ontwikkelingssamenwerking

hoi,

ik moest nog 1 artikel/foto/film uitzoeken die voor mij echt in het teken stonden van worldsupporter.

Ik heb i.p.v een artikel, foto of film, gekozen voor een begrip. Ik hoop dat dat in orde is!

Ik heb gekozen voor het begrip 'ontwikkelingssamenwerking'

Ik ga eerst even uitleggen wat het inhoudt. 

Met ontwikkelingssamenwerking wordt geprobeerd de grote internationale verschillen tussen arm en rijk te verkleinen en armoede te bestrijden. Dit gebeurt via de overheid, maar ook via vele duizenden burgers, particuliere organisaties en internationale popsterren.

De redenen voor ontwikkelingssamenwerking zijn solidariteit en betrokkenheid bij het lot van mensen, maar daarnaast ook problemen die zich niets aantrekken van landgrenzen. Armoede dwingt mensen om bossen te kappen voor brandhout. Dit levert ook in westerse landen problemen op. Maar ook om de immigratiestroom beheersbaar te houden, is het van belang hulp te bieden aan de landen die dat nodig hebben, anders zou de westerse wereld overbevolkt raken met vluchtelingen. Daarnaast ook nog een economisch belang, arme landen kopen dan goederen van bijvoorbeeld Nederland: voor beide een reden.

Om duidelijk te maken waarom ik voor ontwikkelingshulp heb gekozen en niet voor ontwikkelingssamenwerking, wil ik het verschil tussen die twee begrippen uitleggen. 

Bij ontwikkelingshulp valt te denken aan het helpen met geld, middelen en kennis van een land zodat de mensen daar het wat beter krijgen. Bij ontwikkelingssamenwerking wordt er met landen samengewerkt om er voor te zorgen dat het "armere" land op eigen benen kan staan. De bedoeling is dat er een situatie van wederzijdse afhankelijkheid ontstaat, dus een situatie waarbij beide landen elkaar straks nodig hebben voor hun ontwikkeling.

Ik vind ontwikkelingssamenwerking zo goed omdat er niet gewoon wordt gegeven, maar echt wordt samengewerkt. Bovendien hebben beide partijen er voordeel aan en is niet alleen de één afhankelijk van de ander, maar zijn ze afhankelijk van elkaar. 

Ik zeg; weg met de hulp en kom maar op met de samenwerking! Bovendien wordt er bij samenwerking eigenlijk ook geholpen, dus heb je dubbel-succes.

Dit was mijn mening!

groetjes Sterre

Follow the author: sterrewestra
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: sterrewestra
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]