Toerisme...motor voor ontwikkeling of bedreiging van de planeet?

Er wordt al jarenlang -en recent niet anders- geschreven over de bedreiging die "toerisme" vormt voor onze planeet. Los van allerlei culturele bedreigingen (de nadelige effecten van massa-toerisme in opkomende voormalige ontwikkelingslanden) gaat het dan vaak om bedreigingen voor het milieu -en specifieker de milieu-effecten van het alsmaar doorgroeiende vliegverkeer.

Ik werd geïnspireerd door een artikel in Travelpro waarin Jos van der Sterren werd geïnterviewd. Vanuit zijn studies, praktijkervaringen en voortdurend door-ontwikkelende kennis als directeur Academie voor toerisme aan de NHTV ("Breda University of Applied Science") ziet hij toerisme vooral als motor voor economische ontwikkeling. Hieronder enkele quotes en passages uit het interview.

Toerisme als motor voor economische ontwikkeling

Toerisme is in ontwikkelingslanden een belangrijke sector, veel  overheden proberen daar ook iets mee te doen. Het raakt veel mensen, van straatverkopers tot middelgrote bedrijven. Toerisme biedt daarnaast wereldwijd een enorme banenmarkt; uiteindelijk groeit de sector ieder jaar weer harder dan de wereldeconomie, met zo'n 4 à 5% per jaar. Die groei vormt tegelijkertijd een enorme bedreiging voor onze planeet, maar gaat wel door en is onbeheersbaar.

Multi-disciplinaire aanpak

Ontwikkelingsprocessen op een (nieuwe) toeristische locatie zijn complex; om zinvolle bijdragen te kunnen leveren is er inzicht nodig in zowel de businesskant van de reiswereld als in de sociaal-geografische, antropologische en culturele kant van toerisme. Maar denk ook aan financial inclusion, bijvoorbeeld het toegang krijgen tot microfinanciering voor de (toeristische) mkb-sector in ontwikkelingslanden.

Destination management is een noodzaak, wereldwijd zijn duurzame gebiedsmanagers nodig

Daar waar je toeristen samenbrengt en contact met bewoners en milieu faciliteert en stimuleert, daar komt destination management in beeld. Wereldwijd zijn gebiedsmanagers nodig, om die ontwikkeling in goede banen te kunnen leiden. Als je kiest voor toerisme als vakgebied, dan moet het in je hart zitten. Je kiest voor toerisme omdat je een idealist bent, avonturier, reiziger, cultureel geïnteresseerd, creatief en communicatief.

Jongeren moeten tegenwoordig overal zijn geweest en vooral ook laten zien dat ze fantastische ervaringen hebben gehad op reis; de 'social media stress'. Tegelijkertijd zie ik hen ook nadenken over een betere wereld, het geloof dat je het samen beter kunt doen, dat je samen een betere maatschappij kunt neerzetten en niet negatief moet zijn tegenover andere culturen.

Ben jij, vanuit je werk of opleiding, betrokken bij de ontwikkeling van toerisme in ontwikkelingslanden?

Deel je visies, voors en tegens en best practices via eigen blogs of reacties.

  • Op welke manier(en) kan toerisme een motor voor ontwikkeling zijn?
  • Welke voors en tegens zijn er als het gaat om zinvolle en succesvolle ontwikkeling van toerisme in opkomende ontwikkelingslanden?
  • Ken je, vanuit je studie, werk of al reizende, best practices van duurzame toeristische ontwikkeling?
  • Kan massa-toerisme tegelijkertijd ook zinvol zijn voor de ontwikkeling van een (ontwikkelings)land? Of is alleen "community based tourism" de oplossing voor een succesvolle ontwikkeling? En wat is eigenlijk succesvoller als het gaat om toerisme als motor voor ontwikkeling...een grote hotelketen aan de kust van een ontwikkelingsland die zorgt voor werkgelegenheid en extra inkomsten bij toeleveranciers? Of een kleine ecolodge middenin het regenwoud die volledig opereert op basis van respect voor mens en milieu?

Lees meer

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
89 1 3
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd