Talen leren en taalcursus in het buitenland - WorldSupporter Theme

De praktijk van studeren in het buitenland en stagelopen het buitenland

Image

Talen leren en taalcursus in het buitenland

UITGEZOCHT

Tips bij het voorbereiden van een taalcursus in het buitenland

Tips bij het voorbereiden van een taalcursus in het buitenland

Hoe kan je thuis alvast voorbereiden op het volgen van een taalcursus in het buitenland?

  • Een goede voorbereiding is essentieel voor het slagen van je verblijf in het buitenland!
  • Om je tijd in het buitenland goed te laten verlopen, is het belangrijk goed te communiceren met de bemiddelende of ontvangende organisatie. Maak, als je nog in Nederland bent, duidelijke afspraken over je lesuren, je slaapplek en zaken die je zelf moet regelen en/of betalen.
  • Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. In een ander land gaat het ook op de lesvloer vaak anders dan je gewend bent.

Welke accommodatie kies je als je een talencursus gaat volgen in het buitenland?

  • Op de meeste cursuslocaties kun je kiezen uit meerdere verblijfsvormen en kan de school je in vrijwel alle gevallen helpen bij het regelen van onderdak c.q. vind je op de school zelf accommodatiemogelijkheden. Voorbeelden van accommodatie:
  • Verblijf bij een gastgezin: beste optie als je echt voor het verbeteren van je taalkennis gaat!
  • Verblijf op de schoolaccommodatie, veelal in een 1 of 2 persoonskamer.
  • Verblijf in een studentenappartement elders op de cursuslocatie.
  • Verblijf in een hostel, hotel of appartement.
  • Check altijd even welke ligging je verblijf heeft ten opzichte van de schoollocatie, om de reistijd vroeg in de ochtend of laat in de middag, en bijbehorende kosten, te beperken. Afhankelijk van het type verblijf dat je kiest, heb je een of meerdere maaltijden inbegrepen. Veel cursisten kiezen ervoor om al dan niet in groepsverband ‘buiten de deur te eten’, zeker op de wat voordeligere cursuslocaties. Dit is een leuke manier om contact te leggen.
  • Kies je voor een kleinere school zonder eigen faciliteiten, dan heeft men vaak wel overzichten van accommodatie van eerdere cursisten, of kent men de leukere plekken om te verblijven.

Waar moet je rekening mee houden bij de kosten van een talencursus in het buitenland?

  • Bij de verschillende taalprogramma’s zijn kosten per programma en/of per dag aangegeven. Hierin is over het algemeen inbegrepen de cursus, accommodatie in een gastgezin + maaltijden (2-3 per dag) en veel activiteiten buiten de lessen om. Let in vergelijkingen altijd op wat wel/niet is inbegrepen.
  • Zeker bij langdurige cursussen (varieert per partnerorganisatie) profiteer je van lange-termijn-kortingen op cursus en accommodatie, dus hoe langer je deelneemt hoe goedkoper het in verhouding wordt. Bij een deelnameperiode van een vastgesteld minimum aantal weken wordt vaak een kwaliteitsgarantie geboden.
  • Diverse taalcursus organisaties in het buitenland financieren met de inkomsten van o.a. hun cursussen ook weer lokale vrijwilligersprojecten en uiteraard steun je met jouw bijdrage de lokale werkgelegenheid voor docenten.
  • Informeer ook naar beursmogelijkheden en mogelijkheden om (een deel van) de kosten via je belastingaangifte (of die van je ouders) terug te krijgen.
Bedenk ook dat:
  • Dat je in veel gevallen investeert in lokale organisaties (van het lokale hostel tot het gastgezin waar je verblijft en van het natuuronderzoeksproject tot het lokale reisbureau).
  • En uiteraard het feit dat je een persoonlijke groei & ontwikkeling meemaakt die ook geld mag kosten (niet voor niets is een veelgehoorde reactie onder terugkomers “het was het geld dubbel en dwars waard”).

Wat zijn nog meer praktische zaken waar je rekening mee kan houden als je een taalcursus in het buitenland gaat volgen?

  • Vervoer: Bij vrijwel alle buitenlandse studiemogelijkheden (behalve als anders staat vermeld) zal je zelf je vervoer regelen.

  • Reisdocumenten: Wanneer je voor meerdere maanden een taalcursus gaat volgen, check dan goed of je een visum nodig hebt voor die periode.

  • Reisverzekering: Niet elke doorlopende reisverzekering biedt dekking bij een cursus of studie in het buitenland. Check de voorwaarden van je verzekering of neem contact op met JoHo voor verzekeringsadvies.

 
Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Overweeg jij het om binnenkort voor je studie of stage naar het buitenland te gaan? De volgende tips zullen jou enorm helpen!

Studie, stage en bestemming

  • Er zijn tal van plekken in het buitenland waar je heen kunt voor je studie of stage. Voor je keuze moet je je in een aantal zaken verdiepen.
  • De cultuur van een land. Lees over de culturele verschillen en ga na of jij je prettig zou voelen binnen deze cultuur.
  • De taal. Wat is de voertaal in het land of het gebied? Kun jij je verstaanbaar maken op je stageplek of universiteit of ben jij van plan de taal te leren?
  • Kosten. Ga na of het betaalbaar is voor een student om in het land te wonen.
  • Hoe veilig is het land? Denk aan criminaliteit, maar ook aan de kans op bijvoorbeeld  natuurrampen. Niet alles wat je online leest is waar. Raadpleeg dus verschillende bronnen. Praat met mensen die jou voor zijn gegaan.

Studie, stage en opleiding

  • Ga na wat de mogelijkheden zijn via je school. Geef op tijd aan dat je op zoek bent naar een stage in het buitenland. School kan jou helpen bij het vinden van een stage. Voor studie in het buitenland hebben scholen vaak partners in het buitenland waar je terechtkomt. De procedure voor de aanmelding verschilt per school.
  • Er zijn vaak eisen verbonden aan een stageplek. Je stage moet goedgekeurd worden. Informeer dus goed wat de school van jouw stageplek verwacht.
  • Bepaal voor jezelf via welke kanalen je een stageplek wilt zoeken. Je kunt zelf online zoeken, je kunt het via een bemiddelingsbureau regelen (zal wel meer kosten, maar dan zullen de meeste zaken wel voor je geregeld worden), via social media, via je eigen netwerk etc. Vaak hebben scholen ook vacaturedatabanken of connecties in het buitenland waar je bij terecht kunt. Het vinden van een stage kan langer duren dan je denkt! Start je zoektocht dus op tijd. 

Studie, stage en geld

  • Maak ruim voor je vertrek een overzicht van al je verwachte kosten. Houd in de gaten dat de kosten in elk land verschillen. Je kunt de gemiddelde woon- en leefkosten per land vaak online vinden. Je moet rekening houden met de volgende kosten: je vliegticket, verblijfskosten, visum, verzekeringen, studiegeld (deze betaal je vaak door in Nederland) en eten & drinken. Zorg er altijd voor dat je extra geld op zak hebt voor uitgaan, shoppen en reisjes.
  • Begin op tijd met sparen. Maak een spaarplan om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Zet maandelijks een bedrag opzij. Inkomstenbronnen kunnen zijn: bijdrage van je ouders, inkomsten van een bijbaantje, een studiebeurs (bijvoorbeeld een Erasmus+ beurs binnen Europa), studiefinanciering, een uitwonende beurs, een vergoeding indien je een ov-kaart hebt in Nederland en het tijdelijk verhuren van je kamer in Nederland.
  • Controleer of je bankpas dekking heeft over de hele wereld. Soms moet je zelf je pas op 'wereld' instellen.
  • Neem je een credit card of niet? Vooral voor grotere uitgaven is een creditcard handig. De meeste bedrijven aan de andere kant van de wereld accepteren geen nationale bankpassen, maar creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Betalingen met creditcard zijn in de meeste gevallen ook veiliger, omdat je aankopen verzekerd zijn.

Studie, stage en verzekeringen

  • Ga bij je huidige verzekeraar na of je goed genoeg bent gedekt in het buitenland. Ga na welke reisverzekering je nodig hebt.
  • Controleer vooraf of je een visum nodig hebt. Het duurt meestal een aantal dagen voordat je je visum binnen hebt.

Studie, stage en vertrek

  • Begin op tijd met een checklist maken en met het inpakken van je spullen. Dit kan je veel stress voor aanvang van je vertrek schelen.
  • Controleer of je identiteitskaart of paspoort minimaal tot 6 maanden na je geplande vertrek uit je stageland geldig is.
  • Gebruik je medicijnen? Controleer dan goed of deze ook in jouw stageland wel legaal en beschikbaar zijn. Draag je lenzen? Neem dan genoeg paar mee.
  • Controleer of je een wereldstekker of een omvormer moet meenemen.

Studie, stage en aankomst

  • Je zult altijd te maken krijgen met culturele verschillen. Houd rekening met anderen. Jouw manier van handelen is misschien niet de juiste manier in de ogen van een ander. Sta open om te leren van een andere cultuur. Doe bijvoorbeeld mee met de lokale tradities en feestdagen of durf nieuwe gerechten uit te proberen. 
  • In het begin zul je je erg eenzaam of oncomfortabel voelen. Onthoud dat er meer studenten en stagiaires zijn die zich zo voelen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en staat vaak open om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak zijn er studentenorganisaties die speciaal voor internationale studenten activiteiten en tripjes organiseren. Dit is een manier om veel nieuwe mensen te leren kennen.
  • GENIET! Dit is een ervaring die je één keer in je leven meemaakt. Geniet er dus volop van. Het lijkt een lange periode, maar de tijd zal vliegen! :)

UITGELICHT

 

9 geheimen om een taal snel te leren

9 geheimen om een taal snel te leren

Image

Education Category: General, Language
Ages: 4-8, 8-12, 12-16, 16+

Talen leren

Een vreemde taal leren. Het staat bijna op iedere bucketlist die je ooit zult tegenkomen. Heel tof, maar het leren ervan vergt vaak meer tijd en moeite dan men denkt. Hieronder beschrijf ik een aantal handige manieren om een taal te leren. Voordat je begint, moet je je wel realiseren dat het leren van een taal een doorlopend proces is. Je kunt niet verwachten dat je binnen een paar maanden alles al weet. Je zult altijd nieuwe dingen blijven ontdekken. Juist door het regelmatig oefenen en fouten maken, leer je het meest.

Hoe leer ik een taal?

  1. Een talencursus in het buitenland. Als je een nieuwe taal wilt leren, denk je als eerst aan een cursus. Dit is een goede manier om de basis te leggen. Beter is het echter om de cursus in een land te doen waar de taal wordt gesproken. Dit zal je kansen verhogen om de geleerde stof beter te onthouden en veelgebruikte uitdrukkingen meteen toe te passen. Ook als je er niet bewust mee bezig bent, blijven woorden die je om je heen hoort of ziet beter hangen.
  2. Handige apps op je telefoon. Wil je onderweg naar je werk even snel je grammatica of woordenschat oefenen? Doe dit dan via een app, zoals Duolingo. Je telefoon heb je (bijna) altijd bij je. Dan kun je oefenen waar je maar bent. 10 minuten per dag maakt al een heel verschil.
  3. Language exchange. Een language exchange of meet up is een georganiseerde ontmoeting met anderen die de taal spreken die jij wilt leren en de taal willen leren die jij spreekt. Het is dus een talenuitwisseling. Dit is een fijne manier van leren, omdat je in een informele setting gesprekken aangaat en je je uitspraak kunt oefenen. Spreken in een andere taal is altijd eng, maar op deze manier leer je allebei iets van elkaar. Deze methode is vooral handig als je al over een gemiddeld niveau van de taal beschikt.
  4. Films en muziek. Het kijken van films en muziek in de taal die je wilt leren is een leuke manier om gewend te raken aan de taal, de uitspraak onder de knie te krijgen en te horen in welke context bepaalde woorden en uitspraken worden gebruikt. Gebruik ondertiteling in de taal die gesproken wordt i.p.v. Nederlandse ondertiteling voor extra uitdaging ;). Zo hoor en lees je alles tegelijk. Houd een (online) woordenboek bij de hand om meteen op te zoeken wat de woorden betekenen die je nog niet kent.
  5. Lezen. Lees als beginner bijvoorbeeld kinderboeken. Naarmate je meer begrijpt van de taal, kun je artikelen gaan lezen. Doordat je bezig bent met actualiteiten of je eigen interesses leer je o.a. hoe bepaalde uitdrukkingen worden toegepast, wat er speelt in gebieden waarvan jij de taal spreekt en de perspectieven van anderen. Dat laatste is een belangrijk punt, omdat men vaak vergeet dat er bij het leren van een taal ook een stukje culturele bezinning komt kijken. Als je de taal aardig onder de knie hebt, is het sterk aan te raden regelmatig boeken of artikelen te lezen om je woordenschat uit te breiden. Vind je het maar saai om een boek te lezen? Volg dan voor jou interessante pagina's in de taal die je wilt leren op social media. Terwijl jij zit te scrollen door je tijdlijn zie je af en toe korte simpele (grappige) teksten voorbij komen. Dat is pas een leuke manier om een taal te leren ;).
  6. Liedjes en rijmpjes maken. Ken je dat moment dat je een belangrijk tentamen hebt waar je héééél hard voor hebt geleerd, maar op het moment dat je je pen pakt om te schrijven dwaal je af op dat ene catchy nummer dat je heel de zomer hebt staan meeblèren in de clubs. Erg frustrerend dat je het hele nummer kunt meezingen, inclusief achtergrondstemmen en alle akkoorden van de gitaarsolo, maar je je niet meer kunt herinneren wat de 4 concurrentiestrategieën van Porter zijn. Misschien juist een goed idee om deze intieme relatie tussen muziek en geheugen in te zetten om een taal te leren. Bedenk bijvoorbeeld liedjes of rijmpjes voor het leren van grammatica en werkwoorden. Een voorbeeld voor hoe dat werkt. Toen ik op de middelbare school zat, leerde mijn lerares Frans mij de uitgangen van de werkwoorden aan de hand van een simpel liedje. Bijna tien jaar later ken ik de uitgangen nog steeds ondanks dat ik de taal na de middelbare school nooit meer heb gebruikt. Ik herinner me het deuntje nog '.. -e, -es, -e, -ons, -ez, -ent..'
  7. Verschillende zintuigen inzetten. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe beter je iets onthoudt. Het visualiseren van woorden is enorm handig voor het onthouden ervan. Een voorbeeld: Als je gaat koken, zoek dan alle ingrediënten op in de taal die je wilt leren. Noem de ingrediënten hardop op en proef het gelijk. Als je in het buitenland bent leer je dit al gauw als je boodschappen gaat doen of uit eten gaat.
  8. Spellen. Maak een spel met kaarten waar woorden per categorie op staan. Maak twee teams. Van elk team moet één lid het woord uitbeelden en het andere lid moet raden wat het woord is in de vreemde taal. Voor elk woord krijg je 30 seconden om te raden wat het is. Het team met de meeste punten wint. Dit spel is gebaseerd op de app Heads Up! Deze kun je ook downloaden op je telefoon.
  9. Last but not least: Omring jezelf met mensen die de taal al spreken of dit ook aan het leren zijn. Hierdoor wordt je gemotiveerd om door te gaan met leren.

Er zijn dus tal van manieren om een taal te leren. Uiteindelijk moet je voor jezelf nagaan welke manier het beste bij jou past. Wees vooral niet bang om fouten te maken en vragen te stellen! Dat is nou eenmaal de beste manier om te leren.

UITGELEGD

Verzekeringen afsluiten als je naar het buitenland gaat: waarom, welke en waar?

Verzekeringen afsluiten als je naar het buitenland gaat: waarom, welke en waar?


Waarom zou je een reisverzekering afsluiten als je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

  • Je kunt te maken krijgen met beschadiging, verlies of diefstal van je bagage.
  • Je kunt te maken krijgen met een ongeval. De kans op ongelukken in het buitenland is vaak wat groter dan thuis.
  • Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jij schade toebrengt aan personen of aan goederen.
  • Je kunt te maken krijgen met medische kosten die niet worden gedekt door je zorgverzekering omdat je in het buitenland zit of omdat je werkt of stage loopt.
  • Je kunt te maken krijgen met vervroegde terugkeer omdat er iets met jou of je directe familie is gebeurd.
  • Je kunt in noodsituaties belanden en direct hulp nodig hebben.
  • In alle gevallen biedt een passende verzekering uitkomst.

Doorlopende of aflopende reisverzekering kiezen?

  • Als je een paar weken op reis gaat of van plan bent meerdere keren per jaar op vakantie te gaan, dan is een doorlopende reisverzekering vaak een betere optie dan een aflopende (eenmalige) reisverzekering. Alle vakanties binnen het verzekerde jaar zijn gedekt, ook (geboekte) weekendjes weg in bijvoorbeeld Nederland en België.
  • Als je doorlopend ook de annuleringskosten meeverzekert, ben je niet alleen goedkoper uit, je kan dan ook niet meer vergeten een annuleringsverzekering op tijd af te sluiten.
  • Reisverzekeringen keuzehulp en advies

Hoe lang mag je naar het buitenland?

  • Bij doorlopende reisverzekeringen is het uitgangspunt dat je vaker per jaar voor een (relatief) korte periode naar het buitenland gaat. Kort is daarin een rekbaar begrip en varieert van bijvoorbeeld 30, 60, 90 tot 180 aaneengesloten reisdagen per keer.
  • Soms kan je, tegen een toeslag of door een uitgebreidere variant te kiezen, het aantal aaneengesloten reisdagen uitbreiden.

Voor welke landen gelden reisverzekeringen?

  • Het is van belang dat je de juiste regio kiest: met Europa dekking ben je niet verzekerd als je buiten Europa reist.
  • Sommige verzekeraars bieden een lagere premie voor verblijven binnen Europa of vragen juist extra premie als je bijvoorbeeld naar de VS reist.

Hoe werkt bagagedekking?

  • De bagagedekking voor waardevolle bagage is altijd beperkt. Naast een totaal maximum is er ook altijd nog een maximum voor bepaalde categorieën goederen, waaronder foto-apparatuur, computers, laptops, etc...
  • Als je veel meeneemt, let er dan op dat de dekking voldoende is. Let er wel op dat er binnen het totale maximum bij IEDERE verzekering een submaximum is voor dergelijke apparatuur (en andere zaken, zoals sportuitrusting, juwelen, horloges, zaken gekocht onderweg, etc.).
  • Tevens gelden er eigen risico's bij schade, per gebeurtenis of per reis.
  • Bagage in het buitenland verzekeren

Wat als je tijdens je reis ook (vrijwilligers)werk gaat verrichten?

  • Steeds meer mensen die voor rondreis of groepsreis naar het buitenland gaan, combineren hun reis met enkele dagen of weken vrijwilligerswerk. Een bijzondere ervaring, waar extra talenten worden ontwikkeld en kennis wordt gedeeld. Toch zijn er ook bepaalde risico's:
  • De meeste doorlopende reisverzekeringen geven geen dekking als je vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland.
  • Bij (een langere periode) vrijwilligerswerk of betaald werk (waarbij je meer dan € 190 aan geld of loon in natura per maand ontvangt) vervalt de dekking van je Nederlandse zorgverzekering en is een speciale verzekering noodzakelijk die ook zorg in het buitenland volledig dekt tijdens werkzaamheden. Check de JoHo advieswijzers voor verzekeringen die wel dekking bieden.
  • Lees meer bij goed verzekerd zijn tijdens je

Wat als je (avontuurlijke) activiteiten of sporten gaat uitoefenen?

  • De meeste doorlopende reisverzekeringen geven (de keuze voor) dekking van winter- en onderwatersport.
  • Ook de risico's van activiteiten en sporten die je tijdens je rondreis beoefent zoals mountainbiken, zeilen, surfen, (wild water) kanoën & raften, trekking, abseilen en canyoning wil je graag verzekeren.
  • Sporten in wedstrijd verband worden veelal uitgesloten van dekking.
  • Dekking is standaard inbegrepen, of tegen een toeslag bij te verzekeren, of juist uit te sluiten met een korting op de premie.
  • Avontuurlijke activiteiten en sport in het buitenland verzekeren

Maakt het uit met wie je reist?

  • De meeste doorlopende reisverzekeringen kun je individueel afsluiten, of in combinatie met dekking voor je partner en/of kinderen.
  • De premies die je betaalt voor het meeverzekeren van partner en/of kinderen zijn vaak relatief voordelig.

Waarom een (doorlopende) reisverzekering naast je zorgverzekering?

  • Niet alle zorgverzekeringen dekken medische kosten in het buitenland, of ze bieden maar dekking voor een beperkte periode of tot een maximum bedrag.
  • Indien de zorgverzekering vergoedt tot het Nederlands tarief betekent dit dat als je medische kosten in het buitenland hoger uitvallen dan de kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland, je niet alle kosten vergoed krijgt. Je moet dan zelf het verschil betalen.
  • Met een reisverzekering kun je je aanvullend verzekeren voor medische kosten in het buitenland waardoor dit tot kostprijs (dus de daadwerkelijke kosten!) verzekerd is. Hierbij moet het wel gaan om onvoorziene, spoedeisende medische kosten.
  • Daarnaast dekt een zorgverzekering zaken als bagage, ongevallen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en buitengewone kosten in het buitenland niet. Dit kan wel worden verzekerd met een reisverzekering.

Wat wil ongevallendekking zeggen?

  • Sommige verzekeringen geven ook vergoedingen bij ongevallen (als je invalide raakt of komt te overlijden) of aansprakelijkheid (in het geval je iemand anders schade berokkent en jij op moet draaien voor de kosten).
  • Lees meer op de pagina's van de verschillenden verzekeringen.

Waarom verzekeringen afsluiten en bij JoHo aansluiten?

  • Word of ben je aangesloten bij JoHo
  • Maak dan gebruik van de extra voordelen bij het afsluiten van een verzekering via JoHo, zoals: cashbacks, kortingen en gratis gebruik services voor wie bij JoHo aangesloten is als donateur, abonnee of verzekerde.

Verzekeringen afsluiten

Verzekeringen zoeken en afsluiten voor lang en kort verblijf in het buitenland

Travel gear and packing lists for going abroad - Worldsupporter Theme
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1 2
Last updated
07-06-2024
Search