Documentaire Zambia over incontinentie bij vrouwen

<p>Hallo allemaal, de afgelopen 4 weken was ik in Zambia om daar een documentaire te maken over vrouwen die incontinent zijn geraakt na de bevalling. Doordat ze te lang aan het bevallen zijn geweest (meestal een dag of 4) voordat ze een ziekenhuis opzochten, was het vaak al te laat en was de baby al overleden. Doordat de baby al die tijd op de blaas heeft gedrukt is er een gat in ontstaan en lekken de vrouwen vanaf dat moment constant urine. Om deze reden worden zij verstoten door hun stammen en verlaten door hun man. Ik vond het tijd om hier eens aandacht aan te besteden en dat hoop ik o.a door de documentaire en deze blog te doen. Het is belangrijk om met name de mensen daar voor te lichten over het probleem, zodat de vrouwen weten wat ze mankeren en de stam ze niet wegstuurd, maar naar een repair-camp, zoals die worden georganiseerd in Chilonga, waar we dus 3 weken verbleven. Hier kunnen de vrouwen worden geopereerd, waarnaar ze weer geaccepteerd worden in hun stammen. We hebben tijdens het maken van deze docu veel geleerd, veel interessante mensen ontmoet en een hoop mensen bewust gemaakt van dit fenomeen. De docu zal hopelijk worden uitgezonden om de Zambiaanse televisie, maar voordat het zover is, moet ik nog even hard aan de slag in de post-productie. Educatie blijkt zo een belangrijk iets in dit soort kwesties, dat heb ik nu weer gemerkt. In Nederland hoop ik gewoon meer awareness en bewustzijn te creëren voor onderwerpen zoals dit, want er is nog veel meer niet ok in de wereld, waar wij geen weet van hebben. Door financiele steun van dit soort kampen, kunnen er meer vrouwen worden geopereerd en door educatie te verspreiden kan hopelijk het probleem worden verkleind; wanneer vrouwen weten dat ze in een ziekenhuis moeten bevallen als ze 1.5 of kleiner zijn, zal dat bijvoorbeeld al een stuk schelen. We hebben met de crew een operatie en therapiesessie bij mogen wonen, waarin de vrouwen wordt geleerd hoe ze eraan komen etc. Ook hebben we ondanks de taalbarriere, mooie momenten gedeeld, bijvoorbeeld toen we een disco-middag hadden georganiseerd (dansen is een universele taal). Dit was afgelopen maand in ieder geval mijn bijdrage aan een betere wereld. xoxo</p>

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Sanne Bouwman
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
7
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.