Wat zijn attributies?

Attributies zijn verklaringen die mensen geven voor de oorzaken van hun eigen gedrag en dat van anderen. Het gaat om de toeschrijving van oorzaken aan gebeurtenissen, acties of eigenschappen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van attributies?

  • Intern versus extern: Attributies kunnen intern of extern zijn. Interne attributies wijten de oorzaak van een gebeurtenis aan factoren binnen de persoon, zoals capaciteiten, inspanningen of persoonlijkheid. Externe attributies wijten de oorzaak aan factoren buiten de persoon, zoals geluk, toeval of de acties van anderen.
  • Stabiel versus variabel: Attributies kunnen stabiel of variabel zijn. Stabiele attributies worden gezien als blijvend, terwijl variabele attributies worden gezien als tijdelijk.
  • Controleerbaar versus oncontroleerbaar: Attributies kunnen controleerbaar of oncontroleerbaar zijn. Controleerbare attributies worden gezien als factoren waar de persoon invloed op heeft, terwijl oncontroleerbare attributies worden gezien als factoren waar de persoon geen invloed op heeft.

Waarom zijn attributies belangrijk?

Attributies zijn belangrijk omdat ze onze gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden.

  • Motivatie: Attributies kunnen onze motivatie beïnvloeden. Als we onze successen toeschrijven aan onze eigen capaciteiten en inspanningen, zullen we meer gemotiveerd zijn om ons best te doen.
  • Emoties: Attributies kunnen onze emoties beïnvloeden. Als we onze mislukkingen toeschrijven aan externe factoren, zullen we ons minder negatief voelen over onszelf.
  • Zelfvertrouwen: Attributies kunnen ons zelfvertrouwen beïnvloeden. Als we onze successen toeschrijven aan onze eigen capaciteiten, zullen we meer zelfvertrouwen hebben.

Wat zijn praktische toepassingen van attributies?

Attributies kunnen in verschillende settings worden toegepast:

  • Psychotherapie: In psychotherapie kunnen attributies worden gebruikt om cliënten te helpen hun gedachtenpatronen te veranderen.
  • Onderwijs: In onderwijs kunnen attributies worden gebruikt om leerlingen te helpen hun motivatie te verhogen en hun leerprestaties te verbeteren.
  • Organisaties: In organisaties kunnen attributies worden gebruikt om medewerkers te helpen samen te werken en conflicten te verminderen.

Voorbeeld

  • Een student haalt een hoge cijfer voor een toets. De student kan dit toeschrijven aan zijn eigen intelligentie en harde werk (interne, stabiele, controleerbare attributie). Of de student kan het toeschrijven aan een makkelijke toets of geluk (externe, variabele, oncontroleerbare attributie).

Aandachtspunten

  • Subjectief: Attributies zijn subjectief en kunnen per persoon verschillen.
  • Beïnvloed door vooroordelen: Attributies kunnen beïnvloed worden door vooroordelen en stereotypen.
  • Inaccuraat: Attributies zijn niet altijd accuraat en kunnen leiden tot verkeerde conclusies.

Conclusie

Attributies zijn verklaringen die mensen geven voor de oorzaken van hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze zijn belangrijk omdat ze onze gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden. Attributies kunnen in verschillende settings worden toegepast, maar het is belangrijk om te beseffen dat ze subjectief, beïnvloed door vooroordelen en inaccuraat kunnen zijn.

Content categories
Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.