Must See documentaire

Hello again!

Het bedrag van de flesseninzamelingsactie heeft zich afgelopen maand inderdaad verdubbeld, door de enorme inzet vanuit de buurt Ussen in Oss! Dank.

Natuurlijk heb ik de afgelopen weken niet stilgezeten en onder andere een documentaire gezien die ik iedereen kan aanraden. Hij is gefilmd en gemonteerd door een collega-student van mijn opleiding. Ondertussen zijn we beide al 2 jaar afgestudeerd en heeft hij net als ik een mooie documentaire van de grond gekregen.

Hier wat meer informatie:
De Bijsluiter van Goed Doen is de eerste documentaire die de successen, valkuilen en dilemma’s van particuliere hulpprojecten met een positief kritisch oog in beeld brengt. Steeds meer Nederlanders nemen het ‘ontwikkelingsheft’ in eigen handen en starten een eigen hulpproject in een ontwikkelingsland; na een verre reis in een arm land, uit ongenoegen met grote ontwikkelingsorganisaties of om andere redenen. Deze solidariteit wordt sterk aangemoedigd maar ook heftig bekritiseerd. Hulp geven is iets positiefs, maar allerminst gemakkelijk of altijd wenselijk. Goede bedoelingen hebben niet altijd goede effecten en er komt veel kijken bij het opzetten van een project in een ander land. Er kan veel fout gaan. Maar wat precies? En kan het vermeden worden? Blijkbaar wel: er bestaan immers ook succesvolle projecten. Wat maakt hen dan succesvol? Ook ‘goed doen’ heeft een bijsluiter nodig. Maar wat moet daar in staan?

De Bijsluiter van Goed Doen laat een onafhankelijk, positief kritisch geluid horen. Daarvoor zijn projecten in Oeganda bezocht. Wat gebeurt er eigenlijk ter plekke? Waar lopen de hulpgevers tegenaan? Wat gaat er goed en wat gaat er mis? Wat kunnen wij leren van alle ervaringen?

Voor startende particuliere hulpgevers vertaalt De Bijsluiter van Goed Doen de complexe discussie van schrift naar beeld op een dusdanige wijze dat de kijker zijn eigen conclusies kan trekken en geinformeerd zijn verantwoordelijkheid kan nemen. (Website www.bijsluitervangoeddoen.nl)

Ik vind de film aan aanrader omdat zonder de kijker te erg een richting op te duwen, toch de gevolgen worden getoond van het doen van ontwikkelingswerk. Dat het niet altijd zo makkelijk en vanzelfsprekend is om een project op te starten en er wordt goed uitgelegd waar je op kan en moet letten. Goede kijktip dus voor mensen die overwegen het heft in eigen handen te steken.

Zelf hoop ik dat ik binnenkort weer een reis naar Afrika mag maken om de Afrikaanse cultuur weer op te snuiven en weer even te ervaren dat stress en prestatiedruk niemand goed doen, dat we van kleine dingen moeten genieten en niet altijd alles negatief moeten benaderen. Soms heb ik Afrika nodig om die dingen weer even naar boven te halen! Can't wait!

-x-

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Interessant stukje! Ten

Interessant stukje! Ten eerste, top dat je flesseninzamelactie goed gaat!.
Ik las toevallig een stukje over hoe sommige mensen helemaal geen inentingen willen omdat het tegen hun geloof in gaat. Tja, wat doe je dan?
Bedankt voor het verhaaltje, als ik tijd heb ga ik proberen de website te bekijken.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.