Na twee weken plezier, activiteiten en spaanse les 03-05-2013

Buenas dias familia y amigos!

Het wordt een lang verhaal ben ik bang, want ik heb aardig wat meegemaakt weer! Ik liet jullie achter na mijn verhaal over Guayabo, dus vanaf daar zal ik verder vertellen.

Maandag had ik mijn eerste echte spaanse les van vier uur met de groep. Ik kon inderdaad goed met ze meekomen! Zij wisten wat woorden die ik niet wist (huiswerk, relaxen, uitgaan) maar ik wist er ook een boel die zij niet wisten. Mijn hersenen laten me niet in de steek hier, ik onthou gewoon weer alles. Behalve dan ui (cebolla), vrouw (mujer) en nog een paar van die woorden die me verwarren omdat ze op andere woorden lijken (caballo, cabello, mejor). De eerste week les had ik 4 uur les per dag met de groep. De week erna stopten zij en had ik priveles. Het was allebei erg leuk, en ik heb behoorlijk wat geleerd, veel handvatten om in de praktijk verder te komen. ¡Y ahora, puedo hablar y escribir en español!

Maandagavond ben ik met een andere vrijwilliger die ik kende uit Parismina en die ook toevallig in Turrialba was uit eten gegaan. We zijn samen door dit stadje gaan dolen en het bleek toch ook maar weer een klein stadje te zijn. In een halfuurtje kan je helemaal rond en je bent bijna overal in 10 minuten. In het midden van het stadje ligt een (relatief) groot park en daar tegenover een (relatief) grote kerk. Er zijn helemaal geen souvenirwinkeltjes, maar wel veel leuke restaurantjes en schoenen en kledingzaken. De mensen in de winkels zijn heel aardig, maar ik ben wel al een keer gediscrimineerd in een restaurant (iedereen die in het restaurant was kreeg eerder eten dan wij, 3 groepen mensen waren (veel) later (pas net) binnengekomen). Volgende keer naar een ander restaurantje!

Dan alle activiteiten die op het programma stonden. Dinsdag zijn we met een groepje naar de geitenboerderij gegaan. De boerderij ontstond doordat de ouders van het gezin bij de geboorte van hun tweeling besloten voor allebei één geitje aan te schaffen. Inmiddels is de tweeling 15 en hebben ze 20 geitjes. Er waren ook een stuk of 7 babygeitjes bij. We mochten allemaal helpen met geiten melken, wat is dat leuk zeg! Ik heb zelf anderhalve geit gemolken, het voelde heel bijzonder. Zo'n uier in je hand, en dat de melk er in een straal uit komt als je het goed doet, maar ook dat je de melk terug naar boven voelt gaan als je het fout doet! De geitjes waren heel lief en we mochten Kibu, de allerkleinste allemaal even vasthouden. Ook.mochten we allemaal babygeitjes de fles geven, ze zogen die meteen helemaal vacuum. Het meisje van de tweeling hielp ons bij alles. Zij kon de hele boerderij in haar eentje runnen, erg knap. De moeder maakte yoghurt en kaas van de melk en die mochten wij na al dat harde werk lekker gaan proeven. Erg lekker allemaal, de kaas is beter dan alle kaas die ik hier eerder gehad heb, alleen ontzettend jong! Ik weet vrij zeker dat hij pas 1 dag oud was, nauwelijks kaas te noemen! Maar een heerlijk zachte smaak, en lekker voor op brood ofzo. Maar genoeg hierover, kijk maar naar de foto's!

Woensdag hadden we na de les een kookles, we maakten enyucados, dat zijn een soort taartjes van cassave, gevuld met vlees. Ze gebruiken hier veel verse koriander, dat had ik echt niet verwacht! De taartjes waren heel lekker.

's Avonds kregen we dansles. Een paar avonden eerder waren we op een soort feestje van de universiteit hier waar ook werd gedanst, en daar kwam vanalles voorbij: salsa, meringue, chachacha.. en er waren mensen van een dansschool hun school aan het promoten, dus die stonden de hele tijd op de dansvloer ontzettend goed te dansen! Op een gegeven moment ging de band een cumbia spelen, wauw, wat een vrolijke dans is dat zeg! Op een gegeven moment stonden er een man en twee vrouwen lekker te springen terwijl de man twee vrouwen tegelijk liet draaien en rondslingeren. Ik werd er erg blij van. Bij dansles gingen we eerst de salsa dansen, wat erg leuk was, daarna een bachata en toen als laatste een cumbia! Ik kon mijn geluk niet op, zelfs bij de basispasjes sta je al vrolijk te springen!

Donderdag gingen we in de ochtend paardrijden. De paarden waren allemaal heel makkelijk en lief, en het voelde heel goed om op een paard te zitten. Dit was mijn beste paardrijervaring ooit! We reden naar een mooie waterval waar we gingen zwemmen. Ik heb daar nog een paar hele mooie foto's gemaakt van de andere meiden, kan zo een sexy jaarkalender maken! Haha. Op de terugweg gingen we een paar keer wat harder, en op een gegeven moment waren mijn paardje Vulcano en ik in vol galop! Vulcano is trouwens net zozeer zijn naam waard als Jochum's pony Bliksem destijds.... een lekker relaxed paardje dus. Maar galloperen was heerlijk! Ik zat helemaal achter in mijn zadel en had me goed vast. Even later stopte hij weer en ging hij in draf, maar we hadden nog wat meters te gaan, dus ik riep tegen mijn paardje: 'vamos! Vamos!' (we gaan!) en ja hoor, daar gingen we weer! Ik riep bijna 'Jieehaaa!!' (ik riep wel iets anders in die trant ;-) ).

De volgende dag was ik jarig! Ik ben verwend met een gratis ontbijtje en een gratis armbandje! Tijdens de spaanse les hadden we lekker een avocadodip met tortillas en a de spaanse les gingen we een waterval hier in de buurt bezoeken. Na de lunch ging ik met één van de meiden naar CATIE, een botanische tuin waar veel onderzoek wordt gedaan, ook studenten uit Wageningen komen hier naartoe. We hadden gekozen voor een tour met gids en dat was erg leuk. Er stond een grote tafel voor ons klaar met daarop allerlei vruchten en bonen die we konden proberen. Ik stuur foto's mee met daarbij meer uitleg. We kregen ook een wonderbesje. Als je dat in je mond hebt gehad smaakt daarna alles zoet! Heel bijzonder. Ook hier heb ik een hoop mooie foto's kunnen maken. 's Avonds hadden we de vrijdagavond BBQ met een hoop mensen extra die waren gekomen voor het weekend. Het ging niet helemaal goed want het was een gas bbq en het gas was op. Ook het gas van het gasfornhuis was op. gelukkig hadden ze nog een soort gourmetplaat en daarmee werd de kip met ananas op stokjes gelukkig ook gaar! Als toetje was er geflambeerde banaan van Fernando (de man van Ins, de eigenares van de scholen), en een bananencake met chocoladetopping van mij. Een leuk feestje!

Wauw, het wordt echt een lang verhaal, ik ben er nog lang niet hoor! Zaterdag gingen we weg voor een weekend raften. Er gingen een heleboel meiden mee! De meiden van de traveling classroom (Sophie (NL), Mariana (Noorwegen), Haley (Canada) en Cynthia (NL)) en verder nog een meisje dat net donderdag was aangekomen in Costa Rica, Anke (NL). Met haar klikte het zo goed dat we maar meteen besloten om in dezelfde boot te gaan zitten en later ook een tent te delen. Verder zaten er ook nog twee nederlandse meisjes in onze boot die vanuit Puerto Viejo waren gekomen en er was nog een meisje wiens ouders haar waren komen opzoeken en een vriendin van haar, die gingen samen in één boot en gingen maar 1 dag raften. Ook Puck (NL meisje dat hier op kantoor stage loopt) was mee. De eerste dag raften was redelijk makkelijk en kort, maar wel erg leuk. Daarna waren we bij het kamp en gingen we lekker eten met zijn allen. Hierna ging het gezin verder en gingen de weekendmensen een mooie wandeling maken naar een waterval. Ik heb lekker gebadderd en gedoucht (haha) en toen we terugkwamen was het alweer tijd om te gaan eten. Daarna hebben we nog gezellig gekletst en ik heb een hoop verhalen gehoord over insecteneitjes onder je huid enzo, brr, gelukkig geen verhalen uit eigen ervaring! Ook waren er twee meiden die in het animal rescue centre werken en hun verhalen over knuffelen met aapjes en die schattige luiaarden maakten me zo enthousiast dat ik heb geregeld dat ik ook een week bij dat project kan helpen! Daarna waren we blij dat het al 21:30 was toen we gingen slapen, want we waren moe, en het voelde al als 23:00! We sliepen midden in het regenwoud, wat erg mooi was, het voelde echt heel afgezonderd, even echt weg van alles. Toen ik in bed lag kon ik vier verschillenden tjirpende krekels horen.
De volgende dag stonden we vroeg op en kregen we een lekker vullend ontbijtje, want we hadden een zware dag voor de boeg. We hebben 4 uur lang geraft, het was af en toe lekker spannend en zo ontzettend mooi! Op een gegeven moment gingen we door een canyon, dat was het mooiste moment. Het was niet zo'n droge stenen canyon, maar een natte zwarte canyon met overal beetjes groen. Hierna hadden waren we allemaal lekker moe en hadden we spierpijn in onze zij enzo. We kregen nog een lekkere lunch, ik heb palmharten gegeten, erg lekker, en daarna gingen we weer naar huis. Ik heb lekker niks meer gedaan die avond!

Maandag begonnen de lessen weer en vanaf toen had ik het wat rustiger. De traveling classroom was afgelopen en opgebroken en ik kreeg priveles, van maar 2 uur per dag, dus vanaf 10 uur was ik vrij. De eerste dag heb ik Anke en een nieuw Noorweegs meisje die hier met een vriendin is gekomen meegenomen op een wandeling naar het stadje. Daar hebben we een lekker sapje gedronken in het park en wat boodschappen gedaan. Verder ging alles lekker zijn gangetje. Huiswerk maken, boekje lezen, nieuwe sandalen kopen, en we hebben nog een hike gedaan met zijn vijven (op dit moment zijn Anke, de noorweegse meisjes en Sofie hier nog, waarbij Anke in een gastgezin in het stadje slaapt). Vanavond gaan we naar een feestje van een vriendin van Ins, met eten, een bandje en dus ook dansen! Ben benieuwd. Verder ga ik morgen hopelijk naar een koffiebonentour om te zien hoe koffie groeit en wordt verwerkt enzo. Daarnaast staat er nog een vulkaan op het programma, en een lang weekend naar Monteverde en dus een week Puerto Viejo met aansluitend een weekend Parismina om babyzeeschildpadjes te zien. Tussendoor ga ik steeds vrijwilligerswerk doen, ik begin aanstaande maandag op een basisschool. En als laatste wil ik nog een paar dagen naar de pacifische kust voordat ik weer naar huis vlieg! Jaja, ik ben alweer over de helft..

Veel plezier met de foto's! En schrijf in je reactie ook eens hoe het daar gaat!

Liefs,

Marijke

Follow the author: Marijke Börger
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]