Is een baan vinden in het buitenland moeilijk? Oriënteer je ook op skilled workers visumprogramma's.

Door de wereldwijde vergrijzing en de bloeiende economieën, hebben steeds meer landen moeite vacatures te vervullen. Óók Nederland heeft moeite om vacatures in bepaalde sectoren in te vullen, denk maar aan de gezondheidszorg, agrarisch werk, bepaalde banen in de techniek zoals installatie-techniek en elektrotechniek, tandartsen. Steeds meer landen zetten speciale programma's op om werknemers in het buitenland te werven.

Zoek je een baan in het buitenland, zoom dan eens in op die specifieke landenprogramma's. Hieronder enkele voorbeelden van stimuleringsprogramma's in Zweden, Canada, Nieuw-Zeeland, Europa, Australië en Dutch Carribean. 

Emigration Express to Sweden

Met het thema “Emigration Express to Sweden” worden Nederlanders aangespoord om binnen zes maanden bij een Zweedse werkgever te beginnen. Via Emigration Express to Sweden kan je binnen relatief korte tijd, ook met je gezin, de overstap naar Zweden maken. Je wordt daarbij niet alleen geholpen met het vinden van een baan, maar ook met een woning, met de taal en met een school voor je kinderen.

Daarbij wordt niet alleen meer gezocht naar de bekende gewilde groepen als ingenieurs, personeel in de gezondheidszorg en ICT’ers, maar ook naar beroepen als leraar, horecamedewerker, vrachtwagenchauffeur, maritiem medewerker en vakkracht in de bouw is volop vraag.

Express Entry Canada

Voor bepaalde beroepen in Canada is de vraag naar buitenlandse werknemers groot en ook sterk groeiend. Onderzoek in 2017 toonde aan dat British Columbia op plek 1 staat wanneer het gaat om de meest beschikbare vacatures. 3,4% ofwel 60.100 vacatures zijn niet vervuld. Quebec komt met 3,1% op de tweede plaats gevolgd door Ontario met 3% en Saskatchewan met 3,4%. Maar ook in Alberta blijven veel vacatures open met een percentage van 2,2% ofwel 33.900 niet vervulde vacatures.

Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen nodigt Canada steeds meer kandidaten uit om ook zónder het normaal verplichte werkaanbod naar Canada te komen, onder het programma 'Express Entry'. O.a. leeftijd, werkervaring, kennis van Engelse en Franse taal en gevolgde opleidingen bepalen je plaats op de ranglijst van de 'Express Entry' pool. Canada noemt dat puntensysteem het 'Comprehensive Ranking System' (CRS).

In Canada is grote vraag naar mensen met vaktechnische beroepen. De 'Federal Skilled Worker Joblist' bevat een grote en breede selectie van beroepen waarmee je je puntenaantal verhoogt. Ook maak je grotere kans als je je in een specifieke regio (provincie) wilt vestigen die hard op zoek is naar mensen met bepaalde vaardigheden. Daarnaast ontvang je extra punten als je je wilt vestigen in een kleine, meer afgelegen, gemeenschap, de zgn. 'Rural Northern Immigration Pilot'.

bergdorp

Jobs Down Under: Nieuw-Zeeland

Nieuw Zeeland kent goede economische groeicijfers en heeft een historisch laag werkloosheidscijfer. Zo'n 50.000 mensen zijn nodig op jaarbasis; de overheid in Nieuw-Zeeland verwacht dat deze vacatures vooral worden ingevuld door buitenlandse hooggekwalificeerde werknemers. Staat je beroep op de 'Skill shortage list' dan vergroot dat je kansen op een werkvisum of resident visum zeker. Maar ook als je (regionale) werkgever in Nieuw-Zeeland kan aantonen dat hij geen 'local' kan vinden die voldoet aan de gevraagde vaardigheden maak je meer kans op het verkrijgen van een visum.

In welke sectoren of beroepen zijn de kansen groter om aan een Long Term visum te komen: o.a. Bouw, Techniek, Klinische psychologie, Algemene geneeskunde, Psychiatrie, Diergeneeskunde, Multimedia specialist, IT projectmanagement, Horeca chef, Voedingstechnologie, Telecommunicatie.

Toch is er ook behoefte aan mensen met wat meer algemene vaardigheden, bijvoorbeeld in de handel, sales, IT en het onderwijs.

it

Europa: Cross Border

In Europa bestaat 40% van het Europese gebied uit grensgebied tussen twee landen. In 2018 woonden ruim 1,5 miljoen mensen in het ene land en werkten in het andere land. Het Cross Border programma van de EU is er op gericht obstakels weg te halen die mensen ervaren als ze in het ene land wonen en in het andere werken. Denk aan botsend overheidsbeleid, andere sociale zekerheidsstelsels, verschillende belastingwetgeving, andere en soms conflicterende wetgeving, minder frequent openbaar vervoer grensverkeer, etc.

Onder het Cross Border programma wordt het dus makkelijker om te werken in een ander Europees land dan waar je woont. De EU heeft de volgende cross border regio's geïdentificeerd: Belgium, Germany and the Netherlands, Spain and Portugal, Northern Ireland and Ireland, France, Germany and Switzerland, Belgium and the Netherlands, The Czech Republic, Germany and Poland, Belgium, France, Germany and Luxembourg, Italy and Slovenia.

EU inwoners in deze regio's worden gestimuleerd bij het vinden van werk, kunnen gebruik maken van job coaches, er zijn EURES vacaturebanken met jobs in deze regio's en er zijn service desks waar je terecht kunt als je tegen obstakels aanloopt.

Global Talent Program: Australië

Eind 2019 lanceerde Australië het Global Talent Program om meer migranten met speciale vaardigheden aan te trekken. Doel is om het beste talent wereldwijd te motiveren te kiezen voor een high-skilled baan in Australië. Het programma komt voort uit een samenwerking tussen de nationale en regionale overheden, Australische universiteiten en specifieke sectoren. In een aantal wereldsteden zijn Global Talent Program-werknemers aangewezen die het programma promoten en participeren in events. Geïnteresseerde werknemers kunnen zich individueel melden bij het programma, of zich via een werkgever laten sponsoren als er al een specifieke werkgever is gevonden.

Australië doelt met het programma op de volgende sectoren: Landbouwtechniek, Ruimtevaart, Financiële dienstverlening, Energiesector en Mijnbouw, Medische technologie, Cyber security en Datatechnologie.

Dutch Caribbean

Jaarlijks vertrekken vele Nederlandse emigranten en eilandskinderen naar de Caribische eilanden om er te wonen, te werken of om er een bedrijf op te zetten. Met namen banen in de Gezondheidszorg, Infrastructuur, IT en Toerisme zijn populair. De Caribische eilanden (Curacao, St. Maarten, Aruba en de BES-eilanden), overheidsinstanties, makelaars, verhuisbedrijven en andere dienstverleners helpen  toekomstige eiland bewoners actief met hun (re)emigratie plannen.

Welke vaardigheden/beroepen maken je kansen groter: vaklieden uit bouw en transport, ingenieurs, medische specialisten, verzorgend personeel, IT’ers en ondernemers.

werkers

Deel je ervaringen

 • Heb jij ervaringen opgedaan met deze speciale skills-programma's in genoemde (of andere) landen? Ben je inderdaad makkelijker aan een werkvisum gekomen, of bleek het juist nog niet zo gemakkelijk te zijn?
 • Deel je ervaringen met een of meerdere speciale skills programma's en het verkrijgen van een werk- of residentvisum.

Meer lezen

 • Gebruik de keuzehulp van JoHo op het gebied van werken in het buitenland of lang verblijf buitenland/emigratie om je bewust te worden van allerlei aandachtspunten als je van plan bent voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken.
 • Ook vind je er antwoord op vragen als:
  • Wat zijn extra aandachtspunten rondom het regelen van visa en vergunningen als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?
  • Welke factoren zijn van invloed op je kansen om een visum te krijgen voor lang verblijf in het buitenland of emigratie?
  • Wat vertel je wel, en wat vertel je niet, bij het aanvragen van visa voor lang verblijf in het buitenland of emigratie?
  • Wat zijn extra aandachtspunten bij het uitoefenen van een beroep in het buitenland?
 • Bezoek de Emigratiebeurs, jaarlijks in het voorjaar of doorlopend online. Een nieuwsbericht op Emigratiebeurs.nl was een van de bronnen voor dit artikel.
Image
Follow the author: Koert Hommel
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
Doordacht Emigreren: magazine voor iedereen met plannen voor een lang verblijf in het buitenland en/of emigratie.
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount] 2