Trainingsdag stichting Muses!

Hallo allemaal! Afgelopen vrijdag, 19 april, heb ik deelgenomen aan een trainingsdag voor vrijwilligers, georganiseerd door stichting Muses in Amsterdam. Stichting muses vergroot de impact van vrijwilligers wereldwijd door nuttige trainingen te geven en door vrijwilligers en projecten met elkaar te verbinden door het online vrijwilligersnetwerk. Via Travel Active werd mij aangeboden om deze training te volgen.

Tijdens deze dag werd onder andere in gegaan op onderwerpen als jou rol als vrijwilliger, het werken met kinderen, cultuurverschillen, duurzaamheid en fondsenwerving. Hieronder een kleine samenvatting van onderwerpen die we behandeld hebben:

Jou rol als vrijwilliger
Aan het begin van de dag kreeg iedereen een speciaal reisdagboekje waar je handige dingen en tips voor jezelf kunt opschrijven. We moesten gaan uitzoeken wat voor type je bent, wat je kwaliteiten zijn (en hoe je deze inzet), wat je wilt brengen en wat je wilt halen en wat je motivatie is om vrijwilligerswerk te doen. Ook werd er besproken wat voor verschillende lastige situaties je in het buitenland kunt tegenkomen en hoe je daarmee om moet gaan.

Werken met kinderen
Als je gaat werken met kinderen is het erg belangrijk dat je dit op een goede manier doet, hier werd op de voorbereidingsdag uitgebreid op ingegaan. Hoe ga je om met kinderen die van alles hebben meegemaakt? Hoe voorkom je dat een kind zich teveel aan jou gaat hechten en hier moeite mee krijgt zodra jij weg bent? Wat is hechten eigenlijk? En ook niet onbelangrijk, hoe kondig je aan dat je gaat vertrekken en neem je afscheid? Belangrijke onderwerpen waar je je niet altijd bewust van bent.

Cultuurverschillen
Onder dit kopje gingen we puur in op de verschillen in cultuur van Nederland en het land waar je zelf naar toe gaat. Je merkt al snel dat er vele verschillen zijn op het gebied van bijvoorbeeld gastvrijheid, tijd en planning, religie, tradities en gewoontes, communicatie en privacy. Het is zeker van belang om je hier goed op voor te bereiden. Buiten dat het erg handig is om de cultuur van je land te kennen, wordt het erg gewaardeerd als jij je aanpast aan een andere cultuur en hier al een beetje over weet. Ook hebben we het fenomeen 'cultuurshock' besproken en een persoonlijk 'stoplicht' gemaakt zodat je als vrijwilliger precies weet wat je kunt doen wanneer je het even niet meer ziet zitten. Uiteraard heb ik deze punten ook in mijn reisdagboekje opgeschreven!

Duurzaamheid en fondsenwerving
Stichting Muses stimuleert vrijwilligers om van tevoren geld in te zamelen voor de projecten die je gaat bezoeken. Samen met de groep vrijwilligers hebben we gebrainstormd over verschillende acties die je kunt ondernemen om geld in te zamelen. Voor mij was dit niet erg nieuwe informatie omdat ik vorig jaar op verschillende manieren ruim €3300 heb ingezameld voor mijn expeditie naar Malawi. De informatie die we bij duurzaamheid te horen kregen vond ik erg interessant. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wanneer jij uit een ontwikkelingsland vertrekt, jou werk als een pudding in elkaar zakt. Hoe zorg je ervoor dat de dingen die jij doet blijvend, en zo dus erg effectief zijn?

Na terugkomst wordt er nog een terugkomdag georganiseerd waarbij we verschillende ervaringen met elkaar gaan delen, kennis overbrengen en betrokken blijven. Ik vond het een leerzame dag en heb hierdoor nog meer zin in mijn reis naar Sri Lanka gekregen! Ik ben erg benieuwd naar de terugkomdag!

Follow the author: Dieske
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Dieske
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]