9 geheimen om een taal snel te leren

Education Category: General, Language
Ages: 4-8, 8-12, 12-16, 16+

Talen leren

Een vreemde taal leren. Het staat bijna op iedere bucketlist die je ooit zult tegenkomen. Heel tof, maar het leren ervan vergt vaak meer tijd en moeite dan men denkt. Hieronder beschrijf ik een aantal handige manieren om een taal te leren. Voordat je begint, moet je je wel realiseren dat het leren van een taal een doorlopend proces is. Je kunt niet verwachten dat je binnen een paar maanden alles al weet. Je zult altijd nieuwe dingen blijven ontdekken. Juist door het regelmatig oefenen en fouten maken, leer je het meest.

Hoe leer ik een taal?

  1. Een talencursus in het buitenland. Als je een nieuwe taal wilt leren, denk je als eerst aan een cursus. Dit is een goede manier om de basis te leggen. Beter is het echter om de cursus in een land te doen waar de taal wordt gesproken. Dit zal je kansen verhogen om de geleerde stof beter te onthouden en veelgebruikte uitdrukkingen meteen toe te passen. Ook als je er niet bewust mee bezig bent, blijven woorden die je om je heen hoort of ziet beter hangen.
  2. Handige apps op je telefoon. Wil je onderweg naar je werk even snel je grammatica of woordenschat oefenen? Doe dit dan via een app, zoals Duolingo. Je telefoon heb je (bijna) altijd bij je. Dan kun je oefenen waar je maar bent. 10 minuten per dag maakt al een heel verschil.
  3. Language exchange. Een language exchange of meet up is een georganiseerde ontmoeting met anderen die de taal spreken die jij wilt leren en de taal willen leren die jij spreekt. Het is dus een talenuitwisseling. Dit is een fijne manier van leren, omdat je in een informele setting gesprekken aangaat en je je uitspraak kunt oefenen. Spreken in een andere taal is altijd eng, maar op deze manier leer je allebei iets van elkaar. Deze methode is vooral handig als je al over een gemiddeld niveau van de taal beschikt.
  4. Films en muziek. Het kijken van films en muziek in de taal die je wilt leren is een leuke manier om gewend te raken aan de taal, de uitspraak onder de knie te krijgen en te horen in welke context bepaalde woorden en uitspraken worden gebruikt. Gebruik ondertiteling in de taal die gesproken wordt i.p.v. Nederlandse ondertiteling voor extra uitdaging ;). Zo hoor en lees je alles tegelijk. Houd een (online) woordenboek bij de hand om meteen op te zoeken wat de woorden betekenen die je nog niet kent.
  5. Lezen. Lees als beginner bijvoorbeeld kinderboeken. Naarmate je meer begrijpt van de taal, kun je artikelen gaan lezen. Doordat je bezig bent met actualiteiten of je eigen interesses leer je o.a. hoe bepaalde uitdrukkingen worden toegepast, wat er speelt in gebieden waarvan jij de taal spreekt en de perspectieven van anderen. Dat laatste is een belangrijk punt, omdat men vaak vergeet dat er bij het leren van een taal ook een stukje culturele bezinning komt kijken. Als je de taal aardig onder de knie hebt, is het sterk aan te raden regelmatig boeken of artikelen te lezen om je woordenschat uit te breiden. Vind je het maar saai om een boek te lezen? Volg dan voor jou interessante pagina's in de taal die je wilt leren op social media. Terwijl jij zit te scrollen door je tijdlijn zie je af en toe korte simpele (grappige) teksten voorbij komen. Dat is pas een leuke manier om een taal te leren ;).
  6. Liedjes en rijmpjes maken. Ken je dat moment dat je een belangrijk tentamen hebt waar je héééél hard voor hebt geleerd, maar op het moment dat je je pen pakt om te schrijven dwaal je af op dat ene catchy nummer dat je heel de zomer hebt staan meeblèren in de clubs. Erg frustrerend dat je het hele nummer kunt meezingen, inclusief achtergrondstemmen en alle akkoorden van de gitaarsolo, maar je je niet meer kunt herinneren wat de 4 concurrentiestrategieën van Porter zijn. Misschien juist een goed idee om deze intieme relatie tussen muziek en geheugen in te zetten om een taal te leren. Bedenk bijvoorbeeld liedjes of rijmpjes voor het leren van grammatica en werkwoorden. Een voorbeeld voor hoe dat werkt. Toen ik op de middelbare school zat, leerde mijn lerares Frans mij de uitgangen van de werkwoorden aan de hand van een simpel liedje. Bijna tien jaar later ken ik de uitgangen nog steeds ondanks dat ik de taal na de middelbare school nooit meer heb gebruikt. Ik herinner me het deuntje nog '.. -e, -es, -e, -ons, -ez, -ent..'
  7. Verschillende zintuigen inzetten. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe beter je iets onthoudt. Het visualiseren van woorden is enorm handig voor het onthouden ervan. Een voorbeeld: Als je gaat koken, zoek dan alle ingrediënten op in de taal die je wilt leren. Noem de ingrediënten hardop op en proef het gelijk. Als je in het buitenland bent leer je dit al gauw als je boodschappen gaat doen of uit eten gaat.
  8. Spellen. Maak een spel met kaarten waar woorden per categorie op staan. Maak twee teams. Van elk team moet één lid het woord uitbeelden en het andere lid moet raden wat het woord is in de vreemde taal. Voor elk woord krijg je 30 seconden om te raden wat het is. Het team met de meeste punten wint. Dit spel is gebaseerd op de app Heads Up! Deze kun je ook downloaden op je telefoon.
  9. Last but not least: Omring jezelf met mensen die de taal al spreken of dit ook aan het leren zijn. Hierdoor wordt je gemotiveerd om door te gaan met leren.

Er zijn dus tal van manieren om een taal te leren. Uiteindelijk moet je voor jezelf nagaan welke manier het beste bij jou past. Wees vooral niet bang om fouten te maken en vragen te stellen! Dat is nou eenmaal de beste manier om te leren.

Comments, Compliments & Kudos

lucvangastel

Het is niet gemakkelijk een nieuwe taal te leren, vooral niet wanneer men niet weet hoe. Als leraar Engels moet ik de studenten vaak slechte gewoonten afleren.
Ik geef hen dan tips zoals in deze lijst: https://www.englishacademy.be/2019/07/23/nl-fouten-tijdens-het-leren-van... maar uiteraard is het belangrijkste een persoonlijke follow up, met veel conversatie en verbetering van hun fouten, wat ook erg motiverend werkt.

Taalcursus

Een talencursus doen in het buitenland kan ik ook echt aanraden. Wanneer je de taal die je leert ook actief moet spreken, leer je deze veel sneller. Daarnaast merk ik dat films kijken en muziek luisteren in een andere taal ook bijdraagt aan een grotere woordenschat. https://www.summercamp.nl/taalkamp/

Meer tips

Wat ook zou kunnen helpen om een taal sneller te leren, is het dagelijks volgen van het nieuws waarin de taal wordt gesproken. Zo pik je af en toe een aantal woorden op en ben je tegelijkertijd op de hoogte van het laatste nieuws, een win-win situatie dus ;)

Ook het stampen van zoveel mogelijk woorden (dagelijks vijf woorden) zal helpen je woordenschat uit te breiden en daardoor makkelijker een gesprek te kunnen voeren. 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.