Xhosa bread

In één van de weekenden ben ik samen met mijn huisgenootjes richting een dorpje vlakbij Hogsback gereden. Midden in een rural Xhosa village overnachten we bij Elundini Backpackers. Hier wilde de vrouw van het hostel ons de typische Xhosa cultuur laten ervaren. Zonder elektriciteit, douchen met regenwater en met een wc die je niet kon doorspoelen. Een hele bijzondere ervaring. Op de zondag hebben we een echt Xhosa dagje gevolgd. Van een lokaal meisje leerden wij op deze dag het bakken van het heerlijke Xhosa bread. 

Allereerst voeg je alle ingrediënten samen en kneed je dit in een kom tot een samenhangend deeg. Het deeg moet samen een bol vormen maar let er op dat het weer niet te plakkerig is. Hierna dek je de kom af met een doek en laat je deze op kamertemperatuur een uur rijzen. Ondertussen wordt het vuur klaargemaakt. In Zuid-Afrika deden wij dit door hout te sprokkelen in het bos en hiervan maakten wij van de schors een vuurtje. Toen de vlammen wat minderden en de schors aan het smeulen was legden wij een rooster over de zelfgemaakte kooltjes en bakten hierop de broodjes. In Nederland zou je een barbeque kunnen gebruiken of een gril. Nadat het deeg een uur heeft staan rijzen maak je er kleine vierkante broodjes van welke je op het vuur bakt. Zodra er een heerlijk bruin korstje op zit aan beide kanten zijn de broodjes klaar & heb je een overheerlijke lunch. Lekker met hartig beleg zoals kaas en tomaat maar ook met zoet beleg zoals jam. 

Ready In: 2 min.

Ingredients:

  • Ingrediënten: - 1 1/2 schoteltje meel - 2 grote lepels suiker - 1/2 theelepel zout - 1 theelepel gist -1 beker lauw/warm water
Content categories
More contributions of WorldSupporter author: Karindehaan
Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.