Dreams come true

Here we go... Afrika is een feit ! 

Als alles goed gaat (ik heb er stiekem wel vertrouwen in), dan heb ik, dochter van Annemarie Raeke en Maarten Bouwmeester, in juni mijn diploma in the pocket. De middelbare school, havo, heb ik dan afgerond. Weer een stukje verder in mijn leven en dus ook tijd voor iets nieuws. Reizen is altijd al iets waar ik me voor interesseer. Ik weet niet meer precies hoe ik erbij ben gekomen, maar ik riep al een aantal jaren dat ik vrijwilligerswerk zou willen doen in Afrika. Die droom gaat nu in vervulling. Het is dus niet zo dat ik een tussenjaar neem, omdat ik nog niet weet wat ik wil studeren. Het is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk ga ik facility management studeren. Gelukkig duurt dat nog even en hoef ik na mijn examens een jaar lang niet meer aan boeken, vervelende leraren en leren te denken. Buiten dat om heb ik wel een hele goede, leuke en gezellige tijd gehad op de middelbare school hoor, no worries. 
De afgelopen tijd ben ik veel gaan nadenken; wat wil ik precies doen, alleen of samen met iemand, waar wil ik heen, wil ik 2 reizen maken of 1 en ga zo maar door. Toen het plan vrijwilligerswerk in Afrika steeds serieuzer werd, ben ik al vrij snel samen met Willemijn Engelen de plannen samen gaan uitwerken. Willemijn had namelijk hetzelfde plan en dan is het veel leuker om het samen te doen ! 

En dan ga je samen zoeken op internet: ‘vrijwilligerswerk Afrika’. Aha top, zo’n 1.610.000 suggesties op Google zie je voor je. Wat moet je er allemaal mee ? Al met al was het vinden van een organisatie niet makkelijk. We hebben veel om ons heen gevraagd en contact gehad met mensen die zelf vrijwilligerswerk in Afrika hebben gedaan. Travel Active is een grote organisatie in Nederland die niet alleen projecten voor vrijwilligerswerk over de hele wereld organiseert, maar ook taalreizen, work & travel reizen, au pair reizen, uitwisselingen regelt en nog veel meer. We zijn ook naar een open dag geweest van Travel Active in Venray. Alles klonk heel positief, veilig en goed. We hebben dus uiteindelijk voor deze organisatie gekozen. We gaan ook nog met een andere organisatie, dat is Raleigh. Dit is een Engelse organisatie die in 4 verschillende landen projecten organiseert. Deze organisatie kennen wij door 2 meisjes uit Lochem, die afgelopen jaar naar Borneo gingen met Raleigh. 

De organisaties zijn duidelijk. Ik zal nu even precies gaan vertellen wat we gaan doen, waar en wanneer. Met de organisatie Travel Active gaan we naar Ghana, dit blijkt één van de veiligste landen in Afrika te zijn (voor zover het in Afrika ‘veilig’ is). Onze oriëntatie begint op maandag 25 november 2013 in Accra, dat is de hoofdstad van Ghana. Na de 2-daagse oriëntatie gaan we met een (oud/gammel ?) busje naar het noorden van Ghana. Daar, in het dorpje WaleWale, bevindt zich ons weeshuis waar we 8 weken aan het werk gaan. Het weeshuis heet: Sillinga Child Care Home. Er zijn ongeveer 30 kindjes in het weeshuis in de leeftijd van 3 tot 9 jaar oud. Er is ons al verteld dat je zelf heel veel initiatief moet nemen in het weeshuis. De Ghanezen zeggen niet zo snel wat je moet doen. Je moet zelf met bijvoorbeeld het initiatief komen om de vloer in het weeshuis te vegen of een muurschildering te maken. Toevallig is er nu een meisje uit Lochem die in het weeshuis zit waar wij ook heen gaan. Ze heeft me verteld dat het een heel arm weeshuis is. De kinderen slapen met z’n 30'en in twee slaapkamertjes op 4 matrassen. Het is een tijdelijke accommodatie, de eigenaar kan ze er dus elk moment uitzetten. Er zijn als het goed is al Nederlandse vrijwilligers bezig met het opzetten van een plan voor een nieuwe accommodatie. Ik ben benieuwd. 
Travel Active heeft al wat taken over het werken in dit weeshuis verteld. We moeten (als het goed is) de kinderen wassen en helpen met aankleden, met de kinderen spelen, met de kinderen sporten, het weeshuis schoonmaken, de kleren van de weeskindjes wassen, helpen met koken en de kinderen basis Engels leren. We verblijven die 8 weken bij een gastgezin. Je moet 5 dagen in de week met de fiets naar het weeshuis en weer terug. In het weekend ben je vrij. 

Na 8 weken in het Noorden gaan we daarna 2 weken naar het zuiden. Werken in de gezondheidszorg. Het is meer voor de ervaring dat we dit gaan doen, vandaar ook maar 2 weken. Wat ik daarvan moet verwachten, geen idee. Willemijn is al een keer naar Afrika geweest met het Isendoorn College en heeft ook iets in de gezondheidszorg gedaan. Ze moest pillen tellen, baby’s wegen en nog wat van dat soort dingen. Deze 2 weken verblijven we weer bij een gastgezin. 

Rond 3 februari 2014 zouden we in Ghana klaar moeten zijn. Dan vliegen we over naar Tanzania. In Tanzania gaan we op een trekking met de organisatie Raleigh. Dit begint op 7 februari 2014. Voor zover ik begrepen heb ben je met een hele groep vrijwilligers op 7 februari in Tanzania. Je begint met z’n allen in het ‘base camp’. De vrijwilligers kunnen mensen uit de hele wereld zijn. Je leert dus veel nieuwe mensen kennen en ook andere culturen. Tijdens de projecten zit ik niet bij Willemijn in de groep. Op zich heel goed en een uitdaging om in een groep, waarin je niemand kent, een doel te bereiken. Je verblijft zo’n 4 à 5 dagen in het ‘base camp’ en dan ga je met een kleine groep een community, adventure of environmental project uitvoeren. Dit doe je zo’n 19 dagen lang. Daarna komen alle groepen weer in het ‘base camp’. Hier ben je ongeveer 2 à 3 dagen. Er worden dan nieuwe groepen gevormd en je gaat weer 19 dagen een community, adventure of environmental project uitvoeren. Hierna ben je weer in het ‘base camp’ en daarna ga je voor de derde keer een project uitvoeren. Daarna komen we nog met z’n allen bij elkaar voor ongeveer 2 à 3 dagen. 

Uiteindelijk heb ik dan dus 10 weken projecten uitgevoerd in Tanzania. Op 17 april 2014 is het in Tanzania afgelopen. De vliegtickets kunnen nog niet worden geboekt, aangezien ik volgend jaar april pas terug kom. Het kan pas een paar maanden van te voren. Als het goed is kunnen we rond augustus boeken, dus dan weten we ook precies welke datum we vertrekken. 

Waar ik van ben geschrokken, zijn de kosten van vrijwilligerswerk. Het betalen van een vliegticket, eten en onderdak spreekt voor zich. De kosten zijn toch hoger dan ik had verwacht. Van de organisaties heb ik al informatie gekregen hoe je het beste projecten voor ‘fundraising’ kunt opzetten. Ik heb nog genoeg tijd om na mijn examens ook echt iets te gaan doen, dingen verkopen bijvoorbeeld. Alle beetjes helpen moet ik maar denken. Ook heb ik een vraag aan jullie; zouden jullie mij willen sponsoren en daarmee de kinderen in het weeshuis willen helpen, het ziekenhuis waar ik voor 2 weken ga werken en de projecten die ik ga uitvoeren in Tanzania ? 

Voor de projecten heb ik in totaal ongeveer 6000 euro nodig, exclusief vliegticket. Zelf ga ik 3000 euro bij elkaar sparen en voor de overige 3000 euro heb ik sponsoren nodig. Ik heb speciaal een spaarrekening geopend voor de sponsoring. Het rekeningnummer is: 1337.330.310 
(t.n.v A.T. Bouwmeester) 
Voel je niet verplicht. 

Vanuit de kinderen in Afrika en mij alvast heel erg bedankt ! 

Ik hoop dat jullie nu goed op de hoogte zijn van mijn plannen. In de komende maanden ga ik bezig met het verder voorbereiden van de reis; vliegtickets boeken, vaccinaties , reisdocumenten op orde brengen en natuurlijk overlevingspakketten kopen (dus héél veel stroopwafels en drop). 

Liefs, Anne 

Follow the author: annebouwmeester
More contributions of WorldSupporter author: annebouwmeester
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]