Myanmar, het Gouden Land

Een reisverslag van de reis naar Myanmar 22-7-2017 t/m 12-08-2017

Met alleen een ticket en eerste dagen een overnachting in Yangon begon onze reis naar het oude Birma. Van tevoren hadden we op een landkaart een route uitgestippeld die diende als basis voor de 3 weken in dit mooie land. Route: Yangon-Bagan-Mandalay-Inle Lake-Naypyidaw-Bago-Mawlamyine-Thanbyuzayat-Yangon. We hadden nog uitwijkmogelijkheden bedacht naar Mrauk U, Pyin Oo Lwin, Hsipaw en Loikaw, maar dat is helaas niet gelukt in deze reis.

Het zuiden was heel warm, veel regenen een erg hoge luchtvochtigheid (95%!). Dat was best zwaar.
Yangon is leuk, een vrij makkelijke stad om je te bewegen en taxi's zijn goedkoop. De eyecatcher is Shwedagon Paya, de grootste boeddhistische tempel van Myanmar met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. De loopbrug over het Kandawgyi meer in de stad is een erg leuke en relaxte plek om te wandelen en locals te zien vissen.
We hebben een oud-collega opgezocht die er nu net 5 weken is gevestigd. Ze werkt bij een Nederlandse start-up die een app aan het ontwikkelen is waarmee boeren beter kunnen inspelen op de markt en efficiënter kunnen produceren, Impact Terra (https://www.impactterra.com/). De bedoeling is dat ze er 2 jaar blijft. Ze was blij met de twee potten pindakaas :-)

Het Noorden was warm en droog, heel fijn. En ook prachtig!!
Bagan heeft duizenden tempels en pagodes in het landschap staan, waar we een dag per fiets en een dag met de electrische scooter (€ 6,- p.p.p.d.) doorheen zijn gereden. Fantastisch! Buiten het regenseizoen kun je er met een luchtballon overheen 'varen', dat moet geweldig zijn.

Mandalay is een leuke stad, lekker gegeten ook. Mooie plek om rond te lopen en Mandalay Hill is een leuke wandeluitdaging. 1729 traptredes! U Bein-Bridge is leuk als je tijd hebt. Het is de langste teakhouten brug ter wereld (1,2km), iets ten zuiden van Mandalay. Vanaf Mandalay kun je verder naar het noorden naar prachtige natuur om te hiken (Pyin Oo Lwin en Hsipaw). Dat hebben we helaas overgeslagen, achteraf toch spijt van.

Inle Lake is ook een must-see/do. Alles gebeurt op het water, dus je zit voornamelijk in supersnelle boten. Veel ambachtswerk gezien in de verschillende dorpjes op het water, erg indrukwekkend! Dit merengebied staat bekend om de huizen op palen en markten op het water.

De spookhoofdstad, Naypyidaw is niet echt interessant. Het klopt dat het heel leeg is en dat geeft een apart gevoel. Verder is er dan ook niets behalve shopping centers voor expats. Als je tijd over hebt, kun je een stop maken om het zelf te beleven, maar een halve dag is meer dan genoeg.

Bago was ons vertrekpunt naar de Gouden Rots, maar je kunt beter rechtstreeks naar Kyaikto gaan. Dat scheelt een hoop reistijd. In de regentijd is het risico groot dat je de rots aantreft in een dichte mist. Dit was bij ons dus het geval. Erg teleurstellend. De ervaring met de zware trucks die je naar de top van de berg brengen, was wel grappig.

Mawlamyine was heel relaxt en ons hotel was geweldig. Eerlijk gezegd waren we een klein beetje reismoe. Terug in de regen en luchtvochtigheid begon te vervelen, dus het hotel bood een aangename plek om te vertoeven. We hebben wel een wandeling gemaakt en zijn een middag naar Thanbyuzayat geweest. Het einde van de Birma spoorlijn daar is nu een klein commercieel museum, waar weinig wetenschappelijk onderbouwd is met betrekking tot de informatie die ze geven. Dat was vrij teleurstellend. Wij wilden graag de spoorlijn zien en zijn daarom naar het zuiden gereisd, maar achteraf hadden we liever de hikes in het noorden gedaan. In de omgeving een liggende boeddha van 60m lang gezien en een in aanbouw zijnde zittende boeddha van 40m hoog. Dat is enorm!

Met de trein van Mawlamyine terug naar Yangon. Met 30km/u als topsnelheid waren we in 11 uur terug in Yangon. Gelukkig hadden we de tijd, dat is van belang. De landschappen en dorpen onderweg zijn prachtig om te zien en was wel een unieke ervaring tijdens deze reis. Dus al met al hebben we ons prima vermaakt in de trein.

Bijzonderheden in Myanmar:
* Mannen en vrouwen dragen beiden lange omslagdoeken, lyongi's, vanaf hun middel. Mannen vaak een donkere kleur met ruitjes en vrouwen vrolijke kleuren met patronen.
* Vooral mannen maar ook vrouwen kauwen op 'beetlenut' en spugen overal rood speeksel op straat, vergezeld van veel geroggel.
* Elk hotel waar wij waren had wifi, airco en warm water.
* Overal zijn tempels!
* Mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam, lachen naar je, en willen met je op de foto. Weet je ook eens hoe dat is!

 • Valuta:
  Cash: in principe is de koers van de Kyat overal in het land hetzelfde (bij wisselkantoren en in hotels). Straathandelaren kunnen hierop een uitzondering zijn en een hogere koers vragen. Dit geldt ook voor de kraampjes bij aankomst op het vliegveld (de gunstige koers geldt alleen bij briefjes van 100 US dollar, terwijl je over het algemeen vaak met briefjes van 10, 20 en 50 US dollar naar Myanmar afreist). In toenemende mate vind je ATM's (zelfs op Inle Lake!). In hotels kun je ook steeds vaker met creditcard betalen.
 • Visum:
  Via https://evisa.moip.gov.mm/ kun je inmiddels heel makkelijk zelf een visum aanvragen. Je hoeft alleen een pasfoto te uploaden en via de website met een creditcard de fee te betalen. Je ontvangt dan een visa approval letter, waarmee je bij aankomst in Myanmar een visumstempel in je paspoort krijgt bij de douane.
 • Klimaat:
  Van juni tot en met augustus is het ongeveer 25-30 graden. In het noorden is het relatief droog.
  De slechtste reistijd is juli tot en met oktober met veel regen en een hoge luchtvochtigheid (kan oplopen tot 95%). Dit geldt met name voor het zuiden.
 • Vervoer:
  Scooter: in Bagan kun je tegenwoordig een electrische scooter huren. Wel zo fijn voor het milieu en je oren!
  Boot: Op Inle Lake is de boot eigenlijk het enige vervoersmiddel. Voor een dagexcursie met de boot betaal je ongeveer 30 US dollar (van 7.00-16.00u). Dus met hoe meer mensen je een boot deelt, hoe goedkoper het wordt.
 • Communicatie:
  Telefoon/mobiel: Inmiddels kun je prima met je Nederlandse telefoon naar Myanmar. Je kunt bij straatkraampjes of winkeltjes vrij makkelijk een lokale SIM kopen met tegoed om te bellen en te internetten, van bijvoorbeeld Telenor of een andere provider. Handig om vanuit de bus je volgende hotel alvast te boeken. Tip: laat de verkoper het tegoed op je SIM zetten. Daar kom je zelf namelijk niet uit als je geen Birmees leest.
 • Meenemen:
  Point-it; altijd handig in de communicatie. Hoewel Myanmar een Britse kolonie was, spreken de huidige Birmezen een paar woorden Engels en daar houdt het wel mee op. Uitzonderingen daar gelaten...
  Slippers; makkelijk uit te doen als je de zoveelste tempel wilt betreden (mag alleen op blote voeten)
  Sarong; zowel mannen als vrouwen mogen tempels alleen betreden als je een lange doek om je middel draagt tot je enkels
  Clip towel (in ieder geval in het regenseizoen en bij hoge luchtvochtigheid)
 • Veiligheid:
  Voor bepaalde gebieden moet je een speciale vergunning aanvragen om toegang te krijgen. Zoek dit van tevoren goed uit!

NB: Het is je wellicht niet ontgaan dat Myanmar in het nieuws is. De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden in de straatarme westelijke deelstaat Rakhine, aan de grens met Bangladesh. Het geweld tegen de Rohingya neemt steeds meer toe. De Rohingya leven al generaties lang in het noorden van het land, maar worden door het leger verdreven. Voor meer nieuws: zie NOS.nl.
Hoewel we ons wel bewust zijn van de verschrikkingen die plaatsvinden in Myanmar heeft het ons niet doen besluiten om niet naar het land af te reizen. Of dat wel of niet goed is, daar kun je over discussiëren natuurlijk. Wij besloten wel te gaan en daar hebben we geen spijt van.

Contributions, Comments & Kudos

Thanks!

Wat leuk om te lezen hoe je reis ging, ik vind het ook heel fijn hoe ver je in detail gaat - het voelt bijna alsof ik er ook was!! Heel chill dat je tips en ervaringen deelt met de wereld, zeker voor landen zoals Myanmar, omdat niet iedereen er zo makkelijk naartoe gaat! Ook fijn dat je aan het eind van de post nog even verwijst op het nieuws van het land!! 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.