Les ideeën voor kleuters

Education Category: General, Games
Ages:

Een aantal bekende activiteiten die je met kleuters kunt doen: 
  • Stoelendans
  • Maskers maken (van dieren bijvoorbeeld)
  • Hoedjes (van stroken papier en de kinderen deze laten beplakken/laten kleuren)
  • Twister
  • Stoepkrijten
 
Andere spelletjes en activiteiten:
 
Schrijfwedstrijd - alfabet leren
Verdeel de kinderen in 2 teams. De teams staan achter een lijn. 
Deel het bord in 2 helften. Eén kind van elk team rent naar het bord, schrijft de A op zijn helft en rent terug naar het team. De volgende rent en schrijft de B op. Welk team heeft het eerst het hele alfabet op het bord staan?
 
Gumwedstrijd - alfabet leren
Hetzelfde spel als hierboven, maar nu staan alle letters al op het bord en moeten de kinderen om de beurt een letter wegwissen, te beginnen bij de A. 
 
De bal - vragen stellen en beantwoorden
Gooi de bal naar een leerling en stel een vraag. De leerling antwoordt en gooit de bal naar een volgende leerling en stelt dezelfde vraag. Bijv. 'Can you...?', 'Yes, I can. / No, I can't.' 'Do you like...?', 'Yes, I do. / No, I don't.' 
 
Ballon hooghouden - vragen stellen en beantwoorden
De kinderen staan in een kring. Gooi een ballon naar één kind en stel een vraag. Het kind tikt de ballon meteen verder naar een volgende leerling en beantwoordt ondertussen de vraag. Ook stelt dit kind de vraag aan de volgende leerling. 
'My name's Anna. What's your name?' (tik) 'My name's Pete. What's your name?' (tik). 
 
Hints - woorden leren
Verdeel de klas in twee teams. De eerste leerling van elk team komt naar de leerkracht en krijgt een plaatje te zien of een woord ingefluisterd. Dit wordt uitgebeeld. Het team dat het woord het eerst raardt en in het Engels noemt, krijgt een punt. Nu is de volgende leerling aan de beurt. Welk team wint?
Voorbeelden: sleeping, eating, playing soccer... 
 
Clusters - cijfers leren
Zet muziek op. De kinderen lopen, springen, sluipen door de klas. Stop de muziek en noem een nummer, in het Engels. De kinderen moeten zo snel mogelijk in groepjes van dat aantal gaan staan. Kinderen die over zijn moeten gaan zitten en op de volgende ronde wachten. P
 
Commando
De leerkracht geeft commando's die de kinderen uit moeten voeren, bijvoorbeeld 'Jump 10 times', 'Touch your (body part)', 'Touch (classroom object', 'Turn around', 'Stand up / Sit down'. 
 
Pictionary
Verdeel de klas in twee teams. Van elk team komt één leerling naar voren. Laat een plaatje zien of fluister een woord. Dit wordt getekend op het bord. Welk team raadt het eerst wat er getekend is? Dit team krijgt een punt. 
 
Eend eend gans (duck, duck, goose)
De kinderen zitten in de kring. De leerkracht loopt om de kring, tikt de kinderen op het hoofd en zegt telkens 'eend'. Bij één leerling zegt de leerkracht 'gans'. Dit kind staat op en rent om de kring heen achter de leerkracht aan. De leerkracht moet op de plaats van de leerling gaan zitten, voordat hij getikt wordt. 
Varieer: 'cat, cat, dog' of iets soortgelijks,of zelfs 'duck, duck, dog' om de alertheid te oefenen of de 'u' vs 'o' en 'g' vs 'ck' uitspraak. 
 
Hangman
Galgje! Gebruik woorden die de kinderen geleerd hebben. Neem een woord in je hoofd. Zet streepjes voor het aantal letters dat dat woord heeft op het bord. De kinderen raden letters. Zit de geraden letter niet in het woord, dan verschijnt er een stukje van de galg. Lukt het de kinderen het woord te raden voordat hangman hangt?
 
I Spy
De leerkracht zegt 'I spy with my little eye something beginning with G'. Kinderen proberen te raden wat dit is. Gebruik kleuren bij jongere kinderen 'I spy with my little eye something (red).' 
 
Spring over de lijn
Verdeel de klas in tweeën met een touw of tape. De ene kant van de lijn is true, de andere kant is false. Houd een plaatje omhoog en zeg een woord. Als de leerling denkt dat dit het juiste woord is voor het plaatje, gaat hij aan de kant van true staan. Is het niet juist, gaat hij bij false staan. Leerlingen die een fout maken, gaan zitten tot de volgende ronde begint. 
 
Toverpotlood
Zet een letter van het alfabet op het bord. De kinderen gaan staan en kijken naar het bord. Ze houden hun toverpotlood in de lucht. Ze schrijven de letter daarmee in de lucht. Schrijf de letter ook eens met je voet, elleboog, tong of neus. 
 
Shiri Tori
Dit is een Japans spel. Iedereen zit in de kring. De leekracht zegt een woord en elke leerling moet een woord toevoegen dat begint met de laatste letter van het daarvoor genoemde woord. apple-egg-girl-lion-neck-etc. 
 
 
Simon zegt...
Geef de kinderen opdrachten, zoals 'raak je neus aan'. Maar... de kinderen mogen dit alleen doen als jij er 'Simon says' voor zegt! Doe je dit niet en voeren de kinderen de opdracht toch uit, dan zijn ze af. 'Simon says touch your toes' = Students touch their toes. 'Touch your eyes' = Students don't move. 
 
Slam
De kinderen zitten in de kring met hun handen op hun hoofd. In de kring liggen een heleboel plaatjes van woorden. De leerkracht noemt een woord. Het kind dat zijn hand het eerst op het juiste plaatje legt, wint dat kaartje. Speel steen-papier-schaar bij gelijkspel.
Content categories
More contributions of WorldSupporter author: Monique1
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
807