Arepas

Een arepa is een ongerezen Zuid-Amerikaans maïsbroodje. Arepas zijn even eenvoudig als lekker en je kunt ze zowel hartig als met een zoete vulling eten. Ze worden gewoonlijk gemaakt van voorgegaard maïsmeel, waardoor de broodjes snel klaar zijn. Arepas zijn prima als snelle snack voor ontbijt, lunch of tussendoor. Met kaas gevulde versies zijn een goede vleesvervanger.

 1. Meng de ingrediënten, de harina PAN met de melk, zout, boter en eventueel 50g gemalen kaas in een grote kom. Laat dit mengsel ca. 10 minuten staan. Je kunt dit eventueel de dag tevoren doen en de mengkom afgedekt in de koelkast zetten.
 2. Vorm van het mengsel broodjes ongeveer ter grootte van een hamburger en 1½ cm dik.
 3. Bak deze op een grillpan of met een klontje boter in een bakpan op een middelhoog vuur. Geef ze ongeveer 5 minuten per kant, de buitenkant is dan lekker knapperig, terwijl ze binnenin nog zacht zijn.

Ingrediënten 

 • 400g melk (of water)
 • 300g Harina PAN (of ect. polenta)
 • 20g zachte boter
 • 1 snufje zout

Tip

Harina PAN kun je vaak in toko's vinden en uiteraard in Spaanse speciaalwinkeltjes. Er bestaat zowel geel als wit (maíz blanco) meel. De twee verschillen nauwelijks in smaak. In plaats van harina Pan kun je ook (evt. snelkokende) polenta gebruiken. In dat geval moeten de arepas langer garen. PAN meel is op een andere manier behandeld dan polenta, waardoor het een lagere voedingswaarde heeft. Het vult dus wel, maar voedt minder.

Tip

Hartige arepas zijn ook erg lekker als borrelhapje. Meng daarvoor de ingrediënten door het deeg en maak er kleinere éénhapsbroodjes van.

Andere ingrediënten

1 kipfilet 1 avocado 2 tomaten, in blokjes van ½ cm gesneden 1 flinke bos korianderblad, fijngehakt 1 el olijfolie sap van ½ limoen peper en zout naar smaak Bereidt het deeg volgens het basisrecept. Maak intussen de kipfilet schoon en braad deze met een weinig olie gaar. Laat de filet afkoelen en snij deze dan in blokjes van ca. 1 cm. Maak ook de avocado schoon en voeg de limoen toe om te voorkomen dat de avocado bruin wordt. Maak een salade van de kipfilet, tomaat, avocado en korianderblad en maak op smaak met olijfolie, peper en zout. Bak de arepas, snij deze overlangs doormidden en vul ze met de salade.

Andere ingrediënten

100g gemalen kaas 4 lenteuitjes 2 rode pepers 1 flinke bos platte peterselie ½ tl komijn Hiermee worden de arepas goed gevulde maaltijdbroodjes.

Andere ingrediënten

Maak arepas volgens het basisrecept. Bak ze, snij ze overlangs door en eet ze bijv. met vruchten en dulce de leche, of met rozijnen en nutella. Erg lekker als dessert!

Number of Persons: 
12
Ready In: 
20 min.

Contributions

Recipe of Supporter of Vrijwillig Wereldwijd
Content
Image
Statistics
48
Selected Categories
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Main Category
Support & Inspire
Country / Region
Language
Nederlands