Madam not go, not go

Lieve allemaal, 

Daar ben ik weer, onderweg richting Accra (Senya Beraku) in een Amerikaanse trotro/bak, dus genoeg tijd voor een blog. Veel dingen meegemaakt en gedaan afgelopen 2 weken. In mijn vorige blog had ik geschreven tot 1 januari, dus daar ga ik verder. 

Op nieuwjaarsdag rond half 12, na een paar uur slaap, naar het trotro station gelopen. Iets van 1,5 uur gewacht tot de trotro vol zat en toen op naar Wulugu. Half 4 terug, douchen en eten. En jahoor.. Weer feest. Twee dode baby muizen en 1 dode grote gevonden. Er moest dus wel weer ergens een nest zitten. Naja, lekker vroeg gaan slapen. 

2 januari weer op naar het weeshuis. De blauwe ton voor water was weer leeg, zoals verwacht. Bij de waterpomp stonden al andere vrouwen met wel iets van 15 bakken en jerrycans. Eerst lang wachten dus. Willemijn ging vast les geven en ik mocht op een gegeven moment 4 emmers tussendoor doen, maar de kids hielpen niet. Na ruim 1,5 uur naar de school gegaan, dan maar een klein beetje water. Het was erg leuk om te zien dat ik Nafisah de alle letters van hetalfabet door elkaar heb geleerd. Nu kan ze ook echt aanwijzen wat een T is enz. Daarna gingen we even stoepkrijten op de muren en toen weer naar huis. Ik had de kinderen die dag trouwens gelukkig nieuwjaar gewenst. Ze keken me raar aan en zeiden niks, ze weten niet eens hoe en wat met jaren. Zo gek. Thuis nog even met Ama en Issifu gepraat omdat we de laatste tijd wel eens een gekke reactie kregen als we bijvoorbeeld vroegen om fruit. Ze waren blij dat we dat zou eerlijk zeiden. Ama biedde nog haar excuses aan over haar dochter die niet helemaal wijs is en heel lui. Ik hoop nooit dat jij dat over mij zegt en denkt mam. 

Volgende dag bij het weeshuis meteen gaan les geven. Ik ging ze het liedje 'In de manenschijn' leren. Ze vonden dat echtsuper leuk, vooral met bewegingen erbij. Daarna klok leren kijken. O'clock tijden snapte ze redelijk, maar veel Engels praten vertikken ze (de tijd zeggen in een hele zin). Half past was wel ingewikkeld voor ze en volgens mij hadden ze niet echt door wat voor antwoorden ze gaven. Daarna nog even alfabet en toen was mijn geduld ook wel op. In het weeshuis de nagels van de kids gelakt en hun haren gedaan met elastiekjes en knipjes (werkte natuurlijk niet haha). Die dag ook 6 laxeerpillen genomen en dat heeft de volgende dag wel even goed geholpen ! 

4 januari. Hele dag buikkrampen gehad, maar dat is ook niet gek. Bij het weeshuis weer meteen lesgeven. Eerst weer 'In de manenschijn' en daarna weer klok kijken. Helaas weigeren ook de oudste kinderen om in hele Engelse zinnen te praten. Na 2 uur lesgeven was het enige wat ze nog konden zeggen: 'Madam no, Madam no, Madam no'. Waar is die concentratie ? Even lunchen en daarna gewisseld van groepje kinderen. Zelfde met ze gedaan en ook nog even muizentrappetjes gemaakt. Thuis hoorden we van Ama dat we zebra in onze kamer hadden opgesloten, geen idee hoe wat waar wanneer.. Maar we vonden het raar ! 

Zondag bleef Willemijn thuis, voelde zich niet goed. Dus ik ging alleen naar het weeshuis. Leuke foto's gemaakt met de kinderen en slingers voor de verjaardagen van Charlotte en mama. Even met Izaku gepraat. Soms heeft een kind een rare wond ergens, dus dan vraag ik aan hem altijd even hoe en wat. In de school weer begonnen met het liedje. Elke dag herhalen totdat we vertrekken, dan kunnen ze hm helemaal. Alfabet weer gedaan, getekend en toen voorgelezen uit Winnie de Pooh. Thuis zelfde als altijd. Oh en wel Bernice geholpen met water halen bij de put en toen zelf ook een emmer op mijn hoofd gedragen. Oef dat is echt wel zwaar ! 

Maandag bij het weeshuis eerst even gezellig met de kids gezeten en toen ging ik de bush in met wat kindjes, opzoek naar 'nasjukkulah' en ander fruit. Niet dat hier veel en mooi kleurrijk fruit aan de bomen zit. Je moet goed zoeken en vaak zitten er dan ook nog rotte of vieze plekken op. Lunch en daarna weer naar de school. Eerst weer het liedje, het alfabet en toen voorgelezen uit het Sesamstraat boek. Nog even vliegtuigjes gevouwen en bij het weeshuis boys boys-girls girls. Willem hield de kids onder controle en ik sneakte met 2 handpoppen naar een raampje. Beetje poppenkast gedaan. Ze waren door het dolle heen, schreeuwen, lachen. Helemaal toen ik tevoorschijn kwam. Daarna de rest van de knuffels uitgedeeld. Maud en Amber hadden deze samen met hun klas ingezameld. Nogmaals heel erg bedankt. Ze waren er super blij mee. Thuis weer hetzelfde. De voeten van Issifu worden trouwens gemasseerd door zijn slaaf. Echt raar om te zien. De hele nacht was er muziek voor een begrafenis en vaak weer harde knallen. Gelukkig wel in slaap gevallen. 

Dinsdag zat de blauwe ton bij het weeshuis helemaal vol met water. Ze hadden dat in Nabari (30 min met fiets) gehaald. Dus konden we eindelijk weer een was en de afwas doen. De school van de kinderen was weer begonnen. Maar op dag 1 maken ze blijkbaar altijd de lokalen en alles schoon, dus vanaf woensdag konden we de lessen bijwonen. Toen de kids terug waren gingen we het spel zakdoekje leggen doen. Nieuwe dingen vinden ze altijd leuk en ze doen ook goed mee. Thuis beetje opgeruimd en mijn bed verschoond. 's Avonds naar de enige echte bar van Jannet in Wulugu gegaan. Ze was erg aardig en gezellig. Ze liet ons wat sterke drank proeven, wat hier in plastic zakjes zit.. Erg simpel. Leuke avond gehad ! 

Woensdag ochtend Tina gesproken over ons volgende project. We gaan naar Senya Beraku, aan het strand, ongeveer 40 min van Accra af. Helemaal blij. Rond half 12 bij de school en na de break van de kids vroeg de headmaster of wij les konden geven.. Nee nee, we willen zien hoe de leraren het hier doen, dat hadden we afgesproken. De leraar van de klas was ineens weg, dus ging de headmaster maar voor de klas staan. In een half uur deed hij 5 makkelijke optel sommen, minus vond hij teveel gevraagd. In het weeshuis nog even bellen geblazen met de kids en toen naar huis; ananas eten !! 

Donderdag bij de school waren ze bezig met English grammar. In de pauze even wat teaching tips opgeschreven waar ze super blij mee waren. In het weeshuis nog wat tekeningen opgehangen en toen ging ik tikkertje met ze spelen. Willemijn bleef bij het weeshuis en ik ging met ze voetballen bij de school. Ze waren zo gezellig en lief. Hele leuke dag gehad. 's Avonds bij de 5 nichtjes (allemaal 17/18 jaar) op de kamer gezeten, erg gezellig. 

Vrijdag wouden we toch wel erg graag onze 5 kaarten hebben, we hadden er al zo vaak naar gevraagd. Dan maar zelf gaan. Ik kon bij Mattew (neef vd familie) achterop de motor naar het postkantoor in Walewale. Yes 1 kaart gevonden, kaartje voor kerst van mama. Bij het weeshuis was er maar 1 van de 5 leraren komen opdagen. Dus wij helpen met lesgeven. Liedje, alfabet en een tafelkleedje geknipt. Bij het weeshuis even gekleurd en daarna op het voetbalveld bij de school de rest van de voetballen gegeven. We waren gesponsord met 12 voetballen door sportclub Lochem. Ze waren er dol gelukkig mee. Er waren toen we thuis kwamen nog 2 kaarten gevonden. Nog een van mama met een heel lief en lang verhaal en een voor Willemijn. Zo leuk ! 

Zaterdag, de laatste dag in het weeshuis. We hadden al een paar dagen van te voren aan Ama gevraagd of ze koelekoele klaar wou hebben voor onze laatste dag. Dat was het natuurlijk niet. Na zelf ook geholpen te hebben konden we om 1 uur gaan. Geregeld dat we bij Mattew achterop de motor konden. Er kwamen wat kids enthousiast naar ons toe gerend, maar we merkten al snel dat ze er lang niet allemaal waren. Izaku heeft zoveel mogelijk kinderen verzameld. We zaten met zn allen onder de boom en Izaku vertaalde onze zinnen. Leuke tijd gehad, gaan jullie missen enz. Koelekoele uitgedeeld waar ze niet heel blij mee leken te zijn. Ze wouden liever cola, ijs en koekjes. Daar doen wij niet aan. Ze verwachten dat gewoon van je, omdat elke vrijwilliger dat doet. Jammer ! Tas gepakt en toen echt afscheid genomen. Het was dubbel. Heel jammer om ze achter te moeten laten en ik vond dat echt wel erg. Zelf wouden ze ook niet dat we weg gingen. Ze zeiden constant 'madam not go, not go' en ze duwden je achteruit. Maar ze gaven je niet echt spontaan een knuffel of zo. Bleven je wel vasthouden. Nou dag kids. Zwaaien ! Thuis begonnen met inpakken. In de avond nog even buiten op de compound gezeten en gezellig met Mattew gekletst. 

Lekker laatste nachtje gehad en toen kwam Queen met de laatste 2 kaarten aan. We hadden namelijk gevraagd of ze voor ons wou gaan kijken in Tamale. Nog een kaart voor kerst van AJ en een grote kaart met heel veel berichtjes. Van mam, AJ, opa, oma, tante, neefjes, hiddink en de ouders van Willemijn. Top. Verder rustig ingepakt die dag en om half 6, na avond eten, afscheid genomen. Issifu was heel aardig. We zeiden Ama, we're leaving. Haar antwoord was; 'have a nice journey, bye'. Oke was dit het ? Loopt ze niet even mee naar de weg ? Heel gek en jammer van onze leuke tijd hier. Mattew en Valila liepen wel mee. Dikke knuffel aan Valila en Mattew bleef bij ons 1,5 uur wachten tot we een bus hadden. Het was een trotro, prima. Dag Wulugu. Hele slechte nacht gehad natuurlijk, in zo'n busje kun je haast niet slapen. Om 5 uur in de ochtend waren we in Kumasi. 

Ik ben inmiddels, na onze heerlijke break, bij het nieuwe gastgezin. Alles gaat goed. Ik zal een deze dagen nog een blog plaatsen over onze 4 dagen reizen en over de eerste dagen hier, nieuwe uitdaging. Nu ga ik lekker slapen. Inmiddels al 2 maand op reis. Gaat zo snel de tijd. 

Tot snel en zoen. An 

Follow the author: annebouwmeester
More contributions of WorldSupporter author: annebouwmeester
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]