Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Mijn verhaal hoe ik van een rechtenstudente in Nederland zonder buitenland ambities geïnspireerd werd om een half jaar te gaan studeren in Aruba. 

Ik heb besloten naar het buitenland te gaan, hoe dan verder?

Er zijn meerdere opties om naar het buitenland te gaan voor je studie. Ten eerste is het belangrijk een keuze te maken of je naar het buitenland gaat om te studeren of voor een stage. Hiermee verder kun je verder zoeken. Aangezien ik zelf heb gekozen voor het studeren in het buitenland, zal ik hier mijn weg verder over vertellen. 

Als je hebt besloten dat je naar het buitenaland wilt gaan om te studeren, dan is het belangrijk om een plek uit te kiezen waar je graag heen wilt gaan. Voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is het Erasmusproject de makkelijkste weg (er zijn ook organisaties die dit regelen, maar via de RuG weet je zeker dat het goed geregeld is). Ga dan in november naar de voorlichting en laat je voorlichten over alle mogelijkheden. Ook is het handig om zelf al een kijkje te nemen op de "exchangepage" van de RuG. In geval van rechten heet dit "exchange law RuG". Hier vind je alle mogelijkheden die het Erasmusproject aanbiedt voor RuG-studenten. 

Op de pagina van exchange law Rug kun je per land zien met welke universiteiten de RuG een contract heeft om jou hierheen te kunnen studeren. Daar staat eveneens vermeld welke vereisten worden gesteld, let hier goed op! In de meeste plekken buiten Europa is een Toefl-test vereist om je Engelsniveau te testen, in andere landen is een hoog niveau in Duits of Spaans vereist. Indien je dit niet hebt, kun je niet gaan. Als je dit dus graag wilt is een taalcursus erg belangrijk, net als de Toefl-test optijd doen. 

Na de uitleg over alle mogelijkheden wordt tevens bekend gemaakt aan welke vereisten de studenten, naast de taal per land, moeten voldoen. Het aantal ECTS de student behaald moet hebben, maar ook een gemiddelde van een 7.0 of hoger is vereist om weg te gaan. 

Als eenmaal duidelijk is dat je een geschikte kandidaat bent om te gaan en je weet waar je heen wilt kun je solliciteren. In mijn jaar was een goede motivatiebrief erg belangrijk, daarnaast is een goed C.V. ook erg aan te bevelen om je droom te verwezenlijken. Op basis van je C.V., motivatiebrief en cijfers wordt je beoordeeld. Op de site van de RuG waar te zien is aan welke eisen moet worden voldaan, kun je tevens vinden hoeveel studenten er per locatie worden aangenomen. Hou hier rekening mee en maak een back-upplan! Het is namelijk mogelijk om voor 4 plekken te solliciteren. 

Go for it! Doe de laatste dingen om je C.V. op te krikken en maak een zo'n goed mogelijke brief. Waarom zou jij moeten gaan? Wat heb jij te bieden? Waarom wil je naar die universiteit? Het is handig en leuk voor jezelf om je alvast in de universiteit en het land te verdiepen om een zo'n goed mogelijke brief te schrijven. 

Goodluck and go for it! 

Contacten al voor de periode van vertrek

Vaak ben je niet de enige die gaat van jouw universiteit, meestal gaan er zelfs meerdere van je eigen studie mee. Het is dus leuk om uit te zoeken wie er nog meer mee gaan om informatie uit te wisselen en je eerste contacten voor daar al te leggen. Er worden bijvoorbeeld meetingen en borrels hiervoor georganiseerd! Misschien kun je met deze persoon samen een appartement huren of samen een auto. Wie weet al samen met het vliegtuig erheen en plannen maken wat je in Aruba wilt doen. 

In mijn geval mocht een ander meisje mee naar Aruba van rechten, wij hebben samen een auto, een huis en samen gevlogen naar Aruba. Verder mocht er vanuit de Rijksuniversiteit Groningen niemand van andere faculteiten naar Aruba. Toevallig leerden wij wel mensen van de Hanze Hogeschool Groningen kennen in Aruba. 

Daarnaast heeft iemand uit een ander land, ook Erasmusstudent, een facebookgroep aangemaakt met alle personen die mee zouden doen aan het Erasmusproject in Aruba. Zo leerden we elkaar al een beetje kennen en konden we onze informatie uitwisselen, aangezien dit niet altijd zo snel verloopt. Ook werden hier contacten gelegd tussen de mensen die nog niemand kenden, maar wel graag samen wilden wonen. 

Dus wacht niet met contact maken in Aruba, daar is natuurlijk veel ruimte voor. Alleen is het super handig om al contacten voor tijd gelegd te hebben en is het ook super leuk om er samen naartoe te leven! 

En vergeet niet je aan te melden voor de introductieweek en er ook op tijd heen te gaan! Net als in Nederland bij iedere introductie, worden hier de eerste contacten gelegd en ontstaan de eerste vriendschappen. 

"Yes, aangenomen om naar het buitenland te gaan!"

Na een aantal weken was het hoge woord eruit, ik kreeg de mail met de felicitatie "This is just a heads up, more information will follow! We are pleased to inform you that you have been nominated for an exchange period abroad at the Faculty of Law of  the University of Aruba during the first semester of 2018-2019." 

Daar stond het dan, zwart op wit, ik mag naar Aruba. Op dat moment onwetend van alle verplichtingen die hieraan zaten verbonden. Het was een erg moeizame voorbereidingsprocedure. Vooral de buitenlandse universiteiten, vooral de universiteiten in tropenklimaten, staan erom bekend dat zij niet al te snel reageren. Na een aantal maanden, een maand voor de eerste deadline waarbij we alles moesten inleveren kreeg ik een reactie van de universiteit in Aruba, het proces kon beginnen. 

Je moet niet vergeten dat er van alles belangrijk is, vanuit je eigen universiteit willen ze dat je genoeg punten gaat halen en je tijd nuttig gaat besteden. Vanuit Aruba willen ze weten met wie ze te maken krijgen en hoeveel en welke vakken je gaat volgen. Daarnaast willen ze van de imigratiedienst ook talloze gegevens weten om jou als student een half jaar in hun land te laten. Het is erg belangrijk om alle informatie goed aan te leveren. En vergeet niet de deadlines, te laat is toch echt te laat. Soms zijn uitzonderingen mogelijk, maar meestal dien je een passende oplossing te vinden. Bijvoorbeeld was er in mijn geval voor aruba nog geen studiegids beschikbaar voor het komende studiejaar, zo kon ik mij niet aanmelden voor vakken en het benodigde ECTS aangeven. Men gaf ons de mogelijkheid om te kiezen uit het studiepakket van het voorgaande jaar, gelukkig is er de mogelijkheid om je vakken na de deadline en tijdens je verblijf nog te wijzigen. 

Let op, de deadlines vliegen voorbij vooral aangezien deze 1 juni en 1 juli betreffen dus rondom de tentamens. 

Voor de immigratiedienst vraagt de Rijksuniversiteit Groningen je veel gegevens om in te leveren, eigenlijk zijn deze in geval van Aruba voor Nederlandse studenten overbodig. Nederlanders kunnen namelijk 180 dagen verblijven in Aruba zonder hiervoor naar de immigratiedienst te hoeven, handig! Echter is het voor jezelf wel erg prettig om de zorgverzekeringen en belangrijke zaken voor jezelf op orde te hebben. 

De Rijksuniversiteit Groningen biedt de mogelijkheid voor Erasmus-studenten een studiebeurs aan te vragen, voor studenten buiten Europa heet dit de 'Marco Polo Beurs'. Dit moet je zeker doen, de bedragen zijn altijd mooi meegenomen. Men dient aan een aantal voorwaarden te voldoen door van allerlei papieren in te leveren, het moeilijkste punt zal nog zijn om je ECTS te behalen. Nog een extra reden om je goed voor te bereiden en je tentamens te halen. 

Dan het leukere deel, een huisje zoeken! Er is van alles mogelijk, van een studio tot een huis tot een appartement. Het is maar net hoe je het zelf wilt hebben. De universiteit geeft meerdere mogelijkheden voor verblijven, er zijn grote verblijven waar meerdere studenten en vakantiegangers verblijven in kamers of voor soortgelijke plekken maar dan met appartementen. Een van de vriendinnen hier huurde bijvoorbeeld een studio bij een advocatenkantoor. Het andere meisje dat ook was aangenomen om te gaan studeren in Aruba leerde ik beter kennen, wij besloten om samen een appartement te zoeken. Uiteindelijk na gesprekken met studenten van vorig jaar en eigen onderzoek zijn wij bij een leuk appartement terecht gekomen. Wij hebben besloten om hier geen auto bij te huren, dit hebben wij later ter plekke gedaan. Let op: een auto is nodig in Aruba, hier later meer over!

Al met al is mijn advies dus ook, regel alles zo vroeg mogelijk, voor je het weet is de dealine voorbij! Een goed begin is het halve werk. Dan kun je later alleen nog maar genieten zonder zorgen.

De dag van vertrek is aangebroken, tijd om te gaan!

Wij vertrokken op tijd naar Aruba, een aantal dagen voordat de introductiedagen zouden beginnen. Dit was ten eerste vanwege het feit dat het goedkoper was om toen te vliegen, maar later kwam dit in de praktijk goed van pas. Wij hadden namelijk drie volle dagen last van een jetlag, ons hele ritme was door de war. We werden om 5 uur in de ochtend wakker en waren moe om 21 uur in de avond. Dat is ook niet gek te bedenken na een vlucht van tien uren en een tijdsverschil van zes uur. Vergis je daar niet in!

Na een afscheid met onze vrienden en familie konden we onze koffers inleveren en vertrokken we onze weg naar het vliegtuig naar Aruba!

Eenmaal aangekomen in Aruba, moesten we een formulier invullen waarom we naar Aruba kwamen en wat we er gingen doen. Dit verliep niet zo gemakkelijk als dat het leek, er waren twee rijen. Naturlijk werden wij naar de verkeerde rij gestuurd, want toen wij bij de douane kwamen bleek dat we een formulier moesten invullen en naar de andere rij gaan. Wat bleek, we stonden in de rij voor de lokale bevolkng oeps! Eenmaal ingevuld kwam er een douanevrouw naar ons toe die ons nogal ongepast behandelde, gelukkig werd na het inleveren van het formulier het een en ander duidelijk. De mensen geloofden alleen niet dat wij kwamen om te studeren en hielden vol dat we stage kwamen lopen, na een paar pogingen lieten we hen maar in deze waan. Toen het allemaal geregeld was, kregen we te horen dat we 180 dagen mochten verblijven zonder gedoe aangezien we Nederlanders zijn. Mooi meegenomen. Hop naar de taxi en naar ons plekje.

Wij verbleven in Sebrina's Resort, een aardig prijzig appartement maar na vergelijking met andere studenten bleek ons appartement achteraf het mooiste en ideaalste te zijn. Dus zeker een aanrader. In het donker was nog niet alles te zien, wel kregen we een mail dat de sleutel in een kluisje zou liggen. Eenmaal bij het resort aangekomen kwam het kamernummer op de envelop niet overeen met de sleutel, maar ach we waren moe en kropen snel in het appartement waarvan de sleutel hebben. Dat zien we morgen weer dachten we! Na de lange vlucht en drama op het vliegveld was het klaar om te slapen. 

Selected Categories
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Main Category
Travel & Move
Language
Nederlands
Contributions
Magazine of elient
Content
Statistics
33 1