Dag 1

Eenmaal na bijna 14 uur reizen, waren we eindelijk aangekomen in Rio de Janeiro. We werden opgewacht door Hans, onze regio coördinator, Fabio en Nathalia, onze lokale begeleiders. Fabio is opgegroeid in de Favella's en kon een beetje Engels en Nathalia komt uit de Middenklasse en kon dus vloeiend Engels. Daarom vormden zij een perfecte duo voor ons. 

We gingen in de bus naar Niteroi. De voorstad van Rio en is 2 keer zo groot als Amsterdam. Tijdens de busreis keken we onze ogen uit. Er was zoveel te zien zoveel spectaculairs zoals de baai. We gingen overnachten op de camping van Markus. Markus is een keer in Nederland geweest en vond het kamperen zo geweldig dat hij een camping heeft opgericht in zijn eigen achtertuin. Hij is ook in de efteling geweest bij ons en vond het zo te gek dat hij ook bij de camping een efteling gaat nabouwen. 

Na een goeie nachtrust en een heerlijk ontbijt, begint onze eerste echte dag in Rio echt. We gingen met de bus naar de favella Vila Cruzeiro. We werden afgezet bij een eettentje waar we op Nanko zouden wachten.

Nanko zelf is ook een hele bijzondere man, want hij heeft IBISS opgericht, die veel projecten in de favella's van Rio heeft lopen. Nanko heeft zoveel respect in de favella's zelfs van de drugsbazen. Hij heeft ook project Soldados Nunca Mais,waar hij jongeren het licht laat zien om uit zo'n bende te stappen door te laten zien dat er ook andere keuzes gemaakt kunnen worden.  

Toen hij er eenmaal was vertelde hij dat deze favella tot 2010 de gevaarlijkste en beruchste favella was in heel Brazilië. Omdat de overheid alles rustig en in controle wilde houden, wilde de regering de favella pacificeren. Dat gebeurde ook met de politie en het hele leger samen ongeveer 13.000 man met tanks helikopters. De bendes hebben het anderhalf uur volgehouden. Het waren vooral jongens van 14-18 jaar die mee vochten. Nu is de wijk gepacificeerd en houdt de 'vredespolitie' alles onder controle. 

Hij splitste ons in twee groepen. De ene groep ging praten met een groepje ex-drugsleden en de andere groep ging achterop de motor door de favella rijden. 

Het gesprek met de ex-drugsleden was echt indrukwekkend. Het was meer een uitwisseling van dingen uit Nederland en Brazilië en dat maakte het ook zo leuk. Één verhaal maakte erg indruk op mij. Dat was het verhaal van de 21-jarige Vinicius, die een week geleden uit een bende is gestapt. Hij heeft 4 kinderen, die hij heeft verwekt bij drie verschillende vrouwen en 13 schotwonden in zijn buik heeft. 

We vroegen hen hoe het was om uit een drugsbende te stappen. Waarop zij zeiden dat als je geen schulden of onafgemaakte klusjes hebt is het geen probleem, maar heb je die wel dan is het lastig. We vroegen ze ook hoe je in een bende rolt. Zij vertelden ons dat als kind zie je de leden van een bende met gouden kettingen, met vrouwen. Daar raak je als kind geimponeerd van. Een van de mannen zei: ' Ik stapte erin voor het geld en de vrouwen.' en je rolt er eigenlijk vanzelf in. Je gaat eerst wat kleine klusjes voor ze en dan voor je het zelf weet zit je erin.

Na het gesprek, mocht ik achterop de motor door complexo de Penha rijden. Het was zo gaaf, je reed eerst naar het kerkje Penha met een fantastisch uitzicht en daarna door de smalle straatjes van Villa Cruzeiro, waar je echt van versteld bent dat dat past. 

Na een fantastische rit, gingen we naar een van de projecten van IBISS FavelaStreet. We gingen daar vooral voetballen met de kinderen. 

Ik vond deze dag heel bijzonder vooral door het gesprek met de ex-drugsleden. Ik ben daar heel dankbaar voor dat ik bij het gesprek mocht meemaken, want door zo'n gesprek zie je in wat voor luizenleventje je eigenlijk hier in Nederland hebt. 

WorldSupporter Resources: 
Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of hongyuchou
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
6
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.