Ruimte - Arrest

Ruimte (HR 14-01-1975, NJ 1975, 207)

Onderwerp

'Redelijk vermoeden van schuld’ en ‘ernstige bezwaren’ Art. 56 en 359 Sv

Casus

Er werd een inval gedaan in ‘Ruimte’, een jongerencentrum. Bij de politie was bekend dat in het jongerencentrum ‘Ruimte’ op grote schaal drugs werd gebruikt en verhandeld, hetgeen op de bewuste avond nog eens werd geconstateerd door een aantal politiebeambten. De verdachte is door een politiebeambte aangewezen als iemand die drugs in zijn bezit had. De verdachte bevond zich op die avond in het jongerencentrum en is onderzocht aan zijn kleding, waardoor werd ontdekt dat hij 30 gram hennep bij zich droeg.

Rechtsvraag

Konden de door het Hof aangenomen feiten ernstige bezwaren opleveren in de zin van art. 56 Sv?

Rechtsgang

Het verweer stelt dat er geen voldoende grond bestond voor het aannemen van ‘ernstige bezwaren’ in de zin van art. 56 Sv, wat nodig is om een verdachte te kunnen onderzoeken aan zijn kleding. Daarom is het bewijs onrechtmatig verkregen en mag dit niet meegenomen worden in de beoordeling.

Het Hof heeft in hoger beroep het vonnis van de Rechtbank bevestigd en de gronden aangevuld. Het Hof stelt vast dat het bij de leiding van de politie bekend was dat er in het jongerencentrum Ruimte verdovende middelen werden gebruikt en verhandeld. Daarbij heeft 1 van de politiebeambten de verdachte aangewezen aan de hoofdagent, dat de verdachte drugs in zijn bezit had. Volgens de HR is er voldoende grond voor het aannemen van ‘ernstige bezwaren’. Het Hof baseerde zijn oordeel op 2 gronden. Het middel bestrijdt er slechts 1 van de gronden. De beslissing van het Hof wordt door de andere grond zelfstandig gedragen. Het beroep wordt verworpen.

Het was voor de HR moeilijk om een oordeel te vellen over deze zaak, omdat het hier gaat om het vaststellen van de bewijzende betekenis van een gegeven. De HR is geen feitenrechter en kon de zaak slechts beoordelen aan de hand van de door het Hof vastgestelde feiten.

Conclusie

Onder de gegeven omstandigheden bestaan er voldoende ernstige bezwaren tegen de aangehouden verdachte. Het Hof heeft dit gebaseerd op 2 gronden. Het middel bestrijdt slechts 1 van de 2 gronden en laat de andere onverlet die de beslissing van het Hof zelfstandig kan dragen.

 

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Law Supporter
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland, stagelopen of onderzoek doen? Check welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn via de JoHo Insurances Foundation, of bereid je vertrek naar het buitenland voor

Study or work abroad: check your insurance options

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.