ARW 2 - Recht - RUG - B1 - Extra oefenvragen


Vragen

Vraag 1

Met betrekking tot de prejudiciële procedure bij het Hof van Justitie houdt de acte clair in dat het Hof de Europese rechtsregel waarover uitleg wordt gevraagd reeds in een andere zaak heeft uitgelegd. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 2

Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen niet zelfstandig deelnemen aan het rechtsverkeer. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 3

Een verdrag moet uitsluitend ter uitdrukkelijke goedkeuring aan de Staten-Generaal worden voorgelegd indien het verdrag afwijkt van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaakt. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 4

De sanctie op een overtreding van een bepaling uit een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) moet te vinden zijn in de AMvB zelf. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 5

Al fietsend verstuurt de dertienjarige Annelou een SMS-bericht. Ze botst tegen een geparkeerde auto, met als gevolg een verbogen fietswiel en een deuk in de auto. Zowel Annelou als haar ouders, op wie een risicoaansprakelijkheid rust, zijn aansprakelijk voor de schade aan de auto. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 6

Timo v/d K. woont te Groningen en maakt in de nacht van 3 op 4 januari 2011 veel lawaai waardoor zijn buren niet kunnen slapen. Wegens burenruzies besluiten zowel de buren als Timo te verhuizen. Timo v/d K. vertrekt naar Rotterdam. De buren naar Amsterdam. Een half jaar later moet Timo v/d K. voor de Rechtbank Noord Nederland, sector straf, verschijnen. De dagvaarding luidt als volgt:

Dat hij, Timo v/d K., op of omstreeks 4 februari 2011 in het perceel Wilgenpad 8 te Groningen burengerucht heeft verwekt, waardoor de nachtrust van zijn buren is verstoord (art. 431 Sr).’

De rechter zal Timo v/d K. vrijspreken. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 7

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst indien voldaan is aan de volgende drie vereisten: het verrichten van arbeid, tegen loon, gedurende een zekere tijd. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 8

De APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Groningen luidt: ‘Het is verboden op de openbare weg te tippelen, met uitzondering van door het college van b en w aangewezen gebieden’. Het college van B&W wijst in een besluit de B-straat aan als tippelzone. Dit besluit moet gekwalificeerd worden als een algemeen verbindend voorschrift. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Vraag 9

In het Ikon-arrest (HR 27 maart 1987, NJ 1987, 727) heeft de Hoge Raad beslist dat de Gemeente Amsterdam bij het verrichten van privaatrechtelijke handelingen niet verplicht is om de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht te nemen. Deze stelling is juist/onjuist, omdat …

Antwoordindicatie

Vraag 1

Onjuist, want:

  • een acte clair is een rechtsregel, waarvan de rechter vindt dat die van zichzelf duidelijk is en dus geen uitleg behoeft;

  • de omschreven rechtsregel wordt een acte éclairé genoemd.

Vraag 2

Juist, want:

  • Alleen rechtssubjecten kunnen deelnemen aan het rechtsverkeer.

  • Rechtssubjecten zijn of natuurlijke personen of daaraan vermogensrechtelijk gelijkgestelde rechtspersonen, art. 2:5 BW.

Vraag 3

Juist, want:

  • een verdrag kan ook aan uitdrukkelijke goedkeuring worden onderworpen als de Staten-Generaal dit wenst, art. 5 lid 1 van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen;

  • het is echter alleen verplicht als er strijd is met de Grondwet, art. 6 Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen.

Vraag 4

Onjuist, want:

  • een AMvB mag zelf geen strafmaat bevatten, deze moet in een wet in formele zin staan; art. 89 lid 2 Gw.

Vraag 5

Onjuist, want:

  • Annelou is jonger dan 14 jaar en dus niet aansprakelijk, art. 6:164 BW.

  • De ouders zijn wel (risico)aansprakelijk, 6:169 lid 1 BW

Vraag 6

Onjuist, want:

  • dagvaarding wel geldig: bevat plaats en tijd, 261 Sv;

  • rechter onbevoegd, immers 431 Sr is een overtreding (bk 3) en die komt dus bij sector kanton, art. 45 RO jo. art. 382 Sv;

  • tijdstip (februari ipv januari) klopt niet, maar daar komt rechter niet meer aan toe.

Vraag 7

Onjuist, want:

  • de drie genoemde eisen (het verrichten van arbeid, tegen loon, gedurende een zekere tijd) worden wel gesteld, maar:

    • de werknemer dient tevens ‘in dienst’ te zijn, art. 7:610 lid 1 BW

    • dat betekent dat er een gezagsverhouding dient te zijn, waarbij de werknemer ondergeschikt is

Vraag 8

Onjuist, want:

  • een avv moet afkomstig zijn van een tot wetgeving bevoegd orgaan en een zelfstandige normstelling bevatten

  • het gaat hier om een aanwijzingsbesluit, ook wel bestuurlijke maatregel genaamd

Vraag 9

Onjuist, want:

  • wel daartoe verplicht;

  • omdat het een overheidslichaam is.

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
WorldSupporter Resources
Algemene rechtswetenschappen 2 Rechten RUG B1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - Studiebundel

Algemene rechtswetenschappen 2 Rechten RUG B1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - Studiebundel

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Algemene Rechtswetenschap 2 voor de opleiding Rechten Bachelor aan de Rijksuniversiteit Groningen

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor Algemene Rechtswetenschap 2 ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina

Amsterdam/Ikon - Arrest

Amsterdam/Ikon - Arrest

Amsterdam/Ikon (HR 27-03-1987, ECLI:NL:HR:1987:AG5565)

Casus

In deze zaak was er sprake van een erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Amsterdam en Ikon Beleidskonsulenten BV. In de overeenkomst was opgenomen dat Ikon het perceel in kwestie moest inrichten en gebruiken als woonhuis, tenzij de gemeente akkoord zou gaan met verandering van de bestemming.

Ikon schende de bepaling door het perceel niet als woonhuis maar als kantoorruimte te gebruiken. De gemeente richtte zich tot de burgerlijke rechter om Ikon te verbieden het perceel anders dan als woonhuis te gebruiken. Volgens Ikon was hier sprake van schending van het gelijkheidsbeginsel omdat de gemeente ten opzichte van veel andere vergelijkbare gevallen niet optrad. Hiertegen voerde de gemeente aan dat de algemene beginselen van behoorlijk bestuur bij de uitoefening van privaatrechtelijk bevoegdheden niet in acht hoeven te worden genomen.

Ook stelde de gemeente dat als de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het gelijkheidsbeginsel in zulke rechtsverhouding wel van betekenis zou zijn, de betekenis ervan zwakker zou zijn.

Hoge Raad

De Hoge Raad dient zich te buigen over deze zaak een oordeelt dat de algemene beginselen van behoorlijk bestuur ook voluit als toetsingscriterium gelden voor privaatrechtelijke rechtshandelingen van de overheid.

De Hoge Raad oordeelt: “Een overheidslichaam behoort bij het uitoefenen van zijn bevoegdheden uit een erfpachtsverhouding de algemene beginselen van behoorlijk bestuur – en derhalve ook het gelijkheidsbeginsel als één van die beginselen – in acht te nemen.(…) Dat het gelijkheidsbeginsel hier slechts aan de orde zou kunnen komen in het kader van de toepassing van een aan de overheid meer ruimte latende redelijkheidsmaatstaf en daarom hier een zwakkere werking dan in het bestuursrecht zou hebben, gaat uit van een onjuiste rechtsopvatting".

Algemene beginselen van behoorlijk bestuur worden dus van toepassing verklaard op het privaatrechtelijk handelen van de overheid.