aantoonbaar gedrag. Er is dan pas sprake van hoogbegaafdheid als er hoge prestaties worden geleverd op een bepaald gebied of in een bepaald domein. Sternberg gaf met het ‘Pentagonal Modal’ een aanzet voor criteria om gedrag als begaafd te kwalificeren, namelijk excellentie (superieur tov. leeftijdgenoten), zeldzaamheid (komt weinig voor bij leeftijdgenoten), productiviteit (gedrag is het gevolg van inzet en inspanning), aantoonbaarheid (dmv. valide tests) en waardering (samenleving ziet het als waardevol). Uit deze criteria blijkt dat er enerzijds verwezen wordt naar het talent, anderzijds naar gedrag. Er is onder onderzoekers consensus dat het bij hoogbegaafdheid van kinderen gaat om een dynamisch construct dat tot ontwikkeling moet worden gebracht en dat daarbij veel factoren, waaronder een hoge intelligentie, een rol spelen.

 

Theorie

Het eerste systematische onderzoek dat is gedaan naar de aard van begaafdheid is gedaan door Terman (Genetic Study of the Geniuses), deze studie is begonnen in de jaren ’20 en loopt nog steeds. Eén van de dingen die uit dit onderzoek bleek was dat intelligentie alleen niet voldoende is om (hoog)begaafdheid te verklaren of te voorspellen. Emotionele en sociale factoren spelen ook een rol. Onderzoek kan ook gedaan worden door levens van genieën als Einstein te bestuderen.

 

‘Begaafdheidsmodellen’ visualiseren welke factoren interacteren bij de ontwikkeling van hoogbegaafdheid. In Nederland is het triadisch interdependentiemodel van Mönks het meest bekend. Dit model is op blz. 286 van het boek afgebeeld. In dit model staan motivatie, creativiteit en buitengewone capaciteiten (merk op dat buitengewone capaciteiten breder is dan hoge intelligentie) centraal. Deze drie zijn weergegeven in (deels) overlappende cirkels binnen een driehoek, de hoeken geven ‘school’, ‘vrienden’ en ‘gezin’ weer. Deze driehoek geeft aan dat de omgeving ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van hoogbegaafdheid. Door het samenspel van de 6 factoren kan er sprake zijn van hoogbegaafdheid. Kritiek op dit model is dat de betrekkingen tussen de factoren niet gekwantificeerd worden, dat creativiteit en intelligentie niet onafhankelijk van elkaar zijn en dat de omgevingsfactoren geen toegevoegde waarde hebben omdat dit invloed heeft op álle gedrag. Meer in het algemeen is het probleem van de ‘begaafdheidsmodellen’ het ontbreken van drempelwaarden, waarmee bijv. creativiteit of motivatie gekwantificeerd worden.

 

Recent wordt het model van Heller meer gebruikt (voor figuur zie blz 287 van het boek). Heller stelt dat individuen een aanleg kunnen hebben (een dispositie) voor begaafdheid op één of meer gebieden. De gebieden (of begaafdheidsfactoren) die hij noemt zijn: intellectuele vermogens, creativiteit, sociale competentie, muzikale begaafdheid en psychomotoriek. Daarnaast onderscheidt Heller de volgende niet-cognitieve persoonlijkheidskenmerken: coping met stress, prestatiemotivatie, werk- en leerstrategieën, (faal-, examen-)angst en locus of control. Ook worden omgevingsfactoren onderscheiden: gezinsklimaat, groepsklimaat en kritische levensgebeurtenissen. Heller stelt dat door een samenspel van aanlegfactoren, niet-cognitieve persoonlijkheidskenmerken en omgevingsfactoren het individu komt tot prestaties (gedrag) in verschillende domeinen. De geleverde prestaties worden onderverdeeld in sprot, talen, natuurwetenschappen, kunst, techniek, abstract denken, wiskunde en sociale relaties. Heller noemde de begaafdheidsfactoren (intellectuele vermogens t/m psychomotoriek) ook wel ‘talent-factors’ en zag ze als voorspellers van prestaties. Uit zijn onderzoek bleek dat:

  • De totale IQ-score een goede voorspeller was van schoolse prestaties, terwijl er een samenhang bleek van het profiel van scores op intelligentietests met prestaties in wiskunde of in de talen
  • De niet-cognitieve en omgevingskenmerken ‘moderatoren’ zijn, oftewel: factoren die de ontwikkeling faciliteren of belemmeren en dus als zodanig geen deel uitmaken van ‘begaafdheid’
  • De niet –cognitieve persoonlijkheidsfactoren spelen een belangrijke rol in het leerproces en bij het leveren van prestaties
  • Hoogbegaafde adolescenten over het algemeen minder afhankelijk zijn van opvoedingsstijl en schoolklimaat dan gemiddeld begaafde leeftijdgenoten
  • ‘Discovery learning’, ontdekkend leren, een geschikt onderwijsleerarrangement is voor begaafde leerlingen
  • Leraren met een positieve attitude tov. hoogbegaafde leerlingen effectief bijdragen aan het leerproces (+ resultaten)

 

Nu volgt een opsomming van enkele onderzoeksbevindingen met betrekking tot niet-cognitieve en omgevingsfactoren:

  • Prestaties nemen af als de leertaak te gemakkelijk is en/of als de leraar te veel stuurt
  • Hoge prestatiemotivatie leidt tot succes in het leerproces, maar succes in het leerproces leidt op zijn beurt ook weer tot een positieve prestatiemotivatie
  • ‘Keenness’ (enthousiasme), een positieve emotionele instelling, gelegenheid, emotionele steun, geluk en hard werken bepalen succes op alle niveaus van begaafdheid
  • Gedrevenheid & plezier is een betere voorspeller voor toekomstige prestaties dan het resultaat zelf
  • Begaafde leerlingen leren het beste door zelf te ontdekken en door eigen oplossingen te bedenken
  • Begaafde leerlingen passen hun leerstijl aan de leertaak aan
  • Het gevoel door anderen geaccepteerd te worden zorgt voor een hoge schoolprestatie bij begaafde leerlingen, hetzelfde geldt voor een harmonieus gezinsklimaat

 

Ziegler en Perleth hebben Hellers model uitgebreid met de component ‘actief leerproces’. Behalve begaafdheidsfactoren, persoonlijkheids- en omgevingsfactoren bepalen oefening en het leerproces of een individu begaafde prestaties zal leveren. Gagné heeft het ‘Differentiated Model of Giftedness and Talent (DMGT) ontwikkeld. Ook Gagné benadrukt dat er sprake is van een ontwikkeling. Een ontwikkeling waarin een biologische aanleg (Gifts) door leren en oefenen getransformeerd wordt in excellente prestaties (talents). Gagné geeft aan dat zowel bij de ‘natuurlijke’ aanleg als bij de prestaties het kind moet behoren tot de 10% besten. Hoogbegaafdheid is een dynamisch concept en kan in de loop van de tijd zich verder ontwikkelen of niet. Door de introductie van het idee van transformatie van gedrag tijdens de ontwikkeling (life span) werd het mogelijk ook bij kinderen te spreken van begaafd gedrag. Span heeft een voorstel gedaan voor een beschrijving van begaafd gedrag tijdens de opeenvolgende ontwikkelingsfasen: bij het jonge kind (0-6jr) wordt van begaafdheid gesproken als er sprake is van een ontwikkelingsvoorsprong (vroegtijdig symboolgebruik), bij het schoolkind uit dit zich in een ruim en gevarieerd kennisbestand, goede metacognitieve vaardigheden, een adequate cognitieve stijl en adequate leerstijlen. Bij de adolescent zijn persoonlijkheidsaspecten en belangstelling voor bepaalde onderwerpen van doorslaggevend belang. Tijdens de volwassenheid is begaafdheid te herkennen als expertise op een bepaald terrein. In deze opvatting worden ‘niet-cognitieve moderatoren’ gezien als uitingen van hoogbegaafdheid op verschillende leeftijden.

 

Intelligentie een risico?

Een lage intelligentie wordt meestal gezien als een risicofactor terwijl een bovengemiddelde intelligentie als beschermende factor wordt gezien. Over de invloed van een zeer hoge intelligentie is echter minder duidelijkheid. Globaal zijn hierover twee visies. Aanhangers van de eerste visie wijzen erop dat begaafde kinderen emotioneel stabieler zijn dan hun leeftijdgenoten, over betere sociale vaardigheden beschikken en zich ook in fysiek opzicht beter ontwikkelen (gebaseerd op de bevindingen van onderzoek van Terman). De tweede visie (gebaseerd op onderzoek van Hollingworth) onderkent dat begaafde kinderen wel degelijk specifieke sociale en emotionele behoeften hebben en tegen specifieke problemen oplopen. Dit zou veroorzaakt worden doordat begaafde kinderen (over)gevoelig zijn en vanwege hun uitzonderlijke positie waardoor ze lijden aan gevoelens van eenzaamheid, gering zelfvertrouwen en depressie. Voor deze tegengestelde visies biedt Winner een oplossing, zij stelt dat de mate waarin een kind begaafd is gevolgen heeft voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Volgens haar gaat extreme begaafdheid (IQ>155) gepaard met meer sociaal-emotionele problemen dan een minder uitzonderlijke intelligentie. 

 

Winner onderscheidt extreem begaafde kinderen (IQ>155) en ‘moderately gifted’ (IQ 130-155). De extreem begaafde kinderen onderscheiden zich op drie punten van moderately gifted kinderen. Ten eerste hebben begaafde kinderen een bijzondere gedrevenheid in het gebied waarin zij begaafd zijn, soms een bijna obsessieve belangstelling voor een bepaald onderwerp. Ten tweede zijn deze kinderen onafhankelijk in hun ideeën en opvattingen, eigengereid en non-conformistisch. Ten derde onderscheiden ze zich door hun sociale isolatie. Extreem begaafde kinderen zijn vaak eenzaam en vinden het moeilijk om relaties te leggen met ‘gewone’ kinderen. Minder extreem begaafde kinderen (moderately gifted) laten volgens Winner een veel positiever beeld zien. Over het algemeen ontwikkelen deze kinderen zich emotioneel stabiel en hebben ze geen problemen bij het vinden van vriendjes. Toch kan er ook bij hen sprake zijn van een gebrek aan fit: een kind dat functioneert op ver bovengemiddeld niveau maar dat in een ‘gemiddelde’ school en thuisomgeving verkeert, kan zich daar slecht thuisvoelen met als gevolg emotionele en sociale problemen.

 

Indicaties

Onderzoek toont de volgende kwalitatieve indicaties (soft signs) voor hoogbegaafdheid:

  • Een snellere en een kwalitatief betere informatieverwerking dan die van leeftijdgenoten
  • Een hoger leer- en werktempo, twee tot vier keer hoger dan dat van klasgenoten
  • Een flexibele aanpak van problemen
  • Een groot kennisbestand, wat het ‘gevolg’  is van een goed geheugen
  • Genoeg hebben aan een half woord
  • Ze kunnen én ze willen zelf problemen ontdekken en eigen oplossingen zoeken
  • Leergierigheid en enthousiasme bij moeilijke taken

 

Diagnostiek: om op te letten

Zoals gezegd kan hoge intelligentie gezien worden als een potentieel dat tot uiting komt of kan komen in begaafd gedrag onder invloed van persoonlijkheids- en omgevingsfactoren, waarbij het leerproces een belangrijke rol speelt. De auteurs van dit hoofdstuk stellen dat een begaafde leerling een leerling is die zowel wat betreft intelligentie als schoolprestaties behoort tot de top van de leeftijdsgroep. Implicaties voor de diagnosticus: zowel intelligentie als prestaties leveren criteria voor het vaststellen van begaafdheid. Ook kunnen de zogenaamde ‘soft signs’ gebruikt worden bij de signalering. Iemand die zijn hoge potentieel niet weet om te zetten in hoge prestaties noemen we een ‘begaafde onderpresteerder’. Factoren in de persoonlijkheidsontwikkeling, in de thuis- en/of de leeromgeving kunnen de oorzaak zijn van deze discrepantie. Indien er sprake is van sociaal-emotionele problematiek bij een begaafde leerling zal de diagnosticus onderzoek moeten doen naar de transactionele processen waarvan de leerling deel uitmaakt. In het vervolg van dit hoofdstuk zal men zich beperken tot de begaafdheidsfactor ‘intellectuele vermogens’ (oa muzikale begaafdheid wordt buiten beschouwing gelaten). Een hoge score op een intelligentietest (twee standaarddeviaties boven het gemiddelde meest gehanteerde grens) is een goede indicatie voor verstandelijke of schoolse begaafdheid. Verstandelijke begaafdheid kan ook worden afgemeten aan hoge schoolprestaties (10% toppresteerders) en aan de hand van kwalitatieve gedragsindicaties (soft signs).

 

Diagnostiek

 

Preventie: signalering/screening

De vraag naar signalering is vaak afkomstig van de school in het kader van zorgbeleidsontwikkeling: ‘hoe herkennen we mogelijk begaafde leerlingen?’. Signalering als zodanig kan worden opgevat als preventieve screening, maar screening kan ook aanleiding zijn voor individueel diagnostisch onderzoek.

 

Verheldering

Er kan een verschil van mening bestaan tussen school en ouders over wat er mogelijk aan de hand is en over de beste oplossing. Zo kan school of ouders twijfelen om specifieke aandacht te besteden aan de ontwikkeling van talent bij jonge kinderen. Soms zijn de ouders of de leraar bang dat door het cognitief stimuleren van het kind, dit problemen zal ontwikkelen op sociaal en/of emotioneel gebied. Ook komen ouders tegenwoordig soms ten onrechte tot de conclusie dat hun kind begaafd is. Dit komt wellicht door kleine gezinnen, algemene betere financiële omstandigheden en ‘quality time’, waar een gemiddeld begaafd kind zeer van kan profiteren.

 

Preventie: onderkenning verstandelijk niveau

Het gaat hier om de vraag naar het voorkómen van problemen bij een op alle gebieden goed functionerend kind. Men vraagt zich af hoe zij kunnen voorkómen dat er problemen ontstaan als gevolg van een verkeerde benadering. De hulpvraag van de ouders richt zich op een bepaling van het intelligentieniveau.

 

Verklaring

Het onderzoek kan zich in deze fase richten op de fit tussen het kind met een specifiek niveau van verstandelijke begaafdheid en zijn omgeving. Maar het is ook mogelijk dat het probleemgedrag bestaat uit een discrepantie tussen intelligentie en prestaties (onderpresteren). In dit geval zijn de niet-cognitieve persoonlijkheidsfactoren belangrijk om te onderzoeken. Maar ook de omgevingskenmerken moeten niet uit het oog verloren worden.

 

Indicatiestelling

Hulpvragen die in deze fase kunnen spelen zijn: komt deze leerling in aanmerking voor de plusklas? (selectie), of: is versnellen aanbevolen bij dit kind? (plaatsing).

 

Scenario’s

Zoals in het eerste hoofdstuk uiteengezet, bevat het diagnostisch proces vier componenten, namelijk: verheldering, onderkenning, verklaring en indicering. De auteurs van dit hoofdstuk voegen hier nog screening aan toe. In de handelingsgerichte diagnostiek vinden screening en verheldering plaats in de intakefase, onderkenning maakt deel uit van de strategiefase, verklaring van de (optionele) onderzoeksfase en indicatiestelling gebeurt in de indiceringsfase.

 

Intakefase

Screening en verheldering vullen elkaar in de intakefase aan. In de klachtanalyse wordt nagegaan over ouders/leerkrachten klachten hebben, over welke dingen ze zich zorgen maken en hoe zij de ontwikkeling van het kind beleven. Na de intakefase zijn er, afhankelijk van de situatie, verschillende diagnostische scenario’s mogelijk: 1) op groepsniveau kunnen screeningsgegevens voldoende zijn om over te gaan tot de indicerende fase; 2) op individueel niveau zijn er geen klachten of problemen en onderkennende diagnostiek (is het kind hoogbegaafd?) is voldoende, vaak aangevuld met de indicerende hulpvraag: ‘hoe kunnen we problemen voorkomen?’; en 3) op individueel niveau wijzen de screeningsresultaten op een wisselend prestatieniveau, vaak zal dan het gehele proces van onderkenning, verklaring en indicering worden doorlopen.

 

Middelen

 

Screening

Veel vragenlijsten die worden gebruikt voor het screenen (signaleren) van begaafde leerlingen zijn geen normgegevens beschikbaar. In het basisonderwijs zijn er op dit moment twee digitale instrumenten in gebruik die worden gebruikt voor identificatie van begaafde leerlingen: het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid en de SiDi r. Verder kan de diagnosticus de leraar in de sreeningsfase vragen de begaafde leerlingen in zijn klas te nomineren. Dit kan door middel van de ‘piramidetechniek’, de kaartjes met de namen van alle leerlingen worden in de vorm van een piramide gelegd met de topleerling bovenaan. Een nadeel is dat een leerling wordt vergeleken met een kleine, niet representatieve, groep. Ook kan er gebruik gemaakt worden van ‘peer-nomination’ technieken, want klasgenoten weten feilloos wie er in de klas de beste leerling is. De scores op de toetsen van het leerlingvolgsysteem kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om begaafde leerlingen te signaleren. Het is gemakkelijk om een drempelwaarde aan te geven en/of een ondergrens.

 

Onderkenning

Het IQ wordt vaak gebruikt als maat voor de diagnose hoogbegaafd. De grens die gehanteerd wordt is een IQ van minstens twee standaarddeviaties boven het gemiddeld. Afhankelijk van de test is dit boven de 130 of 140, wat een positie in de bovenste 2 á 3 % van de totale populatie betekent. Een individueel afgenomen mondelinge intelligentie test wordt geprefereerd boven een groepsgewijze of schriftelijke test omdat het kind geobserveerd kan worden terwijl het aan het werk is. Het antwoordprofiel op een intelligentietest kan aanwijzingen geven voor eventueel onderpresteren: begaafde onderpresteerders maken vaak fouten in de gemakkelijke vragen, maar doen moeilijke vragen goed. De meest gebruikte intelligentietest bij begaafde leerlingen is de WISC-R. Een ander veel gebruikte test is de RAKIT. De SON serie is minder geschikt omdat deze test weinig mogelijkheid biedt om de verbale capaciteiten te onderzoeken.

 

Verklaring

In deze fase wordt gebruik gemaakt van alle instrumenten die betrekking hebben op de niet-cognitieve variabelen en de kenmerken van de omgeving. Deze instrumenten zijn in voorgaande hoofdstukken ruimschoots onder de aandacht gekomen en worden dan ook niet nogmaals besproken. Een uitzondering vormt de onderwijsleersituatie. Voor het onderzoek van de onderwijsleersituatie kan de checklist ‘Hoogbegaafdenwijzer Basisonderwijs’van de Stichting Leerplan Ontwikkeling nuttig zijn. Hierbij worden schoolkenmerken geïnventariseerd als basis voor het uitzetten van een beleid voor hoogbegaafde leerlingen, daarnaast is ook observatie in de klas een belangrijk middel. Zo kunnen de organisatie van het onderwijsleerproces en instructievaardigheden geobserveerd worden met een kijkwijzer of School Video Interactie Begeleiding. Hierbij kan de wijze waarop de leraar het actieve leerproces van de leerling bevordert, de aandacht krijgen.

 

De Munck en Nelissen geven een beschrijving van aspecten van de interactie tussen leraar en leerling, zoals het stellen van open vragen en een non-directieve stijl. Zij stellen het ‘socratisch leergesprek’ af tegen de IRF-gesprekstechniek. In  een socratisch gesprek bevordert de leraar het kritisch en creatief denken van het kind door het aan de and van vragen zelf oplossingen te laten bedenken. De IRF-methode is meer traditioneel. Hierbij neemt de leerkracht het Initiatief door het stellen van een reproductieve vraag. Hij ontlokt zo een goede of foute Reactie bij een leerling, gevolgd door een evaluatieve opmerking (Feedback) door de leraar.  Genoemd als stimulerende aspecten van de instructiewijze voor begaafde leerlingen zijn brainstorming en het leren aan de hand van dilemma’s. Samenwerking tussen begaafde leerlingen bij moeilijke taken kan reflectie oproepen over de eigen aanpak.

 

Naast specifieke observatiecategorieën zijn er ook meer algemene instrumenten die zich richten op de interactie en communicatie tussen leerkracht en leerling, zoals de BOTS, de observatie van basiscommunicatie en de Leerling Leerkracht Relatie Vragenlijst (LLRV).

 

Van diagnostiek naar advisering

Advies voor behandelen kan alleen effectief zijn als er op school een goede leerlingzorg bestaat. Goede leerlingzorg is integraal en planmatig. Integraal betekent dat de zorg betrekking heeft op alle leerlingen én dat er een samenhang is tussen de zorg voor leerlingen op groeps- en schoolniveau. Het belangrijkste van integrale leerlingzorg is dat de leerkracht individuele mogelijkheden en behoeften van leerlingen vanzelfsprekend vindt en er naar streeft het onderwijsproces op deze mogelijkheden en behoeften af te stemmen. Planmatig handelen vindt plaats op individueel, groeps- en schoolniveau en kent vijf fasen: signaleren, diagnosticeren, voorbereiden van oplossingen (interventies), uitvoeren en evalueren.

 

Interventies op individueel niveau: psycho-educatie

Psycho-educatie is te beschouwen als het vertalen van een ‘stoornis’ naar de individuele mogelijkheden, toekomstperspectief en context van de cliënt. Van Doorn en Verheij onderscheiden drie vormen van psycho-educatie:

  • Psycho-educatie op informerend niveau
  • Informeren en inzicht geven vormen de kern. Kind en ouders moeten geïnformeerd worden over capaciteiten en implicaties voor het functioneren op school en in relatie met leeftijdgenootjes. De school wordt geïnformeerd wat betreft de pedagogisch-didactische afstemming. Het gaat om algemene informatie over hoogbegaafden.
  • Verder zal deze vorm van psycho-educatie betrekking hebben op didactische maatregelen. De belangrijkste maatregelen zijn het aanpassen van het reguliere onderwijsaanbod, aanbieden van extra leerstof en versnellen.
  • Ad. Aanpassing reguliere onderwijsaanbod: de reguliere leerstof kan ‘ingedikt’ worden (compacting) door de onnodige herhalings- en oefenstof uit de methode over te slaan. Zo kan demotivatie worden tegengegaan en kan er extra tijd vrijgemaakt worden voor extra stof.
  • Ad. Aanbieden van extra leerstof: dit kan op het gebied van de reguliere vakken of vakken buiten het curriculum (bijv. cursussen in vreemde talen). In het secundair onderwijs worden soms homogene plusklassen gevormd van hoogpresterende leerlingen zij krijgen de reguliere lesstof in gecomprimeerde vorm aangeboden zodat er tijd vrijkomt voor verrijking
  • Ad. Versnellen: de leerstof in kortere tijd dan normaal doolopen. Voorwaarde voor het overslaan van een hele groep is een didactische voorsprong van ongeveer tien onderwijsmaanden over de hele linie
  • Hoogbegaafden lijken het meeste baat te hebben bij het ‘compacten’ in combinatie met het aanbieden van extra leerstof, het zgn. compacten & verrijken
  • Psycho-educatie op begeleidend niveau
    • De kern wordt gevormd door uitbreiding van het handelingsrepertoire en uitlokken en ondersteunen van experimenten op basis van ervaringskennis. Voor leerkrachten betekent dat het vergroten/verbreden van het pedagogisch-didactisch handelingsrepertoire. Compacten & verrijken vereist een competente leraar. Wat kan ondersteunen in deze is de opleiding ‘Specialist in Gifted Education’ of de cursus ‘Compacten & Verrijken’. Ook kunnen Consultatieve Leerlingbegeleiding, School Interactie Begeleiding of andere vormen van coaching worden ingezet om leraren te begeleiden bij het leren omgaan met verschillen.
  • Psycho-educatie op therapeutisch niveau
    • Op dit niveau van psycho-educatie gaat het om een complexe problematiek rond een begaafde leerling waarbij zowel kind- als omgevingsfactoren behandeling kunnen gebruiken.

 

Interventies op (sub)groep- en schoolniveau

Het is van belang dat niet alleen voor individuele leerlingen maar ook op (sub)groep- en schoolniveau een systematisch beleid wordt ontwikkeld. Op schoolniveau moeten afspraken worden gemaakt, waarbij een tienpuntenplan als uitgangspunt kan dienen. Dit tienpuntenplan is op blz. 300/301 van het boek uitgeschreven en stelt vragen over hoe om te gaan met begaafdheid. De keuzes en afspraken kunnen worden vastgelegd in een protocol waarin diagnostiek en behandeling geïntegreerd zijn opgenomen. Zo’n protocol kan dienen om het handelingsgericht werken van de diagnosticus in de school te sturen en een plaats te geven in het zorgbeleid.  

Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Vintage Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.