Verbeteringen in Uganda (Milleniumdoelen)

Geschiedenis

In december eind 2013 ben ik met een groep leerlingen van het Sondervick college naar de “parel van Afrika” geweest. Een land dat zo wordt genoemd door haar prachtige flora & fauna en vredige landschappen. Vrede heeft het land de laatste decennia echter weinig mogen meemaken. Na een geschiedenis van dictatoren die mensen uitmoordden en de economie verslechterde is het eindelijk rustiger geworden door de nieuwe president Yoweri Museveni. Hij is in onze ogen nog steeds een dictator maar door de inwoners wordt hij als een zege gezien. Hoewel de mensenrechten nog ver van optimaal zijn, is de situatie onder hem wel verbeterd. Het land is door hem een welvarender en veiliger land geworden. De straten zijn weer begaanbaar na het terreurregime van Idi Amin.

Museveni is van mening dat bij een democratisch systeem de burgers zich weer langs tribale en religieuze scheidslijnen organiseren. Zolang de meesten van de 20 miljoen Oegandezen nog onderontwikkelde boeren zijn en er geen middenklasse is, zal iedereen op zijn eigen stamgenoot stemmen. Kijk naar andere Afrikaanse landen, zoals Kenia, die het 'westerse' meerpartijensysteem wel hebben geadopteerd. Het leidt louter tot fraude en intimidatie.

 

Op weg naar verbetering

Daarom richtte Museveni de zogenoemde ‘geenpartijenstaat’ op waardoor hij zich veel macht toe eigende maar waardoor er ook een voorlopig eind kwam aan de stammenoorlog en de politieke & religieuze segregatie.

Het land is in veel aspecten op weg naar verbetering, niet alleen de regering draagt hieraan bij maar ook hulporganisaties en vrijwilligers zijn hierin actief. Tijdens mijn verblijf heb ik kennis gemaakt met dingen die nog veel verbetering kunnen gebruiken zoals zorg voor straatkinderen, mensenrechten, educatie, huizen voor ouderen en extreme armoede.

 

Reduce child mortality / improve maternal health

Een van die dingen is kindersterfte. Er zijn in Uganda veel straatkinderen. Ook zijn er veel ondervoede kinderen omdat hun ouders te arm zijn of omdat ze niet het juiste voedsel binnen krijgen. Wij hebben verschillende projecten gezien die de kinderen proberen te helpen waaronder Foho en het project van de twee Nederlandse vrijwilligers Kim & Kim.

In Uganda is de zuigelingensterfte en de moedersterfte de laatste jaren afgenomen wat wijst op een betere gezondheidszorg in het land. Toch is het nog steeds een te groot aantal.

 

Combat Hiv /aids, malaria and other diseases

Er is een bepaalde ziekte die in vooral in Afrika enorm veel slachtoffers maakt omdat hij altijd dodelijk is. Namelijk AIDS. Hoewel de ziekte eerst enorm afnam in Uganda, neemt hij nu helaas weer toe. Doordat vooral de kostwinners sterfen aan deze ziekte zal het sterftecijfer stijgen en de economie waarschijnlijk dus verslechteren.

 

Ik heb geschreven over de milleniumdoelen waar ik het meest in aanraking mee ben gekomen in Uganda. Om al deze milleniumdoelen te halen heeft het land nog een (hele) lange weg te gaan.

Links:

Oeganda, algemene context - Broederlijk Delen

DE PAREL VAN AFRIKA IS STRAATARM - Archief - TROUW

Uganda - hiv/AIDS - personen met hiv/AIDS - Historische Gegevens

Uganda - Moedersterfte - Historische Gegevens

Uganda - Zuigelingensterfte - Historische Gegevens

Image
Follow the author: joaquin
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]