College 2 - Neuropsychologie

Puntje is kern van de cel, waar dna is vastgelegd. Stamcellen kunnen 350 typen cellen zich ontwikkelen. Dit gebeurd in de prenatale ontwikkeling, genen staan aan of uit in de stamcel. De stamcel kan op verschillende plekken in onze hersennen liggen en er kunnen verschillende cellen naast de stamcel liggen. Een stamcel kan zichzelf delen; in twee nieuwe cellen. Een cel die zich steeds verder gaat ontwikkelen en een cel die zich opslaat als stamcel. Als er een hersenletsel ontstaat, bijvoorbeeld bij een trauma. Dan kunnen de onontwikkelde stamcellen zich alsnog gaan ontwikkelen om de schade op te vangen.

Alle neuronen. In je lichaam zitten 15x zoveel cellen als er mensen op de aarde zijn. Elke cel heeft pas een functie als de cellen gaan communiceren met elkaar. Een cel is opgebouwd uit:

  • Bevat genetische informatie

Dendrieten

  • Vergroting oppervlakte cel
  • Contactpunten (spines)

Axon

  • Uitloper
  • Vertakkingen aan het eind (teleodendria)

 

De signalen naar de dentrieten komen van de axonen. Die overdracht van de signalen (communiceren) dat is wat ons uniek maakt als mens.

Gliacellen

We hebben nog 10x zoveel gliacellen als neuronen. Ze zijn een soort vuilopruimers. Als je een hersenbeschadiging hebt en de cellen werken niet meer moeten die uit het lichaam verwijderd worden; dit doen de gliacellen. Ook scheiden ze verschillende typen netwerken. En ze wijzen de weg in ons brein. Een type gliacel maakt een stof aan; myeline, een dikke witte stof. Dit zit om de axonen heen als isolerende laag. Hersenen hebben wittig en grijzig deel. Bij wit is het myeline dus aanwezig. Hierdoor wordt de communicatie tussen de cellen sneller. Eerst: 2meter per seconde, met myeline: 120m per seconde.  

 

Er zijn verschillende soorten gliacellen.

 

Gliacellen zorgen voor stevigheid van het netwerk.

Einstein had veel meer gliacellen dan andere mensen. Hierdoor kreeg hij wellicht meer zuurstof in zijn hersenen en kon hij beter nadenken.

Experiment van Loewi:

Twee harten uit twee kikkers. In één hart heeft hij een hersenzenuw laten zitten. Hij ging dit verbinden met een apparaat en ging de hersenzenuw stimuleren. Het hart ritme veranderde: de hartslagen gingen slomer. Hij ging water van het glas met de hersenzenuw in het andere glas doen. Het hart zonder hersenzenuw ging nu ook slomer kloppen. Het vertragen van de hartslag komt dus door een stofje dat de hersenzenuw af geeft.

(Synaps) – Een gespecialiseerde intercellulaire communicatieplek waar informatie tussen twee zenuwcellen wordt uitgewisseld, meestal door middel van een neurotransmitter.

De donkere ruimte tussen het einde van de axon en het begin van de dendriet heet de synaps.

Niet alle signalen die de neurotransmitter door geeft komt terecht in de dendriet.

Bij depressie kan je medicijnen (prosac) slikken die de overige neurotransmittersstof alsof vrij laat en geactiveerd worden.

Na het sporten heb je een goed gevoel. Dat wordt verookzaakt door een neurotransmitter; endorfine. Ook kan dit worden opgewekt door drugs; heroine, dit stofje heet oxytocine.

Bij het SIDS is het ademhalingssysteem van de baby onvoldoende ontwikkeld. Vooral in de buiklig krijgt het kind onvoldoende zuurstof in de hersenen en onvoldoende prikkels om zich weer op te draaien.

Zikavirus wordt overgebracht door een mug. Als een vrouw zwanger is en gestoken wordt heeft het kind de kans om microcefalie te krijgen. Dan ontwikkelen de hersenen zich niet goed. De omvang van het hoofd is kleiner.

Cortex wordt van binnen naar buiten opgebouwd. Gliacellen zijn de tomtomcellen van ons brein. Gliacellen begeleiden neuronen naar de cellen.

Grijze stof zijn gebieden die nog niet geactiveerd zijn. Mensen van 60 hebben nog steeds grijze gebieden en hebben dus nog steeds ruimte voor ontwikkeling.

Note:

"Enkele afbeeldingen zijn verwijderd door de WorldSupporter redactie wegens vermoedelijk inbreuk op het auteursrecht"

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: LavaVanDrooge
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering

verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
More contributions of WorldSupporter author: LavaVanDrooge