Dierenmiddag

Education Category: Sports, Games
Ages:

Materiaal per spel:

1.  Ezeltje prik: Theedoek, kartonnen getekende ezel, kartonnen staart met punaise.

2.  Vossenjacht: Partijlintjes.

3.  Vogeltjes dans: Ghettoblaster, muziek (bijv. de Harmonica’s met de Vogeltjesdans) .

4.  Kippennest: 1 mand (of emmer), 6 houten of plastic eieren, 1 pilon .

5.  Konijn huppelen: 8 hoepels.

6.  Ganzen Vlucht: 3 hoepels, 2 bankjes, pilonnen.

7.  Eenden Lokroep: 1 pilon.

8.  Koeien Vlaaienspel: 2  grote emmers, 2 kleine emmers en 2 plastic schepjes .

9.  Uilenbalken: 1 tennisbal aan een touwtje (of bal in panty).

10. Paardenrace: 2 paardenkopstokken, pilonnen.

 

1. Ezeltje prik, is iedereen wel bekend. Zorg dat de ezel op een stevige achtergrond hangt en op ooghoogte van kleuters. En let op dat kleuters de punaise goed vast houden. Je kunt kleuters helpen door warm-warm of koud koud te roepen. Leuk is als andere kleuters meehelpen roepen.
 
2. Vossenjacht is een tikspel. Alle kleuters doen een lintje achter in de broek, maar het lintje moet voor zeker de helft uit de broek hangen. Een kind is tikker en probeert bij alle andere kleuters het lintje uit de broek te trekken. Wie het lintje kwijt is is af.Op dit spel kun je variëren door bijvoorbeeld de kleuters die af zijn mee te laten helpen bij andere het lintje af te pakken. Zo blijft iedereen toch meedoen. Belangrijk is dat je het speelgebied goed afbakent!
 
3. Vogeltjes dans is een variatie op de stoelendans. We hebben niet perse stoelen nodig maar wel leuke muziek. D.w.z. kinderliedjes die kinderen mee kunnen zingen of waar ze bewegingen op kunnen maken. Laat de kleuters in een kring lopen totdat de muziek stopt en dan moet iedereen heel snel op de grond gaan zitten. Op de bips of op de hurken, dit spreek je vantevoren af. Wie als laatste zit is af. Eventueel kun je het ook met emmerdeksels spelen, wie zit er niet op een deksel?
 
4. De kip is haar eieren kwijt en vraagt of de kleuters ze willen gaan zoeken en snel in het nest (mand/emmer) willen leggen. Verstop de eieren over het terrein en laat de kleuters niet al te moeilijk zoeken. Zij vinden dit prachtig. Op dit spel kun je variëren door te kijken welke kleuter het snelst de eieren in het nest heeft verzameld. Ook kun je er een mikspel van maken; gooi de eieren vanaf een kleine afstand in het nest.
 
5. De konijnen huppel wordt gespeeld in een kring van hoepels. Een kind is de vos en de ander het konijn. De vos probeert het konijn te tikken, maar zowel de vos het konijn mogen alleen springen (huppelen) van hoepel naar hoepel. Bij de start heeft het konijn twee hoepels voorsprong.
 
6. Ganzenvlucht is ook een tikspel. De gans vlucht voor de jager. Beide lopen ze over hetzelfde parkoer van begin naar het eind en komen onderweg allerlei hindernissen tegen. Zo moeten ze door een hoepel heen kruipen, over een bank lopen, zigzaggen tussen pilonnen, ect. De gans is snel en krijgt voorsprong vanaf de eerste hindernis. Lukt het de jager om de gans te tikken (vangen) voordat zij de eindstreep heeft gehaald?
 
7. De eenden lokroep is een geluiden reactiespel. Alle kleuters zitten in een grote kring en krijgen allemaal een dierenplaatje opgespeld van een hond, kat, kip, ezel, koe, etc. In het midden van de kring staat een pilon of zit een begeleider. De begeleider roept dierengeluiden en als bijvoorbeeld boe-boe geroepen wordt, komen alle koeien heel snel naar het midden en tikken de pilon of begeleider aan. Maak ook geluiden van dieren er niet in de kring zijn (bijv. roekoe roekoe = duif). Voordat je het spel speelt moet je eerst alle geluiden een keer doornemen met de groep; laat het kleuter zelf maar voordoen hoe een hond blaft. En oefen twee keer (door voor te doen) het spel. 
Als dit spel goed loopt kun je bijvoorbeeld een kleuter in de kring zetten en laten tikken of misschien lukt het zelfs een kleuter de geluiden te laten maken.
 
8. Koeienvlaaien is vies maar wel leuk. Kleuters moeten bij dit spel modder vanuit de emmer (of zandbak) scheppen in een bekertje en dit zo snel mogelijk overbrengen naar de kleine emmer die iets verderop staat. Welke kleuter brengt het snelst drie keer een bekertje koeienvlaai modder over.
 
9. Uilenbalken is een moeilijk spel maar wel goed om te oefenen voor kleuters. De begeleider heeft een bal aan touwtje vast zitten en slingert de bal naar de kleuter toe. De kleuter probeert de bal te vangen, maar moet snel zijn want de bal wordt voordat hij/zij het weet weer terug getrokken. Welke kleuter lukt het om de bal te vangen. Let op: laat kleuters met twee handen vangen en spel het niet te snel. Het spel kan ook gespeeld worden met een grote foambal.
 
10. Paardenrace. Kleuters lopen tegen elkaar van pilon naar pilon met een paardenstok tussen de benen en kijken wie het snelste is.
 
Follow the author: Monique1
More contributions of WorldSupporter author: Monique1
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]