Blog 7: Onderhuurder zoeken

Blog 7: Onderhuurster zoeken

Niemand wil denk ik dubbel huur betalen terwijl ze in het buitenland zijn. Het is daarom verstandig om een onderhuurder te vinden voor als je een kamer hebt

Hospiteren of een kennis?
Je kunt ervoor kiezen om je kamer onder te huren aan iemand die je al kent. Dit zorgt ervoor dat je echt weet wie erin komt en hoogstwaarschijnlijk ook alle regelzaken wat makkelijker verlopen. Zelf heb ik hiervoor niet gekozen. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik voor een best lange periode weg ga en mijn huisgenoten dus samen met deze persoon voor 8 maanden komen samen te wonen. Mij leek het dan net zo eerlijk als zij net zoveel, al dan niet meer invloed hebben op de keuze over wie deze persoon gaat zijn. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om een hospiteeravond te houden.

Hospiteermail aanmaken
Voordat je een post maakt is het handig om een nieuwe gmail aan te maken. Je gaat namelijk in een korte tijd veeeeeel mailtjes binnenkrijgen (geloof me, bij ons was het binnen 2 uur al 60). Het is natuurlijk prettiger als dit niet op je persoonlijke mail is. Daarnaast kun je op deze manier het wachtwoord van de mail delen met je huisgenoten en kan iedereen vervolgens in de mail om later de mailtjes door te lezen. 

Hospiteerpost maken
Als je een hospiteerpost aanmaakt wil je de volgende dingen in ieder geval vermelden
  • Huurprijs: en of deze inclusief of exclusief is. Je kunt hierbij ook benoemen of er een gezamenlijke woonkamer enzo is
  • Aantal vierkante meters van de kamer
  • Tijdsperiode van het onderhuren: en eventueel of er kans is op verlenging
  • De locatie van de kamer: je hoeft niet het exacte adres te geven maar kunt bijvoorbeeld de naam van de buurt geven en waar het dicht bij ligt. Zelf heb ik er ook voor gekozen om te benoemen hoe ver de kamer is van de uithof en van de stad
  • Foto's van de kamer: Naast foto's heb ik ook een tweede slide toegevoegd. In deze slide was er een video van de kamer en vervolgens de rest van het huis, zoals de gang, keuken, woonkamer, douche, wc, tuintje
  • Met wie je komt samen te wonen: geef een korte beschrijving van je huisgenoten en voeg ook eventueel wat foto's van hun toe. 
  • Wie wij zoeken: geef een beschrijving van wat voor persoon je zoekt voor in de kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leeftijd, voorkeuren, hoe vaak deze persoon thuis is, hoe graag je samen dingen wilt doen etc.
  • Het mailaccount waarnaar gemailt kan worden: je kunt hier ook bijvoorbeeld vragen of ze iets specifieks willen vertellen over zichzelf wat je graag wilt weten

Ik heb mijn post hieronder toegevoegd zodat je een wat beter beeld erbij kan krijgen over hoe je zo'n post kunt samenstellen. Deze heb ik gemaakt met canva. Je hoeft het natuurlijk niet zo uitgebreid te maken en kunt er ook voor kiezen om gewoon informatie van de kamer uit te typen en wat foto's van de kamer en je huisgenoten toe te voegen aan de post. 

Hospiteerpost posten
Als je een prachttekstje heb uitgetypt of een mooie post in elkaar hebt geknutseld is het tijd om deze het internet op te sturen. Je hebt hierin verschillende keuzes. Je kunt hem online op je instagram zetten. Nadeel hiervan is dat je beperkt bereik hebt en je voornamelijk mensen bereikt die je al kent. Je kunt hem op site's zoals kamernet zetten. Nadeel hiervan is dat om kamer te kunnen zien op deze site je moet betalen en je daardoor dus een verminderd bereikt is. Je kunt hem natuurlijk ook op facebook plaatsen. Dit is de makkelijkste manier en krijg je ook meteen het meeste bereik mee. Op facebook heb je verschillende facebook groepen zoals bijvoorbeeld "zoek een kamer in Utrecht". Plaats je post in dit soort groepen. Ik heb die van ons in 5 verschillende groepen tegelijk gezet. We hadden dan ook al na 1.5 dag meer dan 150 mailtjes en hebben hem daarna ook meteen offline gehaald. Als je je tekst had uitgetypt kun je er ook voor kiezen om je post te bewerken en het mailaccount te verwijderen en toe te voegen "GENOEG REACTIES" in plaats van de gehele post te verwijderen. 

Hospitanten uitkiezen en uitnodigen
Nu is het tijd om te lezen, te lezen en te lezen. Bij ons heeft iedereen dit zelf gedaan en een lijst bijgehouden van de mensen die zij leuk vonden en ook een sterretje aan die mailtjes gegeven. Alle mailtjes zonder een sterretje werden dus zoiezo niet uitgenodigt, omdat niemand deze mailtjes leuk vond. Vervolgens hebben we onze lijstjes met elkaar vergeleken en degenen met de meeste overlap uitgekozen. Wij wouden onze hospiteeravond in twee rondes vormgegeven van elk twee uur. Eentje van 19:00-21:00 en eentje van 21:00-23:00. We hebben deze tijden gekozen omdat je zo niet vervelend uitkomt met avondeten en ook niet veel problemen zou hebben met laatste treinen. Verder wouden we ook de hospiteeravond een beetje lowkey houden en dus genoeg mensen uitnodigen. Daarom wouden we 8-12 mensen per ronde uitnodigen. 
Voor het uitnodigen hebben we dus twee aparte mailtjes opgesteld, waartussen het enige verschil de vermelde tijd was. Hierin hebben we ook ervoor gekozen om een telefoonnummer op te geven die ze eventueel kunnen appen als er iets aan de hand is. Vergeet niet ook de locatie van de kamer in dit mailtje op te geven.
 
Onderhuurster vinden onder de hospitanten
Tijdens de hospiteeravond hebben we allemaal een persoonlijke top 3 gemaakt. Aan het eind van de avond hebben we deze top 3 weer met elkaar vergeleken en overlegd. De volgende ochtend hebben we deze persoon opgebeld en later weten dat zij het is geworden
 
Contract met onderhuurster en contract opstellen
Na het leuke nieuws te hebben overgebracht heb ik nog contact met de onderhuurster. Dit contact gaat over het ondertekenen van een contract, welke spullen zij wil dat ik laat staan (zoals planten) en vanaf wanneer ze kan beginnen met spullen over te brengen. Ik zal wel aanraden om een contract op te stellen, omdat dit zekerheid levert voor beiden personen. 
 

Contract onderhuur adres en postcode
Onderhuurster: 
(ver)Huurster: Yara Claassen, telefoonnumer
Tijdsperiode: 01/01/2024-31/08/2024

  • Iedere eerste dag van de maand maakt de onderhuurster het huurbedrag, € 400,- over naar de (ver)huurster op het volgende rekeningnummer: NL60 RABO 0338 1172 10. Dit bedrag is inclusief kosten voor elektra, water en wifi. 
  • De huurster zit vast aan de huurkosten van de afgesproken tijdsperiode. Onafhankelijk van of zij dus in de kamer verblijft of niet dient zij maandelijk het afgesproken huurbedrag over te maken tot het eind van de afgesproken huurperiode
  • De kamer wordt gemeubileerd opgeleverd. De onderhuurster dient wel een eigen topper voor op het matras mee te nemen en deze gedurende de huurperiode ook te gebruiken.
  • In de kamer mag niet worden gerookt, gevaped of dergelijk worden gedaan. 
  • Schade aan meubels of producten (door beschadiging/vernieling/nalatigheid) gedurende de huurperiode dient opgelost te worden middel een van de volgende optie: vervanging van exact hetzelfde product, betaling van de originele kosten van het product in kwestie of anders in toestemming met de (ver)huurster. Dit betreft: kasten, spiegels, matras, 
  • De kamer wordt schoon afgeleverd aan de onderhuurster door de verhuurster. Meubels zijn schoongemaakt, vloer (ook onder het bed en achter meubels) is stof gezogen en gedweild. De onderhuurster zorgt dat de kamer in dezelfde toestand weer is na de huurperiode. 
  • Veranderingen aan de kamer, zoals het schilderen van een muur/boren van gaten in de muur etc, worden in overleg gedaan met de (ver)huurster. De (ver)huurster heeft hierover het eindwoord. Indien hier niet naar wordt geluisterd betaald de huurster de kosten van het terugdraaien van de kamer naar originele staat.
     
Hopelijk heeft deze post je een beetje geholpen met hoe je het vinden van een onderhuurster aan kan pakken. De volgende blog ga ik weer verder in op wat kleinere, maar toch belangrijke, regeldingetjes voor je exchange!
 

 

This content is used in bundle:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]