Woning en inboedel in Nederland verzekeren bij emigratie

Woning en inboedel in Nederland verzekeren?

Nederlanders woonachtig in het buitenland met een eigen huis in Nederland hebben vaak een probleem met het verzekeren van het risico van het bezit van een eigen huis. Denk hierbij aan inboedel, opstal (woonhuis), aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Nederlandse verzekeraars geven vaak geen dekking meer indien de eigenaar in het buitenland woonachtig is en uitgeschreven is bij de gemeente. Ook verhuur van de woning en elders opgeslagen inboedel is vaak lastig te verzekeren.

Tegen welke problemen lopen Nederlanders in het buitenland aan bij het verzekeren van hun woning in Nederland?”
Als ingezetene van Nederland (ingeschreven en woonachtig) is er een zeer ruime keuze aan verzekeringen om de eigen woning te verzekeren. Via vergelijkingswebsites kan de beste en voordeligste keuze worden bepaald. Bij vertrek naar het buitenland blijkt er opeens een groot aantal obstakels te zijn op basis waarvan veel verzekeraars geen woonverzekeringen meer willen aanhouden of aanbieden zoals:

 • Uitschrijving bij de gemeente, en geen ingezetene meer;

 • Verhuur betekent een ander gebruik en een ander risico;

 • Het risico van leegstand (niet vast bewoond) wil de verzekeraar niet verzekeren.

Is er verschil tussen het verzekeren van een appartement of een woonhuis?”
Bij een appartement geldt dat er een VVE moet zijn die de verplichte gezamenlijke opstalverzekering regelt voor alle appartementen. Voor de dekking speelt het geen rol of het appartement onbewoond is  of verhuurt. Bij een woonhuis sluit men zelf de opstalverzekering af.

Een specifiek aandachtspunt bij een opstalverzekering via de VVE is dat deze verzekering alleen aan de kale opstal en standaard inbouw dekking geeft. Is er een houten vloeren aangelegd en meer aandacht besteed aan de keuken en de badkamer, dan kan dat eventueel via een eigenaarsbelang aanvullend worden verzekerd.

Waar moet op gelet worden bij het verhuren van een woning?”
Wat de verzekeringsaspecten betreft, is het belangrijk om te weten dat niet alle schade kan worden verzekerd. Zo is schade als gevolg van strafbare feiten nooit verzekerd. Concreet: houdt de huurder een wietplantage, met veel schade aan muren en vloeren tot gevolg, dan is deze schade niet gedekt door de opstalverzekering en niet door de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder.

Wat is het verschil tussen opstal & inboedel?”
Dat een muur tot opstal behoort en een stoel tot de inboedel weten de meeste mensen wel. Bij een aantal andere zaken is dat wellicht minder duidelijk. Zo worden een zonwering en een losliggende houten vloer als inboedel gezien. Een vijver, een (vastzittende) vlaggenstandaard en glas in binnendeuren worden als opstal gezien. Dit zijn zaken om rekening mee te houden bij het verzekeren van opstal, inboedel en eigenaarsbelang.

Welke verzekeringen zijn er voor de woning en inboedel af te sluiten?”
Opstalverzekering: dekt schade aan het huis (de muren, vloeren, de ‘vaste’ delen) zelf. Denk aan schade door brand en ontploffing.

 • Eigenaarsbelang: aanvulling op collectieve opstalverzekering van de VVE, voor dekking van een luxere keuken, vloer, badkamer of houten vloer.
 • Inboedelverzekering: dekt de losse spullen (bed, bank, tv, kleding etc) in de woning.
 • Aansprakelijkheid eigenaar woning: dekt de aansprakelijkheid die optreedt als bijvoorbeeld de cv-ketel in het huis ontploft en schade toebrengt aan (de spullen) van huurders of buren.
 • Rechtsbijstandverzekering: dekking bij juridische kwesties die zich voor kunnen doen bij het in bezit hebben van een woning.

Dit artikel is geschreven voor het magazine VertrekNL. De gebruikte bronnen zijn van Joho Insurances:

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect
WorldSupporter Resources

Wonen en werken in het buitenland? Hoe zorg je voor een goede emigratieverzekering?

Staat je op het punt om te emigreren en zoekt je een passend emigratieverzekeringen? Vaak is dit onderdeel het sluitstuk in de lange voorbereiding tot aan de emigratie. De Nederlandse regelgeving en de regels in het nieuwe 'thuisland' hebben gevolgen op het kiezen van de juiste emigratieverzekering.Wanneer vervalt de dekking van verzekeringen in Nederland?“De uitschrijving bij de gemeente is vaak de formele emigratiedatum. Deze datum is ook van belang voor de lopende verzekeringen. Vaak eindigt...

Image
Blog of Emigration Supporter
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
13 1
Promotions
logo JoHo Insurances

Sta jij op het punt om je emigratie droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.