Burbujitas, Monteverde en Arenal 20-05-2013

Hallo allemaal!

De avond na mijn vorige blog had ik een heel gezellig huisfeestje, inclusief huiskamerconcert! Eerst gezellig kletsen met een aantal mensen die ik al kende, inclusief onze raftgids, een paar vriendinnen van Iens en natuurlijk Anke, onder het genot van twee heerlijke guacamoledips, goede zuid-amerikaanse wijn en een prachtig uitzicht over de lichtjes van Turrialba. Daarna begonnen er mensen muziek te maken. Een man zong heerlijke liedjes van hier waarbij hij ook op de bongo's speelde, een man zat achter een keyboard en mijn charmante raftgids speelde op de eensnarige bas. De man van Iens speelde op zo'n houten rasp en een laatste man speelde dwarsfluit of saxofoon. Het was heerlijk! We hebben lekker staan dansen in die kamer.

Die zondag ben ik nog naar de koffietour gegaan met Anke. We kregen een rondleiding over het koffieveld, mochten wat rijpe koffieboontjes plukken, de schil eraf pellen en op de boon sabbelen waar een lekker zoet laagje omheen zit. Daarna liet de gids ons het kleine slimme fabriekje zien, en hij liet ons het verschil proeven tussen 2e en 3e kwaliteit koffie. Daarna mochten we naar hartelust premium kwaliteit koffie en koffielikeur drinken en chocolaatjes met een koffieboon erin eten terwijl we door de souvenirwinkel liepen. We hebben nog lekker lang rondgehangen want onze gids was een leuke jongen om mee te praten. Later kwamen er nog meer mensen bij en hebben we nog met zijn allen gekletst. Een geslaagde tour dus, en de dark roasted koffie was erg lekker!

Maandag begon ik bij Burbujitas, een prive basisschool waar ik makkelijk aan de slag kon omdat ze daar al heel jong beginnen met engels. Het leuke aan zo'n priveschool is dat de groepen heel klein zijn en er is veel personeel en dus veel persoonlijke aandacht. Het is echt een heel fijne school om te werken. Ik help de oudste kinderen met hun engels, de jongsten hou ik soms in de gaten of ik speel met ze. En anders zit ik gewoon dingen uit te knippen of te verven, omdat ze hier zoveel leuke dingen willen doen met de kinderen dat ze vaak werk mee naar huis nemen om het voor elkaar te kunnen krijgen. De docenten zijn allemaal jonge meiden en stuk voor stuk heel aardig. Ze zijn lief tegen de kinderen, die hier nooit gestraft worden gelukkig, en de kinderen zijn allemaal heel braaf en welgemanierd, ook naar mij toe! Soms stoppen we even met de werkboeken en praten we gewoon in het engels, daar leer ik weer veel van over hun cultuur. De school is heel blij met mijn hulp, en omdat ik tot in de middag blijf krijg ik gratis een heerlijke Costa Ricaanse lunch van ze, die ik dan gezellig met alle docenten opeet. (De jongste kinderen gaan om 12 uur al naar huis). En terwijl zij lekker kletsen in het spaans ben ik al blij als ik weet waar ze het over hebben. Gelukkig hebben ze een docente Engels met wie ik zonder problemen lekker kan kletsen. Zij begeleidt mij ook, zegt waar ik kan helpen enzo. Erg leuke meid, slechts 2 jaar ouder dan ik!

Vorige week ben ik woensdag naar Monteverde vertrokken om daar weer Anke te ontmoeten die het weekend ervoor al naar de Pacifische kust was gegaan. Monteverde is een heuvelachtig gebied met een enorme hoeveelheid prachtige bossen. We hebben een vlindertuin bezocht, waar ik inderdaad prachtige vlinders heb gezien. Maar wat nog leuker was; de insecten! Je hebt hier mieren die via een vaste route lopen en met blaadjes lopen te sjouwen. Hier kon ik in een glazen bak zien wat ze met die blaadjes doen, en dat is schimmel voeden zodat ze dat lekker op kunnen peuzelen! Verder hadden ze een mooie collectie andere grote insecten, waaronder een tarantula, enorme kever, kakkerlak, wandelende tak, schorpioen, en dan met de leukste verhalen erbij! Bijvoorbeeld de kakkerlak Timmy die de gids even wilde bewaren. Dan maar 2 weken de vriezer in en om te ontdooien even 20 seconden in de magnetron. Of de wandelende tak die als eitje lijkt op een zaadje waardoor de mieren het meenemen in hun hol, maar de schil is te hard voor hun tanden. Zo is het eitje goed beschermt en als het uitkomt doet de wandelende tak zich voor als een miertje en loopt zo het hol weer uit. Veel interessanter dan vlinders eigenlijk...

Natuurlijk heb ik ook een hike gemaakt in het bos. We hadden de avond ervoor wat gezellige mensen ontmoet, en uiteindelijk waren we daar met z'n vijven heengegaan. Het is een erg mooi bos, alleen geen clouds die dag in het cloudforest, het was te mooi weer. Ik heb een enorme hoeveelheid kolibri's gezien bij een boom waar ze extra nectar hadden opgehangen. We konden letterlijk tussen de kolibri's staan, zo leuk dat het verslavend is! Daarna liepen we nog tegen een groep aan die op een birdwatching tour was en ze hadden net een Quetzal gespot, een vogel waar sommige mensen speciaal voor hierheen komen. Dat was dus een mooi geluk! En de aardige gids heeft zelfs foto's voor me gemaakt door zijn telescoop, zodat ik iets meer kon zien dan een rood bolletje met een witte staart. Wat een prachtige beestjes zijn dat zeg! Ze hebben een lange soepele veer die golft in de wind, prachtig. Daarna hebben we nog een tarantula uit zijn holletje gepord met een stokje. Deze spinnen zijn niet echt gevaarlijk, en hij liep achter een kat achter het stokje aan, wat erg grappig was. We zagen nog een enorm knaagdier over het pad voor ons lopen, een soort enorme rat ter grootte van een klein zwijntje, maar dan schattig. Later kon ik ze nog echt van dichtbij zien omdat twee jonkies vlak bij de uitgang met elkaar aan het spelen waren. Zeker een mooie hike in een heel goed begaanbaar bos.

Samen met Anke heb ik daarna ook nog de canopy tour gedaan, over zip-lines scheren tussen de boomtoppen. Ik voelde me steeds ontzettend veilig want ik zat de hele tijd echt goed vast. Dat maakte dat ik het helemaal niet eng vond, maar wel erg leuk! Ik ben ook in een holle boom naar boven geklommen, erg indrukwekkend. De binnenkant is doodgerot omdat de boom die eromheen is gegroeid de oorspronkelijke boom heeft gewurgd. Maar de nieuwe boom leeft nog wel degelijk! Je ziet hier veel van dit soort bomen. Bij dit avontuur was het trouwens wel heel belangrijk om geen hoogtevrees te hebben, constant enorme hoogtevrees triggers.. Misschien een leuke manier om over je angst heen te komen?

De volgende ochtend zijn we meteen doorgegaan naar La Fortuna, waar de vulkaan Arenal dichtbij ligt. We hadden een mooie tocht ernaar toe, met een busje naar een meer, dan over het meer met een bootje (heel veel toeristen hier) en dan met een busje verder naar La Fortuna. De pech was dat het nu wel opeens stikte van de clouds, dus veel vulkaan konden we vanaf het meer nog niet zien. Later klaarde het een beetje op en ik heb gelukkig het grootste gedeelte ervan kunnen zien. Hij is behoorlijk indrukwekkend, aan een kant zie je nog verse lavasporen lopen. (Haha, er landt net een bidsprinkraan met grote zwarte ogen op mijn computer. Fijn.) In ieder geval, het leukste van La Fortuna waren de warmwaterbronnen. De vulkaan verwarmt een snelstromende rivier, en daar wordt hier gretig gebruik van gemaakt. Je kan naar een dure spa om in een natuurlijk verwarmd zwembad aan de bar een biertje te drinken (ja, echt). Wat wij deden was gezellig samen met de locals helemaal gratis in de rivier zelf baden, een snelstromend riviertje van 35 graden met kleine watervalletjes en stroomversnellingen erin. Heerlijk.

Gisteren had ik een ontzettend mooie route terug naar Turrialba, dwars door ontzettend groen bos en langs heuvels met nevelslierten erboven. En nu ben ik weer hier, lekker aan het werk op school. Volgende week ga ik naar de pacifische kust, aangezien mijn plannen voor Puerto Viejo uiteindelijk toch niet door konden gaan. Ik ga daar nog twee natuurparken bezoeken, waarvan één met prachtige stranden. (De sprinkhaan begint zijn voelsprieten te wassen, grappig.) Hoe dan ook, ik stuur weer wat foto's mee. En ik wil jullie bedanken voor alle reacties, ik vind het erg fijn om reacties te krijgen! Ik heb nog geen heimwee, hoewel ik natuurlijk wel aan jullie denk. Ik heb soms wel alvast heimwee naar Costa Rica, alles wat ik ga missen als ik weer in Nederland ben! (Maar ik wil niet blijven hoor, mama..)

Veel liefs!

Marijke

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Marijke Börger
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Selected Categories