Springen in het diepe: hoe kan je angsten en onzekerheid inzetten voor keuzes en handelen?

Wanneer je in het diepe springt verlaat je waar je vertrouwd mee bent voor iets dat echt onzeker is. Het kan opwindend zijn en je leven verrijken maar het kan ook kostbaar zijn of schade doen en je kan falen en voor schut staan. De risico's worden groter, zekerheden verdwijnen, en beren lopen op je weg. Enthousiasme bij het idee kan zomaar omslaan in angst bij de gedachte. Doen of niet doen? Proberen of niet proberen? Het makkelijke antwoord is vaak nee.

Maar ja... soms is het wel nodig om die enge dingen te doen en je stressvolle baan op te zeggen, je uit te spreken tegen een vriend of partner, loonsverhoging te vragen of om een jaartje vrij te nemen.  

Angst verkleint het aantal mogelijkheden die je ervaart en brengt het terug tot vechten of vluchten. Als het mee speelt bij iets wat je na wil streven (loonsverhoging, baan opzeggen, die prachtige vrouw) dan kan je vechten of vluchten missen als kiespijn. Angst verlamt dan en geeft je slechte raad.

Hoe maak je nou een keuze terwijl de angst je door je lichaam giert?

Met vijf simpele vragen laat Tim Ferriss zijn angsten voor hem werken. Hij stopt zijn angst niet weg maar neemt het serieus, gebruikt angst als input voor goede raad en laat zijn angsten aanzetten tot actie. Hij maakt zijn keuzes - niet ondanks maar juist dankzij zijn angst. Hij noemt dat fear setting.

Welke vragen stelt hij zichzelf om angsten en onzekerheid in te zetten voor keuzes en handelen?

1. Hoe definieer ik waar ik bang voor ben?

Wat zijn de ergste dingen die me kunnen overkomen? Welke angsten, twijfels, 'wat als' vragen komen op als ik nadenk over de veranderingen die ik kan of moet maken? Ga ik dood? De gevangenis in? Wat zou de blijvende invloed zijn (als aanwezig) op een schaal van 1-10? Is dit echt permanent?

Hier creëert Tim zijn eigen absolute nachtmerrie. Het ergste wat hij zich kan voorstellen, en dan nog wat extra's er bij verzonnen. Erger dan dit kan het niet worden. Hij probeert het zich in het kleinste detail voor te stellen en ergens tussen de 10-20 angsten op te schrijven (voor wie dit thuis wil proberen: ga er lekker voor zitten :) ). Hij probeert aan een stuk door te schrijven en niet te schrappen - en gaat voor volume en niet voor perfectie.

Vervolgens gaat hij met ieder los aspect aan de slag. Het kan zijn dat de angst gegrond is en dat hij het idee moet cancelen, maar het kan ook zijn dat de schade die hij vreest goed op te lossen valt door nu al het een en ander in werking te stellen, net wat beter voor te bereiden of de keuze net iets anders in te vullen. Zo wordt angst gebruikt om betere keuzes te maken. Vragen die hij stelt:

2. Hoe voorkom ik wat ik vrees?

Welke stappen kan ik nemen om schade en het ergste te voorkomen? Hoe groot is de kans dat ze ook echt gebeuren? Hoe kan ik die stappen nu al integreren in mijn keuze?

3. Hoe herstel ik wat me overkomt?

Als mij iets van die nachtmerrie overkomt, welke stappen kan ik nemen om de schade te herstellen of stappen terug naar het oude te zetten? Hoe kan ik de zaken weer onder controle krijgen? Is dat moeilijk? Hoe hebben anderen dat gedaan in vergelijkbare situaties?

4. Wat zijn de kosten van non-actie?

De huidige status quo is ook niet ideaal, wat kost het me - financieel, emotioneel en fysiek - om actie uit te stellen of af te blazen? Hoe zit het over 6 maanden? Hoe is het over 1 jaar? Wat zijn de kosten over 3 jaar?

Het kan zijn dat de huidige situatie beter is dan de keuze of dat de keuze onrealistisch is maar het kan ook zijn dat het eigenlijk makkelijk uit te voeren valt en dat de huidige situatie totaal onwenselijk is. Deze overweging stimuleert vrede en actie.

5. Waar wacht ik eigenlijk op?

Wat zou ik nog nodig hebben voordat ik kan handelen? Welke stappen kan ik zetten om daar (aan) te komen?

Hoe helpen deze vragen om angsten en onzekerheid in te zetten voor keuzes en handelen?

Tim Ferriss probeert deze vragen maandelijks aan zichzelf te stellen. Hij zoekt iets wat hij wel zou willen maar waar hij bang voor is en hij gaat zijn angsten ondervragen. Door zijn angsten serieus te nemen bereidt hij zich beter voor, maakt hij betere keuzes en wordt angst als slechte raadgever omgezet naar angst als goede raadgever. Door zijn angst actief op te zoeken en doorlopend te bevragen blijft hij zichzelf pushen om nieuwe dingen te onderzoeken en te ondernemen en wordt de verlammende werking van angst omgezet naar een stimulerende werking.

Deel je ervaringen

  • Dit is niet de enige manier zijn om met angsten en onzekerheid om te gaan en het is vast ook niet de beste. Maar fear setting heeft me wel geïnspireerd mijn eigen angsten te erkennen en te onderzoeken en ik merkte dat ik die om ging zetten in acties.
  • Als jij andere ideeën hebt over hoe je met angsten en onzekerheid om kan gaan, of ervaringen met springen in het diepe, dan hoor ik het graag.
  • Deel je ideeën via de reacties hieronder, of schrijf er zelf een blog over.

Meer lezen

  • Meer weten over fear setting? Bekijk de TED lezing van Tim Ferriss
  • Of maak kennis met het boek waarin fear setting werd geïntroduceerd: The Four Hour Work Week van Tim Ferriss. Het boek is inspirerend met praktische tips op iedere pagina en fear setting is daar een piepklein onderdeel van. Zie de wikipediapagina; de website; de geanimeerde samenvatting op youtube
  • Hoe ben je eerlijk naar jezelf? Hoe ga je om met de mening van een ander? Wat vind jij nu leuk en hoe kom je achter ‘je passie'? Non-profit organisatie JoHo biedt achtergronden, tools en goede vragen om je zelfkennis en zelfinzicht te vergroten

 

Related resources on WorldSupporter: 
Springen in het diepe: hoe kan je angsten en onzekerheid inzetten voor keuzes en handelen?
Follow the author: Daan Blitz
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
Hoe kom ik er achter wat ik wil?

Hoe kom ik er achter wat ik wil?

Afbeelding: Hoe kom ik er achter wat ik wil

Hoe kom je er in vredesnaam achter wat je wil doen in het leven... Sommigen gaan er bijna vanzelfsprekend doorheen en anderen lopen vast. Maar hoe je het wendt of keert, eenieder wordt geconfronteerd met levenskeuzes in haar leven. Wat wil ik doen in mijn leven? Waar word ik gelukkig van? Wat voor carriere zie ik voor me? Beantwoord de vragen goed en heb wat lef en geluk en rijkdom is je deel; beantwoord het niet of onvoldoende en je bent verbannen tot middelmatigheid.

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Springen in het diepe: hoe kan je angsten en onzekerheid inzetten voor keuzes en handelen?
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]