De numerus clausus in het goederenrecht - Struycken - 2007 - Artikel


Welke zeven beginselen kent het Nederlandse goederenrecht?

Er zijn zeven beginselen te ontdekken in het Nederlandse goederenrecht, waarbij de laatste drie het belangrijkst zijn. Alle regels zijn naar hun ratio onder te brengen onder één of meerdere van deze beginselen. 

Ten eerste is er het causaliteitsbeginsel. Nederland heeft een causaal stelsel voor overdracht en vestiging van beperkte rechten. Dit causale stelsel is gebaseerd op de legitimatieleer en daarmee samen op de common sense, te zien als deel van de billijkheid. Overdracht komt nooit uit niets, maar uit de veronderstelling van de vervreemder dat hij tot overdracht verplicht was. Het causaliteitsbeginsel brengt mee dat levering geen overdracht tot gevolg heeft, als die veronderstelling onjuist was. Dit is een billijk argument: een vervreemder wordt niet gebonden aan een overdracht die hij nooit echt heeft gewild.

Ten tweede is er het leveringsbeginsel. Voor overdracht is consensus niet genoeg, zoals bijvoorbeeld wel in Frankrijk en België, maar is ook levering nodig. Levering kan geschieden door machtsverschaffinf, een akte, een verklaring of een schriftelijke aantekening, afhankelijk van wat er geleverd moet worden. Dit biedt meer zekerheid en duidelijkheid. Je zou ook kunnen stellen dat het de vervreemder beschermt tegen zichzelf omdat er een nader moment van bezinning is voordat de overdracht wordt geeffectueerd.

Ten derde is er het bepaaldheidsbeginsel of individualiseringsbeginsel. Een over te dragen goed moet bij de levering met voldoende bepaaldheid zijn omschreven. Zie bijvoorbeeld het arrest Teixeira de Mattos. De afgelopen jaren is dit beginsel minder belangrijk geworden en neemt de Hoge Raad al snel aan dat er voldoende bepaaldheid is. Maar het beginsel behoudt de belangrijke functie van de identificatie van het goed dat wordt geleverd en brengt het nog steeds verschillende wettelijke bepalingen en regels samen. 

Ten vierde is er het onsplitsbaarheidsbeginsel. Soms wordt dit gezien als de numerus clausus zelf, soms als deel ervan. Men kan slechts op de in de wet voorgeschreven wijze splitsen (in bevoegdheden). Ook het eenheidsbeginsel kan hierbij worden ondergebracht: een zaak moet in juridisch opzicht als eenheid worden beschouwd. Dit is de basis van het leerstuk van natrekking. Het onsplitsbaarheidsbeginsel bevordert de rechtszekerheid voor derden en de verhandelbaarheid van goederen.

Ten vijfde is er het goederenrechtelijk autonomiebeginsel wat de leerstukken overdraagbaarheid en beschikkingsbevoegdheid samenbrengt. Het beginsel omvat alle regels met betrekking op overdraagbaarheid van goederen en de bevoegdheid om erover te beschikken. Dit is goed voor de organisatie en de rechtszekerheid. 

Ten zesde is er het publiciteitsbeginsel. Dit vormt de basis voor voorschriften voor levering van een goed, voorschriften over beperkingen van de beschikkingsbevoegdheid, regels over bescherming van verkrijgers te goeder trouw en regels over verkrijgende verjaring. De ratio van het publiciteitsbeginsel is de tegenwerpelijkheid van goederenrechtelijke rechten rechtvaardigen door kenbaarheid voor derden. De rechtszekerheid wordt dus gewaarborgd en partijen worden beschermd waar ze te goeder trouw zijn. 

Tenslotte is er het evenredigheidsbeginsel. Dit is de basis van alle regels over de imprévision, de redelijkheid en de billijkheid en misbruik van bevoegdheid. Het stuurt daardoor de rechtsontwikkeling en geeft richting aan de invulling van de inhoud van de beperkte rechten: niet meer en niet minder bevoegdheid dan nodig is voor de uitoefening van een recht.

Page access
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.