Met 2020 als jaar waarin bijna ieders dagelijkse gewoontes op de proef werden gesteld, biedt die verandering juist ook de mogelijkheid om ingesleten patronen eens goed onder de loep te nemen. De mens als gewoontedier. Tegelijkertijd is zelfzorg steeds relevanter. Graag neem ik je mee op reis door India, langs reflectievragen en wat van mijn persoonlijke inzichten in het balanceren van zelfzorg en groei (waarbij dat laatste toch eigenlijk niet meer is dan telkens weer uit je comfort zone stappen). Maar goed, laten we eerst op reis gaan.
Wanneer je op reis bent in India kom je allerlei zichzelf-zoekende-reizigers tegen, van mensen die boeddhistische kennis op komen doen in Dharamsala, mensen die een yoga teacher training course doen in Rishikesh of Mysore (waaoronder ikzelf), of waarvan de reis door India opzich al een (spirituele) onderneming is. Trekkend door de zuidelijke provincie Kerala reizigers kwam ik een medereiziger tegen die daar was voor van de vele ayurvedische spa's gingen. Deze, Amerikaanse, vrouw vertelde hoe ze elf maanden keihard werkte, om die twaalfde maand eens per jaar even flink op te laden met goed voedsel, massages en andere treatments. Dat deed ze nu al een aantal jaar op rij.
Toen, maar zelfs nu ik het jou vertel, bekruipt me toch een gevoel dat deze manier van leven toch niet heel duurzaam is. Jezelf uitputten, om dan op te 'moeten' laden ergens aan de andere kant van de wereld. Toch zijn er genoeg mensen die ook hier - in hun vakantie 'echt moeten bijkomen' van het dagelijkse leven. Logisch. We rennen en vliegen wat af. Maar vertelt ons de noodzaak om het eens in de paar maanden (of in het geval van de Amerikaanse, eens per jaar) even goed op de 'PAUZE' knop te moeten drukken, niet meer dat de balans ontbreekt in de overige tijd.
Zowel ons mentaal en fysiek welzijn kan goed gedijen bij balans. Op het fysieke is het inmiddels wel een algemeen bekend verhaal. Iedere dag een wandeling maken en twee of drie keer per week intensiever sporten biedt vaak een goede basis. Gecombineerd met gezond eten natuurlijk. En ook hier is de combinatie met een 'sprintje', een intensieve gezondheidsboost, prima - bijvoorbeeld een dag naar de sauna met lekkere massages, of bijvoorbeeld een sapkuur van een paar dagen.
Ook voor je mentale gezondheid is zo'n combinatie uiteindelijk het meest waardevol. Liefdevolle zelfzorg bestaat uit een combinatie van een energiegevende dagelijkse routine gecombineerd met 'injecties' van ontwikkeling en groei. Dat laatste kan een goed boek zijn, een coachingssessie of een andere vorm die heling en/of inzicht geeft.
- Hoe zorg jij voor je mentale welzijn gedurende de dag? En gedurende de week?
- Op welke manieren geef jij jezelf regelmatig een persoonlijke-groei-boost?
- Of zou je dat wel willen doen, maar ben je nog op zoek naar de vorm die bij jou past?
Een goede basis is het halve werk. Een dagelijks - en wekelijks - ritme dat je uiteindelijk energie geeft, en geen energie (vr)eet, helpt om je energieniveau op pijl te houden. Je fysieke energie is daarmee waarschijnlijk een goede graadmeter om eens mee te starten. De een heeft behoefte aan voldoende rust en ontspanning, de ander juist aan voldoende inspanning en beweging. De een laad op door ontmoetingen met andere mensen, de ander juist weer van 'in je eentje met een goed boek op de bank'.
- Wat geeft jou energie?
- Wat kost je energie?
- Hoe laad je weer op?
- Lukt het om op tijd je rust te pakken of kom je er eigenlijk pas achter dat je door je energievoorraad heen bent als je al zwaar vermoeid bent?
Een voor jou aangenaam fysiek ritme in de dag, in de week, zal vaak ook bijdragen aan een gebalanceerdere mentale staat van zijn. Ook hierin is een balans tussen voldoende uitdaging - maar ook niet te veel, van belang. Je kunt jezelf uitdagen door (haalbare) doelen te stellen, door nieuwe hobbies uit te proberen, een cursus te volgen, jezelf in nieuwe situaties te brengen.
- Op welke manier houd jij jezelf in qua vaardigheden in beweging?
- Hoe zorg je er nu voor dat je regelmatig nieuwe dingen uitprobeert?
- Met wie kun jij goed sparren over je persoonlijke groei?
Het is ook best wel een kwestie van uitproberen en ontdekken. Zo heb ik zelf gemerkt dat bijvoorbeeld de combinbatie van een aantal keer per week hardlopen, minimaal eens per week reflectief schrijven, en samen met een groep mediteren, en muziek maken, een goede basis bieden om mentaal gebalanceerd te blijven. Aangevuld met (online) cursussen en vrijwilligerswerk dat in lijn is met lange-termijn-ontwikkeldoelen, biedt het naast alle andere aspecten van het dagelijks leven (werk - sociale contacten) voor een balans tu
Naast een gezonde dagelijkse ritme waarin je genoeg tijd hebt om weer op te laden, waarin je zowel je lichaam als je geest voedt, en de balans positief laat uitslaan, kun je natuurlijk ook de nodige inspiratie-injecties toedienen. Mijn ervaring is dat coachingssessies en cursussen kunnen helpen om een boost te geven aan je zelfzorg en je ontwikkeling. Soms is een bepaald inzicht voldoende om de negatieve lading van een situatie af te halen of weer nieuwe inspiratie geven om een andere richting uit te gaan. Ook kan iets doen wat je normaal niet zou doen, heel erg helpend zijn om weer iets nieuws van jezelf te ontdekken, of een nieuwe vaardigheid te beoefenen.
- Welke ideeën en inzichten zijn er bij jou opgekomen bij het lezen of bij het beantwoorden van bovenstaande vragen?
- Welke beweging wil je aanbrengen? Heb je in je huidige moment in je leven behoefte aan 'meer doen'/'uitdaging zoeken' of juist 'niet doen'/'rusten'?
- Welke eerste stap zou je kunnen zetten om balans aan te brengen (in zelfonderzoek of wellicht ook al heel concreet)?
Deel ook gerust jouw overwegingen, je inzichten en je vragen in de comments! Leuk om je reis mee te krijgen en zo van elkaar te blijven leren.
Add new contribution