Hoe stem je je acties en beslissingen consistent af op wat je echt wilt?

Nog een laatste drankje of op tijd naar bed voor die opdracht van morgen? Blijven doorwerken van het weekend om die order binnen te halen of met vrienden een weekend naar dat huisje? Die leuke avond met die leuke vrouw of terug naar de kinderen?

We horen doorlopend dat je moet doen wat je wil maar soms is het wel even zoeken wat je nou precies wil. Iets wat goed voelt hoeft niet goed te zijn en hoe we op dit moment over iets denken is niet altijd de beste voorspeller van hoe we er over een periode over zullen denken. Iets wat nu heel belangrijk is hoeft niet het belangrijkst van ons leven te zijn en als we voor het ene kiezen dat we willen kan het voorkomen dat we het andere dat we willen moeten laten vallen.

Hoe stem je je acties en beslissingen consistent af op wat je echt wilt en hoe houd je daarbij je korte termijn doelen, middellange termijn doelen en lange termijn doelen in het achterhoofd - als je die nu nog niet hebt? Het vergt dat je prikkels uit je omgeving vergelijkt met wat je wil op de korte termijn en op de lange termijn. Dat vereist dat je effecten kan evalueren van je acties en beslissingen die verder gaan dan wat je nu ziet en dat je wensen en voorkeuren kan inschatten die verder gaan dan die je nu hebt. Hoe schat je die toekomstige effecten en toekomstige wensen in? In de toekomst kijken kunnen we niet, maar we kunnen ons wel afvragen hoe we ons in de toekomst zouden voelen over onze huidige beslissingen.

Vragen die je jezelf kan stellen om je acties en beslissingen consistent af te stemmen op wat je wilt

1. Hoe voel ik mezelf over 10 minuten over deze beslissing?
2. Hoe voel ik mezelf over 10 maanden over deze beslissing?
3. Hoe voel ik mezelf over 10 jaar over deze beslissing?

Als je jezelf continu bij beslissingen deze drie vragen stelt, dan train je jezelf om directe en indirecte gevolgen van acties te onderkennen zonder dat je ze direct kan zien en maak je het jezelf makkelijker om conflicterende wensen en gedachtes te balanceren met prikkels uit je omgeving. Ook bouw je daarmee - al doende - lange termijn doelen op zonder dat je wist dat je ze had en zal je daar ook steeds meer naartoe kunnen leven. Het zal niet alle beslissingen die je moet maken kunnen oplossen, maar het zal je verbazen hoe goed je de meeste ermee kunt diagnosticeren.

Een voorbeeld: het weekend werken of het weekend weg?

1. Hoe voel ik mezelf over 10 minuten over deze beslissing?
Ik zal me geconflicteerd voelen omdat ik werk op geef voor vrienden en ik zal stress ervaren omdat het werk van het weekend op andere momenten moet worden uitgevoerd maar ik zal ook enthousiast worden om mijn vrienden weer zien

2. Hoe voel ik mezelf over 10 maanden over deze beslissing?
Bijna geen kans dat ik over 10 maanden terug kijk en liever had gezien dat ik werkte in plaats van met mijn vrienden weg te gaan. Zo belangrijk is dit werk voor dit weekend nou ook weer niet.

3. Hoe voel ik mezelf over 10 jaar over deze beslissing?
Het extra werk dat ik heb gedaan zal compleet irrelevant zijn, de herinneringen aan het weekend weg zullen waarschijnlijk nog steeds waardevol zijn

Conclusie: ik ga met mijn vrienden weg!

Deel je ervaringen

  • Heb jij ideeën over en/of ervaring met deze methode? Wat draagt het bij, of juist niet?
  • Heb jij andere vragen die helpen met consistente keuzes maken?
  • Deel je ideeën via de reacties hieronder, of schrijf er zelf een blog over.

Verder lezen

 Hoe stem je je acties en beslissingen consistent af op wat je echt wilt?
Follow the author: Daan Blitz
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland, stagelopen of onderzoek doen? Check welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn via de JoHo Insurances Foundation, of bereid je vertrek naar het buitenland voor

Study or work abroad: check your insurance options

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Dice Therapy

Leuk om de verschillende inzichten te lezen, ik lees graag over dit onderwerp. Je hebt een theorie die zegt dat je beslissingen in verschillende soorten op kan delen, en dat je heel lang stil kan staan bij een simpele beslissing en dat dat dus helemaal niet handig en nodig is. Ik kan uren doen over het maken van een onzinnige beslissing. Ik kan ook heel snel belangrijke beslissingen maken. Dus het verschilt en mensen verschillen. Soms kan het ook en/en, toch? En dit geeft niet echt een antwoord op de levensvraag: "Wie wil ik echt zijn?".

Ik heb ooit een boek gelezen, dat heet de Dice therapy, de dobbelstenen therapie en dat was een heel apart en goed boek (vond ik), er was een psychiater en die liet zijn patienten 6 opties opschrijven, wat dit weekeinde te doen: 1. naar mijn familie 2. weg, een tripje maken (weer gooien waarheen 1-6) 3. met mijn vrienden iets doen 4. niets 5. uitgaan en de beest uithangen 6. werken. En de "patienten" gooien voor alles een dobbelsteen. En de keuzes werden steeds bizarder, maar je verzint wel de uitkomsten bij de cijfers, dus je hebt het gevoel alsof er nog enigszins controle is. Hahhaah. Het boek loopt bijzonder af. 

Soms zijn beslissingen niet zo belangrijk, dus waarom geen dobbelsteen? Soms zijn beslissingen wel belangrijk. En dan, misschien weer heel erg voorspellend: vertrouw dan maar op je gevoel. Doe wat je hart je ingeeft. Diep in je hart weet je wel, als je je angsten onder ogen durft te zien, wie je bent en wat bij je past.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
 Hoe stem je je acties en beslissingen consistent af op wat je echt wilt?
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1 1