Wat is genderdysforie?

Genderdysforie is een gevoel van onvrede of incongruentie met het geslacht dat toegekend is bij de geboorte, ook wel het biologische geslacht genoemd. Dit kan leiden tot een sterk verlangen om te leven als het geslacht dat men ervaart, wat kan inhouden:

  • Sociale transitie: Het aannemen van een andere naam, voornaamwoorden, kleding en kapsel die passen bij het ervaren geslacht.
  • Medische transitie: Hormonale therapie en/of operaties om het lichaam meer in overeenstemming te brengen met het ervaren geslacht.

Wat zijn de symptomen van genderdysforie?

De symptomen van genderdysforie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich op verschillende manieren manifesteren:

  • Emotionele symptomen: Angst, depressie, schaamte, schuldgevoelens, en eenzaamheid.
  • Cognitieve symptomen: Verwarring over genderidentiteit, een sterk verlangen om van geslacht te veranderen, en fantasieën over het leven als het andere geslacht.
  • Gedragsmatige symptomen: Het vermijden van sociale situaties, het dragen van kleding die past bij het ervaren geslacht, en het imiteren van het gedrag van het andere geslacht.

Wat is de prevalentie van genderdysforie in Nederland:

De prevalentie van genderdysforie in Nederland is onduidelijk, maar schattingen variëren van 0,05% tot 0,6% van de bevolking.

Wat is de oorzaak van genderdysforie?

De exacte oorzaak van genderdysforie is onbekend, maar er wordt gedacht dat het een complex samenspel is van genetische, hormonale en omgevingsfactoren.

Wat is de behandeling van genderdysforie?

De behandeling van genderdysforie is gericht op het verlichten van de symptomen en het bevorderen van het welzijn van de persoon. De behandeling is maatwerk en verschilt per individu, maar kan bestaan uit:

Psychotherapie:

  • Genderbevestigende psychotherapie: Dit kan helpen bij het verkennen van genderidentiteit, het omgaan met de emotionele en sociale aspecten van genderdysforie, en het voorbereiden op medische transitie.
  • Ondersteuning bij sociale transitie: Dit kan hulp omvatten bij het kiezen van een passende naam en voornaamwoorden, kleding en kapsel, en het omgaan met sociale reacties op de transitie.

Medische transitie:

  • Hormonale therapie: Dit kan mannelijke of vrouwelijke hormonen omvatten, die lichamelijke veranderingen teweegbrengen die passen bij het ervaren geslacht.
  • Operaties: Dit kan borstoperaties, geslachtsoperaties en andere operaties omvatten die het lichaam meer in overeenstemming brengen met het ervaren geslacht.

Andere ondersteunende maatregelen:

  • Logopedie: Dit kan helpen bij het leren van een stem die past bij het ervaren geslacht.
  • Ervaringsdeskundigheid: Praten met andere transgender personen kan waardevolle informatie en steun bieden.
Content categories
Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.