Goed doen in ontwikkelingslanden - Dialogen waar je bij moet zijn!

Hoi allemaal!

Ik wil even laten weten dat ik je, mits je maximaal anderhalf uur buiten Amsterdam woont, maandag en dinsdag verwacht in Amsterdam!

Maandag 2 maart 2015, 20:00, De Nieuwe Liefde, kosten €10 (studenten €7,50) > Kijk mij eens goed doen - dilemma's rondom voluntourism

Elk jaar reizen duizenden jongeren naar ontwikkelingslanden om te helpen. Het liefst doen ze ‘iets met kinderen’. Een mooi gebaar. Maar de kritiek op voluntourism, de industrie die vrijwilligerswerk in het buitenland is geworden, groeit. Media zijn vaak kritisch en berichten over de schimmige branche die hierdoor ook is ontstaan, zoals weeshuizen zonder weeskinderen. ‘Ontwikkelingsbeunhazerij,’ noemde Bart Romijn van brancheorganisatie Partos het onlangs zelfs. Of is dit beeld te cynisch? Alle beetjes helpen, toch? En leidt vrijwilligerswerk niet tot betrokken wereldburgers die oog hebben voor de ander?

Vanavond neemt presentatrice Tyche van Bommel ons mee in een kritische dialoog. Een gesprek over waarden, oordelen en de vooronderstellingen rondom de behoefte om te helpen in ontwikkelingslanden. 
Voor de pauze geven acht gasten hun persoonlijke visie hierop. Na de pauze gaan zij onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt in op een concreet dilemma. Dit doen ze via de beproefde methode van het moreel beraad.

Dinsdag 3 maart, 19.30, Pakhuis De Zwijger, gratis! > Cineblend: Voluntourism Verbeeld

Op dinsdagavond 3 maart gaan we met deze makers in gesprek. Waarom is de vrijwilligersindustrie juist nu zo in de media terwijl dit fenomeen al geruime tijd bestaat? Is social media een aanleiding? Wat dreef de filmmakers om een film te maken over dit onderwerp en wat proberen zij met hun beelden te bereiken of over te brengen? In hoeverre nemen zij in hun films een (activistisch) standpunt in? En tegen welke ethische dilemma's lopen de makers aan in hun producties?

 

Als echte Wereldsupporter verwacht ik van je dat je kritisch nadenkt over vrijwilligerswerk, so be there! (Oké en als je echt niet kan, die van maandag wordt gelivestreamd)

 

Laterrrrrrrrrrrrrrr

One love

 

 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of jjjkindt
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
3