Hoe zit het met reizen en werken in China in 2020?

Jaarlijks vertrekken er veel Nederlanders naar China voor vakantie, stage of om er (tijdelijk) te werken. Sinds eind vorig jaar het coronavirus uitbrak in de provincie Hubei heeft het land echter grotendeels op slot gezeten. Hieronder een overzicht van de huidige situatie en regels.

  • Nadat het virus voor het eerst werd waargenomen eind 2019 liep het aantal besmettingen snel op waardoor meerdere provincies en steden in lockdown zijn gegaan. Inmiddels is het virus in China grotendeels onder controle, maar blijven reisbeperkingen en andere maatregelen nog van kracht. 
  • Sinds 28 maart 2020 heeft China de grenzen gesloten voor internationale reizigers met een vóór 28 maart afgegeven geldig visum of verblijfsvergunning. Er zijn enkele uitzonderingen qua visa's, bijvoorbeeld voor mensen met een diplomatiek of dienstvisum, maar grofweg betekent dit dat als je een geldig visum hebt je deze niet kunt gebruiken. 
  • Ook worden er sinds 28 maart, op enkele uitzonderingen na, geen nieuwe visa meer afgegeven. Tot wanneer dit het geval gaat zijn is nog niet bekend. 
  • Vanuit Nederland is er een code oranje (alleen noodzakelijk reizen) afgegeven voor China. 
  • Mensen die wel naar China mogen reizen worden bij aankomst meteen getest en moeten verplicht 14 dagen in quarantaine verblijven op een door de authoriteiten aangewezen plek.  

Bronnen:

Update: 14-07-2020

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: LauraD
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
Reisplannen en het coronavirus - Updates per land
More contributions of WorldSupporter author: LauraD
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Update 13 augustus - visa voor mensen met een resident permit

Voor mensen die al een residence permit hebben kan weer gereisd worden naar China. Een visum kan (gratis) aangevraagd worden bij de Chinese Ambassade. Hierdoor kan men weer voor werk of familiebezoek naar China. Vanuit Nederland is het advies nog altijd 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Leraren die de afgelopen maanden in Europa zijn verbleven, kunnen weer plannen maken om richting China te gaan.

Links:

interessant post!

Hele interessante post! Je focus op het coronavirus in China is ook heel interessant, wat voor effect gaat dit hebben op toekomstige tourisme in China denk je? 

update juni 2021

Een jaar later is de situatie met betrekking tot reizen en werken in China helaas niet veel veranderd. Er geldt nog steeds een inreisverbod voor bijna alle buitenlanders. Nieuwsberichten melden ook geen tekenen dat dit binnenkort gaat veranderen (zie bijvoorbeeld SCMP). Het is dus nog even afwachten wanneer reizen naar China weer mogelijk zijn.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3